2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

Avižiniai sausainiai su razinom ir imbieru. Tingiems sekmadieniams.

Šiandien buvo tingus sekmadienis. Tingūs sekmadieniai yra gerai. Galima miegoti iki pietų; pusryčiams suvalgyti begalinio skanumo medaus torto (ačiū R.!); išgerti puodą kavos; pasivaikščioti saulėkaitoje; sugalvoti, kad vaikščiojimas tokiu oru (t.y. apšvietimu) - pernelyg didelė prabanga; grįžti namo; atsidaryti šaldiklį; ištraukti sausainių dešrą; padėti saulytėj, kad atšiltų; pasidaryti dar vieną puodą kavos, įjungti orkaitę, supjaustyti dešrą; čiupti kepimo skardą; šauti į orkaitę; traukti krūvą traškių sausainių.

Belieka tik: 1) susirasti fotoaparatą, 2) pažaisti fotografę; 3) (su)valgyti.

Lobis. Šitie sausainiai yra lobis.

Ar jums nebūna vakarų, kad norisi atsiraiti rankoves ir eiti maišyti tešlos, nesvarbu, kad jau 1) 23val+ 2) ką tik sodorojai skaniausią vakarienę ir nesi nė truputėlio alkana. Va tada mano virtuvėje gimsta šie sausainiai. Tiksliau, jų dešra. Kuri keliauja į šaldiklį ir laukia savo valandos, kai

  • užklumpa netikėti svečiai
  • nusprendi pati pabūti netikėtu svečiu - leki pas draugę, jungi jos orkaitę, kaiti arbatą, kepi sausainius (žinokit, aš toks svečias, kurį labai sunku išprašyti iš virtuvės!)
  • nori ko-nors-skanaus, bet nenori išlįsti iš pižamos
  • pagaliau iš po sunkių debesų išlenda saulė ir norisi pažaisti fotografę.

Tai štai. Avižiniai sausainiai su imbieru ir razinom. Patiks net ir tiems, kurie, kaip ir aš, nemėgsta razinų (ir šilto pieno).

Avižiniai sausainiai su imbieru ir razinom

Reikės:

100g kambario temperatūros sviesto

145g šviesiai rudo cukraus

šaukšto auksinio sirupo (galima keisti medumi)

kiaušinio

200g miltų

pusės šaukštelio kepimo miltelių

70g avižų

70g kristalizuoto imbiero (štai čia minėjau visai neblogą alternatyvą, jei nerasite parduotuvėse)

70g geros kokybės razinų

Gaminame:

Sviestą ištriname su cukrumi iki purumo. Supilame sirupą arba medų, įmušame kiaušinį. Išmaišome.

Supilame miltus, kepimo miltelius ir avižas. Įberiame gabalėliais supjaustytą kristalizuotą imbierą.

Suformuojame dešrą. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve valandai arba šaldiklyje 10-20 minučių, jei skubame.

(Jei sausainius kepsite ateityje, suvyniokite į maistinę plėvelę ir aliuminio foliją. Prieš kepdami, palikite kambario temperatūroje apie 15 minučių. )

Dešrą supjaustome ~2cm storio riekutėmis. Dedame ant kepimo popieriumi užtiestos kepimo skardos, Kepame 20-25 minutes 170 laipsnių karščio orkaitėje, kol švelniai paruduos.

Dar karšti sausainiai bus labai trapūs, bet vėsdami sukietės. Skanūs tiek šilti, tiek šilti!

Tik kaip gaila, kad tingius sekimadienius seka darbadieniai-pirmadieniai….

Šaltinis: adaptuota pagal Isidora Popovic, Popina book of baking (London: Ryland Peters & Small, 2010).

15 komentarų:

  1. o tikrai tikrai patiks tiems, kurie nemegsta razinu?
    as tai sia savaite sukeiciau vietom - turejau tiiingu pirmadieni ir darbinga sekmadieni :) gerai galeti sukeisti, kai noris. labai gerai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. p.s. dabar i orkaite ikisau morku pyraga (cia i tema, kai lendi i virtuve nors sekmadienis jau baigesi beveik)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rūta Elze, tikrai. Aš labai nemėgstu razinų kepiniuose, nes ten jos būna šlapios ir tižios, kas man yra brrr.. O čia labai skaniai susikristalizuoja - kone razininiai traškučiai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rūta Elze, wow! Nusimato saldūs pirmadienio pusryčiai?? :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aha, sakau, gal kai pirmadienio ryta letai ir neskubedamas valgysi sviezuteli pyraga, pavyks apgauti laika ir vietoj pirmadienio bus sekmadienis :D arba bent jau labai labai malonus pirmadienio rytas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rūta Elze, superinis planas!

    'Ups, mieli bendradarbiai, mielas direktoriau, maniau, kad šiandien sekmadienis, o ką ne?!' :))

    AtsakytiPanaikinti
  7. kai pats esi ir bendradarbiai, ir direktorius, tai drasiai gali skelbt pirmadieni sekmadieniu :D o as kaip tik ir esu, bent jau dalyje savo darbu, o pirmadienis kaip tik ta diena, kai direktorius esu as :) antradieniais tai nesu pyragus kitai direktorei, kuri labai juos megsta ir tada galim svesti sekmadieni antradieniais :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip man patikti šitas įrašas. ir greitu būdu pagaminami sausainiai. Turiu kameroj su riešutais ir rozmarinais. bet šiandien jaučiu ne jų diena..

    Žinok, net čia kvepia iš nuotraukų..

    AtsakytiPanaikinti
  9. Va cia tai atradimas. Ash kepu avizinius su kokoso drozlemis ir pazonomis. Maniejo tokie sausoki buna :(
    Aciuuuu uz recepta - bandysim ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nereali idėja ir kaip anksčiau nesugalvojau. O kiek laiko 'dešra' gali taip išstovėti šaldiklyje?

    P.S. Labai graži antra nuotrauka ir nagų lako spalva ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aha, aha, žinau tas įkvėpimo valandėles, kurios kartais net po vidurnakčio atsliūkina, kai suvoki, jog nei tu pati, nei kas kitas valgyti tikrai nebenori, bet nors trypk, kaip reikia kokį kiaušinį dubenin sukult... Dar vienas į kolekciją!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Oi kaip kepsiu šį savaitgalį! Kartu pasitikrinsiu kas nugalės - mano žmogaus nemeilė razinoms ar meilė sausainiams:)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ačiū merginos!

    Sparnuoti, meilė sausaniams - nenugalima! :)

    Kotryna, kiek ilgiausiai - tikrai nežinau. Ilgiausiai išbandžiau dvi savaitės - jokių pasekmių skoniui, manau, susukus į foliją, kuri apsaugo nuo 'nušalimų' turėtų išsilaikyti gana ilgai.

    Kristina, pažadu, kad šie tikrai ne sausi!

    Egle, oi laukiam laukiam!

    Insolente, vat apie ką aš ir kalbu! Džiaugiuosi, kad aš ne viena tokia :))

    Rūta Elze, ech ech, ne kiekvienam tokia laimė!

    AtsakytiPanaikinti
  14. siandien siu sausainiu diena - tingusis sekmadienis!

    AtsakytiPanaikinti
  15. M. ir razinos;))) ajajai ... taip dar nebuvo;)
    l.

    AtsakytiPanaikinti