2012 m. gegužės 22 d., antradienis

Karamelinis bananų pyragas – nebūtinai pusryčiams!

 

Pagaliau, po ilgų laukimo savaičių pavydžiai žvalgantis po Lietuvoje gyvenančių draugų nuotraukas Facebooke, į Londoną atėjo vasara! Deja, ne viena. Lyg nujausdamas puikią progą papokštauti, saulę ir šilumą atlydėjo Ponas Gripas.

Nežinau, kaip Jums, bet mano valgymo grafikas ligos metu išsibalansuoja iki kraštutinumų. Šiandien trečią nakties nuslinkau į virtuvę ir išsikepiau kiaušinį. Pietums – avižų košė, vakarienei – sūris. Užtat pusryčiams valgiau pyragą!

Karamelinis bananų pyragas mano virtuvėje atsirado beveik netyčia. Pyrago pagrindo tešlos likutis šaldytuve, pora pernokusių bananų, atidarytas riebios grietinėlės pakelis. Desertas, dėl kurio nereikia eiti į parduotuvę? Yes, please!

O rezultats pranoko lūkesčius. Saldus, bet stebėtinai lengvas karamelinis kremas. Traškus pagrindas. Pats tas su devyniom galybėm čiobrelių ir aviečių arbatos gripui išbaidyti. Be to, realybėje kur kas gražesnis nei telefono nuotraukose.

Karamelinis bananų pyragas

Trapiam pagrindui reikės:

70g cukraus pudros

90g sviesto

210g miltų

Vieno kiaušinio

Įdarui reikės:

100g cukraus

25ml vandens

dviejų – trijų labai prinokusių bananų

25g sviesto

50ml pienao

šaukšto krakmolo

150g maskarponės sūrio arba pačios riebiausios grietinėlės (aš naudojau 50% riebumo grietinėlę)

Ruošiame pagrindą:

Cukraus pudrą, miltus ir kubeliais supjaustytą sviestą triname pirštų galiukais, kol gausime kažką panašaus rupius duonos trupinius arba smėlį. Įmaišome kiek paplaktą kiaušinį, užminkome tešlą. Suformuojame kamuolį, suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve bent pusvalandžiui.

Iškočiojame apskritą “blyną”, nuklojame riebalais išteptą 20-25 cm skersmens pyrago formą, patrumpiname kraštus, pagrindą pabadome šakute ir paliekame šaldytuve bent 10-15 minučių (antraip kepdamas pagrindas gali susitraukti).

Susiruošę kepti, pagrindą uždengiame kepimo popieriumi, priberiame žirmių, pupelių ar kitokių “balastų” ir šauname į iki 200C įkaitintą orkaitę. Po 10 minučių nuimame popierių ir pupeles, sugražiname į orkaitei dar 10 minučių, kol švelniai rustels. Pagrindas paruoštas.

Ruošiame įdarą:

Cukrų su vandeniu supilame į prikaistuvę (patarčiau, jei turit, paieškoti puodo su storesniu dugnu). Užviriname ant vidutinės ugnies (jokiu būdu nemaišom!). Paviriname, kol cukrus ištirps, o visa masė įgaus karamelinę spalvą (kas nutiks akimirksniu, tad jokiu būdu nepaleiskit iš akių).

Nukeliame nuo ugnies, suberiame sviestą ir gabalėliais supjaustytus bananus, išmaišome ir sugražiname ant mažos ugnies. Paviriname, kol bananai suminkštės. Nukeliame nuo ugnies.

Pieną sumaišome su krakmolu, supilame į karamelės ir bananų mišinį. Įmaišome maskarponės sūrį arba grietinėlę. Dar kartą sugražiname ant ugnies, užviriname, paverdame pora minučių ir nukeliame nuo ugnies.

Supilame į pagrindą formą, šauname į iki 180C įkaitintą orkaitę ir pakepame apie 15-20 minučių.

Ta-dam! Prieš jus – pritrenkiančio skonio bananinis pyragas!

 

Nesirkit.

Šaltinis: pagrindas – pagal John Burton Race & Angela Hartnett (2007), First crack your egg!; įdaras pagal Dan Lepard (2011), Short & Sweet.

14 komentarų:

  1. gal vietoj medaus turi but pienas? tikrai ismeginsiu , megstu kepinius su bananais , aciu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir vietoj sviesto su vandeniu turėtų būti cukrų su vandeniu :)
    Linkiu greičiau pasveikti...
    Būtinai reikės išbandyti receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi - ačiū - pataisiau. Gėda pelėda, iš kur čia medus atsirado išvis neįsivaizduoju!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ir kaip tau čia vis taip išeina, tai prieš važiuojant į restoraną skrandis sustreikuoja, tai karščiams atėjus gripas aplanko?... :)Tarsi dėsnis koks... Linkiu greit pasveikt. Pyragas tai skaniai atrodo. Aš irgi bananinį pyragą savaitgalį kepiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Geras pastebėjimas! Mildos dėsnis turbūt :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ziupsneli, kur receptai, kas nutiko???

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nuostabus receptas!!:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ziu, kur dingai? Nera kas manes ikvepia virtuveje.

    Knygu ziurke G

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kas zino, kur dingo Ziupsnys?! Netvarka!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aga barkit barkit žiupsnį gal pargrįš.. bet truputį išduosiu, kad dabar lyg ir ne miltuotos žiupsnio rankos, o "dažuotos";) ir tuoj gal pagaliau iškeps įkurtuvių pyragą..:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. na labai patiko, tiesiog idomu skaityti.

    AtsakytiPanaikinti