2010 m. birželio 5 d., šeštadienis

Žaliasis žirnelių risotto. Vasaros vakarienėms.

Jau nė nežinau, ką ir pasakotis.. Gal gana girtis apie saulės gėrimą gražiausiuose Londono parkuose su knyga (panašu, jog grįžau į paauglystę, kuomet per vasarą ‘suvalgydavau’ visą kaimo ir dar kaimyninio miestelio biblioteką, dabar siaubiu vietines ir skaitau skaitau skaitau ant žolytės), dėžute alyvuogių & co iš vietinės graikų parduotuvėlės ir šviežiom braškėm iš turgelio. Ko dar norėt?

Tikrai ne kompiuterio – spėsiu dar čia prisisėdėt – tad paskubomis surašau dar vieną žalią šių metų virtuvės atradimą ir puolu laukan!

Trumpai risotto (arba daugiaryžį, kaip kad sako mūsų kalbininkai, bet šiuo atveju aš leisiu sau nesutikti, risotto yra risotto, kaip spagečiai yra spagečiai, o ne kokie nors ilgamakaroniai): – nežinau, tikrai nežinau, kodėl jis apipintas legendomis apie gamybos sudėtingumą. Viskas ko reikia: 1) specialų ryžių (dažniausiai sutinkami Arborio ir Carnaroli 2) gero – o ypač naminio sultinio - (patikėkit, nėra nieko blogiau už risotto paruoštą su pigiausiu parduotuvės lentynoje užsisėdėjusiu sultinio kubeliu) 3) pusvalandžio prie puodo nuolat maišant. Viskas! Jei turit visus tris ingredientus, pagaminti gerą risotto yra juokų darbas. Pažadu!

Žirnelių risotto

keturiems valgytojams

Reikės:

poros šaukštų sviesto

svogūno

300g žalių arba šaldytų žirnelių (jei pirksite šaldytus ir esate kur nors užjūryje, itin rekomenduoju dairytis petits pois – mažyčiai saldūs žirneliai – skanumėlis!)

1.7 litrų daržovių arba vištienos sultinio

350g ryžių

150ml balto vyno

40g parmezano arba Džiugo sūrio

žirnių viršūnėlių lapų papuošimui (angl. pea shoots) (ne tik gražu, bet ir skanu!)

Gaminam:

Sviestą ištirpiname dideliam puode, suberiame susmulkintą svogūną ir kepame ant nedidelės ugnies, kol suminkštės.

Tuo metu apie 100g žirnelių užpilame samčiu sultinio ir blenderiu sutriname iki vientisos masės. Atidedame.

Į iškepusius svogūnus suberiame ryžius, padidiname ugnį ir apkepiname apie minutę. Supilame vyną, maišome, kol vynas nugaruos.

Palaipsniui pilame karštą sultinį – aš paprastai užkaičiu visą puodą sultinio ant gretimos kaitlentės ir palieku ant nedidelės ugnies, kad visada būtų karštas. O tada viskas paprasta – pilu samtį sultinio ir maišau, kol susigeria į ryžius. Tuomet pilu kitą, vėl maišau ir taip toliau, kol ryžiai praras traškumą ir bus išvirę. Jei pritrūksite sultinio, galima įpilti verdančio vandens. Visa tai turėtų trukti apie 20 – 30 minučių. Dėl nuolatinio maišymo risotto įgys tąsią kreminę konsistenciją.

Suberiame žirnius ir žirnių piure. Išmaišome. Išjungiame ugnį. Suberiame sutarkuotą parmezaną, gerai išmaišome ir paliekame uždengtame puode apie pora minučių.

Dar sykį permaišome, paragaujame, jei reikia, pasūdome, ir dedame į serviravimo lėkštės. Puošiame žirnių lapais, galima palaistyti šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Skanaus ir gero savaitgalio visiems!

Šaltinis: BBC Good Food, May 2010.

13 komentarų:

  1. Super duper! Čia kone tikras venecijietiškas risi e bisi. Dievinu žirnelius. Ir jau laukiu tikrų, lietuviškų (kodėl pas mus taip viskas pavėluotai???)

    Ir pasakykit dar, kaip vasarą nepriaugti papildomo svorio, kai turguje pilna šviežių morkyčių, žirnių, braškių, cukinijų, kuriuos aš galiu valgyt kilogramais ir kibirais :) Et...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, taip... Aš ir sakau risotto ir yra risotto, o ne kažkoks daugiaryžis ar virtų ryžių užvalgis. Arba lazanija yra lazanija, o ne lakštinių sluoksninys.

    Egle, aš manau, kad visai neblogai, kad pas mus viskas vėluoja. Taigi tiek naujų receptų galima prisižiūrėt iki to laiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. mes taip pat zirnini risotto l. mylim, musu varijantas praktiskai toks pat, tik dar ir su patarkuota citrinos zievele bei slakeliu kitu citrinos sulciu, pabandyk ;)
    Mes sia savaite irgi parkuose gulinejom... alyvuoges grauzem :) Su seseliais draugavom :) Ryt lietutis ar ne? Et, vasara! Vis dar nesitiki.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Fantastika. Ir risotto, ir nuotraukos, ir... o spalvos, kokios spalvos! :))) Vis grįžtu ir grįžtu pažiūrėti dar kartelį :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, žinok, dėl žirnelių tai aš mielai keisčiau JK į Lietuvą, nes čia švieži žirneliai tiesiog beprotiškai brangūs. Todėl, prisipažinsiu, dažniausiai naudoju šaldytus ir tik retkarčiai pasilepinu šviežiom ankštim.. Gi kaip smagu į burną gliaudyt!

    O dėl svorio nieko nežinau, juolab, kad maniškis neseniai išaiškino, kad visi vaisiai tėra vanduo su cukrum.. taip kad.. :))

    Jurga, čia taip lazanija 'išversta'? Jeeetus.. :D

    mia, oi būtinai pabandysiu. O tas sultis tai įtariu reikia pabaigoje spausti - jau lėkštėj ar dar puode?
    Tikrai lietus rytoj - deja! Nors ir šiandien kėsinosi, bet pasislėpėm po medžiu ir sulaukėm nedrąsiai grįžtančios saulytės..
    O kokiuose parkuose jūs gulinėjat? Gal kertasi keliai kur nors? ;-)

    Asta, labai ačiū už komplimentus! ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaip gaivinanciai zalia! Super! Idomu kokiais vietiniais ryziais galeciau pakeisti? Kada teks paeksperimentuoti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jūrate, nebūna pas jus nei Arborio, nei Carnaroli? Tada ieškočiau trumpagrūdžių krakmolingų ryžių. Papasakok, kaip seksis ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  8. vakar pasigaminom, skanumėlis! tik vyno neturėjau, bet labai gerai ir be jo buvo (: ačiū už idėją!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš būtent taip visada ir darau, nors turėjau tik risotto receptą be jokių priedų visada dar pridedu zirnelių, man jie labai čia tinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. labai superinis blogas, aciu Jums uz pasidalinima info.

    super.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Na reikės nepagailėt savo dujinės kaitlentės ir šiandien pagamint šeimynai šį skanėstą! :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ačiū už receptą. Maistas atrodo labai gardžiai :)

    AtsakytiPanaikinti