2010 m. sausio 6 d., trečiadienis

Balta balta kur dairais, arba Savojos kopūstų ir rūkytos skumbrės sriuba esamiems bei būsimiems keliautojams

Čia pas mus – nepaprastoji padėtis. Sninga! Daugumoje rajonų neveikia mokyklos, nevažinėje traukiniai, uždaryti oro uostai. Nors galvos televizoriuje jau nuo vakar visus ragina sėdėti namuose ir šiukštu nesėsti į automobilius (unless absolutely necessary), gatvėje pilna įstrigusių automobilių, uždarytos kelios autostrados.. Taip ir darom. Sėdim namie ir žiūrim televizorių. Nes, patikėkit, nėra geresnės komedijos už žinias snieguotą dieną! Išnyksta kone visos kitos naujienos, ekranuose rankomis skėsčioja apsnigti žurnalistai, pasakojantys, kad ką tik sutiko šešioklikmetį, kuris niekada gyvenime nėra matęs tiek sniego! Kita žurnalistė susirūpinusiu veidu praneša, kad už jos esančioje kaimo parduotuvėje pasibaigė duona, nežinia, kaip išgyvens aplinkiniai pensininkai! Dar viena – demonstruoja, kad einant į lauką reikia dėvėti kuo daugiau sluoksnių drabužių, šiltus batus ir kojines bei būtinai pasiimti termosą arbatos! Šmėžuoja antraštės – Arctic Conditions; Deep Freeze; Deadly Roads. Žodžiu, breaking news – snow! national news – snow! regional news – snow! travel news – snow! weather.. – snow! (liet. visos žinios pavirsta žiniomis apie sniegą). Ir nesvarbu, kad apie tokį orą žinojome jau prieš savaitę – sniegas Britaniją, kaip kiaulių gripas Lietuvą, užklumpa netikėtai..

Kai atsibosta žiūrėti į kalbančias galvas, galima susigalvoti šildančios veiklos. Žinodama, kad ir Lietuvą šiuo metu kanda šaltukas – turiu jums dvi idėjas. Pirmoji: prieš pora dienų radau be galo įdomų kelioninį tinklaraštį, kuris jus nukels į visai kitą planetos kraštelį – ten kur sniego nerasim nė su žiburiu, užtat rasim be proto gražius paplūdimius, daug saulės bei šilumos ir gausybę viliojančiai atrodančių Azijos valstybių patiekalų (alkaniems nežiūrėti). Tiesiog negaliu susilaikyti nerekomendavus - http://100dienu.blogspot.com/. Siūlau pasidaryti didelį puodą kavos ar kakavos ir atsivertus pirmuosius įrašus pasileisti su Edita ir Karoliu į kelionę, kuri ne tik privers pamiršit sniegą ir šaltį, bet pasės sieloje kristelę ‘nenūstygimio vietoje’, kurios dėka imsit svarstyti…. ai ką aš čia.. paskaitykit ir pasakykit, kad čia aš viena panorau pasileisti į tokią avantiūrą!

Po tokios rekomendacijos čia labai tiktų koks Azijietiškas patiekaliukas.. na mažų mažiausiai kokia laksa arba noodliai.. Deja, nors Azijos šalių virtuvė dažnai lanko mūsų stalą, ji kažkodėl taip ir lieka neįamžinta.. Gal kad nelabai fotogeniška.. O gal tiesiog todėl, kad labai skaniai kvepia, tad užuot tiesusios link fotoaparato mano rankos tuoj pat čiumpa šaukštą.. Na bet bus. Kažkada tikrai bus.

O kad nepabostų laukti siūlau labai skanią kompensaciją. Idealiai tinkančia tokiai žiemiškai dienai kaip ši.. Gana netikėta, bet stulbinančiai skani kombinacija. Primygtinai rekomenduoju išbandyti. Šildymosi idėja nr. 2.

