Šiandien gavau mamos žinutę ‘Tave švenčiancią jonines rodė šiandien rodė per LRT. Kaip vainiką meti!’ Rasas, mama, Rasas! Joninių aš niekada nešvenčiau. Rasas – taip taip taip!
Neabejoju, kad rodė užpernykštes Rasas Verkiuose.. Nors švesdavom kasmet, būtent šias prisimenu su ypatinga nostalgija.. Šventėm kone savaitę – Vilniuje, Verkiuose, Kernavėj.. Vainikų pynimas pasislėpus aukštoj žolėj (taip taip, mano visada didžiausias ir pasišiaušiausias!), šokiai aplink kupolę pritariant dūdmaišiams (nuo Kupole rože iki bobos blynų..), Saulės palydėjimas temstant (lioj saudailio vokaro..), sutartinės pernakt ant Kernavės piliakalnių (lioj tūta! lioj tūta lioj tūta! lioj tūta!), vainikų plugdymas beveik auštant ir gilius liūdesėlis širdy, jog nežinia kada vėl..
Kaip norėčiau šią akimirką atsidurti ten, linksmų žmonių apsupty, su kvepiančių rugiagelių vainiku ant galvos, brangių draugų rately iš sielos gelmių liejantis verksmingai, bet širdį taip raminčiai giesmei.. Matyt tokia jau emigrantų dalia, ilgesingai dairytis į praeitį su krislele vilties, kad sugrįši.. Nors tuo pačiu žinai, kad jau niekada nebus TAIP pat, kad sulyg kiekvienu sugrįžimu esi labiau svečias, labiau tolimas, labiau nepažįstamas.
Iš tiesų tai norėjau parašyti ką nors linksmo tokia proga, o matot kas išėjo.. Dušelė.. :)
Ir maniau padarysiu gražų perėjimą nuo plugdomų vainikų iki paprikos laivelių, bet vėlgi kažkaip nepavyko.. Tiek to. Bus nuo įžangos atitrūkę laiveliai.
Paprikų laiveliai
Reikės (kiekių nenurodau, nes viską darom iš akies, bet jei kam nors reikia – pamatuosiu ir surašysiu – tik duokit žinią!):
Nemažų paprikų
Ryžių (geriausia naudoti risotto (Arborio), bet tiks ir paprasti)
Aliejaus (naudoju alyvuogių)
Svogūno
Česnako (nebūtina)
Prieskonių (man skaniausia bazilikas+raudonėlis+čiobreliai)
Pomidorų (taip pat galima dėti visokių kitokių daržovių – pvz baklažanų ir/arba cukinijų)
Alyvuogių
Fetos sūrio
Druskos, pipirų
Eiga:
Paprikas perpjaunam per pusę, iškrapštom sėklas, bet paliekam kotelį. Guldom ant skardos nupjauta puse į apačią. Kepam 180-200 laipsnių karščio orkaitėj, kol susmuks ir pradės juoduoti (neišsigąskit, taip turi būti! Žr. paveikslėlį).
Kol kepa paprikos – išsiverdam ryžius.
Kol kepa paprikos ir verda ryžiai, keptuveje įkaitinam aliejų, sumetam supjaustytą svogūną, sutraiškytą česnaką bei priekonius. Kepam kol svogūnai pasidarys peršviečiami. Sudedam supjaustytus pomidorus ir kitas daržoves. Gražiai apkepinam.
Į keptuvę su daržovėmis sudedam ryžius ir alyvuoges, gerai išmaišom. Sudedam supjaustytą fetos surį, dar kartą permaišom, pakepam, kol sūris pradės leistis.
Šitaip paruoštus ryžius sudedam į pipirų puseles, užbarstom dar šiek tiek sūrio ir vėl kišam į orkaitę 5-10 minučių.
Traukiam lauk, tiekiam su salotom.
Pavalgę rašom gražią žinutę emigravusiam draugui.. ir lekiam į Verkius!
P.S. kartais ūkininkų turgelyje nusiperku stiklainiuką smoked garlic and aubergine chutney tai jis čia tinka be galo be krašto. Tačiau tikrai skanu ir be, taip kad - netyčia radę čiupkit, neradę nekvaršinkit galvos ;-)
Idėja: Sandy iš All recipes
p.p.s. beraštė aš dar, beraštė..