2011 m. balandžio 18 d., pirmadienis

Citrinų pyragas. Saldžiam gyvenimui.

 

Penkios savaitės! Tiek laiko apmirė transliacijos iš Žiupsnelio radijos.

Per šias savaites įvyko krūva dalykų. Į Londoną atėjo vasarą. Nužydėjo vyšnios. Šeimininkė pardavė namą. Darbe apsigyveno pelės ir žiurkės (šiandien ryte vieną radau ANT SAVO STALO) (išėjau namo).

Išvaikščiojau Barseloną. Ėjau į pasimatymus. Gėriau vyną. Valgiau ledus. Ėjau į teatrą. Deginausi parke. Burbėjau ant Londono metro. Žiurėjau Lost. Viriau sriubas. Maišiau salotas. Kepiau pyragus.

Nes viskas yra, buvo ir bus gerai. Nes kai gyvenimas tau duoda citrinų, galima jas nuplauti / nutarkuoti / išspausti / supjaustyti. Apvirti karamėlės sirupe. Iškepti citrinų pyragą.

Ir citrinų neliko. Tėra tik labai skanus pyragas. Ir žolelių arbata moliniam puodely. O ko daugiau reik?

Citrinų pyragas

Reikės:

150g kambario temperatūros sviesto

200g demeraros cukraus

4 kiaušinių

citrinos (žievelei)

90g maltų migdolų

90g miltų

pusės šaukštelio kepimo miltelių

Viršui:

Vienos didelės arba poros mažesnių citrinų (geriausia - be vaškuoto viršaus)

2 šaukštų demeraros cukraus

Sirupui:

2 šaukštų demeraros cukraus

vienos didelės citrinos (tos pačios, kurios žievelę įtarkuosime į tešlą)

Gaminame:

Paruošiame papuošimą: viršui skirtą vieną arba dvi citrinas gerai nuplauname, supjaustome plonomis riekelėmis, išimame sėklas. Vienu sluoksniu sudedame į puodą, užberiame cukrumi, užpilame keturiaus šaukštais vandens ir kaitiname ant vidutinės ugnies apie penkias minutes, kol vanduo beveik išgaruos, o citrinos aplips tąsiu sirupiu.

Ruošiame pyragą: kambario temperatūros sviestą mediniu šaukštu išsukame su cukrumi, kol turėsime purią masę. Tai gali kiek užtrukti. Įmušame kiaušinius, gerai išmaišome. Įtarkuojame vienos citrinos žievelę.

Suberiame migdolus, įsijojame miltus ir kepimo miltelius (šitaip pyragas iškils geriau nei beriant paprastai). Atsargiai išmaišome metaliniu šaukštu, kad neišmušume oro.

Tešlą sudedame į kepimo popieriumi ištiestą kepimo skardą. Viršuje išdėliojame karamelizuotas citrinos skilteles.

Šaunamą į iki 160 laispsnių karščio įkaitintą orkaitę ir kepame apie 50 minučių, kol įsmeigtas peilis arba pagaliukas išlįs sausas.

Kol pyragas kepa, paruošiame sirupą. Išspaudžiame citrinos sultis ir sumaišome su cukrumi. Nieko tokio, jei cukrus neištirps.

Iškepusį pyragą subadome smailiu pagaliuku (aš šiam tikslui naudoju BBQ skirtą medinį iešmuką) ir užpilame sirupu. Paliekame atvėsti.

Viskas! Skanaus! Valgom kaip išmanom, man labai skanu su šlakeliu šalto natūralaus jogurto. Beje, pyragas puikiai laikosi, skonis tik gerėja, tad drąsiai galima kepti ‘ateičiai’.

Šaltinis: adaptuota pagal Nigel Slater, The Kitchen Diaries (London: Fourth Estate, 2007).

11 komentarų:

  1. Visą gyvenimą ieškau savo tobulojo citrininio pyrago recepto. Vis kepu kepu ir ne tas, vis kažko trūksta.. Bet žinau, kad jis yra.. Kažkur ten. I KNOW.
    Šitas receptas labai kvepia tobulumo. Reikės išmėginti!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šitą ir aš esu nužiūrėjus iš tos gerosios knygos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip tu man patinki. Kad moki į gyvenimą žiūrėti pro teisingus akinius ir matyti jį nuspalvintą teisingomis spalvomis. Šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Manau čia bus mano Velykų pyragas, kurį vešiuos pas draugo tėvus. Ačiū už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonime, labai siūlau išbandyti šį. O jis ir yra TAS? :))

    Jurga, aga, nesistebiu! Bet jei pažiūrėsi originalą, pamatysi, kad aš stipriai mažinau sviesto kiekį, nes mano pirmasis bandymas tiesiog plaukė riebaluose :) Suvalgėm, bet tik mažais gabalėiais ir su daug rūgštaus jogurto, kad tą riebumą 'pramuštų'. Galiausiai, man rodos, atitaikiau reikiamą kiekį, nebekeisiu nieko.

    Egle, mirkt mirkt :)

    Indre, tikrai geras pasirinkimas! Labai lengva transportuoti ir skonis nuo to tikrai nenukentės! Skanaus! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. looks absolutely breath-taking. so lovely.
    -mina

    AtsakytiPanaikinti
  7. absoliučiai nesigavo :( labiau priminė saldžią, riebią kiaušinienę nei pyragą.... ar tikrai reikia tik 90 g. miltų? (tiesa neturėjau ir nedėjau migdolų, bet ar galejo nesigaut dėl to...visą kitą dariau tiksliai pagal receptą)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as vietoje migdolų dėjau 90 g. miltų, taigi iš viso 90 g. miltų, proporcijas reikia išlaikyti ir jei neturi vieno produkto keiti jį panašiu ;)

      Panaikinti
    2. pasitaisau - 180 g. miltų

      Panaikinti
  8. Anonime, žinoma, kad viskas recepte - kai kalbame apie kepinius - yra reikalinga. Jei neturėjote maltų migdolų - galėjote juos keisti miltais. Nesistebiu, kad nesigavo, nes malti migdolai iš esmės yra miltai tik kitokios konsistencijos, o nedėjus nenuostabu, kad gavosi kiaušinienė..

    AtsakytiPanaikinti