2013 m. vasario 9 d., šeštadienis

Ricottos blyneliai. Tingiems rytams.

 

Ilgą laiką svajojau apie savus namus, į kuriuos, sakiau, kviesiu svečius, sodinsiu prie didelio stalo ir maitinsiu maitinsiu maitinsiu! Taip ir buvo. Nuo įkurtuvių praėjo beveik du mėnesiai, o mes per tą laiką neturėjome nei vieno laisvo savaitgalio. Jei ne statybininkai, tai svečiai, kas man yra didelis džiaugsmas, bet, panašu, paveldėjau savo mamos maniją, tad bet kokia viešnagė man reiškia intensyvų namų tvarkymą ir kiekvieno pakampio plovimą. Tad, jei atsilankysite sekmadienį, žinokit, aš visą šeštadienį praleisiu šveisdama veidrodžius, siurbdama kilimus ir valydama laiptus (kurie vis dar neturi jokios dangos ir tebėra apšlakstyti cementu..ehem..) . Dar visai neseniai toks mamos elgesys varydavo į neviltį, dabar gi pati iš proto vedu A., kuris geranoriškai pasisiūlo nuvalyti dulkes. Aš, mat, einu iš paskos ir pervalau, nes pamiršai nuvalyti už televizoriaus! Atspėkit, prašau, kas tai elgiasi mano šeimoje?!

Žodžiu, mano 2013-ųjų rezoliucija - atsipalaiduoti ir neiti iš proto dėl trijų neišplautų puodelių kriauklėje ir batų po stalu. Ir nesinervinti dėl niekaip nesibaigiančių statybų, nes jos turbūt taip niekada ir nesibaigs. Kai pagaliau sulyginsim visus įbrėžimus ir įtrūkimus, uždengsim skylę stoge, nudažysim kolidoriaus grindis ir uždengsim laiptus, teks užsiimti prieangiu, griūvančiom tvorom ir byrančiu tinku ‘išeiginėje’ namo pusėje. Ir jeigu kažkada svaigau apie dieną, kai viskas bus padaryta, pabaigta ir ‘tobula’, dabar suprantu, kad taip paprasčiausiai nebūna.

Bet britai sako count your blessings (~”suskaičiuok gerus dalykus”) ir jie, žinoma, yra teisūs. 2012-ieji buvo nepaprasti, ir aš vis dar užsiimu savižala, kai kasryt žengdama į savo svajonių virtuvę žnybu sau į šoną, kad tikrai pabudau ir nesapnuoju. O kasvakar skubu namo, nes niekur kitus nėra geriau.

Nukrypau nuo temos. Iš tiesų tenorėjau pasakyti, kad šį savaitgalį – pagaliau – esame vienui vieni, laisvi nuo mano omg-svečiai-tvarkom-tvarkom-tvarkom!! psichozės. A. tebedėvi pižamą, o aš pagaliau radau laiko ir energijos pagaminti tikrus naminius pusryčius ir netgi išsitraukiau palėsiu dvelkiančioje dėžėje visą šį laiką kalintą fotoaparatą. Kadangi vienas kambarys vis dar tebeskendi dežėse, nerandu nei pakrovėjo, nei atsarginių atminties kortelių, bet buvo visai smagu įsijungti Skylės Brolius ir ritmiškai tarškinti puodus su fotoaparatu ant kaklo. 

 

O šiandienos pusryčiai gimė po sekmadienio pietų su svečiais, kuomet sugalvojau, kad ricottos sūrio likučius galima įmaišyti į blynų tešlą. Tuomet juos valgėm vakarienei,  bet pusryčiams blynai kažkaip skaniau ir ne taip nuodėminga! Švelni kreminė ricotta (kodėl nepabandžius pakeisti gerai ištrinta riebia lietuviška varške?) + plakti baltymai = debesys lėkštėje. Nepaprastai puru ir lengva.

BEJE. Jei netyčia skaitote šį įrašą ir esate arba planuojate būti mūsų svečių sąraše, būkit geri, nekreipkit dėmesio į mano blevyzgas, nes mes Jūsų laukiam. Rimtai. Su pašluoste rankoj!!!

Itin purūs ricottos blyneliai

Reikės:

trijų kiaušinių

pusės stiklinės cukraus arba daugiau, jei mėgstat saldžiai

indelio ricottos (250g)

poros šaukštelio vanilinio cukraus

žiupsnelio cinamono

žiupsnelio malto muskato

~100g miltų

Gaminame:

Kiaušinius atskiriame į baltymus ir trynius.

Trynius išplakame su cukrumi, sudedame ricotta, cukrų, prieskonius, gerai išmaišome. Suberiame arba – dar geriau – įsijojame miltus, išmaišome.

