2011 m. spalio 30 d., sekmadienis

Sveikuoliškas slyvų pyragas. Pramiegotiems savaitgaliams.

 

Banalu, gal net liūdna, bet aš visą darbo savaitę svajoju ir planuoju savaitgalį. Bėda ta, kad atėjus savaitgaliui dažnai esu per daug pavargusi, kad tuos planus įgyvendinčiau. Arba, kaip kad šiandien, pabundu su migrena ir visi planai keliauja pro langą..

O planavau kepti obuolių pyragą. Pirmą šį rudenį. Kaip tik papildoma valanda, o darbe rytoj vėl pyragadienis. Šįkart renkam lėšas organizacijai, gaminančiai specialią įrangą neįgaliems vaikams. Bet, panašu, kad tebūsiu valgytoja, nes, kaip kokia bobulė, neturiu jėgų, nors pusę dienos pramiegojau.

Na bet tiek to. Užtat papasakosiu apie kitą pyragą, kurį kepiau seniau. Slyvų pyragą su rupių miltų pagrindu. Labai sveikas ir skanus. Būna ir taip.

Jau ne pirmas receptas nusižiūrėtas iš Dan Lepard, kurio naujausią knygą skaitau prieš miegą. Ir vėl svaigstu apie būsimus pyragus. Savaitgalį. Tik gal jau kitą.

Slyvų pyragas su rupių miltų pagrindu

Reikės:

75g sviesto

75g tamsiai rudo cukraus

šaukšto medaus (ypač tinka tamsus viržių medus)

vieno didelio arba dviejų mažo/vidutinio dydžio kiaušinių

šaukštelio cinamono

200g rupių kvietinių miltų

3/4 šaukštelio kepimo miltelių

maždaug 5 didelių slyvų, nektarinų, persikų ar abrikosų (nebijokit pamaišyti!)

poros šaukštų džemo glaistui

Gaminame:

Sviestą ištriname su cukrumi. Supilame medų, įmušame kiaušinius. Gerai išmaišome.

Suberiame cinamoną, miltus ir kepimo miltelius. Pamaišome, kol įsimaišys miltai, bet ne ilgiau. Perspėju, kad tešla, ypač naudojant vieną kiaušinį, bus gana tiršta.

Nedidelę kepimo formą (~18 cm skersmens) ištepame sviestu, supilame tešlą, palyginame (patogiausia pirštais!).

Slyvas ar kitus naudojamus vaisius supjaustome juostelėmis, sudėliojame ant pyrago.

Džemą pašildome, kad suminkštėtų ir lengvais judesiais užtepame ant slyvų (aš naudoju konditerinį šepetį, bet tiks ir šaukštas).

Šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30-40 minučių, kol kraštai ims ruduoti, o viršus patiš.

Traukiame lauk ir dar sykį patepame tirpdytu džemu, kad blizgėtų. 

Štai ir viskas. Ypač skanus šiltas su kaušeliu ledų ar jogurto. Beje, šis pyragas nesensta, o bresta, tad skonis kitą, antrą ir trečią dieną netgi sodresnis.

Skanaus!

Šaltinis: Dan Lepard

P.S. Man rodos, čia šimtasis įrašas Žiupsnelyje. yay! :)

7 komentarai:

  1. Štiš, migrena!

    Slyvos slyvos!!! Kur jūs?!?! Dar nė vienos Australijoje nemačiau :( Na nieko, kalorijų sutaupysiu šito pyrago nepavalgiusi :D

    Gero pirmadienio ir skanių pyragų, nesvarbu, kad jie ne pačios kepti!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Et, linkiu migrenai pabėgti (pažįstamas kakis, o pyragas žavutėlis - jauč', mano mamai itin patiktų, bo jai visur "tešlos trūksta..."

    Ir yay yay su šimtuku!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip aš tave suprantu - kai kurie savaitgaliai - kaip kad šis - paskirti miegui toookie geri. Bet man matyt taip dėl to, kad nebemėgstu savo darbo...
    O pyragas puikuoliškas - ypač man, mėgstančiai slyvas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Netrūko ledų kauburėlio ant viršaus? :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Asta, oi sunku man taip butu - su apmainytais metu laikais gyventi! Bet kazkada bus ir pas jus slyvu, ar ne? Po puses metu?

    jule, Diletante, pyragas keptas mazytej formoj, kur kas mazesnej nei nurodyta recepte, nes anoji super patogi - su issimamu dugnu (kuris, beje, pasimete kazkur tad cia isvis improvizuotas dugnas bet nesvarbu..). Didesnej, aisku, kur kas plonesnis pagrindas butu, bet man tiko, nes as paskutiniu metu visus pyragus su jogurtu valgau. Ledai irgi gerai, bet kad jau apsimetam, kad sveikas pyragas tai negi ledais saldinsi? ;)

    Asta, oi as irgi slyvu maniake, bet siemet kazkaip pramiegojau visa sezona.. O nepatinkanti darba reikia keisti, bet, zinau, lengviau pasakyti nei padaryti. Ech.

    AtsakytiPanaikinti
  6. patinka, gera info, nors idomu ir skaityti.

    AtsakytiPanaikinti