2011 m. balandžio 25 d., pirmadienis

Bulvių ir žirnelių salotos. Beveik karališkos, labai vestuvinės.

Visai patinka man taip. Po keturių dienų savaitgalio, trys dienos darbo, o tada vėl keturių dienų poilsis. Kad dažniau taip! Miegosim iki pietų, dėkosim princui Wiliamui ir žiūrėsim arba nežiūrėsim princiškų vestuvių transliacijos. Net drabužių parduotuvės paskutinėm dienom apsikarstė Britanijos vėliavomis, jaunavedžių nuotraukomis ir plakatais su sveikinimais bei palinkėjimais Viliui ir Keitei. Reagavau skeptiškai, kol vienas protingas žmogus nepriminė, kad vargšai britai neturi jokios nacionalinės, anei nepriklausomybės dienos, tad bet koks karališkas įvykis iš esmės yra to kompensacija. Ech, na negi gaila! Lai švenčia! Gal ir aš prie kokio nors street party prisijungsiu! Bent jau išsimiegosiu tikrai!

Galėjau, žinoma, papublikuot kokį nors keksiukų su mėlynu-raudonu-baltu glaistu receptą. Bet negi kepsit. Geriau papasakosiu apie salotas. Vasara šiaip ar taip. Ar bent jau pavasaris užu balos. Pas mus tai vasara.

Šios salotos man atrodo be galo britiškos. Nors negaliu apibrėžti, kodėl. Gal dėl žirnelių ir mėtų kombinacijos? Bet kokiu atveju, skanu. Ypač šalia ką tik lauke keptų dešrelių. Arba šašlykų. Žiūrint, kurioj balos pusėj vestuvių transliaciją stebėsit Jūs. Stebėsit?

Britiškos salotos

Reikės:

Poros saujų kubeliais supjaustytos šoninės

Kokio pusės kilogramo bulvių (geriausia, žinoma, mažutėlių šviežutėlių pavasarinių!)

Maždaug pusantro puodelio žirnelių (kiek norit, tiek ir reikės) – tinka tiek švieži, tiek šaldyti (šaldyti net geriau, nes, nebent jūsų daržas visai šalia virtuvės, nuskinti žirneliai labai greitai praranda visą savo skanumą ir saldumą, todėl ir šaldomi jie paprastai vos kelios valandos nuo nuraškymo)

Nepilnos stiklinės balto vyno

Šaukšto su kaupu grūdėtų garstyčių

Didelio šliūkšnio (kokių 4 šaukštų) riebios grietinėlės

Šviežiai malto pipiro

Šviežių mėtų lapelių (nebūtina)

Gaminame:

Bulves supjaustome riekutėmis, užpilame vandeniu, užverdame ir verdame, kol suminkštės. Bulvėms išvirus suberiame žirnelius ir paviriname dar minutę, bet ne ilgiau. Nukošiame.

Šoninę suberiame ant įkaitintos keptuvės ir kepiname pamaišydami, kol parus ir apskrus. Pilame vyną, paviriname, kol kiek nugaruos. Dedame garstyčias, pilame grietinėlę. Kaitiname nuolat maišydami, kol ims tirštėti. Išjungiame ugnį. Įmalame pipiro.

Bulves ir žirnelius verčiame į salotinę, pilame padažą. Išmaišome, suberiame stambiai suplėšytus mėtų lapelius ir nešame ant stalo.

Labai skanus garnyras!

Šaltinis: turbūt kažkur kažkada kažką panašaus mačiau/skaičiau/ragavau, bet šiaip iš galvos.

10 komentarų:

  1. Nu, pas mus tai darbo diena skirtingai nei pas jus :D O galėtum gi papostint kokį reportažą iš karališkų vestuvių :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. nu kaip sočiai tu čia po švenčių :) aš kefyrą geriu, negaliu atsigaut :) nežinau ar stebėsim, pro akis nepraslys, nereiks pastangų dėt :) o tau gerai karalystėj gyvent, į darbą nereikia, viską....:))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jurga, tai kad nezinau, ar bus ka reportazint :) I minias tikrai netrauksiu, jei sudalyausiu kokioj street party, va tada tai papasakosiu. Tik deja lietuti zada, taip kad gal visai nebus apie ka pasakot :)

    Violeta, hahah! Viskas puikiai po svenciu, gerietiskos sventes buvo, be jokiu nuklydimu :) O sitas salotas dorojom permerkti sventinio lietaus, oi kaip gerai tie spirguciai tada buvo!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oi, man visa ši vestuvinė psichozė labai į naudą - gi tiek laisvadienių! Patinka patinka :)
    Į vestuves nežinau, kokie bepročiai galėtų ir eit, nebent turistai, kurių čia laukiama kiek? milijono, skaičiau kažkur. Įtariu, tąjį penktadienį kur kur, bet centre manęs tikrai nebus :)

    Beje, pasakok, ar čia visad toooks karštas pavasaris, kasmet? :) Pirmą sykį gyvenime vasariškai įdegiau balandžio vidury, kelias valandas pasivarčius parke :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. manau visa cia kombinacija britiska ;)labai geras receptas. As kaip ilgalaikese atostogose dabar, tai kiekviena diena kaip svente, ir oi, oi kaip ziuresiu as tas karasiskas vestuves, juk taip smalsu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Manes kazkaip ta visa karalisku vetuviu psichoze neveikia. Idomiausia nebent kaip vestuvine suknele atrodys. Be to vos susizadejo, stilistai visai susendino vargsele Kate su tais piestukiniais sijoneliais ir svarkelias... Tikiuosi bent vestuvine suknele grazi bus. Mano draugu tarpe susidomejimas minimalus, bet visi kazkaip vistiek nori sudalyvaut nors kiek.... Bet i minias tai mes irgi nenorim... Aciu... Skaiciau, kad kazkoks dedule jau nakvoja prie Westministerio vieta uzsiemes. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. ir kur čia radot btitiška? Bulvės, spirgiai ir žirniai Lietuvoj buvo naudojami visada kaip sotus maistas, kad mėsos mažiau reikėtų. užpildavo gira o ne vynu dabar išmandrėjo, mėtų gal, ir nedėdavo o dėdavo diemedį kmynų arba krapų sėklas

    AtsakytiPanaikinti
  8. Šią kombinaciją - spirgučiai, bulvės, žirniai ir garstyčios - žinos bene kiekviena britų bobutė. O vat lietuvė - ne, nes mūsuose švieži jauni žirniai labai nedaug tenaudojami ir tas Jūsų minimas sotus maistas būdavo iš džiovintų žirnių virta žirnienė, kuri - kad ir kokia skani - bet tikrai kitoj kategorijoj.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Maistas atrodo labai gardžiai. Ačiū už įdomų receptą

    AtsakytiPanaikinti