Pastariosiom dienom mane užpuolė kažkoks žalumos virusas. Ypač virtuvėj. Negaliu ramiai praeiti pro žirnelius, pupeles, brokolius, savojos kopūstus, cukinijas, agurkus, salotas, špinatus..
Ir dar kažkodėl labai užsimaniau į Italiją.
Rezultatas – vakar ant mūsų stalo garavo labai žali, labai itališki – Špinatų ir ricottos gnocchi. Su sviesto ir gruzdintų šalavijų padažu. Ko dar bereik?
Špinatų ir ricottos virtinukai
(pamaitins tris alkanus valgytojus)
Reikės:
500g špinatų (tūrio atžvilgiu pasirodys labai DAUG, bet suvirę susitrauks kokius penkis kartus)
200g ricottos sūrio (naminės ricottos receptas – Eglės namučiuose. Kita vertus, nebandžiau, bet mielai pabandyčiau keisti lietuviška varške. Gal kiek riebesne..)
dviejų kiaušinių trynių
125g tarkuoto parmezano arba Džiugo sūrio
žiupsnelio malto muskato
druskos, pipirų
trijų šaukštų miltų
Padažui: keturių šaukštų sviesto ir dešimt didelių šviežio šalavijo lapų
Gaminame:
Dideliame puode užviriname vandenį, suberiame pusę špinatų, užverdame, išjungiame ugnį, nukošiame, perplauname šaltu vandeniu (antraip prarasim dalį spalvos), nukošiame, nusausiname popieriniais rankšluosčiais, suberiame į didelį indą.
Procesą pakartojame su likusiais špinatais.
Špinatus pertriname blenderiu. Sudedame ricottą, kiaušinių trynius, parmezaną, prieskonius, miltus ir viską gerai išmaišome. Sudedame į negilų indą ir paliekame šaldytuve porai valandų arba visai nakčiai.
Formuojame virtinukus: kiekvienas tai daro savaip, su laiku rasit jums labiausiai patinkančią techniką, bet man patogiausia taip – šaukštu atsargiai paimu nedidelį kiekį sustingusios špinatų masės, metu į kitą negilų, miltais gausiai pabarstytą indą. Dviejų šaukštų pagalba išvolioju miltuose (na įsivaizduokim – vienas šaukštas ‘spiria’, kitas ‘gaudo’ ir atvirkščiai), sudedu ant miltais pabarstytos skardos ar spintelių paviršiaus.
Turint laiko galima dar sykį paaušint šaldytuve, bet nebūtina.
Puode užverdame nemažą kiekį vandens, pasūdome, suberiame penkis-šešis virtinukus ir verdame ant vidutinės ugnies apie 3-4 minutes, išgriebiame kiaurasamčiu, dedame į lėkštę, uždengiame, kad nešaltų. Procesą kartojame, kol išvirsime visus gnocchi.
Ruošiame padažą – sviestą suberiame į įkaitintą keptuvę, ištirpiname, atsargiai sudedame šalavijo lapus ir kepame, kol sviestas rustels, o šalavijas apskrus. Tuoj pat nukeliame nuo ugnies, antraip rizikuojame sudeginti svietą.
Viskas! Virtinukus dažome į sviesto padažą, valgome užkasdami traškiais šalavijo lapeliais.
Beje, gruzdintas šalavijas man - Metų Atradimas! Jei turit galimybę – būtinai pasisėkit savo darželiuos!
P.S. Nežinau, kodėl bet kitą dieną virtinukai dar skanesni!
Šaltinis: įkvėpta Simon Hopkinson (1994), Roast chicken and other stories (London: Ebury Press), kiekiai stipriai modifikuoti.
Jeigu yra galimybė, geriau naudot rikotą, bandžiau keist riebia kaimiška varške, skanu, bet ne taip kaip su rikota.
AtsakytiPanaikintiAtrodo ne man vienai žalumos manija :)
Forelle, tikiu, kad ne tas pats, bet aš taip pasiilgus lietuviškos varškės ir varškėčių, kad mintyse atrodo, kad būtų labai skanu :)
AtsakytiPanaikintiYes, ir ne man vienai žalumos manija. Nors mano žali įrašai dienos šviesos ir neišvysta ;)
AtsakytiPanaikintiVirtinukai atrodo išties labai. Noriu ir aš :)
koks geruolis receptas! ir kaip reikalingas po apniukusio, šlapio ir šalto (gegužės vidurys, 'cmon!) savaitgalio...
AtsakytiPanaikintipas mus namų kaukas suvalgė žirnius, kurie kantriai laukė kol bus patiekti su gnocchi!
Būtinai gaminsiu!
AtsakytiPanaikintiDabar mano balkonas pilnas vazonų su špinatų daigeliais, po keletos savaičių turėtų suvešėti lapija, ir tada bus dar gardžiau, nes, kaip liaudis sako, savi špinatai skaniau kvepia :)
Egle, ;-)
AtsakytiPanaikintiieva, oi pas mus irgi tos brrr savaitgalis buvo ir šiaip oras fe kaip subjuręs. Geru laiku pabėgu į Lietuvą :)
PinkCity, faktas! Lauksiu atsiliepimų ;-)
OOo koks šaunus receptas. Net neabejoju, kad labai skanu - juk špinatai ir varškinis dalykas - ricotta. Niamu niamu..ir padažas toks netradicinis.
AtsakytiPanaikintiPliusas už receptą, žiupsneli ;)