2009 m. gruodžio 4 d., penktadienis

Sočios bulvių ir rūkytos skumbrės salotos mieliems skaitytojams

Puslapio kamputyje esantis skaitliukas man sako, kad išviso Žiupsnelyje Druskos jau apsilankė beveik du tūkstančiai su puse unikalių lankytojų. Kad didžiąją dalį naujų skaitytojų čia atviliojo gerasis dėdė googlas (paieškos frazės: nuo ‘kaip parašyti magistrinį’ arba ‘magistrinio tema’ (žinau tą jausmą..) iki ‘kiek druskos telpa šaukšte’ (18.25g) ar ‘ką gaminti iš kokosų pieno’ (siūlau gardinti sriubas, karį, troškinius), taip pat blogeris, Eglutė iš žaidimų aikštelės, 52 skanios savaitės ir mieloji Austėja.

Dar sako, kad didžioji dalis lankytojų šį puslapį skaitinėjo Lietuvoje, nors jiems ant kulnų lipa tautiečiai ūkanotoje saloje vardu Britanija (kaimynai!). Kitas visai nemažas skaičius atstovauja lietuvaičius iš už Atlanto, kuriuos vejasi (nusistebėjau) lietuviai Norvegijoje ir Indijoje! (uuuu kur jūsų rankos!). Nors šiaip panašu, kad mūsų tautiečiai išsibarstę po visą margą pasaulį – taškeliais-lankytojais nubarstyti net keturi žemynai (išskyrus Afriką). (Kaip smagu! Gal jei kada nuspręsčiau išvyktį į kelionę aplink pasaulį, galbūt subegėčiau tai padaryti apsistodama vis kito skatytojo namuose ant sofutes (suprask – jei esi kokiam nuostabioj pasaulio kamputy ir nori svečių, kurie pasižadėtų paruošti skanią vakarienę – laukiu pasiūlymų komentaruose ;-))

Ir vis dėlto, tai tik skaičiai. Išties nieko nežinau apie nuolatinį šio puslapio skaitytoją.. Ką ji(s) veikia? Kaip atrodo? Ką dirba? Kuo domisi? O svarbiausia – ką mėgsta? Ko tikisi apsilankydama(s) čia? Su ta mintim ėmiau ir sukūriau Žiupsnelio puslapį facebooke. Tebūnie tai dar viena terpė, kurioje galime susitikti, pabendrauti, susipažinti.. Todėl kviečiu užsukti, skaityti, rašyti.. ar tiesiog šiaip papliurpti. Kad ir apie orą! ;-)

O ta proga visus esamus ir būsimus šio tinkaraščio skaitytojus šiandien vaišinu labai labai gardžiom bulvių ir rūkytos skumbrės salotom su grietinės ir krienų padažu.

Reikės:

800g bulvių (Labai skanu – o ypač gražu - su pirmosiom rudeninėm bulvytėm, kurių tokiu laiku neturėtų būti, nebent gyvenate JK, kur šios visus metus pūpso prekybos centrų lentynose. Kita vertus, jos jokiais būdais nėra privalomos, aš pati dažniausiai naudoju paprastas bulves – tereikia suketvirčiuoti ar net dar labiau pasmulkinti..)

150 ml grietinės (naudoju crème fraîche)

Dviejų šaukštų kreminių krienų padažo (creamy horseradish sauce) (jei naudosite paprastus krienus, dėkite pasikliaudami skonio receptoriais. speju, kad reikės kur kas mažiau – turėtumėte jausti gaidelę aštrumo ir gailumo, bet ne pernelyg įkyriai)

Pusės citrinos sulčių

Šviežiai maltų pipirų

150-200g rūkytos skumbrės file (gali būti ir ne file, bet tada prieš naudojant teks išrinkti kaulus )

Keletos saujų watercress salotų (žmonės mielieji, parašykit, kaip jos vadinasi lietuviškai – jokie internetiniai žodyniai šiuo klausimu negelbėja. - jau žinau jau žinau! jums reikės kelių saujų rėžiuko! (ačiū L&I) BEJE puikiai tinka ir kitokių salotų lapai bei lapeliai)

Eiga:

Bulves išverdam pasūdytam vandeny, kol suminkštės, bet ne pernelyg ilgai – saugom, kad neprarastų formos ;-)

Kol bulvės verda, didelėje salotinėje sumaišom grietinę, krienus, citrinos sultis ir pipirus. Paragaujam. Koreguojam pagal pageidavimus – aštriau, rūgščiau.. na, žinote..

