2010 m. rugsėjo 21 d., antradienis

Šokoladainis su sūrio pyrago viršūne. Kilniam tikslui.

Aš turbūt viena paskutiniųjų išbandžiusių garsųjį ‘Deiviosūrpyraginių šokoladainių receptą. Vis laukiau progos. Ir sulaukiau. Vakar darbe vyko Cake day (liet. pyragų diena), kurios metu buvom kviečiami atsinešti naminį tortą/pyragą/pyragaičius/sausainius, žodžiu, bet kokį savom rankom pagamintą skanumyną. O čia geroji dalis – kiekvienas nieko neatnešęs, bet skanumynus ragavęs kolega buvo prašomas paaukoti šiek tiek pinigėlių, kurie atiteko Disasters Emergency Committee, kuris šiuo metu renka aukas humanitarinei pagalbai Pakistane. Žodžiu, visi patenkinti – ir kepėjai, turintys proga pademonstruoti savo talentus bei išbandyti seniai nusižiūrėtus receptus, ir smaližiai – juk ne kasdien darbo virtuvėje puikuojasi toks kalnas gėrybių, ir – žinoma – tie, kuriems šiuo metu reikia bet kokios pagalbos.

Kokia idėja! Man rodos, ir Lietuvoje yra visa galybė puikius darbus atliekančių organizacijų, kurioms tikrai praverstų tokia parama. Taigi – kada Jūsų darbovietėje Pyragų Diena?

Šokoladainis su sūrio pyrago viršum

23 centimetrų kraštinės kvadratinei kepimo formai*

Reikės:

Šokoladainio sluoksniui

85g (6 šaukštų) sviesto

115g tamsaus šokolado

130g (2/3 stiklinės) cukraus

dviejų didelių kiaušinių

70g (pusės stiklinės) miltų

šaukšto šokolado miltelių arba geros kokybės kakavos

žiupsnelio druskos

šaukštelio vanilės ekstrakto

~80g (pusės stiklinės) šokolado gabalėlių

Sūrio pyrago sluoksniui

200g kreminės varškės (ypač tinka Philadelphia)

kiaušinio trynio

75g (5 šaukštų) cukraus

šlakelio vanilės ekstrakto

Gaminame:

Virš puodo su nestipriai verdančiančiu vandeniu dedame karščiui atsparų indą - taip, kad šis neliestu vandens –, į kurį suberiame gabaliukais supjaustytą sviestą ir šokoladą. Maišome, kol išsilydys.

Nukeliame nuo ugnies, kiek atvėsiname, suberiame cukrų, įmušame kiaušinius. Išmaišome.

Įmaišome miltus, kakavą ir druską.

Supilame vanilės ekstraktą ir šokolado gabaliukus. Išmaišome.

Kepimo formą nuklojame riebalais pateptu kepimo popieriumi. Supilame šokoladainio tešlą.

Kitame inde išmaišome visus sūrio pyrago ingredientus iki vientisos purios masės.

Sūrio pyrago tešlą grubiai sukrečiame ant šokoladainio sluoksnio ir buku peiliu išvagojame, kad išgautume marmurinį efektą (aš čia padariau klaidą – ne iki galo perskaičiusi instrukcijas, kurios, beje, buvo netikslios, nes kaip tyčia nulūžo Deivio puslapis, tad teko naudotis antriniais šaltiniais, - gražiai užklojau sūrinio pyrago sluosnį ir tik tada pabraukiau peiliu, todėl nuotraukose išvaizda nevisai tokia, kokia turėjo būti).

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, arba kol beveik sukietės viduriukas. Dar karštas jis turėtų būti šiek tiek laisvokas, atšalęs tikrai sustings. Man pakako 20 minučių.

Viskas! Geriausia pjaustyti jau atšalusį, tada mažiau byrės.

Geros Pyragų Dienos!

* Jei naudosite platesnę kepimo formą, siūlyčiau šiek tiek padidinti sūrio pyrago sluosnio kiekį.

Šaltinis: David Leibovitz.

32 komentarai:

  1. nuostabi idėja. ir o jau kaip užkabino, reikia pasiorganizuoti tokią kilnią dieną darbe :) skaniai ir geraširdiškai jūs ten gyvenat :) Šitą kepiau kadais. Jau buvau pamiršus koks puikus :) ačiū ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. atrodo tai labai yummy'iskai ;) as niekad sokoldainio dar nekepus...

    AtsakytiPanaikinti
  3. atrodo ir man viliojanciai ♥ dabar taip mielai gabaliuku prie kavos pasivaisinsciau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oi aš labai myliu cake days, tik pas mus vadinasi Coffee mornings ir būna kas 2-3 mėn., bet tooookio pyrago kaip šis tai niekas dar nebuvo pagaminęs :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Hey Ziupsnelis,
    Your photography is amazing! Your pictures are simply stunning.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nū bet taigi visi pyragai yra kilniems tikslams. Nes nekepi ir nevalgai jų viena pati, daliniesi visuomet. Pasaldini kažkieno gyvenimą ar bent jau gomurį. O ką - smulkmena, bet juk viskas iš jų ir susideda. :)

    O pyragas atrodo toks, am. Vertas visų jame esančių kalorijų, va.

