2009 m. lapkričio 26 d., ketvirtadienis

Žieminė kapituliacija, arba Šiltas kiaulienos dešrelių troškinys

Kas čia dabar vyksta – nesuprantu.. Jau lapkričio pabaiga? O kur prapuolė pradžia ir viduriukas? Na tikrai, kažkas vagia laiką! Ką aš per paskutinį mėnesį nuveikiau? Ogi nieko! Darbo neturiu. Stažuotės neturiu. Mašiniukas neparduotas. Netgi Londoną nepasakyčiau, kad spėjau pažint.. O vat jau beveik žiema ir jau ketvirtą valandą po pietų tamsų tamsiausia.. Mano galva, britai smarkiai apsiriko su savo laiko juosta. Tikrai, kur tai matyta taip anksti temt! O kadangi prie viso kito esu mėgėja ilgiau pamiegot, man belieka vos kelios šviesos valandos.. Tai kas bus gūdžiam gruodį? Brr nepatinka man šitaip.

Beje šiandieną išviso galima skelbti oficialia žiemos pradžia, nes po ilgų įkalbinėjimu sutikau pradėti šildymo sezoną. Nors nešalta man. Bet vat mano pietietis pašonėj nesutinka.. OK, kuriam pečių. Kapituliuoju. Nebegaliu pasilikti rudeny amžiams.

Kapituliacijos puotai dedu ant stalo žiemiškai šildantį dešrelių ir pupelių troškinį. Patinka man toks maistas.. Sumeti viską į dengtą-puodą-troškinimui-orkaitėje (šitaip internetinis žodynas verčia casserole) ir pamiršti valandai, pusantros. Ir viskas! Belieka kviest šeimyną prie stalo, o mintyse organizuot kalėdinę vakarienę. Nors ne, nereikia. Anksti juk dar!

Žieminis pupų ir dešrėlių troškinys

Reikės:

Dviejų skardinių (~800g) konservuotų baltųjų (cannellini) pupelių (galima naudoti ir džiovintas, tik tada reikės iš vakaro pamerkti vandenyje ir prieš dedant į troškinį apvirti kol suminkštės)

Skardinės konservuotų pomidorų savose sultyse (gali būti pjaustyti arba ne)

Poros šaukštų koncentruotos pomidorų piurė (nebūtina)

4-5 pomidorų (skaniausia su slyviniais, bet tinka ir kitokie)

2-3 saliero stiebų

5-6 česnako skiltelių

2-3 lauro lapų

Stiklinės sauso balto vyno (galima pakeisti sultiniu, tik nepatarčiau naudoti kubelio, nes nuvirus gali būti per sūru)

druskos, šviežiai malto pipiro

prieskoninių žolelių (tinka petražolė, šalavijas, rozmarinas)

8 geros kokybės kiaulienos dešrelių

saujos šviežių petražolių

(Galima įdėti morkų, kopūstų, kitų mėgstamų/turimų daržovių. Kitaip tariant, siūlau į receptą žiūrėti lanksčiai ir improvizuoti pagal norus bei galimybes)

Eiga:

Paprasčiau nebūna: pupeles, konservuotus pomidorus, pomidorų piure verčiam į orkaitei tinkamą troškinimo indą (pageidautina, kad būtų su dangčiu, jei tokio neturim – galima dengti folija). Ten pat sumetam stambiai supjaustytus pomidorus, salierus, česnaką. Supilam vyną, įmetam lauro lapus, beriam druskos, įmalam pipirų, sumetam prieskonines žoleles.

Dešreles pabadom šakute ir apkepinam keptuvėje, kol ims ruduoti. Tuomet supjaustom į 3-4 dalis ir įmetam į puodą ‘pas’ daržoves. Pamaišom.

Puodą uždengiam ir šaunam į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę pasikaitinti bent valandai su puse.

Valgom su bulvių koše pasibarstę šviežiom petražolėm.

Prisivalgę vaikom žieminę letargiją, pasižadam baigt tinginiaut ir imtis prasmingos veiklos. Nuo rytojaus. Arba pirmadienio. Jap, pirmadienis skamba gerai.

Skanaus!

Šaltinis: Marie Claire: Comfort. Real simple food. by Michele Carnston (London: Murdoch Books)

P.S. O Vygantas iš skaniai.lt vakar pasiūlė akciją/atrakciją 'Kas mano šaldytuve..' Na pasityčiojimas, ne kitaip! Mūsų neveikiančiame šaldytuve gyvena ponas niekas, o pienas ir jo produktai laikinai ištransportuoti į laiptinę! Va taip vat :D

17 komentarų:

  1. Haha, piena i laiptine! Pas mus tai nebutu imanoma, nes laiptinej silciau negu namie. Plius, kaimynai karta siuksliu maisiuka paliko prie duru, atejo komendante ir parase ispejamaji rasta. Va tau vokiska tvarka. Alles in ordnung.
    O kad laikas bega, tai tikrai, bet man visai nekliudo, kad ji dabar bega, nes zinau, kad po Kaledu sustos. Visada taip buna: sventes baigiasi, tamsa ir saltis lieka. O troskiniai tokiu laiku pats tas, ypac tokie spalvingi :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. labai skaniai atrodo, tik aš be dešrelių daryčiau. reik nusipirkt saliero stiebų, nes kažkaip vis bijau jų naudot:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Apžiūrėjau jau prieš tai tavo nuotraukas flickr'e :) Ir laukiau skanaus įrašo. Sočiai ir žiemiškai, ne kitaip, tu čia 'pavarei' :)

    Mes vis dar sergam. ABu. tiksliau jau geriau , bet dar maudzia visur..

