2009 m. lapkričio 23 d., pirmadienis

Itališka daržovių sriuba ligoniams ir jų slaugytojams

Aš - sriubos žmogus. Galiu jas valgyti pietums, vakarienei, na tik pusryčiams gal ne (nors juk Azijoje egzistuoja toks dalykas kaip ‘pusryčių sriuba’ - mielai išbandyčiau). Be to, nesutinku, kad sriubos – žieminis maistas. Juk vasarą – kaip aplink tiek šviežių gėrybių – tik virk ir virk sriubas! Kitaip tariant, priežasties sriubai man nereikia. Bet šiandien ji yra. Mano Žmogus apsirgo.

Ta proga išviriau puodą sriubos.. Nes sriuba gripuojant, pripažinkim, geriausias vaistas. Šalia kalno liepžiedžių, čiobrelių bei kitų žolelių arbatų su medum, vilnonio apkloto ir rūpestingo slaugančiojo prisilietimo..

Bet neapsigaukit - ne vie sergantiems ši sriuba. Be visa ko labai efektyvus būdas suvartoti šaldytuve (jei tokį turit – ha ha!) užsistovėjusį daržovių perteklių. Ir šiaip.. palepinti bet kurį sriubų gerbėją!

Receptas toks, kad receptu sunku pavadint.. Nes viskas – fantazijos laisvė. Dedam ką turim ir mėgstam! Na tarkim šįsyk neturėjau, bet čia labai labai tinka briuselio kopūstėliai arba pora saujų grubiai supjaustyto savojos ar net paprasto kopūsto. Taip pat labai skanu su kale, kurį internetinis žodynas kažkodėl verčia į ‘kopūstų rušis' (??!!!) :))) Dar galima įmesti brokolio ar kalafojoro. Lygiai taip pat žemiau surašytos daržovės jokiu būdu nėra privalomos. Žodžiu, fantazijai ribų nėra ir nereikia!

Ir dar – vos nepamiršau, šią sriubą galima sumėsinti pradžioje su svogūnais apkepinus keletą juostelių šoninės. Arba kitas pasiūlymas: minestrone - idealus būdas suvartoti vakarykščio čili ar bolonezo padažo likučius – tereikia sumesti ir apkepinti su svogūnais pačioje veiksmo pradžioje. Bus labai skanu! Pažadu!

Itališka daržovių sriuba a la Minestrone

Reikės:

poros šaukštų sviesto ar alyvuogių aliejaus

svogūno

morkos

dviejų skardinių konservuotų pomidorų savose sultyse

poros šaukštų koncentruotos pomidorų piure (nebūtina)

poros puodelių daržovių (ar kitokio) sultinio

lauro lapo

saujos ryžių (aš paprastai naudoju Arborio, nors tinka ir paprasti)

pusės skardinės raudonųjų (kidney) arba baltųjų (cannellini) pupelių (galima naudoti ir džiovintas tik tada reikėtų, naktį prieš tai išmirkius vandenyje, išvirti atskirame puode, kol suminkštės)

mėgstamų prieskoninių žolelių (tinka rozmarinas, čiorelis…)

cukinijos

šparaginių ar kitokių pupelių (mano mėgiamiausios – žr. nuotraukoje - čia vadinamos tiesiog green beans)

pievagrybių

druskos, šviežiai maltų pipirų

parmezano (nebūtina)

Eiga:

Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinam išlydytame svieste, kol suminkštės. Sumetam supjaustytas morkas, pipirus. Apkepinam. Supilam pomidorus, sultinį ir pomidorų piurė. Jei pomidorai nepjaustyti, patraiškom puode mediniu šaukštu (aš kone visuomet naudoju būtent nepjaustytus pomidorus, nes taip kažkodėl skaniau). Užverdam. Įmetam lauro lapą, supilam ryžius ir pupeles. Verdam, kol išbrinks bei sumikštės ryžiai.

Tuomet suberiam priekonines žoleles, supjaustytą cukiniją, pupeles, pievagrybius. Paverdam dar kelias minutes, kol daržovės suminkštės, bet stengiamės nepervirti – skanu, kuomet šparaginėse pupelėse dar lieka šiek tiek kietumo..

Ragaujam. Jei reikia įberiam druskos, įmalam pipirų. Supylus į lėkštę galima užbarstyti kiek tarkuoto parmezanu. Bet ir be jo skanu.

Tiekiam kam prie stalo, kam į lovą. Skanaujam ir baidom bacilas!

P.S. O mano ligonis užsiprašė lietinių su bananais ir šokoladu.. Ką padarysi.. Keliauju į parduotuvę nutellos. Kad tik sveiktų!

