2010 m. balandžio 7 d., trečiadienis

Jeruzalės artišokų salotos vienišiems (mergaitiškiems) vakarams

Mano žmogaus darbas toks, kad karts nuo karto tenka išvykti ilgėliau.. Na savaitei. Būna dviems. Tiesa, šiuo metu taip nutinka itin retai, tačiau net ir dabar išgirdę, kad aš ‘viena’ draugės ir draugai nutaiso oi-kokia-tu-vargšė žvilgnį.. kuris mane labai glumina.

Gal kažkam sunku suprasti, bet man kartais visai patinka pabūti vienai. Pagyventi savo ritmu. Vakarieniauti nepaisant laikrodžio rodyklių. Žiūrėti mergaitiškus filmus ar seniai mėgtus serialus – tarkim Roswellą arba paauglystės meilę Hornblowerį. Peržiūrėti krūvą MasterChef per BBC iPlayer. Skaityti iki paryčių. Su taure balto vyno ir krūvele After Eights su lazdyno riešutais (nes kai niekas nemato tai jokios kalorijos nesiskaičiuoja, ar ne? ;-)

Maitintis sriubom ir salotom. Be jokių baimių, kad kažkam atsibodo. Man tai negresia. Salotos – mano galva - idealus mergaitiško savaitgalio vienumoje palydovas. Pavyzdžiui šios – truputį ekscentriškos, truputį gurmaniškos, bet niekada nenuviliančios.

Visai neseniai sužinojau, kad pagrindinis jų ingredientas – jeruzalės artišokai (lietuviškai – topinambai) – visai nesunkiai prieinami ir Lietuvoje. Ypač ūkininkų ar šiaip – daržovių – turgeliuose. Tad, mielos mergaitės, kuo jūs lepsitės kitą vienišai moterišką savaitgalį?

Truputis informacijos – jeruzalės artišokai neturi nieko bendro nei su Jeruzale, nei su artišokais. Balažin kodėl toks pavadinimas, nes išties tai yra saulėgražų šeimos augalo šakniagumbis. Pirkdami stenkitės rinktis kietus gumbus su kuo mažiau atšakėlių – šitaip bus paprasčiau nulupti. Beje, siūlau paskubėti, nes topinambų sezonas tęsiasi nuo spalio iki kovo-balandžio, tad norėdami įsigyti šviežių daržovių tai reikėtų padaryti jau dabar.

Jeruzalės artišokų salotos su ožkos sūriu, lazdyno riešutais ir citrinų užpilu

Reikės:

poros saujų jeruzalės artišokų

saujos lazdyno riešutų

alyvuogių aliejaus

lauro lapo

žiupsnelio druskos

citrinos

trejeto saujų salotų lapų (man skaniausia – jauni burokėlių lapeliai)

gabalėlio kieto ožkos sūrio

šviežiai maltų pipirų

Gaminam:

Topinambus kruopščiai nuplaunam, nulupam, supjaustom vienodo dydžio griežinėliais. Suberiam į kepimo indą, pašlakstom alyvuogių aliejum, įmetam lauro lapą, padruskinam, pamaišom, kad tolygiai pasidengtų ir šaunam į iki 180 laipsnių karščio įkaitintą orkaitę 30-40 minučių, kol taps labai minkšti – maždaug išvirusios bulvės konsistencijos. Maždaug po 20 minučių gerai išmaišom ir sugražinam į orkaitę.

Likus maždaug dešimčiai minučių iki kepimo pabaigos, lazdyno riešutus sumetam į kitą karščiui atsparų indą ir dedam į orkaitę, kad lengvai apskrustų.

Tuo metu paruošiame salotų užpilą – sumaišome keturius šaukštus alyvuogių aliejaus su dviem šaukštais citrinos sulčių, įberiame druskos – paragaujam, jei reikia, koreguojame pagal skonį.

Į iškepusius topinambus įspaudžiame apie pusę šaukšto citrinos sulčių, įberiame šviežiai malto pipiro, pamaišome.

Konstruojame salotas – į serviravimo lėkštę sumetame salotų lapus, pašlakstome salotų užpilu, suberiame iškepusius jeruzalės artišokus, apskrudusius lazdyno riešutus (galima pasmulkinti arba dėti visus), plonomis juostelėmis supjaustytą ožkos pieno sūrį. Dar sykį pašlakstom salotų užpilu.

Viskas! Nešam(ės) ant stalo. Pilam(ės) taurę balto vyno. (Įsi)jungiam gerą filmą ir mėgaujamės vienatve! Juk nekasdien taip! ;-)

Šaltinis: nusižiūrėjau iš River Cottage.

20 komentarų:

  1. mmmm... Vis kojos nedatraukia iki turgaus topinambų, o jau žadu žadu antra savaitę po Forelles sriubos, bet taip ir nenukeliauju :)
    Diev, aš niekada jų neragavus, tik girdėjus. Koki nuodėmė :)

    Klausyk, man tavo mergaitiški vakarai skamba labai mielai.. Maniškis kol kas nekomandiruojamas niekur, bet greitai prasidės tokie džiaugsmeliai.. Ir nors kartais mane erzina kai jis zuja po namus ir trukdo, bet viena leisti ilgų vakarų aš jau nelabai moku. Nors pamenu pernai buvo trims savaitėms išvykęs tai pradžioj toooks ilgesys kamavo, o paskui tik tik trali vali. Chi chi.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vienai pabut ir man patinka, kartais net i sveikata buna. Apie 'After Eight' su riesutais kaip ir apie tokius topinambus nieko negirdejau, bet labiausiai tai 'Master Chef' ir BBC iplayer'io pavydziu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egle, žinok man pačioj pradžioj ojojoj kaip nesaldu būdavo! Tiesiog stogas važiuodavo, nes realiai niekada nesu gyvenusi VIENA, be tėvų, kambariokų ar bent barako kaimynų. Bet dabar ne tik pripratau, bet ir išmokau mėgautis tokiom dienom, taip kad nebeprailsta! :)
    O dėl topinambų (ar tik man vienai 'jeruzalės artišokas' skamba skaniau??), paskubėk, Eglut, paskubėk, kol dar skanūs ir nebrangūs :)

