2009 m. gruodžio 7 d., pirmadienis

Lipnūs kiaulienos šonkauliukai mėsėdžiams palepinti

Gerbiami mėsėdžiai ir mėsėdės! Šiandien išaušo Jūsų diena! Šiandien Žiupsnelyje labai – net labai – mėsinis patiekalas, ir jei tokio dar nė sykio neragavote, siūlau tuč tuojau lėkti į artimiausios parduotuvės mėsos skyrių! Nes aš žinau, kas šiandien garuos ant jūsų stalo.. ;-)

Ir nė neketinu gaišinti laiko blevyzgom. Receptas. Tuoj pat. Čia pat. Ponios ir ponai Jūsų dėmesiui - lipnių lipniausi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai!

Reikės (dviems valgytojams):

~ Šešių mėsingų kiaulienos šonkauliukų

Pusės puodelio geros kokybės pomidorų padažo

Dviejų šaukštų medaus

Šaukšto tamsiai rudo cukraus (jei neturit – įdėkit kiek daugiau medaus. Baltas cukrus čia netiks)

Šaukšto baltojo vyno acto (galima keisti ryžių actu)

Šaukšto čili padažo arba Worčesterio padažo (ar kitokio aštraus padažo)

Trijų-keturių šaukštų sojos padažo

Galima patarkuoti imbiero ar česnako, įberti čili miltelių arba maltos rūkytos paprikos

Eiga:

Šonkauliukus suverčiam į puodą, apipilam šaltu vandeniu, dedam ant ugnies, užverdam ir pavirinam apie pusvalandį.

Praėjus maždaug 20 min ruošiam padažą – į nediduką puodą supilam pomidorų padažą, medų, cukrų, actą, aštrų padažą, sojos padažą. Jei norit – galit įtarkuoti česnako (kuris čia labai labai tinka) arba imbiero, įberti kitokių prieskonių. Užvirinam. Paragaujam. Tobulinam atsižvelgdami į pageidavimus – galima įpilti kiek daugiau sojos ar čili padažo BET galutinis variantas turi būti gana saldus, neišsigaskite – saldumo tikrai nebus per daug! Paburbuliavus pora minučių nukeliam nuo ugnies.

Įkaitinam orkaitę. Kepimo skardą (nevisai plokščią, o kiek gilesnę) užtiesiam folija, sudedam išgriebtus šonkauliukus. Šaukštu užtepam padažą. Apverčiam. Aptepam kitą pusę. Šaunam į iki 180 laispnių įkaitintą orkaitę ir kepam, kol šonkauliukai gražiai parus. Bet ne per daug. Apverčiam. Kepinam kitą pusę. Viskas užtruks apie 30-40 min, gal mažiau – priklausomai nuo orkaitės karštumo.

Viskas! Traukiam lauk! Šaukiam mėsėdžius. Valgom rankom godžiai aplaižydami pirštukus.. Jei atliko paskutinis neporinis šonkauliukas – laukia kautynės ;-) Skanaus!

p.s. Tik nepamirškit į pirkinių sąrašą įrašyti servetėlių. Jų čia tikrai prireiks! ;-)

Šaltinis: iš visur po truputį. Be to, spėju, kad kiekviena(s) šeimininkė(-as) turi savo lipnių šonkauliukų receptą. O koks jūsiškis?

32 komentarai:

  1. O Dieve, koks grozis ir skonis!!!!!!!!Jau taip noriu, kad nebegaliu savy tvert!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jau žinau, kad mieliausias valgytų, nors šiaip prieš šonkauliukus yra :]

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mmmm... net seilės kaupiasi žiūrint į paveikslėlį!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šonkauliukai, sakai... Niekad nesu ragavusi, tiesą sakant :) Mėsa su kaulais retas svečias mano namuos kažkaip, iš tikrųjų susimąsčiau, nebent paukštiena ir jos kojos beigi sparnai.
    Atrodo skaniai, odnako. Tikras mėsėdžių džiaugsmas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rosita, iki parduotuvės toli? Jeigu labai nori tai neturėtų būt ;-))

