2010 m. sausio 21 d., ketvirtadienis

Tailandiški noodliai su žaliuoju kariu ir kokosų piene troškinta vištiena

Taigi! Pagaliau! Tailando valgiai ir Žiupsnelyje Druskos!

Jau rašiau, kad labai mėgstu šią virtuvę, tad galit įsivaizduot mano džiaugsmą susipažinus su čionykšte tailandietiško maisto pasiūla – galybę restoranėlių ir netgi tailandietiškų maisto produktų parduotuvė visai šalia namų! Wooohoo!

Bet būsiu gera ir neerzinsiu visokiai kaffiro lapais ;-) Skaniom savaitėm parinkau labai paprastą receptuką, kurio sudedamąsias dalis nesunkiai rasit ir didesniame lietuviškame supermarkete. Pasiruošę? Prašom įsispirti į lengvutes šlepetes, susirasti spintos gilumoje užmestus šortukus ir keliauti į mano virtuvę, po kurią jau nuo pietų sklando švelniai kutenantis tailandietiško kario aromatas…

Tailandietiški noodliai su kokosų piene ir žaliajame karyje troškinta vištiena

Reikės:

dviejų-trijų vištienos krūtinėlių arba penkių-šešių kumpelių*

dviejų-trijų nedidučių cukinijų

nemažo baklažano

aliejaus

gabaliuko imbiero šaknies

keleto jaunų svogūniukų (galima keisti puse paprasto svogūno)

poros šaukštų žalios tailandietiško kario pastos (atsižvelgiant į aštrumą!)

skardinės kokosų pieno

pusantro puodelio vištienos sultinio

200g sausų kiaušininių makaronų (angl. egg noodles)

poros saujų šviežios kalendros

šaukšto laimo arba citrinos sulčių

šviežiai malto juodojo pipiro

Gaminam:

Cukiniją ir baklažaną supjaustom vidutinio dydžio griežinėliais, atidedam į šalį.

Smulkiai supjaustom svogūną ir imbierą. Atidedam į šalį.

Vištieną supjaustom kasnio dydžio gabaliukais. Į nemažą puodą (arba gilų woką) pilam pora šaukštų aliejaus, įkaitinam, sumetam pusę arba trečdalį vištienos gabaliukų, taip, kad šie vos dengtų dugną (jei tuoj pat sumesim visus gabaliukus – vištytė ne keps, o troškinsis, todėl žymiai geriau apkepti dalimis). Kepinam, kol gražiai paruduos, išimam kiaurasamčiu, sudedam į lėkštę – kartojam procesą su likusiais vištienos gabaliukais.

Apkepinę ir į šoną atidėję vištieną, į tą patį puodą suberiam supjaustytą svogūną ir imbierą. Pakepinam pora minučių. Suberiam cukiniją, apkepinam. Sudedam žaliojo kario pastą. Išmaišom, pakepinam dar pora minučių.

Supilam kokosų pieną, sultinį, sumetam baklažaną ir vištienos gabaliukus. Verdam apie 10 minučių. Šiuo etapu šiol mūsų patiekaliukas primena sriubą. Neišsigąskite – taip turi būti. Paragaujam. Jei norisi aštriau – įdedam dar kario pastos.

Sudedam makaronus, pamaišom, uždengiam, verdam, kol suminkštės. Bevirdami noodliai sugers beveik visą skystį. Viola sriuba virta troškinuku!

Išjungiam viryklę, įmaišom pasmulkintą šviežią kalendrą, laimo arba citrinos sultis. Jei reikia – įberiam pipirų, druskos.

Valgom pasipuošę kalendros lapeliais. Mintimis keliaujam toli toli..

Skanaus!

* Aš visuomet naudoju kumpelius, nes nemėgstu vištienos krūtinėlės.. Kumpeliai - kur kas sultingesnė ir skanesnė vištos dalis, ypač jei perkam tik laimingų vištų mėsytę – tokia vištytė turi progos pabegioti. Nauda abipusė! Darbo atsikratant kauliukų daugiau, bet – patikėkit – verta!

Šaltinis: pagal Linda Deser (ed.), (2007), Chinese (London: Hermes House). Knyga labai netiksliu pavadinimu, tačiau kupina puikių Azijos šalių receptų.

*****

O dabar komentaras visai ne į temą. Vakar pagaliau pažiūrėjom Avatarą.. Nuostabu! Seniai buvau taip įsijautusi į filmą.. Pastebėjau, kad paskutiniu metu blogosferoje itin populiaru madinga jį kritikuoti - tegul. Kadangi man labai artimos filme aptartos temos (kaip turėjo jaustis mūsų – lietuvių - protėviai, kuomet dėl ateivių religijos buvo kertami šventieji ažuolynai..?), išėjau sukrėsta ir sujaudinta. Lai filmas išties ‘juoda-baltas’, tačiau niekas nepaneigs, kad puikiai atspindi žmonių gobšumą ir aplinkui tebevykstantį gamtos niokojimą.. Deja deja – realiame pasaulyje happy endas nebėra įmanomas.. Visiems prijaučiantiems Gajos teorijai bei supratusiems pagrindinę mintį labai rekomenduoju pažiūrėti ir Princesę Mononokę. Ech.. liūdna ir gėda.

