2010 m. birželio 13 d., sekmadienis

Mano knygų kalnas ir mažytė loterija

Indrės paskleistas virusas pasiekė kone didžiąją dalį lietuvių maisto tinklaraštininkų. Rodomės knygų lentynas, sako ji. Kodėl gi ne, atsiliepiu aš. Tiesa, lentynos neturiu, knygos be jokios tvarkos išdėliotos krūvelėse virš šaldytuvo, spintelių ir net svetainėje ant grindų. Bardakas!

Ir nėra jų tiek, kiek norėčiau.. Nes – amžina bėda – nėra vietos. Praėjo tie laikai, kai pamačiusi patikusią knygą čiupdavau pernelyg negalvodama. Dabar gi kaskart labdaros parduotuvėj ar knygyne mindžiukuoju prie kulinarinių knygų lentynos gerą pusvalandį, vartau, mąstau ir šimtą kartų savęs klausiu – ar baisiai reikia. Na, nebaisiai.. Dedu atgal. Būna, kad nusinešu prie kasos ir vėl grįžtu atgal. Nebaisiai.

Visgi, kartais reikia baisiai. Pavyzdžiui, to, ką rašo žavioji Nigella.

Arba Metų už stalo, kurios taip gyrė visi virtualūs ir realūs draugai. O taip! Giriu ir aš!

Jei kur užmatysit – čiupkit ir Delios Smith Complete Cookery Course. Geriau už googlą!

O šiaip, kiekviena knyga mano kolekcijoj mylima ir skaitoma. Apie kiekvieną šiandien nerašysiu, nes užtruktų pernelyg ilgai, o be to seniai ketinu ‘atidaryti’ knygų skyrelį, kur – kada nors - išsamiai pristatysiu labiausiai patikusias kulinarines knygas.

Beje, pripažinsiu, kad turiu dar vieną išrankumo kaltininką. Biblioteką. Domina kažkokia knyga? Keliauju į nuo vaikystės mylimą vietą, narstau lentynas, prisirenku glėbį ir vartau vartau.. Kadangi čia pasiskolintą knygą galima turėtis beveik pusę metų, to tikrai užtenka, kad perskaityčiau nuo viršelio iki viršelio, išbandydžiau labiausiai dominančius receptus, nusikopijuočiau ar nusirašyčiau itin patikusius. Nors būna ir taip, kad skaitydama suprantu, kad noriu VISKO. Tada telieka užsiminti savo žmogui.. Gimtadieniai ir kalėdos mūsų namuose labai knyginiai.. ;-)

Ir būtent bibliotekos dėka atradau Nigel Slater, kurio rašymo stilius užburiantis ir įkvepiantis, o receptai paprasti, bet anaiptol neprasti. Arba Claudia Roden, kurios kelionės po Rytus veja į vietines arabų parduotuvėles.. O kur dar Simon Hopkinson patarimų kupinus rašinėlius, kuriuos norisi skaityti vėl ir vėl!

Nukopijuoti pasiskolintų knygų puslapiai gula į dryžuotą segtuvą drauge su iš kitų tinklraščių atspauzdintais receptais (nors paskutiniu metu kur kas dažniau naudojuosi delicious ir taupau medžius!)  ir laikraščių bei žurnalų išplėšom ir iškarpom. Šeštadieninio Guardian maisto skyrelis – tikras lobis. Nors, visų laimei, beveik viską galima rasti ir internete.

Žurnalai? Perku, bet ne nuolat. Visgi tapau šiokia tokia reklamos auka ir pusvelčiui užsiprenumeravau BBC Food Food. Nesigailiu! Mano nuomone, puikus žurnalas, lenkiantis Olive ar Delicious, kuriuos skaitydavau iki šiol. Štai jums ir rekomendacija!

‘Kulinarinių romanų’ ir panašaus tipo knygų skaitau nedaug. Tiksliau, neskaitau. Mane erzina lėkštokos novelės, dėl herojės pomėgio kepti pyragus tituluojamos ‘maistinėmis’. Next!

Bet kartais padarau išimtį. Štai šiuo metu su didžiuliu malonumu skaitau Anthony Bourdain Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly ir niekaip nesuprantu, kaip ją galima buvo išversti į lietuvių kalbą! Arba vertėja(s) ignoravo milijoną įvairiausių atspalvių keismažodžių, arba linksminosi juos lietuvindamas! Nagi pasakykit, kaip! Ar – dar geriau – pacituokit ką nors iš skyriaus apie profesionalios virtuvės diskursą. Degu iš nekantrumo!