    AtsakytiPanaikinti
  4. Paimciau troskinuka toki! Kokios apetitiskos spalvos... Dabar pagalvojau, kaip seniai jokiu desreliu nevalgiau, o tikrai skaniu, tai dar ilgiau :o) Uzuojauta del saldytuvo, isivaizduoju, kad sunkokoka. O laikas tai bega bega, visai ne ristele net.. :o)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rosita, pas mus laiptinej salciausia, nes valytoja kazkodel visada atidaro musu auksto langa ir ji taip palieka.. neklausk kodel. Su tuo rasteliu tai prajuokinai! Zinok as butent taip ir isivaizduoju vokiska tvarka! :)))

    Jurga, saliero nereikia bijoti. As dabar galvoju KODEL as jo Lietuvoje visai nenaudojau? Juk TOKI skoni viskam suteikia!

    Egle, o gal tureciau sakyt 'sekle morka' :-P :)) Pasigavo ir tave bacilos? Sveikit sveikit! Ech atnesciau kokio buljono jei kaiminystej gyvenciau..

    Jurate, cia del to, kad sunku geru desreliu isigyt? Zinok cia irgi reikia paieskot jei nori geresniu, bet mesininkai savo parduotuvelese paprastai neblogu turi..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ai, kad aš netyčia užklydau :) Turiu tave prie kontaktų pridėjusi, tai matau ir grožiuosi tavo spalvotai fantasiškom nuotraukom :)

    Ačiū, jau sveikstam po biškį :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Žiema jau, taip, ir temsta labai anksti, kaip gaila, ir niūru taip daros...
    ...bet pažiūrėjus į tavo nuotraukas! Gi pavasaris! :) Taip ryšku, spalvinga, nuotaikinga! Ne tik skanu, bet ir linksma tokius gražius pietus valgyt :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Egle, aaa.. matai as ten pati nesiorientuoju, sukraunu kruva nuotrauku, nes tada lengviau atsirinkt. Einu ziuret kokie ten kontaktai kur :)

    Asta, aciu aciu! Kone spalvu terapija gaunasi :)) Bet vistiek ta tamsa mane taip neigiamai veikia.. Va vel keturios ir tamsu tamsu.. O realiai diena vos ipudejus..

    AtsakytiPanaikinti
  9. ipuSejus, nezinau ka ten tas kitas zodis reiskia :))

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mmmm kaip skaniai atrodo, o nuotraukų grožis... Su kokiu foto aparatu čia darei? :]

    AtsakytiPanaikinti
  11. labai jau spalvingas kaserolis ;)
    As dar kazkaip desreliu niekur kitur nenaudojus, nei angliskiems pusryciams..o juk tiek visko galima padaryt!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kaip spalvuuuuota :) Grožis neapsakomas.
    Kelintą jūsuos jau naktis? Mūsuos prieš penkias, sakyčiau. Tik tik grįžtu namo ir oplia, tiesiu taikymu į naktį..
    Beje, sakai, ką tik šildymą įjungei? Na tu duodi... Kiek laipsnių turit lauke ir namuos? Eik tu sau :)) Suprantu tavąjį pietietį, žinok :))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nu fatntastiška, taip spalvinga, kad net valgyt gaila:) Suvalgyčiau neatsitraukdama, nes su visom dešrelėm!
    Labai prajuokingai su pieno tremtimi į laiptinę:)))))))) Gerai, kad gaimynai nealkani, kačių neprilaiko:)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Indre, aciu! Fotografuoju su Cannon EOS 30D.

    Dalija, mėgsti angliškus pusryčius? Aš kažkaip neprisiversčiau ryte tiek prie viryklės sukiotis, bet visada prasiprašau nakvodama B&B. Ir labai idomu stebėti, kaip šie variuoja priklausomai nuo regiono! :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Jurgita, va tame ir bėda, kad jau ketvirtą tamsu tamsu.. O dar tik lapkritis! Užtat žiemą temsta jau po trijų.. Siaubuokliška, ar ne? :)) Lauke nė nežinau.. berods laikėsi apie 10.. dabar kiek atvėso užtat ir šildomės :)

    Sparnuoti, žinok, nesam labai dideli keistuoliai su savo pienu laiptinėj.. čia juk tradiciškai pienininkai palikinėja buteliukus pieno ir grietinės prie duru.. Na, ne konkrečiai mūsų daugiabutyje, bet didelės nuostabos pienas prie durų niekam nekelia. Katės, matyt, irgi atsivalgę.. :))

    AtsakytiPanaikinti
  16. Eik jau, ruoniai jūs... Sustirčiau seniai į ragą. Aš šilumą mėgstantis augalas, chem chem :))

    AtsakytiPanaikinti
  17. Jurgita, tai kad namie tikrai šilčiau buvo! Tikrai tikrai! Man ideali temperatūra namuose - apie 19. Kitaip arba per šilta, arba per šalta.. Ruoniai :))))

    AtsakytiPanaikinti