Kreminė savojos kopūsto ir rūkytos menkės sriuba

Reikės:

nedidelės galvos savojos kopūsto

svogūno

žiupsnelio džiovinto prieskoninio čiobrelio

pusantro litro geros kokybės vištienos arba daržovių sultinio

150 ml riebios grietinėlės (jokiu JOKIU būdu nebandykit naudoti grietinės, nes sutrauks ir bus neskanu bei negražu – kažkada užsižioplinus supyliau ne tą indelį, teko visą sriubą verst lauk..)

druskos, pipirų

150-200g šaltai rūkytos skumbrės file

(galima, bet nebūtina ‘sumėsinti’ sriubą šoninės gabaliukais)

Gaminam:

Kopūstą nuplaunam, nulupam išorinius lapus, likusią dalį supjaustom nemažais pailgais kaspinėliais.

Jeigu naudojame šoninę, sumetam nemažą į puodą ir pakepam, kol apskrus. Jei nenaudojame – įpilame šlakelį aliejaus.

Sumetame smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepiname, kol suminkštės.

Sudedame kopūstą. Neišsigaskite, jei apsirodys per daug. Kepant išsiskirs syvai ir sumažės tūris. Įberiam čiobrelio. Apkepinam. Jei matysit, kad svyla galima šliūkštelėti šlakelį sultinio arba balto vyno.

Supilame sultinį ir verdame ant nedidelės ugnies apie 20 minučių. Supilame grietinėlę, pamaišom, pavirinam dar pora minučių. Paragaujam, įmalam pipirų, vos vos druskos (nes daugiau sūrumo suteiks žuvis).

Keliam sriubą nuo ugnies. Pilam į dubenėlius. Ant viršaus užberiam į mažus gabalėlius padalytos skumbrės. Viskas! Skanaus!

Ir nepamirškit pirštinių bei duonos ar grūdų šaltyje kenčiantiems paukšteliams!

Šaltinis: Abel & Cole

18 komentarų:

  1. Žiupsneli, o jeigu paprastą lietuvišką gūžinį kopūstą, a? negerai? nesigaus? Tų iš mamos, iš kaimo, atsivežu, o šito gal dar ir paieškot pas mus reikėtų...

    Linė

    AtsakytiPanaikinti
  2. Line, bandyk būtinai! Nematau, kodėl turėtų nesigaut ;-) Lauksiu atsiliepimų :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Haha, nu tie britai nemirtingi. Jau pernai ten visi is proto ejo, per zinias moke kaip salikus ristis ir masinos langus valyti, siemet ir vel tas pats. Kiek ilgai dar ten pas jus snigs? Mes kita penktadieni atvaziuojam, nenorim but atsaukti!
    O blogas sitas koks fainas, super fainos foto. Kazkur man rodos esu apie ji girdejus.
    P.S. Dovanok, kad as retai pagiriu patiekalus, toli man dar iki tikros virejos ...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rosita, tai va aš ką ir sakau.. beveik lygiai prieš metus buvo tas pats, o čia visiems vėl šokas - jazaumarija sninga! Šiaip žada kone savaitę tokią žiemišką, bet nemanau, kad iki kito penktadienio išsilaikys. Tarp kitko, mano kontaktus turit, ane? Kiek laiko būsit?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip mano draugė, gyvenanti Anglijoje šiandien rašė: ačiū dievui anglai dar neišmoko valyi kelių ir pasikeisi padangų iš vasarinių į žiemines! Jiems paprasčiau viską uždaryt kai sninga ir paskelbt nedarbo dieną. made my day :)

    Tavo virtuvėj kvepia skaniai :) jau vakar užstebėjau :D Aišku, kad žinai kur ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Egle, labai taikliai tavo draugė pastebėjo! ;-) Aš tai visai ne prieš, tiesiog labai juokinga reakcija žiniasklaidoje. Na ir gaila žmonių, kuriems rimtai reikia kažkur išvykti ar išskristi, bet transporto sistema žlunga iškritus trims snaigėms (nors šiandien tai visai padoriai pasnigo).

