2009 m. gruodžio 11 d., penktadienis

Jaukiausios pasauly šiltų lęšių ir daržovių salotos diplomuotiems naminukams

Grįžau. Diplomuota. Magistrė. Netgi su pagyrimu. With Distinction - kaip čia tai vadinas. Ir diplomas toks keistas. Be pažymių. Tik kad magistrė su distinction teparašyta. O ceremonija verta išsamaus aprašymo. Su vargonais, orkestru, daug dėdžių ir tetų margais akademiniais apsiaustais, procesija, maršai, kažkokie skeptrai, sostai. Daug blizgesio. Na maskaradas toks. Labai gerai surežisuotas. Kažkaip net gaila, kad mamos nebuvo.. Nes šiaip mamoms ten buvo šventė. Ir žmonoms. Vieno kursioko žmona sėdėjo su ašarom akyse, besiteisindama ‘I’m so proud of him’. Tai va būtų mama, bent būtų kas manimi pasididžiuoja.

Nes ir aš dėvėjai tą beprotiškai brangų apsiaustą su melsvu kapišonu. Ir kampuotą kepurėlę su kutosu. Garbiniuotus baltus marškinius ir juodas kelnes – viskas pagal protokolą. Ir pozavom vienam laikraščio fotografui, kuris žadėjo, kad nuotrauka tikrai tikrai rytoj bus internete. Bet neradau. Užtat buvo smagu. Mėtėm kepures į viršų, tada gaudėm ir šypsojomės iki ausų. Na spaudai juk. Savo fotoaparatą paskubom įdaviau draugės tėčiui, turiu daug nuotraukų, bet viskas iš taip toli.. Na taip, neparodžiau, kaip priartinti. Mia culpa. Pagyvenę tėčiai iš Italijos ir mažyčiai fotoaparatukai don’t mix. Nors prie ko čia Italija. Kitas tėtis rumunas befotografuodamas mane su savo dukra pusė kadro uždengė pirštu. O aš buvau labai mandagi ir nieko nesakiau. Tik ačiū.

Pati ceremonija ir priėmimas po jos nuteikė be galo optimistiškai. Economic doom and gloom! – konstatavo universiteto super rektorius. Worst situation in job market in 50 years! – guodė instituto direktorius. Todėl elementarus etiketas lėmė, kad į klausimą, ką dabar veiki, reikėjo atsakyti Oh I’m totally jobless. Unemployed. Job hunting. Unsuccessfully. For almost 3 months. Ne, tikrai, kitaip būtų buvę labai nemandagu. O kursiokas pareiškė, kad dabar jo laukia du keliai: doktorantūra arba ūkininkavimas. Panašiai kaip prieš pora metų kursiokė Lietuvoje deklaravo – ‘na va linksmybės baigtos, dabar reikia užsirašyt į kirpėjų kursus ir įsigyt normalią profesiją’. Nestudijuokit, vaikai, politikos. Aš labai rimtai.

O po visko buvo labai gera grįžti namo. Padėti diplomą į lentyną. Susitaisyt labai namines, labai jaukias salotas. Įsipilti taurę balto vyno. Susirangyti ant nuosavos sofos, įsijungti šimtą kartų matytą romantinę komendiją ir pasidžiaugti, kad rytoj man niekur nereikia važiuoti. Ar eiti. Sunamėjau. Geriau pagalvojus, visai neblogai ta bedarbystė. Ypač sutinkant ją su taure gero vyno, aukštai pakelta galva ir pavyzdiniu diplomu. I did my best. O persidirbt dar spėsiu.

Šiltos prancūziškų Puy lešių salotos su ‘pavasario žalumynais’ ir ožkos sūriu

Reikės:

2/3 stiklinės puy lešių (manau, galima keisti ir kitokiais, tik jokiu būdu ne raudonaisiais. O šiaip labai rekomenduoju išbandyti būtent puy lęšius, kurie laikomi lęšių karaliais, nes puikiai išlaiko formą ir nesuverda, be to yra labai malonaus skonio)