    Rosita, tokio dalyko kaip After Eight su riešutais ir nėra. Čia mano išradimas. Vienoj rankoj šokoladukas, kitoj riešutas, žinok skaniau nebūna :)) Bet aš taip tik viena būdama drįstu :) Išvis reikės laišką jiems parašyk, kad tokį saldainį 'paleistų' ir man už idėją dėžę atsiųstų.
    O Master Chef finalas šiandien... ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. oi aš kaip visada nespėju rink savo minčių - 'nebeprailGsta' ten turėjo būt..

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aa, matai kaip tu čia kūrybingai su tais 'After Eight', o aš va pagalvojau, kad čia kokia naujovė neregėta-nematyta :)
    Gero vakaro su Master Chef finalu!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nu, gerai... eisiu ieškot tų topinambų :) Sudominai tu čia mane. O jų skonis koks? Ar tiesiog topinambiškas ir su niekuo nesulyginamas? Aš juos kažkodėl kaip bulves įsivaizduoju :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oi, šitas dalykas mūsų sode auga, nors dabar imk ir važiuok pasikast :) Žalius juos grauždavau.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jurga, nelabai žinau kaip apibudint.. Žalias primena kaliaropę, o virtas/keptas - GAL ir bulvę, bet su stipriu riešutiniu topinambišku priekoniu :)

    Jurgina, oo kaip smagu! Kiek žinau juos labai paprasta auginti, ar tiesa?

    AtsakytiPanaikinti
  9. oi.. JurgiTA *sakau jau mano pirštai pinasi*

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aha, bėgsiu. Šiandien kaip tik turgus pakeliui, pabandysiu prigriebti. Jei rasiu. Tikiuos Kalvarkė manęs nenuvils.

    AtsakytiPanaikinti
  11. vaje, o galvojau kad tik aš viena taip elgiuos kai maniškis išvažiuoja (: kaip tik vakar trim savaitėm atsiglebesčiavom, tai irgi nusimato serialai, naktinėjimai ir keisti valgymai. ech, ir smagu truputį vienai pabūt ir labai vieniša bei tuščia tuo pačiu metu (:

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kaip tik ka tik pas Forelle topinambu temoje pasisakiau :D Juos pirma karta uztikau Abel ir Cole dezese, nors man atrodo, kad vaikysteje juos grauzdavom kaip ziemines bulves. Gi tokiais geltonais ziedais zydi, ar ne?

    O mergaitiski vakarai pas mane reguliariai vienas vakaras per savaite. Daugiau nenoreciau, dabar tiek pats tas :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. O kol surasiau komentara, vaikis italu kalbos uzrasus suplese. Vat tau, mama, ir topinambai :D

    AtsakytiPanaikinti
  14. Aš irgi, aš irgi mėgstu mergaitiškus vakarus vienatvėje :) vyras vis periodiškai išvažiuoja. Kartais pavydžiu tų išvažiavimų į Amsterdamą ar į Romą (į Romą pavasarį,ech...). Bet visai smagu su ta vyno taure ir salotų dubenėliu įsitaisyti skaityti knygos ar smaksoti priešais mėgiamą serialą :)
    Kitaip į temą - topinambų dar nemėginau... O reikėtų. Pradėsiu dažniau į turgus vaikščioti, tai turbūt ne tik juos atrasiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. mes šiandien prie tavo salotų vakarosim :) nors vakaras nei mergaitiškas, nei vienišas, bet jeruzalė artišokai ( kaip prabangiai skamba! ) neišpasakytai mylimi mūsų troboj :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Oi atrašiau visoms ir pranyko mano komenentaras! Pabandysiu trumpai..

    shiny, igne, prašom į kompaniją! Ne vienos mes, pasirodo, tikrai ne vienos! :)) Aš prisigalvoju veiklos tai nėra kada vienišauti, bet telefono sąskaita vistiek auga tokiom dienom.. :)

    Egle B., aš topinambų Lietuvoje tikrai nesu ragavus. Neaugo pas mus. Matyt, niekas nesėjo :)

    ieva, skanaus! Lauksiu atsiliepimų! :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Žiupsneli, kad jų praktiškai augint nė nereik: vieną sykį pasodinai, palaistei, išdygo, kitais metais užsisėja tiek, kad tenka raut lauk :) Tokia beveik piktžoliška daržovė (?).
    Ir žydi geltonai, aha, gražu į puokštes dėt :))

    AtsakytiPanaikinti
  18. Aš tik šiemet atradau virtus/keptus topinambus. Keptų skonis ypač geras, buvau nusižiūrėjus irgi salotas, bet orkaitė sugedo ir turbūt teks laukt kitų metų.

    Egle B., atrodo negavau tavo pasisakymo dėl nesklandumų su komentarais :(

    AtsakytiPanaikinti
  19. Dabar pasižiūrėjau, kad ta žolė tikrai matyta yra, tik mūsuose niekam neatėjo į galvą šaknų pasikast :)) Gyveni ir mokaisi :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Maistas atrodo gardžiai. Ačiū už gerą receptą

    AtsakytiPanaikinti