2009 m. birželio 23 d., antradienis

Kupole rože, paprikų laiveliai..

Šiandien gavau mamos žinutę ‘Tave švenčiancią jonines rodė šiandien rodė per LRT. Kaip vainiką meti!’ Rasas, mama, Rasas! Joninių aš niekada nešvenčiau. Rasas – taip taip taip!

Neabejoju, kad rodė užpernykštes Rasas Verkiuose.. Nors švesdavom kasmet, būtent šias prisimenu su ypatinga nostalgija.. Šventėm kone savaitę – Vilniuje, Verkiuose, Kernavėj.. Vainikų pynimas pasislėpus aukštoj žolėj (taip taip, mano visada didžiausias ir pasišiaušiausias!), šokiai aplink kupolę pritariant dūdmaišiams (nuo Kupole rože iki bobos blynų..), Saulės palydėjimas temstant (lioj saudailio vokaro..), sutartinės pernakt ant Kernavės piliakalnių (lioj tūta! lioj tūta lioj tūta! lioj tūta!), vainikų plugdymas beveik auštant ir gilius liūdesėlis širdy, jog nežinia kada vėl..

Kaip norėčiau šią akimirką atsidurti ten, linksmų žmonių apsupty, su kvepiančių rugiagelių vainiku ant galvos, brangių draugų rately iš sielos gelmių liejantis verksmingai, bet širdį taip raminčiai giesmei.. Matyt tokia jau emigrantų dalia, ilgesingai dairytis į praeitį su krislele vilties, kad sugrįši.. Nors tuo pačiu žinai, kad jau niekada nebus TAIP pat, kad sulyg kiekvienu sugrįžimu esi labiau svečias, labiau tolimas, labiau nepažįstamas.

Iš tiesų tai norėjau parašyti ką nors linksmo tokia proga, o matot kas išėjo.. Dušelė.. :)

Ir maniau padarysiu gražų perėjimą nuo plugdomų vainikų iki paprikos laivelių, bet vėlgi kažkaip nepavyko.. Tiek to. Bus nuo įžangos atitrūkę laiveliai.

Paprikų laiveliai

Reikės (kiekių nenurodau, nes viską darom iš akies, bet jei kam nors reikia – pamatuosiu ir surašysiu – tik duokit žinią!):

Nemažų paprikų

Ryžių (geriausia naudoti risotto (Arborio), bet tiks ir paprasti)

Aliejaus (naudoju alyvuogių)

Svogūno

Česnako (nebūtina)

Prieskonių (man skaniausia bazilikas+raudonėlis+čiobreliai)

Pomidorų (taip pat galima dėti visokių kitokių daržovių – pvz baklažanų ir/arba cukinijų)

Alyvuogių

Fetos sūrio

Druskos, pipirų

Eiga:

Paprikas perpjaunam per pusę, iškrapštom sėklas, bet paliekam kotelį. Guldom ant skardos nupjauta puse į apačią. Kepam 180-200 laipsnių karščio orkaitėj, kol susmuks ir pradės juoduoti (neišsigąskit, taip turi būti! Žr. paveikslėlį).

Kol kepa paprikos – išsiverdam ryžius.

Kol kepa paprikos ir verda ryžiai, keptuveje įkaitinam aliejų, sumetam supjaustytą svogūną, sutraiškytą česnaką bei priekonius. Kepam kol svogūnai pasidarys peršviečiami. Sudedam supjaustytus pomidorus ir kitas daržoves. Gražiai apkepinam.

Į keptuvę su daržovėmis sudedam ryžius ir alyvuoges, gerai išmaišom. Sudedam supjaustytą fetos surį, dar kartą permaišom, pakepam, kol sūris pradės leistis.

Šitaip paruoštus ryžius sudedam į pipirų puseles, užbarstom dar šiek tiek sūrio ir vėl kišam į orkaitę 5-10 minučių.

Traukiam lauk, tiekiam su salotom.

Pavalgę rašom gražią žinutę emigravusiam draugui.. ir lekiam į Verkius!

P.S. kartais ūkininkų turgelyje nusiperku stiklainiuką smoked garlic and aubergine chutney tai jis čia tinka be galo be krašto. Tačiau tikrai skanu ir be, taip kad - netyčia radę čiupkit, neradę nekvaršinkit galvos ;-)

Idėja: Sandy iš All recipes

p.p.s. beraštė aš dar, beraštė..

9 komentarai:

  1. Laiveliai gražūs. Tobuli. ir nuotraukos tobulos. Kaip tau TAIP pavyksta...

    Prisiminimai užplūdo širdelę? Galvoju kaip būsi susijusi su Rasom? :) Have only one idea ;) nors ir ne vardadienis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai jau ir man širdį sugraudinai ten apie emigrantus rašinėdama... skaudi teisybė.

    O nuotraukos tai jau joooo. Nerealios!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Is nuotrauku ir aprasymo jau beveik uzuodziu gardu aromata, kai cirska viskas keptuveje ir isivaizduoju nuostabu skoni, salstelejusi kepta paprika, fetos suris!

    Taip, emigrantu jau toks gyvenimas... :o)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Egle, nagi nagi kokia ta ideja? :)

    Monkey, taigi.. svarbiausia kad neketinau nieko tokio rasyti, bet eme ir issprudo..

    Jurate, gaminau sita dalykeli mergaitiskiems al fresco pietums, tai viena mergaite is Malaizijos klause - o cia lithuanian fried rice? :))

    Aciu uz komlimentus nuotraukom. Betgi man iki nerealiu nuotrauku kaip ozkytei iki menulio.. Viskas paskubom, neturiu laiko normaliom technikom pasidomet..

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kodel butent tos bloger'es, kurios graziausias ir skaniausias nuotraukas pastoviai padaro, daugiausia skundziasi, kad atseit nesigauna kazkas ;o) (Ats: gal del to, kad kuo giliau i miska, tuo daugiau medziu... -- pati paklausiu, pati atsakau, siaubas :o)) Tavo sitie laiveliai man tiesiai i burna is tavo nuotraukos plaukia! Viskas cia labai nuostabu pas tave :o)

    Prajuokinai su "lithuanian fried rice" :o))))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Garbane, o tu su savo papriku laiveliu gali i LT atsiirti, bent jau Rasoms, bent jau mintimis:)

    Labai sudominai su tomis rūkytom paprikom - aš užsimušdama jų LT nerandu, prispirkau tik rūkytos paprikos miltelių, bet jaučiu, kad tai visai visai ne tas....

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jurate, nezinau as gal per daug graziu blogu prisiziurejus tai man norisi paciai grazias nuotraukas daryt, bet priebegom tas neimanoma. Uztat labai tikiuosi pagaliau pabaigus mokslus normaliai pasidomet fotografija, nes dabar jei koks padoresnis kadras tai labai netycia pagautas..

    Sparnuoti, tai vat.. iriuosi.. kas belieka :)
    O kur rukytas paprikas nuziurejai? Sitos tai tiesiog orkaitej keptos.. Paprastoj, elektrinej.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pavydžiu tokių švenčiu. Šiais metais tiek idėjų, tiek planų siejau su rasomis-joninėmis, deja...šnypštas gavosi...

    AtsakytiPanaikinti
  9. vjusta, o kodėl šnipštas? Manau, smagiai šventei svarbiausia geri draugai ir gera lokacija. Verkiai ir Kernavė dar nėra apvylę. Rekomenduoju prisijungti prie folkloristų ir pasisukti kupolinių rateliuose.. Dievinu tokius dalykus :)

    AtsakytiPanaikinti