 

O štai prieš keletą mėnesių į rankas pakliuvo ne mažiau garsi, netgi ekranizuota Julie & Julia. Suskaičiau visai skaniai. Ne šedevras, žinoma, bet rašyti Julie (beje, jos tikrasis vardas irgi yra Julia!) tikrai moka. Tiesa, kiek mažiau žavėjo nukrypimai apie jos draugių ir draugų meiles, bet bloginimo ir gaminimo dalis man patiko.

Taip taip, knyga ir filmas gerokai skiriasi, tad skaitysis ir mačiusiems pastarąjį. Norit pabandyti? Prašau. Palikit komentarą po šiuo įrašu iki trečiadienio (16d.) ir sudalyvaukit mažytėje loterijoje. Jei nežinot, ką papasakoti, pasisakykit, kokią knygą – jei būtų galimybė – ‘pagamintumėt’ nuo viršelio iki viršelio ir kodėl.

Ir dar – jei nesate vienas iš blogiečių – įrašykite savo elektroninio pašto adresą, kad vėliau nekiltų neskladumų atsiimant laimėjimą, kurį atsiųsiu paštu. 

Sekmės!

* Knyga ne nauja, o skaityta, tačiau tebėra puikios būklės.

35 komentarai:

  1. Aš kaip tas asilas iš Šreko šokinėju - pick me, pick me! OK, komentarą palieku ne dėl Julie&Julia (aišku, jos aš ir labai noriu :D)... Bet tai kai aš tau baltu pavydu pavydžiu tų visų knygų, net keiktis norisi. Aš jau net nešneku apie begalinį žurnalų pasirinkimą. OMG, kokiam aš dievo pamirštam užkampyje gyvenu :/

    O kas ten per knyga "Cooking with herbs and..." Mane ant žolių visokių patraukė pastaruoju metu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurga, Cooking with herbs and spices - http://www.amazon.co.uk/Cooking-Herbs-Spices-Complete-Ingredients/dp/157215585X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1276451373&sr=1-1 Visai nebloga, bet labiau dėl prieskonių aprašymų ir patarimų, nei dėl receptų.
    O gyveni vos 2.5 valandos nuo Londono. Prašom atvykti, prirodydžiau geriausias labdaros krautuveles, kur, pavyzdžiui, VIEN knygos ir masiškos 'cooking' lentynos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Milda, negundyk manęs :D Vsio taupau pinigus knygoms ir važiuoju pas jus :D

    Jei jau taip įdomus vertimas, kurios nori vietos, kad pacituočiau iš Virtuvė slaptai? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jurga, ten vienas skyrelis vadinasi The Level of Discourse. Skaičiau ir spėliojau, kaip lietuviškai skamba ta galyyyybė keiksmažodžių :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. įsikvėpusi Julie/Julia buvau bene pasiryžusi KąNors gaminti nuo..iki. tik ką? -- taip ir nenusprendžiau. galbūt greenspan baking: from my home to yours, betgi tam jau skirtas tuesdays with dorie, tad pasaulio (o ir savęs) nenustebinčiau. buvau/esu rimtai įpusėjusi vegan with a vengeance, bet ją pribaigti trūktų ir ingriedientų, ir..
    "metai už stalo" būtų ganėtinai edukatyvu!

    žo, kaip ir Jurga, pavydžiu ir tokių lobių, ir tų lobynų. nieko nežinau, londrė manęs kada nors tikrai sulauks, su miiiilžinišku krepšiu.

    beje, ar esi lankiusis books for cooks? notting hill'e!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Milda, išsiunčiau meilu ;)

    Jule, aš tavo lentynos irgi laukiu labai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. et, french cooking! net širdis suspurdėjo :)

    o kuri tavo mėgstamiausia?

    AtsakytiPanaikinti
  8. prisipažįstu - blogą skaitau, knygas myliu (ne, kulinarinių kolekcionavime nesispecializuoju), o šitos - labai noriu...Filmo nemačiau.
    P.S.Pasižadu nuskanuoti ir įkelti kelis lapus Bourdain'o:))
    (namanal@gmail.com)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jule, turi greenspan baking? Aš vis mastau, kad turėsiu, bet niekaip neužkliūnu :)

    Tame knygyne dar nebuvau. Laukiu atlyginimo! :))) Bet teko panašiuose kituose miestuose pabuvoti, tai jausmas pasakiškas, bet kainos - irgi..

