2009 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Mėgstantiems eksperimentuoti: ruginė duona su kmynais, juodaisiais pipirais ir kava

 

Vėluoju.. O gal dar suspėsiu? Labai noriu įšokti į benuvažiuojantį Duonos Kepimo Savaitės traukinį. Ši duona turėjo būti gaminama, fotografuojama ir viešinama vakar, tačiau dėl neprašytos viešnios (aha tos pačios, kurios vardas prasideda raide m..) beliko viską atidėti iki šiandienos.. Gal visgi gražiai paklapsėjus savo ilgom blakstienom, merginos susimils ir įrašys mane kur nors prie galo.. A..? *clapt clapt*

Beje, dėl šito skubėjimo teko sulaužyti mėgėjiškos maisto fotografijos tabu – duonelė fotografuota prie dirbtinės šviesos, nes besirūpinant krūva pirmadieniškų reikalų ėmė ir sutemo, nors duoną iš pečiaus traukiau vos vos po keturių.. (Taip, čia tokiu laiku jau gili naktis!) Skubos darbą velnias neša, bet kažką įžiūrėti galima, tad suraukus kosytę įmetu pateikiu nuotraukas viešąjam teismui (bet labai nepeikit).

Ir dar, nors šiame tinklarašyje galioja nerašyta taisyklė publikuoti tik išbandytus, atidirbtus ir tikrai patikusius receptus, nes būtent tokius pati saugausi, rašausi ir bandau, šįkart panieštėjo nageliai įdėti kažką dar eksperimentiniame etape. Tad ši duonelė kepta vos sykį – šiandien – ir mano galva reikėtų šį bei tą tobulinti (kitąsyk dėsiu kiek daugiau druskos ir pipirų, kurių taip ir nepajutau), iš esmės receptas vykęs ir pavykęs, todėl siūlau ilgai nelaukti, keliauti į virtuvę, raitytis rankoves, juostis prijuostę ir gaminti šiek tiek eksperimentitę ruginę duonelę su kmynais, juodaisiais pipirais ir… kava. (ir jei tokia kombinacija neveja į virtuvę tuojau pat išbandyti šią keistenybę savo kailiu, tai nežinau, kas benuvys.. )

Ruginė duona su kmynais ir juodaisais pipirais

Reikės:

325 ml juodos kavos (tinka tiek šalta, tiek šilta)

150g ruginių miltų

2 šaukštelių šviežiai maltų juodųjų pipirų (pabijojus įdėjau kiek mažiau ir tikrai be reikalo..)

2 šaukštelių anyžiaus, pankolio arba kmynų sėklų (naudojau kmynus, nes ruginės duonos ir kmynų kombinacija, mano galva, yra tobula ir nesenstanti)

Šaukštelio sausų greito poveikio (instant) mielių

Pusantro šaukštelio druskos

325g stiprių duoninių miltų

Vieno plakto kiaušinio tepiniui

Aguonų pabarstymui

Eiga:

Kavą su puse ruginių miltų, pipirais ir kmynais supilame į puodą ir nuolat maišydami užviriname. Tuoj pat nuimame nuo ugnies, supilame į maišymo dubenį. Palaukiam, kol kiek praauš. Suberiame mieles, išmaišome, beriame druską bei likusius ruginius  bei duoninius miltus. Užminkome tešlą (kaip visuomet kepant duoną, pradžioje apims panika, jog per daug miltų ir per mažai slystymo, bet kiek ilgiau paminkius viskas kuo puikiausiai susilies ir pavirs į tąsią vienytisą masę. trust me).

Uždengiam virtuviniu rankšluosčiu, pailsinam 10 min, paminkom 10 sekundžių, pailsinam 10 min ir šį procesą pakartojam tris kartus. Tuomet pailsinam bent 30 min.

Kepimo skardą uždengiam kepimo popieriumi. Iš tešlos rankom suformuojam maždaug 20 cm kraštinės keturkampį, iš kurio vyniojam vyniotinį. Ne per kietai, bet ir ne per retai.. Uždedam ant kepimo skardos, uždengiam ir vėl paliekam šiltoje vietoje bent 45 min.