Šaltinis: iš visur po krislelį

16 komentarų:

  1. Nu tobula! Tobula, tobula, tobula! Mielai susrėbčiau dubenėlį.

    Jūs su Jurgita iš duonosirzaidimu tikriausiai nesitarėt apie sriubas šiandien :) Bet tokie oponuojantys įrašai, kad net smagu :) Aš žinok, dėl sriubų tavo pusėj, visom keturiom. Sriuba yra gėris, ypač dabar, kai mūsiškės pievagrybių ir perlinių kruopų jau tuščias puodas.. :/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lekiu ziuret, ka Jurgita parase. Nes tikrai nesitarem :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. O as ir pusryciams galiu... :) Ryte visai smagu yra suvalgyti karstos sriubos - is karto darosi silta ir gyventi labiau norisi... ypac jei uz lango pvz. lyja arba salta kaip Sibire ;)

    Puiki sriuba! Keliauja i "butinai pagaminti" sarasiuka :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mmmm skanumelis, pasiilgau žmogiško maisto - per visokius "Lenkijos Solidarnošč ir Lietuvos Sąjūdžio pilietinių judėjimų socialinė ekonominė transformacija" net nėra kada normaliai ir skaniai pasigaminti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš tau irgi į porą su meilei sriuboms! Pasirašau 100% apie jų valgymą bet kuriuo paros metu, ir jei tau, pavyks nukauti receptą "pusryčių" sriubos - su dideliausiu malonumu aš ją išmėginsiu!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nu ką, regis šiandien virsim šitą sriubą. Turiu ligonį pašonėj :/ Einu rinkt produktų.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Lėkštė šiltutėlės sriubos, kai sergi..iškart nebeliūdna ir nebetaip skauda.. Tavoji sriuba ypač gausi ir soti, sakyčiau šiuo metu labiausiai tinkama sergantiems ir besisaugantiems.
    Sveikite.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Egle, ir vel..? Sveikatos tavo ligonius. Maniskiui siandien jau lyg ir geriau, tik nuvarges kaip po gero maratono..

    Indre, jei nepaslaptis, ka studijuoji?

    Sparnuoti, Dautarte, Kaspineli - na va pasirodo ne as viena sriubas myliu. Pusrytines turiu recepta kazkur, tikrai turiu. Reikes kada isbandyt ir jei patiks aprasyt ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  9. turejo but ligoniuI. pirstai pinasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jo jo... Amžinas ligonis. Už mus abu serga. Tikiuos neužkrės manęs.

    Nū, žinok, valgė, gyrė čepsėjo ir dėkojo. O aš tau užtai gerus žodžius perduodu ir padėkas. Tikrai skani. Išties mes irgi panašią verdam - verčiu viską, kas po ranka į puodą, bet laikiau recepto tiksliai :) skanu labai.

    Ačiū darkart.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Egle, kaip pasakytų mano močiutė, kad tik mačytų!
    O tu žiūrėk, saugokis. Ir plauk rankas. Aš baigiu visai naują skysto muilo pakuotę išnaudot :))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Aš, beje, taip ir darau :D Tik kad mes visą dieną vienoj patalpoj (dėl darbo). bet tu dabar irgi, ne?
    Kaip tau sekasi Londoną prisijaukint? O darbo paieškos?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Druskyte, turiu klausimą. Antrą dieną žiauriai noriu aštrokos, karštos paprikų sriubos su mėsyte. Bet paprikų pjaustytų gabalėliais, ne trintų. Gal gali ką nors rekomenduoti?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Druskyte :))))

    Pagal aprašymą kažkodėl pagalvojau apie charčo sriubą. Na paprikos ten oficialiai neįeina, bet juk galima įdėti!

    Arba šitą pačią sriubą - tiesiog pradžioj kartu su svogūnais apkepink susmulkintą šviežią čili pipirą ar tiesiog įberk aštresnių priekonių, tuomet įdėk faršo, apkepink, o tada jau viskas pagal receptą. Tik derink pagal save - gali dėt daugiau paprikų, daugiau ryžių, mažiau kažko kito. Tiesiog pagal tai, ko nori. Nes šiaip kombinacija čili+mėsos faršas+pomidorai+ryžiai+paprikos man asmeniškai labai skani..

    O jei vis dar ne tai, ko norėtųsi, rašyk, galvosim toliau :))

    AtsakytiPanaikinti
  15. praėjusį savaitgalį prisigaminau čiut čiut per daug maisto, todėl porą dienų pusryčiams valgiau brokolių sriubą su duoniukais. nu ir ką - labai smagiai nuteikia, kaip kad ir Dautartė sakė ,)

    AtsakytiPanaikinti