    Jurga. einu ieškot :)

    ieva, vienos mėgstamiausios neturiu. Labų labiausios turbūt Delia ir Nigella, nors ir kitos labai mėgiamos :)
    O french cooking prašo tookių kiekių sviesto!!! O_o :))

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš tai supavydėjau tokios gausos knygų anglų kalba... Pas mus tokia maža jų pasiūla, o siųstis baisiai brangiai išeina, nes sveria jos, kaip žinia, nemažai nemažai..
    O apie Anthony. Keiksmažodžių pilna knygoje :) Labai gerai skaitėsi. Yra kur ir palikti angliški išsireiškimai. Man vienas smagiausių skaitalų apie maistą. Epizodais juokiausi balsu :))

    AtsakytiPanaikinti
  11. uoj, merginos, jūs su savo knyginiais įrašais mane pribaigsit...jau dvi knygas užsisakiau ir dar noriu:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Indre, aha, jau Jurga atsiuntė. Nužiūrėjau, kad dalis versta, dalis - ne. Visgi originalo kalba - turbūt kaip ir visos kitos knygos - skamba geriau. O kad knyga puiki - pritariu. Aš irgi kvatojausi ir saviškiui citavau kas pusvalandį :))

    Anonime, oi tikrai neturėjau tikslo niekieno pribaigti. Knygos yra gerai! Ir jų perdaug nebūna... nebent kai tenka dažnai kraustytis.. :(


    O aš kitam kambary radau pasislėpusią dar vieną dėmesio vertą knygą (matot kokia pas mane tvarka ehem..). Jenny Linford 'The Taste of London'. Labai rekomenduoju gyvenanties JK ar kitoj multikultūrinėj šaly. Kad drąsiai žingsniuotumėt į įvairių tautų parduotuvėles ir žinotumėm, ką veikti su keisičiausiai pirkiniais jose! http://www.amazon.co.uk/Taste-London-Jenny-Linford/dp/0952291479/ref=sr_1_7?ie=UTF8&s=books&qid=1276454368&sr=1-7

    AtsakytiPanaikinti
  13. Man kažkodėl angliškos knygos atrodo įdomiausiai - galbūt dėl to, kad tokių pas mus knygynuose neįsigysi arba, kad jos daug kainuoja :> ir nei vienos pažįstamos. Reikės pasidomėti ta Nigel Salter, nes prisipažinsiu, garsių šefų turbūt žinau tik 2, kurių šou rodė per tv :> čia turbūt gėda man dėl to ;D

    AtsakytiPanaikinti
  14. Indre, būtinai pasidomėk. Nigel Slater - ne šefas, o tiesiog virėjas arba tiksliau - maisto rašytojas. Labiausiai patikusi jo knyga Kitchen Diaries. Rekomenduoju be galo be krašto! :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Žiupsneli, pavydėtina kolekcija. Norėjau ir aš savo aprašyti, bet kažkaip mažai knygų turiu. Laikas pildyti lentynas :)

    Irma, yra vienas puslapis, kuris skelbiasi, kad siunčia knygas nemokamai - http://www.bookdepository.co.uk. Bet aš pati jo dar nebandžiau :)

    Dar pagalvojau, kad būtų įdomu pamatyti virtuves, kur tinklaraštininkai kuria savo šedevrus :) Gal pačiai reikia pavyzdį parodyti.... :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Man Good Food irgi mielas, bet Olive ir Delicious - tikrai ne mažiau :) Dar turiu kelis favoritus, kurių visad laukiu trindama rankas ir šaukštais barškindama į virtuvės stalą :))
    Aš va emigruočiau tenainas, kur tu, vien dėl viso Everesto knyyygų, žurnaaalų ir apskritai visokių skanėstų, kurių mūsuos jei ir rasi, tik atseit gurmaniškose pardėse už gurmaniškas kainas, chem.
    Ai, ir dar: niekaip nesuprantu, kodėl visi taip giria Metus už stalo :) Man ji tokia... skysta. Be bebro uodegų troškintų daugiau nieko dėmesio verto ir nebemačiau, tiesą pasakius :) Visa laimė, kad laimėta, nes oi kaip aš jos nepirkčiau... Nemyliu aš mūsiškos virtuvės, visai.