(mano atveju tam ideliai tinka ‘boilerio kambariukas’, nes turim turbūt karaliaus jurgio laikų ‘biolerį’ – nuo kurio net nejungiant šildymo slinda maloni šilumėlė.. Pats tas duonelės kildinimui – bet čia jau lyrinis nukrypimas)

Galiausiai aptepam duoną kiaušinio plakiniu, apibarstom aguonom ir viršuje peiliu padarom keletą įstrižų pjuvių. Šaunam į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepam apie 40 min (maniškė kepė apie valandą).

Geriausias iškepusios duonos indikatorius – kietas dugnas, į kurį pabarbenus girdisi duslus garsas. O šiaip siūlau vadovautis auksine taisyklę, kurią man per televizijos ekraną pakuždėjo vienas kepėjas, - kiek perkepusi duona yra milijoną kartų geriau už nedakepusią. Nesiginčysim.

Valgom dar šiltą ar toasteryje pašildytą riekę apsitępę kremine varške (nežinau geresnio pakramsnojimo prailgus vakarienės laukimui..) arba tiesiog lengvai sūdytu sviestu.. Mmmm… Skanaus!

Šaltinis: Dan Lepar The Guardian 19/10/2009.

30 komentarų:

  1. Nu neturiu ką iš tikro pasakyt, bet vistiek turiu leptelt, kad žiaaaauriai gerai atrodo. Ir nuotraukos geros, nesikabinėk. Klausimas, o prie kokios šviesos/lempos fotografuota?

    PuikEi, puikEi, puikEi :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, dėkui! Šviečiausi paprasčiausia staline lempa - tik ne ant stalo ji, o ant ilgo koto :) Nors ne to, turbūt, klausei.. Stiprumo nė nežinau.. Gal 100? Gal 60?

    AtsakytiPanaikinti
  3. To to klausiau :) Labai man ta tavo duona patiko :) Pažiūrėjau šaltinio nuorodą - tai prisiminiau, kad gi skaičiau šitą str., bet ten duonelė taip gerai neatrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. man neapsisvietusiai gal paaiskinsit kas tie duoniniai miltai ir kur ju gauti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rūta Elze, apie duoninius miltus rašiau ir merginos diskutavo šiame įraše: http://ziupsnelisdruskos.blogspot.com/2009/04/apie-artejancius-egzaminus-praejusias.html
    Tai tiesiog 'sunkesni' miltai, su daugiau gliuteino; lietuvaitės sake, kad tinka lietuviški 'Ekstra' miltai.

    O gal dar kas pakomentuos geriau už mane Lietuvos parduotuvėse nusimanantis?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Egle, oi ačiū. Priimsiu kaip labai didelį komplimentą! Ačiū, mieloji! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. ohoho, labai jau įdomi jūsiškė duonelė - tiesiu taikymu išpaštavau receptą namo, kur duonos kepėjai gyvena.

    AtsakytiPanaikinti
  8. jule, ačiū už PR'ą :D

    Aš savo ruožtu galiu pasakyt, kad duona tirpsta akyse.. :) Turbut pusė suvartota 'sulaižant' kopūstų troškinio skystymą ir jau gavau užsakymą iškepti dar. Žodžiu labai pavykęs eksperimentas :-)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Et. man belieka apgailestauti, kad mūsų namuose duona kažkodėl nėra valgomas produktas:( Kiek nusiperkam, tiek iškeliauja į "palesink paukščiuką" lesyklėles. bet nutoraukos fantastiškos! Garbane, prašau pravesti mums kursus:)))

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sparnuoti, žinok as niekada nebuvau didelė duonos mylėtoja ir išvis be jos galėjau gyvent. Tik va mano žmogus - duonos fanatikas, bet ne bet kokios, o geros 'kepyklelinės' (bepigu, kai ten kur jis užaugo jos galima gaut ant kiekvieno kampo). Ir mane įpratino. Nebegaliu be geros duonos gyvent.