Baltymus išplakame iki standžių putų. Atsargiai metaliniu šaukštu supiame į ricottos ir kiaušinių mišinį, labai labai atsargiai išmaišome, bet jokiu būdu nepermaišome.

Kepame įkaitintoje keptuvėje ant nedidelės ugnies su šlakeliu aliejaus (ne alyvuogių). Rustelėjus pakraščiams verčiame ant kito šono, pakepiname dar pora minučių ir verčiame ant lėkštės.

Valgome su medumi, uogiene arba ledais!

Tingiai išsidrėbiam su lėkštė blynų, stipria kava ir žurnalu parankėj. Saturday Kitchen neprivaloma. Bet nepakenks!

18 komentarų:

  1. Kokie gražūs namai ir kaip fantastiška, kad namus įsigijote svečioje šalyje... :) et žiauriai pavydžiuu, žiauriai :) O ta puokštė ant stalo.. kelėnai sulinko, kaip gražu. Norėčiau būti tiek pamišus savuose namuose kada nors :) Dabar..ai.. ne mano.. ai.. :D Laimingai!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuostabi virtuvė! :) O jau tas stalviršio grožis... Sveikinimai įsikūrus! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, ka jus padared ir seno Londono namo yra tiesiog neitiketina. Verta buvo sitiek kankintis su tais statybininkais. :)As irgi noriu i svecius. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Siandieninis rytas kaip ir repeticija pries uzgavenes, blynu nekepiau nes tingiai atsikelus pusryciai, jau lauke manes ant stalo su garuojancia kava. Pamaciau nuotrauka su blynais, po to nuotrauka su virtuve, susizavejau, norisi sakyti, ach kokia svajoniu virtuve. Po to atsisuku i savo virtuve nusisypsau ir galvoju, turiu ir as savo svajoniu virtuve tik jai jau 3 metai.
    Labai grazios nuotraukos, spalvos, sviestuvai, tikrai apturejau malonuma ir skaitydama ir grozedamasi vaizdais sekmadienio ryta su kavos puodeliu rankoj.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kokio grožioooo gėlių puokštė - superinė!!! ;) virtuvė iš viso apstulbino - neišeičiau iš jos ir labai persivalgius ;))) sveikinu su įkurtuvėmis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mild, laukit svečių! bet tu žinai, mums ne (Tavo) dulkės rūpi, o vynas ir gera kompanija ;D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oi, kokia virtuvė faina! O dar tas langas iki žemės... Aš užsimaniau naujos virtuvės :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai grazus ir jaukus namai! Fantastiska virtuve!!!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai aciu visoms (ir visiems?) uz pagyras virtuvei. As tiek valandu, dienu ir savaiciu prie jos triusiau, kad miela ir malonu girdeti, kad ir Jums grazu :) A. juokauja, kad virtuves dizainui atiteko apie 90% viso planavimo laiko. Bet uztat viskas, arba beveik viskas, yra ten, kur man patogu, nors teko eiti i kompromisa del tokiu dalyku, kaip boileris arba kubas prilaikancios metalines sijos, prie kuriu teko derinti spinteliu isplanavima ir t.t. Tiesa, dar ne viskas baigta, nera apsaugos ant sienu (kaip cia kitaip vadinasi toks dalykas kaip "splash-back"?), azuolinis stalvirsis nepakankamai kartu istepliotas aliejum, teks patiems tuo uzsiimti, nes statybininkai nebespejo (grr!!), ai bet smagu!

    Egle, Jurga, Laura, kvieciu!!! Tiesa, turbut neanksciau kaip kokiam velyvam balandziui, nes iki tol daug daug savaitgaliu uzbookinta sveciais. Bet man patinka, kad gimine plati ir kad draugu daug! Vo taip va.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Hm, o Londone dabar medziai su lapais? Maniau, jus Prancuzijoje kazkur :) Nuotraukoje tokia zaluma uz lango...

    Virtuve nuostabi. Man ziauriai patinka bakta spalva - pas mane irgi viskas balta :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Jurga, Londonas visada zaliuoja. Medziai, bent jau didzioji dalis, numeta lapus, bet krumai dazniausiai lieka zali, ten pro langa irgi krumai zaliuoja :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nuostabiai gražus blog'as. Džiaugiuosi, kad atradau ir labai gailiuosi, kad neatradau dar tada, kai gyvenom netoli Londono. Et :) Komplimentai nuotraukom - kompozicijai ir pamatymui.
    Linkėjimai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Fantastika, net nepagalvotum sėdėdamas baltoje Lietuvoje, kad visai netoliese medžiai žaliuoja :)
    Dar syk apžiūrėjau virtuvę - tobulai gražu!

    AtsakytiPanaikinti