2011 m. gruodžio 10 d., šeštadienis

Brokoliai pietums! O ką?

Ką čia pasipasakojus? Nežinau. Darbas, darbas, darbas, miegas, šokiai, sportai, darbas, darbas. O štai pagaliau šeštadienio vakaras. Didysis planas: lova, filmai, naminiai sausainiai iš šaldikio, šokoladas ir Frozen Planet. Nežinau, ar čia krūviai darbe, ar žiemiškas šaltukas Londone (ir mano kambary!!), o gal baltos meškos Frozen Planet, bet man norisi susisukti į šiltą paklodę ir užmigt žiemos miegu. Iki pavasario. Ne, iki Kalėdų.

Žiemiška tai ar ne, bet šiandien jums siūlau brokolį. Pati negirsiu, bet pasak A.:  wow, pas tave net brokoliai skanūs! 

Receptas gimė iš nesėkmingo bandymo pamilti Ottolenghi*. Trūko VISKO, tai visko ir pridėjau. Skanu baisingai. Rekomenduoju.

Brokolis rytietiškai

Reikės:

brokolio galvos

šaukšto ar dviejų augalinio aliejaus

trijų skiltelių česnako

žiupsnelio čili dribsnių (arba šviežio čili, milteliai čia nelabai tinks, bet jei nieko kito neturit – berkit)

ryžių acto (suskaičiavau 9 šaukštus, bet priklausys nuo jūsų skonio receptorių)

sojų padažo (taip pat apie 9 šaukštus, bet galima daugiau/mažiau)

saujos sezamo sėklų

Gaminame:

Brokolį padaliname į žiedus, suberiame į puodą su verdančiu vandeniu. Paviriname neuždengtame puode apie pora minučių – neilgiau, brokolis tebeturi būti traškus - ir traukiame lauk .

Į keptuvę (kuo storesnis dugnas – tuo geriau) pilame aliejų, beriame smulkiai supjaustytą česnaką ir čili. Pakepiname pora minučių ant nedidelės ugnies, kol česnakas rustels. Viską (įskaitant aliejaus likutį) supilame į salotinę ar dubenį, kuriame maišysite brokolius.

Į tą pačia keptuvę sudedame apvirtą brokolį ir kepiname ant nemažos ugnies (taip, be papildomo aliejaus) apie 5 minutes, kol skrustels. Jei naudojate visą galvą – siūlau tai daryti dusyk, nes brokolio žiedai turi liesti keptuvės dugną. (Dar patarčiau atidaryti langą, nes padūmos!) Skrustelėjusius brokolius suberiame į dubenį su česnaku.

Sumažiname ugnį ir į tą pačią keptuvę suberiame sezamo sėklas. Suskaičiuojame iki 30, išjungiame ugnį, pamaišome – sėklos turėtų būti rustelėjusios, bet nepridegusios – ir beriame į dubenį su brokoliais.

Palaipsniui pilame ryžių actą ir sojų padažą. Vis pamaišome ir ragaujame, kol bus pats tas. Štai ir viskas.

Grįžtam į lovą, jungiam filmą. Valgom pirštais pamirkydami į dugne susikaupusį padažą!

 

* Jurga, o visgi pamilau, nes radau SUPER DUPER receptą, apie kurį vėliau!!

8 komentarai:

  1. NOM NOM nieko daugiau nepriduriant.
    va kaip tik po sporto aš ir brokolio galva po akimis :) a jei ryžių acto nėra? tiktų citrinos sultys? :) actas dar smirdž..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tiks! :) Gal kiek kitoks skonis bus, bet tiks. (ryžių actas man kvepia)

    AtsakytiPanaikinti
  3. briuselio kopūstukai laimėjo prieš brokolį, nors abu žali :) Ačiū už priminimą, kad aš jų norėjau šiandien :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. mylėk mylėk ottolenghi (įtaiga užsiimu) :D
    nekantriai laukiu TO recepto :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. seniau esu gaminusi žiauriai panašiai..man taip skanu, o pas tave atrodo tobulai!!!;) ir nesvarbu, kad dabar neva žiema, žalios spalvos niekada nebūna per daug..;))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū už idėją vakarienei! Bėgau po darbo brokolio pirkti. Brokolius dievinu, tai be abejo buvo skanu. Tik va su sojų padažu persistengiau, manasis labai kažkokio intensyvaus skonio...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Egle, bus, bus. :)

    Oditele, tikrai taip.

    Ligi, aha, su sojom atsargiai reikia, nes visi jie skirtingi. Man labiausiai patinka tamsus sojų padažas, arba tradicinis (Kikkoman), nors anas gerokai sūrus..

    AtsakytiPanaikinti