    AtsakytiPanaikinti
  17. OMG, kiek jūs visos turit knygų! Griūk negyvas iš pavydo, parodyčiau aš savo "knygynėlį" :D Griūtumėt ir jūs, tik ne iš pavydo, o iš juoko :)))
    Vienu žodžiu, pasaka!!! :)

    Indre, neliūdėk ir nesigėdyk - aš tikrai nežinau jų daugiau nei dviejų, hm. Ir vėl kyla klausimas, ką aš po velnių tarp tų foodbloger'ių veikiu :D Bet man patinka. Net be knygų :) Kurių aš kada nors irgi kalnus turėsiu, pažadu! :P :))

    AtsakytiPanaikinti
  18. Jurgita, aš Metus už stalo myliu net labai. Dėl galybės priežasčių. Man patinka ją vartyti ieškant idėjų. Arba rasti mano močiutės vaikystę menančių valgių. Patinka skaityti apie senovės lietuvių papročius bei tikėjimus. Taip, aš nesu didelė lietuvių virtuvės fane, bet kartais imu iš išsikepu Metuose rastą bulvių plokštainį su džiovintais baravykais. Patinka receptų sezoniškumas. Galėčiau vardint ir vardint.. Na bet žinai - juk neprivalo visiems tas pats patikti ;-)

    Asta, rodyk rodyk. Net abejoju, kad rastum ten kokį perliuką, kurio užpavydėčiau!

    AtsakytiPanaikinti
  19. Viktorija, na, priežasčių knygoms niekada nebus per mažai ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Reikės taip ir daryt - vasarą vistiek nereikia nei batų nei ko, tai bus galima išsileist ir įsigyt knygų ;)

    Asta paguodei ;D spaudžiu dešinę :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Milda, žinai kokios yra trys prancūzų virtuvės paslaptys?
    1. SVIESTAS
    2. SVIESTAS
    3. SVIESTAS

    :)

    aš dėl to ir myliu prancūzišką virtuvę, ko gero :) man ir prancūziškas sviestas yra... vieną valgyti galiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Ziupsneli, bais pavydu tokios kolekcijos, nuosirdziai:)
    Julie&Julia nei maciau, nei skaiciau. Taigi esu visiska "tabula rasa". Ruosiuosi kelis menesius pakeliauti po Italija, o kaip zinia ten rojus skrandziui, uoslei ir akims! Vazinesim po Toskana ir ilsesimes, mmmmmm... Knygute butu pats tas: taip ir matau save su vyno taure vakare sedint terasoje ir skaitant skaitant skaitant... Zodziu, noriu labai labai labai...

    AtsakytiPanaikinti
  23. Ooo.. aš kelionėje kaip tik varčiau šią knygą ir svarsčiau pirkti ar nepirkti.. ir nupikau mamai sagę. :) Būtų smagu dabar šią knygą laimėti. ;D

    O dėl kulinarinių knygų kolekcijos tikrai labai pavydu. Aš dažniausiai pataupau ir patikusius receptus surašau į savo "Burtų knygą" (taip ant mano kulinarinio sąsiuvinio viršelio užrašė mano vyras). :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Aš aš aš... labai noriu knygos. Žiauriai stipriai uber turbo ultra noriu :))) Bet tavo kolekcija įspūdinga. Aš dažnai svarstau įsigydama daiktą, tai mano pirkiniai būna išieškoti ir dažniausiai ne be reikalo. Arba visai neatsirduria mano lentynoje. O jei nusiperku spontaniškai, ti jie irgi prigyja, o va dovanotas sunkiau prisijaukint.

    Pavydžiu tau Arbaesque. Seniai į ją varvinu seilę. (Kaip ir į Turquoise: A Chef's Travels in Turkey). et...

    O jei reikėtų rinktis gaminti knygą 'nuo iki', tai tikrai būtų Yotam Ottolengi 'Ottolenghi: The Cookbook' arba jo naujoji "Plenty". Pirmiausia dėl to, jog jos - vegetariškos, antra - mano kukklia nuomone, modernios ir inovatyvios. Bet paprastos. tai tik todėl ;)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Filmas suzavejo, o va knyga Julie&Julia nepasakyciau, labiau patiko Julia Child My life in France.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Egle, o aš, kaip skaičiau, tai Ottolenghi:The CB nėr vegetariška... nors jos klaikiai noriu. KLAIKIAI. o tu turi turi?

    irma, pasivartyk amazon.com - tikrai nėra milijonai pinigų tas siuntimas, na, jei tik vieną knygą tepirktum, kokie penki amerikietiški. o jei daugiau - ir pigiau.. mat moki už vienetus, o ne svorį ,)

    milda, kol kas teks palūkėti.. negyvenu namuos, negaminu maisto, oi oi, apsileidau. bet KadaNors tikrai bus.
    o DG:Baking turiu ir smarkiai rekomenduoju.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Paklausiu kaip iškasena turbūt, bet amazon jau siunčia ir į mūsų Lietuvėlę???