    AtsakytiPanaikinti
  7. Žiupsneli, kaip Eglė rašė, you made my evening šiuo atveju, kvatojaus ir citavau tave saviškiui :)) Smagiai jūs ten gyvenat lietuvio akim žiūrint :)

    Labai įdomi tavoji sriuba, netgi labai. Skumbrę labai mėgstu, bet su sriuba ir sriuboje nesu ragavusi, šauni idėja!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jurgita, išties labai gera idėja. Tik nevisai mano ;-) Mums patiko taip, kad vos atradus viriau kone kas trečią dieną.. Na man dažnai tokios 'bangos' užeina :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ziupsneli, mes i Londona tik trumpam savaitgaliui, net nezinau ar is namu kur issikrapstysim. Gal, sakau, baisu bus koja iskelt, gi sitiek sniego visur! Ha ha
    Parasyk man Facebooke zinute su savo telefonu, neprizadu, kad turesim laiko, bet jei iskisim nosi i lauka, tai susitikt labai noriu.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tokie blogai kaip 100 dienų avantiūrą , sušildo šią šaltą žiemą... iš pavydo karštą darosi :D

    AtsakytiPanaikinti
  11. Rosita parašiau ;-)

    vjusta va va apie ką ir kalbu! Mane tikrai sušildė, gal vasarą nė nebūtų tokio efekto, o dabar skaičiau už lango siaučiant pūgoms ir mėgavausi..

    AtsakytiPanaikinti
  12. Žiupsneli, šeštadienį turėjau džiazinę improvizacinę nuotaiką, tad paimrovizavau sriubine tema :) Vietoj savojos kopūsto grybžtelėjau baltagūžį ir dar leidau sau priberti morkų į šią sriubą. Rezultatas - pirščiukus aplaižyt :) Kiek neįprata valgytojų konservatoriškiems gomuriams buvo skumbrė šioje sriuboje, bet atsisakymo ragauti nesulaukiau :) Ačiū už receptą ir šilumą :)

    Linė

    AtsakytiPanaikinti
  13. Seniai cia bebuvau, bet grizus taip jauku, lyg savoje virtuveje :)
    100 balu uz pastebejima, kad britams sniegas toks pat netiketas, kaip lietuviams - kiauliu gripas. Nerealu!!!!!
    Pietu Svedams ir danams, beje, sniegas taip pat netiketas reiskinys. Jie vis dar kasmet tikina, kad pas juos beveik nesninga. Jie net patys tuo tiki.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Gardi sriuba!
    as cia kuria diena pestute ejau i parduotuve (del sniego) ir buvau tiesiog 'dziuginta' prasileknciu zmoniu. Tokiu drabuziu mes lietuviai net prie -20 neturim ;) Nebent kur i saltus sniegynus (kalnus) kopt issiruostume ar kur Sibire...cha,cha ;)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Line, kaip smagu, kad visiems patiko! Vat dabar žinom, kad tinka ir paprastas kopūstas. Ačiū!

    puikioji, :)))) Va va, čia irgi tiki. Nors visose 'ala kalėdinėse' reklamose - būtinai daug sniego ir snaigių.. Žodžiu, dviprasmybės kažkokios!

    Dalija, tikrai?? Aš kaip tik visiems sakau, kad britai šąla, nes nežino, kaip tokiu oru rengtis. Plonos striukytės, plonyčiai šalikėliai, pirštuotos peršviečiamos pirštinės.. Tai kur jiems nebus šalta???
    Prisimenu pernai panašiu laiku atšalus viena kursiokė į paskaitas atėjo.. su 'šliopkėm'. Ai, sako, aš visada taip vairuoju, pamiršau išlipus persiauti.. Mda.. :D Tirtėjo kaip lapelis, nes dėl Laisvės Palestinai vieną auditoriją užbarikadavusių studentų buvo paskelbta nepaprastoji padėtis ir kaip tyčia mūsų į pastatą neįleido kokį pusvalandį.. :))

    AtsakytiPanaikinti