2 stiklinių vandens

lauro lapo

alyvuogių aliejaus

svogūno

vienos ar dviejų morkų

poros – trejeto saliero stiebų

dviejų skiltelių česnako

kvapnių priekoninių žolelių – ypač tinka prieskoninis čiobrelis

vienos galvos ‘pavasario žalumyno’ (angl. spring greens – nežinau, kaip tiksliai vadinasi lietuviškai; taip pat nežinau ar jų galima įsigyti Lietuvoje. Tačiau nustebčiau, jei ne. Labai paprastai užauginama, labai skani daržovė. Galima keisti kitokiais negailiais kopūstais, pageidautina žalios spalvos – tiesiog todėl, kad labai gražu.. ;-) Atkreipkit dėmesį, kad šio kopūsto galva nėra didelė, todėl jei naudosite pvz savojos kopūstą, reikės ne daugiau pusės)

šviežių petražolių (nebūtina)

ožkos sūrio (nebūtina)

Salotų užpilui

3 šaukštų balto arba raudono vyno acto

šaukšto Dijon (dižono) garstyčių

6 šaukštų alyvuogių aliejaus

žiupsnelio druskos

Eiga:

Lęšius nuplaunam, nukošiam, užpilam dviem stiklinėm vandens, įmetam lauro lapą, padruskinam ir verdam, uždengtame puode, iki suminkštės. Apie 15-20 min.

Kol lęšiai verda, smulkiai supjaustome daržoves (išskyrus ‘pavasario žalumyną’, kurį pjaustom gana stambiom juostelėm). Į įkaitintą keptuvę įpilam alyvuogių aliejaus, sumetam svogūną. Pamaišom. Suberiam smulkiai supjaustytas morkas, salierą, česnaką, prieskonines žoleles. Pasūdom. Įmalam pipiro. Pakepam, maišydami, kol daržovės suminkštės.

Tuo metu pasigaminame užpilą – actą, garstyčias ir aliejų supilame į stiklainiuką, įberiam druskos ir uždarę gerai pamakaluojam, kol gausime vientisą užpilą. Galima gaminti ir ne stiklainiuke - tiesiog supilti į dubenį ir gerai išplakti. Bet stiklainiuke paprasčiau.

Lęšiams išvirus juos nukošiam ir sumetam ‘pas’ daržoves į keptuvę. Įmaišom užpilą. Pakaitinam dar vos vos, kad viskas sušiltų, bet ne ilgiau.

Į tą patį puoda kur virė lęšiai (arba ne) supilam verdantį vandenį, užvirinam, sumetam stambiai supjaustytą ‘pavasario žalumyną’ ir paverdam vos 3-5 minutes (jei naudojate kietesnį ir gailesni kopūstą, gali tekti virti ilgiau..). Išgriebiam ir sumetam į nuo ugnies nukeltą keptuvę. Išmaišom.

Valgom šiltą. Tiekiam individualiose lėkštėse užbėrę petražolių ir stambiai supjaustyto ožkos sūrio. Beje, sūrio nereikėtų padauginti.. Užtenka vos kelių gabaliukų, antraip rizikuojate nustebti kitų ingredientų skonį. O jei neturit, galima apsieiti ir be jo.

Beje, salotos skanios ir šaltos. Be to, kitą dieną skonis nė kiek ne prastesnis, o gal net geresnis. Ideliai tinka lauknešėliui į darbą. Aš tikrai nešiuosi, kai tik tokį turėsiu! Skanaus!

Šaltinis: su dideliais pakeitimais iš Orangette.

13 komentarų:

  1. Sveikinu sveikinu sveikinu!!! Tūkstantį kartų. Siunčiu daug linkėjimų ir balionų. Šaunuolė! Kaip turėtų gera didžiuotis savimi... Iš aprašymo prisiminiau bakalauro diplomų teikimus, et.. :)

    Ir tikiu, kad gera grįžti namo, kur laukė taurė balto vyno ir salotos. Baltai užsipavydėjau, kai taip gražiai nupasakojau.