    Indre, o kodėl prieš šonkauliukus? Šiaip žinok neįsivaizduoju 'mieliausiojo', kuris šitų nevalgytų.. :))

    yzyly, ;-)

    Jurgita, kaip keista! Man kaip tik visokie kauliniai gabaliukai yra patys skaniausi.. Gal kad sultingesni paprastai būna?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš Karoliui nerodysiu šitų šonkaulių. Pas mus namie (tiksliau - jam) šonkauliai yra delikatesas didžiausias. O ir receptas mano panašus labai.

    Tik blog'e jis pavaizduotas su vištienos sparneliais, bet esmė medus, pomidorų padažas, sojų padažas, balzamiko actas, kajeno pipirai, citrinos sultys, čili ir česnako padažas, dar truputis česnako ir čili pipiriukų. Bet jis toks aštrus ir aš stengiuosi ne "sticky" daryti, o labiau "plaukiantį padažą". Reiks išbandyti ir tavo receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nes ten mėsos jam mažai - vakar kepsnį gavo, tai po to visas laimingas buvo, atrodo tik tark žodelį ir ant rankų nuskraidins bet kur (net nezurzdamas multikus žiūrėjo, nes man buvo nekokia nuotaika ir norėjosi prasiblaškyti)...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oho, su tokiu receptu net ir mane galima iš kelio išvesti, nors kiaulienos šiaip jau labai nemėgstu:) Bet, jei reikėtų rinktis - šiuos šonkauliukus ar tortą - nedvejodama suleisčiau dantis į šį gardumyną!

    AtsakytiPanaikinti
  9. man atrodo, kad normaliam žmogui, normaliai pavalgyti tokio skanumyno bent trigubos porcijos reikėtų. o čia dabar po 3 varganus šonkauliukus... abižaješ, načalnik...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tikrai, Žiupsneli :)Mūsų namuos mėsa su kaulais nevertinama, ji tik į sriubas ir sultinius tinkama. O ir skaniausia man kokia išpjova, filė.. Koks karbonadas su kaulu gi :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Apsiskaičia apie sausainius ir užėjau ant šonkauliukų! Atrodo skaniai. O mano mėgstamiausi yra kepami net ne mano virtuvėje, o viename grotto ant kalno papėdės gal 1000 m aukštyje. Didelis žilas ūsuotas grotto šeimininkas kepa juos ant grotelių didžiuliame židinyje pusiau atviroje patalpoje. Nežinau, kaip jie ten gaminami, bet turiu įtarimą, kad tik druska gardinami, o visą kitą priduoda mėsa ir gaivus kalnų oras bei užeigos atmosfera :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Egidija, na bet juk nuo šonkauliukų priklauso! Aš gaminu iš didelių ir mėsingų šonkauliukų, tad mums po tris tikrai gana.. O ypač jei dar salotos arba kokia bulvytė pašonėj ;-) Na jie ilgi tokie - daugiau per vienas didelis sprindis..

    Egle/Monkey, įsivaizduoju, kaip skanu turėtų būt..

    AtsakytiPanaikinti
  13. Egle, aš 'plaukiančiam' padaže vištos gabaliukus kepu.. O čia tas lipnumas ir yra visas 'kablys', užtat padažo tik tiek kad aptept, na dar pora šaukštų į šona, antraip neapsiglazūruotų ir neskrustų taip gražiai.. :)

    Jurgita, Indre, o aš jums siūlau šituos išbandyt.. Gal pasikeis nuomonė? ;-)

    Sparnuoti, prašom prašom.. aš turbūt irgi tortą į juos mainyčiau.. :))

