2010 m. sausio 15 d., penktadienis

Mišku kvepiantys sausainukai su aviečių uogiene

Ir kas galėjo pagalvoti, kad kepant sausainius po namus pasklis…miško kvapas? O pasirodo taip būna! Ypač jei iš spintelės išsitrauki su didele meile mamutės rinktų ir virtų miško aviečių uogienę! Nežinau nežinau.. man miško avietės niekada neprilygs beskonėm ir bekvapėm pirktinėm gigantėm, lygiai kaip net ypatingoje deli parduotuvėlėje pirkta uogienė nei iš tolo neprimins su meile virtos naminės.. O jei visas šitas gėris dar ir į sausainukų vidurį patupdytas.. Gal kas ir atsispirtų, bet aš tai tikrai ne!

Sausainukai su miško aviečių uogiene

Reikės (36 vidutinio dydžio sausainiams):

100g kambario temperatūros nesūdyto sviesto

Trečdalio stiklinės cukraus (jei naudosit rūgščią uogienę – dėkit daugiau)

Šlakelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus

Kiaušinio

Dviejų šaukštų kukurūzų krakmolo

Stiklinės su kaupu miltų

Pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

Uogienės (tiks bet kokia, bet labiausia – virta su meile)

Gaminam:

Sviestą išsukam su cukrum iki vientisos masės. Įmušam kiaušinį. Gerai išmaišom. Įsijojam krakmolą, miltus, kepimo miltelius. Dar kartą gerai išmaišom. Turėtų gautis gana tiršta tešla. Jei pasirodys skystoka – įdėdam dar miltų.

Rekomenduojama tešlą įdėti į šaldytuvą bent dešimčiai minučių. Kad būtų lengviau formuoti sausainiukus. Be to, pašaldyti sausainukai geriau laiko formą kepdami – t.y. mažiau ‘pasileidžia’. Aš paprastai neturiu kantrybės - jei jau maišau sausainius tai reiškia noriu jų čia ir dabar. Todėl darau taip – suformuoju pirmą kepimo skardą, o likusią tešlą sudedu į šaldytuvą ir pašaldau, kol ateis jų eilė. Šitaip pirmasis ‘reisas’ būna ne tokios gražios formos, bet kam tai rūpi? Nežinau, kaip kitur, bet mūsų namuose pirmasis užkepimas pranyksta akimirksniu ;-)

Įjungiam orkaitę, nustatom 180 laipsnių temperatūrą. Kepimo skardą užklojam kepimo popierium.

Formuojam sausainukus – tarp delnų suvoliojam kiek mažesnius nei graikiško riešuto dydžio rutuliukus, išdėliojam ant skardos. Pasemiam šaukštą miltų. Į miltus kyštelim medinio šaukšto koto galą, tada jį bedam į sausainuko-rutuliuko vidurį ir spustelim, kol pasidarys nemaža duobelė. Tada vėl pamirkom miltuose ir spaudžiam kitą. Beje, jei tešla gerai atšalusi – papildomai miltų gali ir neprireikti.

Į duobutes supilam uogienę. Bet ne iki viršaus, antraip kepant ims varvėti, kas žinoma nėra blogai, bet gražiau be apvarvėjimų ;-)

Šaunam į orkaitę ir kepam apie 15 minučių, kol rustels.

Viskas. Ragaujam. Skanaujam. Smalyžiaujam. Ir laukiam vasaros, nes šią tikrai eisim aviečiauti!

P.S. Toks paprastas receptas, o šitokį romaną prirašiau! :-D

Šaltinis: adaptuota pagal Exclusively Food

29 komentarai:

  1. Smagu sausainukai. Galeciau issikept, nes irgi turiu mamos avieciu uogienes :) Gal kita savaite.
    Smagaus savaitgalio, Milda. Kaip zadejau, pranesiu jei islisim i miesta!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atrodo puikiai, tokie mažučiai ir jaukūs :)
    Mes uogienes irgi visada tik verdam patys, o iš parduotuvės.. dar tikriausiai neteko pirkti. Kaip tik šaldytuve stovi pradėtas mėlynių indelis, manau, taip pat tiktų :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. thumbprint cookies! žavuoliai.
    žinoma, pačiausi su namine uogiene, bet... prisipažinsiu, kad neretai panašiems skanumynams naudodavau lietuvišką džemą kepiniams, mat jis kepamas neskystėja ir nesusileidžia.