    Kursų nevesiu, nes pati nieko nemoku. Tik eksperimentuoju, kol kas nors pavyksta.. ;-)

    P.S. Šaunuoliai, kad lesinant paukštelius, tik žiūrėk, kad netyčia nepaduot supelijusios duonos, nes jiems pelėsis labai pavojingas.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Jei nebijočiau (vis dar) mielių, bandyčiau šią pat savaitę. Atrodo fantastiškai! Ir nuotraukos be gaaaalo gražios ;))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Asta, o kas išgasdino? ;-) Turbūt žinai, ką reikia daryti nukritus nuo žirgo..? ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Pagal ideja duoniniai miltai lietuvoje turetu buti 812D, t.y. su didesniu gliuteno keikiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Na štai ir atsakymas Rūtai Elzei.

    Ačiū, Andriau. Lietuviškuose miltuose visai nesiorientuoju.. Čionai jie taip ir vadinasi - Strong White Flour for bread and pizza making.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Ups. Atsiprašau. Čia tau už piktą veiduką. Juokauju, žinoma :D

    AtsakytiPanaikinti
  16. Pamačiau ir seilė nutįso...nors imk ir pasiprašyk į svečius :D

    AtsakytiPanaikinti
  17. Žiupsneli, man ši tavo duonelė Tokia Skani atrodo, neapsakomai. Ir, kažkodėl, saldi :) Jei nematyčiau prieš akis aprašo, sakyčiau, kad su cinamonu :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Jurgita, nesaldi ji, tikrai ne saldi. Tik labai skani.. Manau, šį savaitgalį kepsiu vėl :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Ar kepei? :)
    Norėjau paklausti...gal kada lipdei imbierinį namuką? Mes jau susiruošę statyti, bet, galvoju, dar paklausiu Tavęs...

    AtsakytiPanaikinti
  20. Austėja, pavėluotas atsakymas - gal jau pasistatėts namuką? Aš tiesa sakant, to nesu darius, nes šituo reikalu paprastai užsiima mama su sesute ir man atvažiavus namukas jau stovi.. :)) Tiesa, jos meduolių nekepa, o naudoja pirktinius.. O šiaip labai skanių meduolių receptą turiu, jeigu dar reikia. Mes juos apipaišom ir kabinam ant eglutės bei pakuojam ir dovanojam ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  21. cha, pagaliau radau laiko ir as sitai duonelei isbandyt :) liko paskutinis kildinimas ir kepimas :) nekantrauju paragaut rezultato! duona kepu labai retai, bet kiekviena karta man tai magiskas reikalas. jau vien tie minkymai ir laikymai, tos magiskos 10 minuciu. kiek sirdies ir ranku silumos i visa tai sudedi!

    AtsakytiPanaikinti
  22. kas tie 812D miltai ne nenutuokiu :))))))) nerimta as kepeja :)

    AtsakytiPanaikinti
  23. pikantiska :) kmynu neturejau, tai dejau pankoli ir iskepe kiek greiciau nei nurodyta(man su karsto oro rezimu visada kazkaip greiciau iskepa nei receptuose raso). ivertinta puikiai, klausimas tik iskilo, kodel tiek mazai :DDDDDDDDDDDDDD

    AtsakytiPanaikinti
  24. Rūta Elze, labai smagu, kad patiko! Man taip pat duonos kepimas - magiškas ritualas.. Jaučiuosi kaip kokia laumė-ragana duonelę kildydama..

    AtsakytiPanaikinti
  25. Sveika,
    Kepiau šią duoną, gavos labai skani, tik manoji gerokai tamsesnė ir vaizdas ir skonis kaip juodos. Kavą užplikiau kiek silpnesnę nei pati geriu. Įdomu tam vandens kiekiui kiek šaukštelių kavos dedate jus?

    AtsakytiPanaikinti
  26. Sense, tiesa sakant, nezinau! Dedu is akies ir tiek. Pati tirpios kavos negeriu, tai net stiprumo nezinau. Nemanau, kad tai labai svarbu. O duonos spalva dar ir nuo miltu priklauso. Matyt, manieji labiau isbalinti (o nebalinti miltai - sveikiau!). Dziugu, kad patiko!

    AtsakytiPanaikinti