2010 m. liepos 22 d., ketvirtadienis

Šokoladainis ‘Kolegų Džiaugsmas’

Vienas esminių nuolatinio darbo pliusų – šalia reguliaraus atlyginimo, išaugusio pasitikėjimo savimi, naujų draugų ir labiau vertinamo laisvalaikio – yra tai, jog vėlai vakare užsinorėjus gabalėlio šokoladainio (a.k.a. chocolate brownie) galiu be jokio sąžinės graužimo nukeliauti į virtuvę, įjungti orkaitę ir .. išsikepti! Nes nepaisant to, jog namuose vėl karaliauju viena, darbe visada laukia keliolika saldumynų mėgėjų, kurie kaskart užmatę papilnėjusį užkandžių staliuką, siunčia susižavėjimo kupinus meilus ir puola į virtuvelę ruošti arbatos su pienu.

Nė neįtardami, kad aš juos.. ehem.. šiek tiek išnaudoju. Man rodos, tai vadinama simbioze, tiesa?

Šokoladainis

~12 gabalėlių

Reikės:

125g nesūdyto sviesto

100g šokolado (nemažiau 70% kakavos masės)

saujelės riešutų (YPAČ skanu su makadamijom (lietuviškai..?), kurie – ar pastebėjote? – kepiniams suteikia kokosinį prieskonį) (nebūtina)

saujelės džiovintų rūgščių uogų (tinka vyšnios, spanguolės, serbentai..) (nebūtina)

dviejų šaukštų kakavos miltelių

šaukšto su kaupu miltų

šaukštelio kepimo miltelių

trijų šaukštų cukraus (arba daugiau, jei naudojate nesaldytą šokoladą)

dviejų didelių kiaušinių

Gaminame:

Sviestą bei šokoladą supjaustome gabalėliais ir suberiame į karščiui atsparų dubenį. Kaitiname virš nepilno puodo palengva verdančio vandens, maišydami, kol ištirps. Nukeliame nuo ugnies.

Suberiame riešutus ir uogas, jei naudojame.

Suberiame kakavą, miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Gerai išmaišome. Atvėsiname.

Supilame kiek paplaktus kiaušinius ir gerai išmaišome, kol gausime vientisą masę.

Tešlą supilame į sviestu pateptą arba kepimo popieriumi uždengtą negilią kepimo formą ir šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 15 – 20 min. Skirtingai nei pyragas, šokoladainis neturi pilnai iškepti – įsmeigtas peilis nebus sausas, o viduriukas gali atrodyti kiek skystas, tačiau atvėsęs sustings.

Skanaus!

Šaltinis: adaptuota pagal Jamie Oliver (2009), ‘Cook With Jamie: My Guide To Making You A Better Cook’ (London: Penguin Books).

*******

English version

Chocolate brownies

Melt 125g butter and 100g chocolate (no less than 70% cocoa) over a pan of simmering water and mix until smooth. Add some nuts and dried berries (I used macadamia nuts and dried cranberries). Mix in two spoons of cocoa powder, one heaped spoon of flour and one teaspoon of baking powder (you might want to sift those in just in case). Add about three spoons of sugar – or more, if you have a sweet tooth or using unsweetened chocolate. Cool the mixture. Slightly beat two large eggs and mix in until you get a silky consistency.

Bake in a preheated oven (180 degrees) for about 15-20 min and don’t worry if it seems slightly undercooked - brownie will settle whilst cooling. Allow to cool, get a slice and enjoy!

Adapted from: Jamie Oliver (2009), ‘Cook With Jamie: My Guide To Making You A Better Cook’ (London: Penguin Books).

3 komentarai:

  1. Sakyčiau, velniškai viliojantis...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Savo koleges ir aš taip išnaudoju :)
    Nes tiek prikepu, kad viena valgydama laaabai greitai išsipūsčiau kaip balionėlis :))

    AtsakytiPanaikinti