2011 m. lapkričio 19 d., šeštadienis

Pats pačiausias šokoladinis tortas

 

Paskutiniu metu čia buvo daug nuotraukų ir mažai receptų. Tai dabar bus atvirkščiai.

Šį fantastinį tortą kepiau bendradarbio gimtadieniui, o mūsų ofisas, deja, nesutvertas maisto fotografijai. Bet tortas tiesiog prašyte prašosi būti aprašomas, kepamas, valgomas, giriamas, liaupsinamas. Drėgnas, šokoladinis, saikingai saldus ir – nors čia teks pasikliauti mano žodžiu –labai dailus (sutikim, svarbus tortų atributas!). Dar geriau – itin lengvai pagaminamas, tad be problemų pavyks net visiškiems naujokams. Manau, radau idealų tortą visiems gyvenimo atvejams! Pasiruošę?

Pats pačiausias šokoladinis tortas

Šokoladiniam biskvitui reikės:

200g geros kokybės tamsaus šokolado (bent 60% kakavos masės)

200g sviesto

šaukštelio tirpios kavos granulių

170g miltų

2/3 šaukštelio kepimo miltelių

1/4 šaukštelio sodos

200g šviesaus muskovado cukraus

100g paprasto smulkaus cukraus

25g kakavos miltelių

trijų kiaušinių

5 šaukštų kefyro arba jogurto

Pertepimui ir glaistui (ganašui) reikės:

200g geros kokybės tamsaus šokolado (bent 60% kakavos masės)

284ml indelio riebios grietinėlės (bent 48% riebumo)

dviejų šaukštų cukraus

Gaminame:

Šokoladą sulaužome skiltelėmis, sviestą supjaustome kubeliais, suberiame į karščiui atsparų indą (aš naudoju metalinį dubenį). Kavos granules ištirpiname 125ml šalto vandens, supilame į karščiui atsparų indą su šokoladu.

Puode užviriname apie 5-10 cm vandens, ‘uždengiame’ karščiui atspariu indu su šokoladu (dugnas neturi liesti vandens). Paviriname ant nedidelės ugnies vis pamaišydami, kol šokoladas ir sviestas susilydys į vientisą masę. Nukeliame nuo ugnies, paliekame atvėsti. 

Miltus sumaišome su kepimo milteliais, soda, cukrum ir kakava (kurią, nebent ką tik nusipirkote, patarčiau įsijoti). Gerai išmaišome, kad neliktų gumulėlių.

Atskirame inde išplakame kiaušinį, supilame kefyrą arba jogurtą, išmaišome.

Į miltų mišinį supilame pravėsusią šokolado ir sviesto masę, pamaišome, supilame išplaktus kiaušinius su jogurtu. Atsargiai ir švelniai išmaišome, bet nepermaišome, nes biskvitas turi būti kuo lengvesnis. Tešla bus gana slysta.

Supilame į svietu išteptą 20cm skersmens skardą (jei neturite, tiks siauresnė, bet platesnės nerekomenduoju, nes bus sunku perpjauti per pusę) ir šauname į iki 160 laipsnių įkaitusią* orkaitę. Kepame apie valandą ir 30 minučių, kol įkištas peilis liks švarus (t.y. neaplipęs tešla), bet jokiu būdu neperkepiname, nes tortas turi likti drėgnas. Viršus suskils, bet tai ne bėda.

Iškepusį biskvitą traukiame laukt, paaušiname formoje, vėliau atsargiai išimame ir pilnai atvėsiname, antraip pjaunant biskvitas sutrupės.

Paruošiame pertepimą/glaistą: šokoladą sulaušome plytėlėmis, suberiame į karščiui atsparų indą, supilame grietinėlę ir cukrų. Kaitiname ant virinamo vandens vonelės (žr. aukščiau) maišydami, kol šokoladas ištirps ir viskas susilydys į vientisą masę. Nukepiame nuo ugnies, atvėsiname.