    AtsakytiPanaikinti
  28. Viktorija, o tas www tai visai suintrigavo. Kiek ten DAUG visko. Ir kainos nedidelės, palyginus. Ačiū už nuorodą :)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Laura, Jo, pasisakykit savo pašto adresus, nes nebus paskui kaip apie laimėjimą pranešt, jei ką. Na nebent nenorit dalyvaut, tada nereikia ;-)

    Laura, oi oi kaip baltai (žaliai-baltai) pavydžiu kelionės!

    Egle, Ottolenghi, sakai? Žinau, kad jį visi giria, bet aš pavartau jo receptus Guardian ir niekaip neišbandau, nes mane erzina receptai su milijonu ingredientų.. Bet gal verta visgi nukeliaut į parduotuvę ir apsiprekint specialiai dėl jo??
    O mano dvejojimai dabar tokie sustiprėję, kad neprisimenu, kada paskutinį kartą pirkau kulinarinę knygą! Siaubas! Manau reabilitacija pradėsiu nuo julės darsyk rekomenduotos Greenspan :)

    Aušra, man užsirašymo būdas nepasiteisina, nes būna, kad noriu ir to, ir ano, ir kito.. :))

    ieva, tep tep. Žinau. Neveltui ir Julie ne vieną kg priaugo beprojektuodama J&J :)

    AtsakytiPanaikinti
  30. Hmmm... kaip aš norėčiau tų Delia ir Nigella knygų!!! :) Pavydžiu jų tau, baltai :))
    O Bourdain knyga man tikras smagumėlis buvo... Aš taip įsijaučiau ją skaitydama - nu kaip į kokį tikrą romaną...:) Dėl vertimo tai vos neišsiskyrėm su draugu :)) Jis sakė, kad tokių knygų versti negalima, o aš - kad galima ir kad šįkart vertimas geras! Laimei, paskui pavyko taikiai sureguliuoti konfliktą :) Šiaip knygoje daug riebių žodžių ir tarptautinių-virtuvinių terminų palikta neverstų, prieš tai paaiškinus, kas po jais slepiasi. Diskurso skyrelyje riebiausi žodžiai išversti footnote'uose, o, mano manymu, iliustratyvi citata būtų: "Man svyla kiaušiai šeškei prie septinto, Cabron! Jis degė jau prieš dešimt fucking minutos, pinche tortuga. Ką? tu nepasiruošei savo mizo, asesino? Dėk tą šūdą per langą (ir t.t.)" Ar atpažinai, kuri čia vieta?:)

    AtsakytiPanaikinti
  31. Dar viena knyga, kuri 6iuo metu mane be galo žavi - Momofuku by David Chang. Bet ten labai dau mėsiškų patiekalų. Dėl savęs negaminčiau, bet dėl vyro - oooo taip. Ten kažkoks visiškas kreizas. Labai norėčiau bent keletą išbandyt receptų (nors jų pilna ir internete, bet knyga yr knyga) :)

    AtsakytiPanaikinti
  32. Vakar komentavau, bet pasirodo, kad nepakomentavau :D Užpavydėjau BBC Good Food liepos numerio skaisčiai elektriniu viršeliu - mano prenumerata baigėsi ir gailiuosi, kad nepratęsiau. Vis gi geras žurnalas - iš naujo numerio bent po vieną receptą prilipdavo ateičiai :)

    Ottolenghi man laaabai patinka, neseniai į namus atkeliavo naujoji Plenty, vakar deginau baklažanus :) O kai būsiu Londone, labai norėčiau pas juos apsilankyti, kas valgė, sakė liežuvį praryti galima!

    AtsakytiPanaikinti
  33. Kulinarinese knygos esu profane... Hmm... Turiu kokias visas tris savo lentynose, bet pasakysiu atvirai - nekabina jos manes... Bet Julia ir Julie labai noreciau, oi labai, nes filma ziurejau, kokius 3 kartus, jei visus suskaiciavau :)

    AtsakytiPanaikinti
  34. ojejojej... kiek knygų..kaip ir aš tiek norėčiau:)) na bet vis pagailiu pinigėlių joms...gi lietuvoj nėra jos tokios pigios:) Na bet šią vasarą tikiuosi gausiai papildyti savo lentynėlę kulinarinėm knygom:)

    AtsakytiPanaikinti