14 komentarų:

  1. Su tajų virtuve nėra tekę užmegzt pažinties, todėl labai smalsu buvo paskaitinėt tavąjį receptuką :) Kario pastos jokiu pavidalu ir spalva nesu ragavus. Ją ant duonos tept galima? :)) (nesijuokt prašyč' :)
    Labai norėčiau išbandyt.
    Egztootika, saulė, jūra, palmės, įdegusios kojos, uuu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kaffiro lapų ir pas mus yra :P OT!! Ir nereikia čia riesti nosies (juokauju, juk žinai).

    jau labai labai kvepia. ir koks nesudėtingas. Fantastichen. kaip čia suspėt viską išbandyt? A? kai dar savų receptų galva pilna... uoj.

    Filmo nemačiau. Kažkaip ir neskubu kol kas. Bet spėju, kad kaip ir visa kita, vistiek manikis prikalbint pažiūrėt. Kol kas nei teisiu, nei giriu, nes neturiu žalio supratimo kaip ten kas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi... Kokie prabanga kvepiantys noodliai :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jurgita, žaliojo kario pasta - tai visokių prieskonių ir prieskoninių žolelių mišinys.. Štai pavyzdžiui - http://thaifood.about.com/od/thaicurrypasterecipes/r/greencurrypaste.htm Todėl ant duonos tikrai nereikėtų tept, nes pati savaime ji nėra nei skani, nei valgoma.. Tiesiog sutrumpa procesą - vietoj to, kad maišytum ir smulkintum citrinžolę ir kitus pagardus - dedi pastą ir ramu.

    Egle, na va gėda gėda, kad taip be reikalo nurašiau maisto produktų pasiūlą Lietuvoje.. Tiesiog aš atvažiavus niekada nieko nerandu, bet turbūt jei gyvenčiau nuolat, žinočiau kas ir kur, tai ir rasčiau, ar ne? :)
    O filmą būtinai pažiūrėk - ir būtinai kino teatre (mes dar ir 3D žiūrėjom). Kitaip prarasi didžiąją dalį žavesio..

    Živile, tai kad čia nieko prabangaus ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  5. et, Garbane, perskaičiau apie šortukus ir lengvas šlepetes, žvilgtelėjau į vilnonėm kojinėm apsimuturiavusias savo "kanopėles"... matyt, dėl tų kojinių man tajų virtuvė niekaip "nelimpa" :)

    bet, va, tie šventieji ąžuolynai iškirsti tai man visas stygas dušioj suvirpino...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anokia čia gėda (: Tikrai. Bet jei kada ko nors nežinosi, kur rasti grįžus - klausk :D nesakau, kad esu enciklopedija, bet su produktų neradimu man labai retai problema iškyla :)

    Jo jo, jei eisim, tai tik į kiną, ir tik 3D. Tą jau žinau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. 'avataro' nemačiau - gal kada nors? juk tiek kalbėtas apkalbėtas. o ar su 3d akiniais žiūrėjote, ar namuose per platųjį.. televizoriaus ar kompiuterio ekraną?
    o mononoke hime - nuostabus filmas, nuo-sta-bus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. ieva, sakai nelimpa? O gal kaip tik.. sušildytų ir vilnonių kojinių nereikėtų? :)

    Egle, na kad jau pasisiūlei.. ;-) Klausiu būtinai!

    jule, mes su akiniais žiūrėjome didelėj kino salėj. Manau, kad pirmą kartą būtina būtent tai pažiūrėt.. O jei patiko Mononoke - laikau tave gimininga siela ir sakau, kad šis taip pat patiks! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. niam, niam kaip cia gardu turetu but!
    Kaip tik turiu noodles, dar nesugalvojau ka daryt su jais. Ir kaip tik cream coconut (pienui pagamint) ir turiu viso kito.
    O koks tikslesnis pavadinimas tos zalios thailand curry paste?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Thai green cury paste ;-) Skanaus!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kaffir lapu yra Vilniuje, Marks & Spensers parduotuveje :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Taip taip, marks & Spencer ir Skonio studijoj.

    ŽD, aš tavęs įkvėpta rytojaus pietums gaminsiu su raudonojo kario pasta ir pomidorais ko gero, bei baklažanais. Galvoju reik tu kaffiro lapų ar apsieisiu, nes neišeis iki miesto nusigabenti, o namie nėr..

    AtsakytiPanaikinti
  13. Per vėlai turbūt atsakau.. Manau, kad nieko tokio. Ypač jei jau naudoji pasta ;-) Ar skanu buvo? :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Jau recepto tai nebandysiu, gal kai vaikai išaugs:))) Bet apie Gaia Teoriją taip įsiskaičiau, kad daugybę nuorodų apkeliavau:) Ačiū!

    O filmą norėjom eiti, tačiau...nebebuvo bilietų. Įsivaizduoji? Ir visai dienai nebuvo. Taigi nuėjom į 2012, nes jau aukles turėjom:))) Bet, tikiuosi, kad dar pavyks ir avatar'ą pamatyti :)

    AtsakytiPanaikinti