    AtsakytiPanaikinti
  7. o taip, šitas visų visų šokoladinių pyragų čempionas. ir skonio prasme ir pagaminimo lengvumo. kiek kepiau - visada gerai gaunasi. o jau ragaujantys kokie patenkinti būna... šaunuolis tas Deividas!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jeeetus, kokia idėja! Pyragų diena! Nerealu, dėl tokių dienų net darbą galima pamilti, galbūt :))

    Taviškis pyragas atrodo puikiai, nuostabiai, nepakartojamai ir fantastiškai. Tikrai :D Tik, oi oi oi, kažkodėl sukirbėjo viduje klausimėlis - ar čia mano antrinis šaltinis tasai netikslus? Jeigu taip, tai labai atsiprašau :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Vio, Aguonele, ;-))

    Dalija, ojojoj koks apsileidimas! :D

    Alma, gal jus visi kartu susedat ir draugiskai viska suvalgot su kava? Mes taip senam darbe darydavom, o cia taip niekada nebuna.. kiekvienas prie savo stalo su savo arbata... Darboholiku ofisas :)

    Insolente, zinok, as niekada apie tai nepagalvojau. Betgi tiesa! :)

    Egidija, tikrai taip! :) Bet visgi jei rinkciausi is dvieju - niekam nesakyk - turbut pasirinkciau anksciau aprasyta sokoladaini su spanguolem, nes anas toks slapesnis (ir truputeli maziau nuodemingas) :))

    Asta, oi ne ne ne! Tikrai ne is tavo. Susigooglinau gal tris versijas - visas angliskas - ir bandziau atspeti, kuri teisingiausia. Atspejau. Tik galas netikslus buvo..


    Atsiprasau uz nelietuvybe. Ne darboholike as, tikrai ne ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anne, thanks!
    I love YOUR style of writing! :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Jau ir aš pagalvojau, kad mano šaltinis netikslus :) Bet būtent taip ir darau - vagoju peiliu arba šakutės antru galu. Ir šokoladą su sviestu tiesiai ant silpnos ugnies tirpdau. Iki šiol šventai tikėjau, kad pats Deivis taip liepė :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Egle B, reikejo turbut disclaimeri idet del to saltinio :)) O ant silptnos ugnies as sokolado netirpdau nuo senu senoves, kai jis tokio eksperimento metu pavirto kazkokia gromuleta kose ir keliavo i siuksliu deze:D

    AtsakytiPanaikinti
  13. Pas mus darbe irgi karts nuo karto vyksta pyragu dienos, taciau tokio sedevro dar niekas neatnese... O gaila... :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Mmm... kaip skaniai atrodo! turbut jau nebeliko nei gabalelio...

    AtsakytiPanaikinti
  15. Rytoj mano darbovietėje, mano iniciatyva, įvyks pyragų diena, wish me luck :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Violeta, super!!! Kam aukojote? Kaip sekesi??? ;))

    AtsakytiPanaikinti
  17. Oj, būtinai parašysiu :) aukojome SOS gyvūnams, buvo puiku, nesitikėjau tiek kepėjų ir tokio dosnumo :)) visiems laaabai patiko tokia šventė, žiauriai faina, manau ne paskutinė pyragų diena, Dėkui dar kart :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Dziaugiuosi be galo be krasto!!! :D

    AtsakytiPanaikinti
  19. Ir aš savaitgalį išbandžiau. Tai tikrai, kad vertas "grieko" :). Kadangi visą jį nusinešiau į svečius (o, kaip žinia, gi negali pats nusinešęs pyrago, dar ir šlemšti jo daugiausiai), teks turbūt dar kartą kartot ;)

    AtsakytiPanaikinti
  20. na aš irgi neišbandžiusi Deivio recepto, tad tu tikrai nepaskutinė :)
    reiks išbandyti ir į tėvų susirinkimą darželyje nunešti

    AtsakytiPanaikinti
  21. What lovely food, that icing looks fantastic.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Kaaaip užsimaniau tokio skanumyno!! Per daug gražiai atrodo.;>

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sveiki. :) Taip užsinorėjau pabandyti šį skanėstą, bet noriu paklausti, ar tiks mascarpone vietoj Philadelphia arba kitokia kreminė varškė? Ir formos neturiu tokios, į kurią jūs kepėt šokoladainį... Ar tiktų apvali torto forma? Ačiū už atsakymą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Taip, viskas tiktu. Su mascarpone, tiesa, surio sluoksnis bus riebokas, gal geriau su siaip riebesne varske gaminti (galima pertrinti per sieteli, kad gautusi vientisesne mase). O forma nesvarbi, tikrai, manau, apvalioj pyrago formoj iskeptus dar grazesnis uz maniski bus!

    AtsakytiPanaikinti
  25. Iškilo klausimas, neturiu nei šokolado miltelių, nei geros kokybės kakavos... Turiu kažkokios kakavos, šviesios... Ar ji tiktų? Ir kokie ten šokolado gabalėliai? Specialiai būna pirkti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Šokolado gabalėliai - tiesiog supjaustytas šokoladas. Kaip ir su kakava - kuo geresnė kokybė, tuo geresnis galutinis produktas, t.y. šokoladainis. Nežinau, ar prasidėčiau su prasta kakava.. Šiaip patarčiau investuoti į geresnę - pravers ne vienam šokoladiniam skanėstui.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Ačiū už patarimus. :)Bandysim ieškoti geros kokybės kakavos. :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Taigi, šiandien nusipirkau tamsios, sveriamos kakavos, bet ji alkalizuota.. Net nežinau, ka reiškia, ir ar ji tinkama kepiniams..

    AtsakytiPanaikinti
  29. Facebooke išsiaiškinom, kad alkalizuota (angliškai žinoma kaip Dutch cocoa) yra pati pačiausia ir kepiniams ypač tinkama kakava. Skanių šokoladainių!

    AtsakytiPanaikinti