    P.S. Prie tavo džiugesio, pasigirsiu, kad mano K. Vakar taip pat apsigynė magistro darbą. Puikiai! 'I'm so proud of him'. O apie save patylėsiu, tik ašarą nuo skruosto nubraukiau, kad nesugebėjau ir sustabdžiau mokslus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Respectas didžiausias už požiūrį!! Ir sveikinimai didžiausi pagaliau baigus. Ziurek, ir visai nesigaili, kad nuvaziavai, a ne? :)
    P.S. O ceremonija skamba panasiai kaip Edinbuge, tik ten ji buvo 'patobulinta' tuo, kad viskas buvo tiesiogiai transliuojama interneto puslapyje, tai C. tevai kelesi trecia nakties ziureti - ha ha ha.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveikinu!!! Labai gražus įrašas. Ech, gal ir aš kada nors panašiai parašyt galėsiu. Bet ne anksčiau nei kitąmet tokiu pat laiku..

    Beje, o nedirbi dėl ko? Dėl ekonominės situacijos UK ir nedarbo ar dėl to, kad norėjai pabaigti studijas?

    AtsakytiPanaikinti
  4. didžiausi sveikinimai!

    aš sėdžiu žiūrėdama į kompiuterio ekraną ir blusinėdamasi aplink - negaliu prisiversti mokintis, nors tu ką, o kitą savaitę du egzai, vienas už kitą baisesni, ypač pirmadienį baisus, ir galvoju -- kur tos erasmus atostogos, kur tie aiaiaivakarėliaimokytisnereik, apie kuriuos tiek daug girdėjau?. o čia - sunkiau dabar jau nei lietuvoj. et! duokdie man tą bakalaurą pribaigt.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, ačiū už sveikinimus. Savo ruožtu siunciu tokius pačius K.! :) O dėl savo mokslų nesuk galvos. Juk prie teisės nebegrįži, matau, kad ne. Tai kam vargt? ;-)

    Rosita, wow kokios technologijos! Mus irgi filmavo, bet transliavo tik gretutinėj salėj svečiams be kvietimų. Iki internetinės transliacijos mano univerui ojoj kaip toli - net visas informacijos siuntimas vyko paprastu paštu. Matyt, organizatoriai dar nė elektroninio pašto neįvaldę. Ką jau kalbėt apie elektroninę transliacija! Pagarba Edinburgo Universitetui.

    Jurgita, nebedirbu todėl, kad dėl mano žmogaus mokslų teko palikti darbą ir apsigyventi kitame mieste, kur (dėl ekonominės situacijos JK) darbo neturiu. Bent jau kol kas ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jule, pasakysiu kur.. Prahoj.. ;-) Laikykis. Pabaigsi pabaigsi. Ir dar norėsi :))

    AtsakytiPanaikinti
  7. tai kad ir ispanijose vsokiose, ir danijose, ir italijose, kur tik bepažvelgsi - baliai vakarėliai .D
    ak, buvusi bendraklasė, regisi, kažką apie važiavimą čekijon erazmusintis kalbėjo.. nieko, užtat aš gardžių sūrių ir šokoladų atsivalgau ir atsivalgysiu: vakar iš krizės nusipirkau beveik pigiausio šokolado, "maksima kokybė", bet ir tai - šo-ko-la-das, jokių ten augalinių riebalų neprimaišyta, o jau skanumas.. neišpasakytas! tai ir trinu iš džiaugsmo rankeles.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveikinimai didžiausi ir nuoširdžiausi! :)))
    Ir labai labai gera matyti, kad egzistuoja žmonių su tokiu puikiu, mano manymu, požiūriu :)

    Apie Erasmusus - Čekijoj tikrai liūdėt prie mokslų nereikia, mano mylimiausia draugė ten šį pusmetį "mokosi". Po savaitės su trupučiu grįžta, o mokytis pradėjo prieš savaitę, na, gerai, gal dvi :D Et, gyvenimas, tai ne KTU... Fu :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveikinimai diplomuotai magistrei. Tai ka dabar? I chefu kursus kulinarijos mokytis? :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ačiū, merginos.

    Egle, ne, neįsivaizduočiau savęs profesionalioj virtuvėj. Kur jau. Juk maloniausia ruošt naminį maistas mylimiems žmonėms ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai labai sveikinu. Smagu, kai baigiasi vienas etapas ir prasideda naujas... O dėl krizės: eina ir praeina, kaip sakant, ne pirma ir ne paskutinė gyvenime - svarbiausia, kad būtų sveikatos ir optimizmo ;) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti