Ką čia pasipasakojus? Nežinau. Darbas, darbas, darbas, miegas, šokiai, sportai, darbas, darbas. O štai pagaliau šeštadienio vakaras. Didysis planas: lova, filmai, naminiai sausainiai iš šaldikio, šokoladas ir Frozen Planet. Nežinau, ar čia krūviai darbe, ar žiemiškas šaltukas Londone (ir mano kambary!!), o gal baltos meškos Frozen Planet, bet man norisi susisukti į šiltą paklodę ir užmigt žiemos miegu. Iki pavasario. Ne, iki Kalėdų.
Žiemiška tai ar ne, bet šiandien jums siūlau brokolį. Pati negirsiu, bet pasak A.: wow, pas tave net brokoliai skanūs!
Receptas gimė iš nesėkmingo bandymo pamilti Ottolenghi*. Trūko VISKO, tai visko ir pridėjau. Skanu baisingai. Rekomenduoju.
Brokolis rytietiškai
Reikės:
brokolio galvos
šaukšto ar dviejų augalinio aliejaus
trijų skiltelių česnako
žiupsnelio čili dribsnių (arba šviežio čili, milteliai čia nelabai tinks, bet jei nieko kito neturit – berkit)
ryžių acto (suskaičiavau 9 šaukštus, bet priklausys nuo jūsų skonio receptorių)
sojų padažo (taip pat apie 9 šaukštus, bet galima daugiau/mažiau)
saujos sezamo sėklų
Gaminame:
Brokolį padaliname į žiedus, suberiame į puodą su verdančiu vandeniu. Paviriname neuždengtame puode apie pora minučių – neilgiau, brokolis tebeturi būti traškus - ir traukiame lauk .
Į keptuvę (kuo storesnis dugnas – tuo geriau) pilame aliejų, beriame smulkiai supjaustytą česnaką ir čili. Pakepiname pora minučių ant nedidelės ugnies, kol česnakas rustels. Viską (įskaitant aliejaus likutį) supilame į salotinę ar dubenį, kuriame maišysite brokolius.
Į tą pačia keptuvę sudedame apvirtą brokolį ir kepiname ant nemažos ugnies (taip, be papildomo aliejaus) apie 5 minutes, kol skrustels. Jei naudojate visą galvą – siūlau tai daryti dusyk, nes brokolio žiedai turi liesti keptuvės dugną. (Dar patarčiau atidaryti langą, nes padūmos!) Skrustelėjusius brokolius suberiame į dubenį su česnaku.
Sumažiname ugnį ir į tą pačią keptuvę suberiame sezamo sėklas. Suskaičiuojame iki 30, išjungiame ugnį, pamaišome – sėklos turėtų būti rustelėjusios, bet nepridegusios – ir beriame į dubenį su brokoliais.
Palaipsniui pilame ryžių actą ir sojų padažą. Vis pamaišome ir ragaujame, kol bus pats tas. Štai ir viskas.
Grįžtam į lovą, jungiam filmą. Valgom pirštais pamirkydami į dugne susikaupusį padažą!
* Jurga, o visgi pamilau, nes radau SUPER DUPER receptą, apie kurį vėliau!!
NOM NOM nieko daugiau nepriduriant.
AtsakytiPanaikintiva kaip tik po sporto aš ir brokolio galva po akimis :) a jei ryžių acto nėra? tiktų citrinos sultys? :) actas dar smirdž..
Tiks! :) Gal kiek kitoks skonis bus, bet tiks. (ryžių actas man kvepia)
AtsakytiPanaikintibriuselio kopūstukai laimėjo prieš brokolį, nors abu žali :) Ačiū už priminimą, kad aš jų norėjau šiandien :)
AtsakytiPanaikintimylėk mylėk ottolenghi (įtaiga užsiimu) :D
AtsakytiPanaikintinekantriai laukiu TO recepto :)
seniau esu gaminusi žiauriai panašiai..man taip skanu, o pas tave atrodo tobulai!!!;) ir nesvarbu, kad dabar neva žiema, žalios spalvos niekada nebūna per daug..;))
AtsakytiPanaikintiAčiū už idėją vakarienei! Bėgau po darbo brokolio pirkti. Brokolius dievinu, tai be abejo buvo skanu. Tik va su sojų padažu persistengiau, manasis labai kažkokio intensyvaus skonio...
AtsakytiPanaikintiEgle, bus, bus. :)
AtsakytiPanaikintiOditele, tikrai taip.
Ligi, aha, su sojom atsargiai reikia, nes visi jie skirtingi. Man labiausiai patinka tamsus sojų padažas, arba tradicinis (Kikkoman), nors anas gerokai sūrus..
gerai atrodo visai :)
AtsakytiPanaikintiAš mėgstu brokolius, irgi kartais valgau tiesiog juos kaip patiekalą :)
AtsakytiPanaikintiSvarbu, jog skanu ir sveika.
AtsakytiPanaikinti