2010 m. vasario 9 d., antradienis

Abrikosiniai sausainai su baltuoju šokoladu. Sugįžtuvėms.

Grįžau! Pagal emigrantams privalomą programą prisivalgiau mamos kopūstienės, mamutės cepelinų, apsilankiau pas stomatologą, kirpėją, susitaisiau batus, paniurkiau naujus mažus vaikus, įsigijau seniai išsvajotą knygą (bus daugiau..), pakeistu autobuso maršrutu nuvažiavau į priešingą miesto pusę, vėl ne ten įsėdau grįždama.. sušalau, atšilau.. Miestas kinta, auga, gražėja. Ir jeigu atostogų pradžioje apima keista nesvarumo būsena, išvažiuodama visad noriu sustabdyti laiką. Nes Lietuvoje man tiesiog gera. O dar tokiu oru! Noriu atgal!

Kadangi dar nespėjau kaip reikiant apšilti kojų nei namie, nei virtuvėje, bekapstydama po archyvą radau seniai keptų abrikosinių sausainukų receptą. Saldučiai, minkštučiai - pats tas iš naujo besijaukinant miglotąjį Londoną. Paslapčiom svajojant apie vasarą kaime…

 

Abrikosiniai sausainiai su baltuoju šokoladu

Reikės:

80g sviesto

80g kreminės varškės (angl. cream cheese)

80g cukraus

kiaušinio

140g miltų

~60g baltojo šokolado gabaliukų

~60g džiovintų abrikosų

galima įlašinti vanilės ekstrakto

Gaminam:

Dubenyje ištrinam sviestą su cukrumi ir kremine varške. Įmušam kiaušinį. Gerai išmaišom. Įsijojam miltus. Išmaišom. Suberiam gabaliukais supjaustytus abrikosus ir šokoladą, dar sykį viską permaišom. Gausis tirštoka, labiau pyraginė negu sausaininė tešla. Jei pasirodys skystoka – įdėkite daugiau miltų.

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių karščio. Į kepimo popieriumi nuklotą skardą dedame po šaukštą tešlos. Perspėju, kad lengva nebus – tešla lips prie šaukšto ir šiaip nebus panaši į sausainį (žr. paveikslėlį). Kad būtų lengviau šaukštą galima suvilgyti vandeniu. Pirmą sykį darydama maniau, kad daugiau tikrai nekartosiu – taip įtartinai viskas atrodė. Bet skonis – dieviškas. Minkšti ir lengvi sausainukai. Tikrai verta!

Kepam apie 15 minučių, kol ims ruduoti kraščiukai. Iškepę sausainukai bus labai trapūs, todėl leiskime jiems kiek atvėsti prieš perkeliant ant aušinimo grotelių. Atvėsę sausainiai sukietės.

Skanaus! Ir gerų atostogų kad ir kada jos bebūtų! 

Šaltinis: idėja iš Sainsbury’s Magazine (August 2009), bet receptas ten tikrai nevykęs, todėl visos modifikacijos ir proporcijos – mano.

13 komentarų:

  1. Kuo keisti abrikosus? Čia džiovinti dažniausiai padžiūvę... O tas cream cheese lietuviškai ar varškė kur saldi tinka ar reikia philadelphia? :]

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, abrikosus galima keisti bet kokiomis džiovintomis uogomis (spanguolės, vyšnios..). Nors esu tikra, kad galima rasti ir neperdžiūvusių ;-) Abrikosų ir balto šokolado kombinacija - tobula. Tikrai verta išbandyti.

    Lietuvoje kažkada būdavo tokia švelnioji varškė.. gal dar tebėra? Nors realiai tiktų bet kokia kreminės konsistencijos varškė. Nebūtinai philadelphia - juk ji tokia brangi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labu,

    aciu uz puikiu sausaineliu recepta, butinai ismeginsiu, o ir balta sokolada dievinu ;) Tikiuos sulaukt ir daugiau londonietiskai pritaikytu receptuku, kadangi pati irgi cia bazuojuos, kartais tikrai sunku rasti skaitant lietuviskus maisto gamybos blogus atitikmenu cia, tad tikiuos cia dazniau rasiu ka kuo galeciau pakeist naudodamasi Londone parduotuviu pasiulomis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveika sugrįžus :)

    Kaip gražu skaityti grįžusiųjų įspūdžius, kurie mato šalį visai kitomis akimis...