Konstruojame tortą: biskvitą atsargiai perpjauname per pusę. Ant apatinės dalies užtepame keletą šaukštų pertepimo. Viršutinę dalį verčiame aukštyn kojom** ir dedame ant viršaus. Viską užpilame šokolado ganašu ir švelniai paskirstome lopetėle ar peiliu. Jei norime ir mokame – puošiame karoliukais, šokolado garbanom ir panašiai.  Paliekame stingti kelioms valandoms ar per naktį.

Sveikinu, ant jūsų stalo pats pačiausias šokoladinis tortas!!!

* Svarbu, kad orkaitė jau būtų pasiekusi reikiamą temperatūrą, antraip pyragas/biskvitas nekils.

** Šitaip torto viduryje gausime malonų siurprizą – traškius šokolado gabaliukus.

Šaltinis: adaptuota pagal BBC Good Food.

12 komentarų:

  1. Čia tai jau kaip sakant tikras killer cake! Super!

    AtsakytiPanaikinti
  2. šiandien kepiau vaiko gimtadieniui - tai jau tikrai pats šokoladiškiausias dalykas pasauly, skaniausias už visus kitus šokoladinius tortus, pyragus, brownie ir tt

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bozena, labai džiaugiuosi, kad patiko! Aš irgi sutinku, kad šis - pats pačiausias ir skaniausias tortas/pyragas/šokoladainis iškeliavęs iš namo virtuvės. Smagaus gimtadienio!

    AtsakytiPanaikinti
  4. aš esu sužmegusių biskvitų karalienė :( Ką blogai darau, kad jis subliūkšta? Kaip jį reikia pabaigti kepti? staigiai išjungti orkaitę, palaikyti pačioj orkaitėj kad atvėstų ar kaip? Bandžiau ir palengva mažinti temperatūrą ir išjungus palaikyti orkaitėj ir t.t. ir. t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  5. mm, priežasčių gali būti daug. Pvz, tešlos permaišymas (labai dažna priežastis!), per aukšta orkaitės temperatūra kepant, durelių darinėjimas prieš kepimo pabaigą, vėsinant labai šaltoj vietoj (geriausia, mano manymu, vėsinti ant viryklės, nes ji būna nuo orkaitės sušilus). Gali būti, kad biskvitas dar neiškepęs, arba, jeigu buvo naudojami baltymai, šie nepakankamai išplakti arba pernelyg grubiai įmaišyti į tešlą (geriausiai - atsargiai su metaliniu šaukštu). Anot mano kepinių guru D. Lepard, gali būti problemų su proporcijom - jeigu vieną kartą pyragas sugriuvo, kitą kartą galima bandyti dėti daugiau kiaušinio ir/arba miltų. Arba mažinti skysčių (jei naudojami). Tai nebūtinai reiškia, kad receptas klaidingas, tiesiog kiaušinis kiaušiniui nelygus, miltai taip pat gali skirtis.

    O šiaip, manau, visi pyragai šiek tiek pabliūkšta, dėl ko kepdama biskvitus tortui aš visuomet verčiu aukštyn kojom prieš pertepimą.

    Sekmės!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Beje, 'palaikyti orkaitėje' nerekomenduočiau, nes gausis sausas pyragas, o nuo sugriuvimo tai nelabai tepadės..

    AtsakytiPanaikinti
  7. ačiū, įpūtei drąsos pabandyti dar kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. I kuria sali pirkti kelione, kad rasti sviesaus muscovado cukraus?
    po galais, gal galima ji pakeisti Lietuvos zemeleje randamu produktu?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Vytautai, tikrai yra to cukraus Lietuvoje. Bet jei nerandate, žinoma, galima keisti turimu. Tiesa, skonis ir tekstūra nebus 100% tokia pati.

    AtsakytiPanaikinti
  10. bet tai is kus 48 proc. grietinele? riebiausia zinau Zemaitijos pieno, bet ji 36 proc....

    AtsakytiPanaikinti