Šis įrašas – ne kas kita kaip duoklė rudeniui. Arba turkų parduotuvei už kampo, nes kur kitur rasi maišą prinokusių figų už centus. Arba šviežutėlio fetos sūrio. Ar kalną granatų! Valgomų, žinoma.
Anot landlordo, kuris mūsų namą paveldėjo iš senelių, kažkada čia gyveno galybė į Londoną emigravusių graikų šeimų. Kaip ir prideda graikams, mūsų sodely auga didžiulis figmedis ir galingas vynuogių krūmas. Deja, figos nudžiuvo taip ir neprinokę, o aukštai jo kamienu užsikabaroję vynuogės tedžiugina sparnuočius. O sparnuočiai džiugina mus. Visi laimingi.
Vėliau graikų šeimynas pakeitė, o gal papildė, turkai. Žinau, kad dažnas Londone gyvenantis lietuvaitis mėgsta pabambėti ant tokių kaimynų (nors vietoj turkų čia galim įrašyt bet kokią tautybę, įskaitant tuos pačius lietuvius!), bet aš negaliu atsidžiaugt – be jau minėtos super-parduotuvės, turim bent pora turkiškų kepyklėlių (baklava saldžioji!), ir prieskoninę-tabakinę. Žodžiu, nors, skirtingai nei Jurga, niekaip nepametu galvos dėl Ottolenghi receptų, pusės puslapio ingredientų sarašas – ne bėda, nes viskas arba (jau) spintelėj, arba tiesiog už kampo.
Taigi ir čia reikės granatų melasos, kurios tikrai turės bet kokių Viduržemio šalių maisto parduotuvė (žinau, kad šį blogą seka daug Londoniečių). Kitu atveju, ją galima pasigaminti pavirinus granatų sultis su cukrumi ir šlakeliu citrinos. Blogiausiu atveju, nesukit galvos ir keiskit tiesiog granatų sultimis, o tada paragaukit ir – jei reikia – užpilą papildykit cukrum ar citrinos sultim.
Figų ir fetos salotos su granatų užpilu
Vienam valgytojui reikės:
Poros saujų salotų (ypač tinka špinatai)
Trejeto figų
Gabalėlio fetos sūrio (galima keisti varškės sūriu, tada salotas reikėtų pasūdyti)
Pusės granato (instrukcijos, kaip patogiausia išgauti sėklytes – čia)
Saujelės lazdyno riešutų (nebūtina)
Poros šaukštų alyvuogių aliejaus
Šaukšto granatų melasos
Gaminame:
Figas supjaustome riekutėmis, suberiame ant salotų lapų. Užtrupiname fetos, suberiame riešutus ir granatų sėklytes.
Alyvuogių aliejų sumaišome su granatų melasa ir gerai išplakame. Supilame ant salotų.
Štai ir viskas. Gražios Jums bobų vasaros (pas mus +28!!!!).
Šaltinis: pagal Helen iš Food Stories .
P.S. Kitas laaabai skanus receptas su figomis – Figų ir ožkos sūrio užkandėlė. Kepsiu kai tik atvės! :)
atrodo pasakiskai! galvoju, kurioj daly gyvenate, nes musu apylinkese irgi labai daug turku ir graiku :)
AtsakytiPanaikintiMūsų kieme irgi figmedis auga :) Turiu vilties, kad prinoks, karščiai tam palankūs dabartiniai :) Ir turkų parduotuvę beveik už kampo turim, nors mes ją tik taip vadinam, visokio gėrio pilna... O figos tai niam, neatsivalgau niekaip.
AtsakytiPanaikintiSkaniai atrodo tos salotos. O kur dar galima tą granatų melasą panaudoti, kad nebūtų vieno recepto pirkinys?
AtsakytiPanaikintiAš gyvenu Londono šiaurėj. Nors man rodos turkų labai daug kur yra :)
AtsakytiPanaikintiJurgita, aš irgi tikėjausi ir laukiau, tokios gražios buvo, bet paskui kažkaip sudžiuvo/nupuvo, net nesupratau, kad joms atsitiko.
Laura, tiks vat šitam: http://ziupsnelisdruskos.blogspot.com/2011/05/ruginis-meduolis-sauletoms-popietems.html O šiaip užpilas salotų labai skanus gaunasi, tikrai ne vien su figom tinkamas. Ir šiaip tai jis gana populiarus pvz Ottolenghi receptuose, nežinau, kodėl dar nei vieno čia neįdėjau..
O pagal ką atskirt ar figa jau tinkama valgyt? Žiūriu į tuos visus figų receptus ir noriu rizikuoti pirkti Lietuvos maxėse.
AtsakytiPanaikintiIndre, ji turi būt minkšta. Supermarkete tokių nebus, bet nusipirkt ir panokink namuose dar kelias dienas, turėtų pakakti.
AtsakytiPanaikintiO die šiandien praneša +29!!!!
Ir mes Siaurej (PG). Matyt, kaimynes :)
AtsakytiPanaikintiAaahh.. Tai aš kiek piečiau, bet nelabai daug :)
AtsakytiPanaikintiTiesiog įkvepi bėgti ir pirkti figų. Net gėda prisipažinti - aš jų žalių nevalgius ;)
AtsakytiPanaikintipatinka, gera info, nors idomu ir skaityti.
AtsakytiPanaikinti