    Tikiuos, pailsėjai. Bent jau papuotavai - akivaizdu :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. sveika sugrįžusi, sese emigrante :)

    >> Pagal emigrantams privalomą programą prisivalgiau mamos kopūstienės, mamutės cepelinų, apsilankiau pas stomatologą, kirpėją, susitaisiau batus, paniurkiau naujus mažus vaikus, įsigijau seniai išsvajotą knygą (bus daugiau..), pakeistu autobuso maršrutu nuvažiavau į priešingą miesto pusę, vėl ne ten įsėdau grįždama..

    skaitau ir šypsausi.
    skaitau ir lyginu su savo planu balandžiui:
    *kirpykla *varškės apkepas *sklindžiai tuskulėnų vidurinėj *kraujo tyrimai (stomatologų baisiai bijau, pasilieku vasarai šį džiaugsmą) *ir dar melejonas punktelių
    tikrai kad - emigrantiška programa "minimum" ,)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nu gi, sveika sugrįžus :)
    Įspūdžiai geri ir sotūs, o tas - svarbiausia ;)
    Knyga... spėju... numanau kuri :) patinka?

    Receptas very very tempting. Tikiuosi pavyks kada isbandyti,es abrikos ai ir baltas sokoladas yra kazkas toooookio.

    O Indrei galiu pasakyti, kad tereikia paieskoti, mintštutėlių abrikosų tikrai yra PC.

    AtsakytiPanaikinti
  7. mmm...as tiesiog juos uzuodziu ;)
    tie kur dar neiskepe sausainiai, atrodo kaip sakotis ;)o kaip suprantu kepimo milteliu cia nereikia?

    AtsakytiPanaikinti
  8. bet kad jūs žinotumėt, mieli emigrantai, kaip mes džiaugiamės kai jūs atvykstat... kad ir trumpų atostogų... nebesinori ir išleisti... mano mama ir sesutė irgi pirmiausia kirpyklą, po to visus daktarus aplanko. ir privalomas punktas - kijevo kotletų valgymas vienoje iš Palangos kavinių :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Žiupsneli, Egle - nuo abrikosų mieliausiam labai pučia vidurius :> todėl manau bandysiu su vyšniomis ar pan. Mūsų švelniosios varškės seniai neregėjau - tai gal keisti kokia kita riebia varške?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Traleliushke, į sveikatą! Tiesa, mane kamuoja atvirkštinė problema - dėdama receptus kartais nesu tikra ar jie įgyvendinami su lietuviškąja maisto produktų pasiūla ;-)

    Visgi šįsyk ėjau į žvalgybą ir labai apsidžiaugiau įsitikinus, kad pasirinkimas gerokai išplatėjęs!

    Jurgita, dėkui, tikrai pailsėjau :)

    jule hahaha! matai - taip jau yra.. beje varškės apkepo ir aš norėjau tik pamiršau.. ech, visada darausi tokių punkčiukų sąrašiuką ir kone visada pamirštu jį įsidėti :))

    Egle, jeigu mes tikrai apie tą pačią tai patinka be galo :))

    AtsakytiPanaikinti
  11. dalija, išties nereikia. Ir be jos labai purūs ir minkšti gaunasi.

    egidija, matyt, kad džiaugsmas abipusis :)

    Indre, nebūtinai riebia. Tiesiog glotnia, t.y. gerai ištrinta (galima net blenderiu pasidarbuot). Sėkmės! ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Patys nuostabiausi ir skaniausi valgyti sausainiai. Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nuotraukos kelia alkį. Ačiū už receptą, atrodo gardžiai

    AtsakytiPanaikinti