    Oi dar prisiminiau, ką norėjau prie atsakymo Egidijai pridėt.. Daugiau negu normuotos dozės kepti nerekomenduoju dar ir dėl to, kad labai jau sunku sustot juos valgius.. ;-) Iš serijos, kartą paragavęs negali sustot. Ir be jokio E621 :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip tai be E621? :)
      Jūs bent įsivaizduojat kiek jo natūraliai yra pomidoruose ir kokia koncentracija jo gaunasi tuose keliuose šaukštuose pamidorų tyrės ar gero kečiupo.
      P.S. asmeniškai aš natrio gliutamato nesibaidau.
      Tiems kurie sakys, bet tai čia nemilteliais, čia natūralu - mano smailas jums į veidą :)
      1. čia jo daugiau nei poroj šaukštų eilinės santa marijos
      2. tą tipo nenatūralų gamina iš jūros dumblių.

      Taip, kad baigiam nusišnekėt ir vaikytis pseudo sveikatiškumo kapodami kiaulieną su kečiupu.
      P.P.S. visai skanūs šonkauliukai, kol kas tai greičiausias šonkauliukų paruošimo receptas iš anksto nesiruošiant, nemarinuojant.

      Panaikinti
  14. o siaube, kodel as cia uzejau..... noriu nerealiai, o sonkauliukus valgiau labai seniai, nes vyras nemegsta... reiks pasilepinti save 8)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Kaip sakant ... buvo ... O DIEVE ... KODEL ASH TIEK MAZAI PAGAMINAU...

    ACIU ... buvo nuostabu ...

    AtsakytiPanaikinti
  16. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Dariau sonkaulius bent kelis sykius, bet vyras suzavetas nebuvo, bet kai pagaminau pagal si recepta, jis prilygino juos su jo idealais is "Pizza Jazz", tad gavau komplimenta - pagaminai sedevra...! Tuo viskas pasakyta, mano nedidele patirtis virtuveje buvo ivertinta auksciausiu balu :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Jau ne pirmą kartą darau, bet visada labai skaniai pavyksta.Ir kas geriausia šį padažą galima naudoti visur!

    AtsakytiPanaikinti
  19. Ačiū už glazūros receptą: laižė pirštus vyriškis! o aš... nepagalvojau, kad sau vištieną su šiuo padažu galėjau padaryt... tai draskiau prikepusį padažiuką nuo folijos ir paskui nuo dantų rakinėjau..taip skaniai apkepė :))

    AtsakytiPanaikinti
  20. Džiaugiuosi! Kažkaip pati senokai šonkaulius kepiau, gal reikia susiimti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Buvo labai labai skanu!!!

    AtsakytiPanaikinti
  22. Nerealiai skanu!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  23. aciu uz receptuka super labai skanu nepamirskit cesnako ir imbiero....super.

    AtsakytiPanaikinti
  24. darau jau :).Kadangi ne viska turejau tai pridejau ka radau-acta pakeiciau raodonu vynu,ipyliau balzaminio modenos acto,dejau malto imbiero,citrininiu ciobreliu,naminio astraus pomidoru padazo,cili pipira :).Jau kepa,ziuresim kas gausis.Bet kvepia skaniai ir padazas skanus gavosi :).Parasysiu po degustacijos :)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Labai skanų, ačiū už puikų receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Bandysim lepinti vyra:) tikiuosi, kad pavyks:)

    AtsakytiPanaikinti
  27. Išbandėm ir mes savaitgalį, nerealiai gerai :) Niekad nebuvau šonkauliukų fanė, kepiau pirmąkart, bet tas padažas gaunasi labai išbaigto skonio, o šonkauliukų apvirimas, manau, irgi ne šiaip sau, nes mėsa minkšta ir sultinga. Ačiū labai už gerą receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. labai labai skanu! :) ir pavyko is pirmo karto! Nors nesu sonkauliuku megeja, bet vyrui net ausys linko bevalgant :D

    AtsakytiPanaikinti
  29. Iš nuotraukos tai atrodo vau... net seilė nutyso

    AtsakytiPanaikinti