    >> Nežinau, kaip kitur, bet mūsų namuose pirmasis užkepimas pranyksta akimirksniu ;-)

    šypt. pas mus ir ne pirmas... :D
    baisiausia būna tačiau su plikytais sausainiais - kol aš iškepu, šeimyna ir sutaršo. gerai, kad slapčiomis ir sau po keletą iš kiekvienos skardos atsidedu, prieš tiekdama į stalą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rosita, jums smagaus! ;-) Ar tik ne šiandien išskrendant? Žinok lyg tyčia nutirpo visi sniegynai - pavasaris! :)

    Asta, manau tiks kuo puikiausiai ;-) O dėl jaukumo tu teisi - mano galva, netgi visai tiktu gražiai įpakuoti ir padovanoti.

    Jule, aš apie tokį džemą nesu girdėjus. Iš vienos pusės - super, iš kitos.. įdomu, kokia jo sudėtis..? Turbūt labai daug E..?

    AtsakytiPanaikinti
  5. hm, na internete sudėties nerandu. bet paprastai produktų su E privengiu ,) tiesa, šitą naudojau gana seniai, tad nebepamenu, bet manau, jog jis tiesiog sutirštintas papildomu pektinu. lietuviškas, "gerovės" gamybos.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aaa... gali būti ;-) Jaučiu tiktų tada toks variantas. Net labai :) Nors mano labai skysta uogienė visai šauniai čia elgiasi, nelabai varva ir puikiai sukietėja.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai viliojantys sie sausainukai. Ir labai paprasti. Tik... Turiu klausymeli... O kur ta grietine dedama (minima prie cukraus) ir kiek?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Grietinės nėra jokios.. Ir taip žiūrėjau, ir kitaip - nėra :) Tai ir nedėsim ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  9. įkišau nosį čia ir tiek romantikos prisikvėpavau! dabar širdis prisiminimuose mirksta :) taip maga grįžti į rugpjūtį ir vėl prieš pusryčius išlėkt rinkti gervuogių į panosėje ošiantį miška...

    AtsakytiPanaikinti
  10. jau tikras cia apsivalgymas su tais sausainiais butu...;)
    As sausainiu gal tik pora kartu kepus, reiks pabandyt!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Hm , gaila, kad neturiu kukuruzu krakmolo namuos :(

    AtsakytiPanaikinti
  12. ieva :)) man irgi... tik va jei gervuogės čia auga ant kiekvienos pakampės, tai laukinių aviečių reikia gerokai paieškot. Ir jos neturi to miškinio priekonio kaip iš mamutės miško..

    dalija būtinai bandyk. Tik pasirūpink, kad būtų daugiau valgytoju, antraip persivalgymas tikrai reali grėsmė :))

    , tiesiog pakeisk jį miltais. Kažkur skaičiau, kad pagrindinė krakmolo sausainiuose fukcija - suminkštinti sausainukus.. Ir tikrai šitie tokie minkštučiai, kad tirspta burnoj. Bet nemanau, kad skonis labai pasikeis naudojant paprastus miltus. Lauksim įspūdžių! :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Hem paskutinis atsakymas skirtas Saulės Pievai. Kažkur prapuolė kreipinys :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Užėjau čia ir nukeliavau į aviečių vasarą... kaip gera kaip gera :) matau, kad tavoji tikrų tikriausia uogienė nesuskydo, neapsvilo ir priešingai, atrodo puikiai tuose nuostabiuose sausainėliuose:) aš iki šiol privengiau naudot naminę uogienę kepiniams, bet dabar bandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Pirmiausias įspūdis, ne tai, kad jei turėtų būti skanūs, o tai, kad jie tokie mieli:) Primena vasara, kai eidavau aviečiauti:)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Fantastiški mažyliai :) Labai labai.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Violeta, Justina, Jurgita, dėkui už gražius žodžius!