Išvirusias bulves nukošiam, BET būtinai pasiliekam du-tris šaukštus vandens, kuriame jos virė. Šį skystį ir bulves suverčiam į salotinę, pamaišom, kad gražiai pasidengtų.

Suberiam į smulkius gabaliukus suplėšytą rūkytą skumbrę. Pamaišom. Sudedam salotas. Dar sykį pamaišom ir tiekiam ant stalo. Valgom šiltas arba šaltas, bet skaniau šiltos..

Labai skanios ir sočios salotos pietums arba nemažiau sotus garnyras prie mėsytės. Skanaus! Ir ačiū, kad skaitote!

Šaltinis: idėja pasiskolinta iš BBC Good Food, aranžuotė – mano.

12 komentarų:

  1. na, aš jau užsi'faninau' feisbuke :) valio valio.
    beje, kaip pasižiūrėti, kokios užklausos skaitytojus privilioja?..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Julei atitenka spec. prizas patapus pirmąja ZD fane *garūs plojimai* :)) Beje nužiūrėjau, kad facebookas ZD kažkodėl laiko parduotuve ir nerandu kur ištaisyt, kad websaitas tai yra websaitas!

    Pažiūrėt geriausia skaitliuko pagalba. Turit? Jei ne, gali įsidėti paspaudus ant maniškio, arba dar žmonės sako yra googlinis kažkoks, bet aš šitą pirmiau suradau ir man pakanka ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nainai kaip skanu:) Galėčiau tik va tokiom ir panašiom salotom maitintis:) O watercress ar ne rėžiukai? Kažkaip panašiai man atrodo...
    Einu ieškot ŽD facebook'e:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip taip, Loreta visiškai teisi - watercress lietuviškai yra rėžiukas.
    O tau, ŽD, sekmės ir dėkui už nuostabius receptus, gražias nuotraukas ir jaukiai mielą maisto dienoraštį xx.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, merginos, kad apšvietėt mane apie rėžiuką. Gėda, bet nesu tokio žodžio iki šiol girdėjusi.. Kažin - jo būna Lietuvos parduotuvėse?

    Loreta, ir aš, ir aš galėčiau! Išvis man dabar toks salotinis-sriubinis epizodas užėjęs.. sriuba-salotos-salotos-sriuba.. Nežiemiška kaip!

    Ieva, ačiū už tokius gražius žodžius! Einu miegot išsišiepusi :)) Jau vien dėl to verta rašyti!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Uj, kaip asmagu, kad ir mano indėlio pasirodo čia yra :D aš ir jau užsifaninau feisbuką(nors savo žaidimų aikštelės fanpage'a dar kl laikau neviesindama), bet kaupiasi žiūriu ir ten žmogai)

    Salotos atrodo tobulai. O mano skaitliukas nerdo, kas atvilija lankytojus. tikrai :(

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš visiškai antibulvinė, jas toleruoju nebent salotose, bet rūkytą skumbrę mėgstu. Čia, manau, skaniausiai tiktų karštai rūkyta.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sofute Stambule rezervuota... :) Manais lauksim vakarienes.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kvieciu i Berlyna, uz namais kvepancia patalyne reikalauju atsidekoti sitomis salotomis!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Egle, aš taves ieškojau facebooke, bet neradau.. Iki šiandien. Pasekiau nuoroda twitteryje ;-)

    Jurgita, privertei pagalvoti.. Aš turbūt nesu valgiusi kažkaip kitaip rūkytos skumbrės ;-) Taip taip, čia būtent tokios ir reikia.

    Rūta, aaaa! Kaip šaunu! Mielai mielai mielai! :)) Ačiū!

    Rosita, noriu į Berlyna! Mainai tinka! :))

    AtsakytiPanaikinti
  11. Garbane, as negaliu atsidziaugti, kad tavo mokslai baigesi ir tu lepini mus savo receptais. Na, ka galima pridurti prie siuo salotu - duokit man DUBENI kuo GILESNI, kuo DIDESNI su situo geriu!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Maistas atrodo gardžiai, ačiū už įdomų receptą

    AtsakytiPanaikinti