    AtsakytiPanaikinti
  18. kepiau :) kadangi pas mus su meile virtu uogieniu kokia begalybe rusiu, tai isbandziau su ivairiom ir is karto dariau dviguba norma, nes aisku, kad toks kiekis visus tik suerzintu :DDDD ivertinti labai labai puikiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Rūta Elze, labai džiaugiuosi! Paskaičiau tavo komentarą ir pati įsinorėjau :)) Teks turbūt rytoj vėl kept, juolab, kad mano žmogus yra pereiškęs, kad šitie sausainiai jam patys pačiausi (o aš kepu tikrai daug ir visokių) ;-) Tai dar viena priežastis..

    AtsakytiPanaikinti
  20. Didelis pliusas už receptą:)Kaip sako Pauliukaitis, sveikinu, man patiko:))) Nežinau, ar sulauksim, kol tėtis grįš namo:))) Tokių keletas praktinių reikaliukų iš šiandieninės patirties. Tikrai tikrai reikia tirštesnės uogienės (skysta atranda būda išbėgt:) Ir dar reikia būtinai ilgiau pašaldyt šaldytuve- forma 100 proc. geriau išsilaiko. Taigi pirmoji skardelė - skani ir išplaukus, antroji skardelė - skani ir labai jau prekinės išvaizdos:) Ir dar - esant rimtesnėms aplinkybėms, reik daryt dvigubą porciją:) Nes tą vieną tikrai jau labai taupyt reikia:) Per rekordiškai trumpą laiką lieka tik nuostabūs atsiminimai:)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Beje, puikiai tinka ir bulvių krakmolas. Gal čia ir kokia konditerinė nuodėmė jį dėt, bet skonio tikrai nepagadino:)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Indre, džiaugiuosi, kad patiko!
    Dėl uogienės - skysta tikrai nepabėgs jeigu pilsi nedaug. Na iki vidurio tos skylutės. Ar vos vos daugiau. Sakau, nes visada kepu su skysta uogiene ir nepabėga, nebent užpilu gerokai per daug.. :))
    O dėl šaldytuvo - tu teisi, bet mes jau turbūt pora mėnesių be šaldytuvo gyvenam, pašaldau ant palangės.. ir vistiek pavyksta. Tokiu atveju kartais neprošal dėt vos daugiau miltų, kad tirštesnė tešla būtų.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Druskyte, o kukurūzų krakmolą galima kuo nors keisti? Norėčiau kepti rytoj, specialiai tėčiui gimtadienio proga, bet nei pinigėlių atliekamų (krizė), nei kukurūzų krakmolo namie..

    AtsakytiPanaikinti
  24. Dina, jau turbūt perskaitei komentaruose, kad gali keisti miltais (skirsis sausainių tekstūra - bus kietesni), arba net bulvių krakmolu (nebandžiau, negaliu komentuoti). O šiaip kukurūzų miltai labai geras dalykas, praverčia kuomet reikia patirštint sriubą ar padažą ;-) Lauksim įspūdžių!

    AtsakytiPanaikinti
  25. Hey :)

    O bulvių krakmolas tinka? Tik tokio turiu, o norėtųsi šiandien išsikepti ;/

    AtsakytiPanaikinti
  26. Siūlau bandyti. Pasak Indrės - visai gerai ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  27. siandien ir as isbandziau si receptuka- super sausainaiciai gavosi :). tik truputeli kietoki, nes neturejau to stebukladario kukuruzu krakmolo. kitam kartui butinai reiks isigyti. aciu uz ideja!

    AtsakytiPanaikinti
  28. Džiaugiuosi, kad patiko! Išties krakmolas čia daro stebuklus! :)

    AtsakytiPanaikinti
  29. dekui uz recepta.tik as vietoj uogiens dejau sviezias melynes sumaisytas su trupuciu cukraus..labai skanu ir ne taip saldu:)

    AtsakytiPanaikinti