2010 m. gegužės 25 d., antradienis

Duona ‘Viskas Viename’. Lietuviškam piknikui!

Na ką. Štai ir baigėsi atostogos. Bent jau lietuviškosios. O buvo gerai! Spėjau ne tik gimines bei draugus aplankyti, bet ir užlėkti į jau visų išgirtą Mint Vinetu (prisidedu prie pagyrų – super šauni vietelė, na ir kas, kad garsusis morkų pyragas kiek sausokas pakliuvo, užtat knygų kokių yra!) ir netgi gyvai pasišnekučiuoti su kolegėm blogietėm – žaviąja Egle, šmaikščiąja Violeta, talentingąja Jurga ir nuostabaus grožio sūnelio mamyte – Inga. Tokių šaunių merginų ir puikaus vyno kompanijoje vakaras prabėgo akimirksniu - noriu dar!

Atskriskit į Londoną, ką? Oro kompaniją nurodžiau. O galiu nurodyti ir čia. Pirmą sykį skridau su Star1, ir man labai labai patiko. Ir ne tik todėl, kad registruojanti mergaitė leido iškeliauti su dideliu perviršiu bagažo (apie dešimt kilogramų valgomų lietuviškų gėrybių!) ar kad abu kartus sėdėjau karališkoj vietoj ir visą kelią makalavau kojom. Patiko, nes skrydis buvo tikras malonumas, SU maloniu aptarnavimu, saldainukais, lietuviškais laikraščiais ir apetitą žadinančiu meniu; BE piktųjų rankinio bagažo inspektorių, plastikinių kėdžių, protu nesuvokiamo skrydžio laiko ir planų apmokestintį kelionę pas nykštukus! Ir – svarbiausia – tiesiai į Vilnių! (Ne, niekas man už reklamą nesumokėjo, bet jei mokėtų tai priimčiau. Na bent jau kokios neblogos nuolaidėlės kodą ne tik man, bet ir skaitantiems.. )

O štai jau minėtos registratorės dėka ir šiandienos receptas toks sulietuvintas. Jums jokia naujiena, bet man didžiulis atradimas tie ūkininkų turgeliai Vilniuje. Iš vieno žavaus pardavėjo nusipirkau labai skanaus kumpio (tada atrodė oi kiek daug, o dabar jau baisu, kad mažai!), iš kito – šviežio varškės sūrio, ir abiejų po kamputį sudėjau į šiandienos duoną.

Ir net nežinau kokiais žodžiais jums ją girti. Ajajaj kokia skani! Idealus pasirinkimas piknikui, tingiai popietei prie ežero ar net lauknešėliui į darbą. Paprasta! Efektinga! Du viename! …. Ai.. ne kokia iš manęs piarčikė - štai prašau, išbandykit patys ;-)

Duona ‘Viskas Viename’

Reikės:

tešlai:

1 1/4 stiklinės šilto vandens

šaukšto alyvuogių aliejaus

šaukštelio medaus

pusės stiklinės paprastų kvietinių miltų

pusės stiklinės ruginių miltų (naudoju rupius)

šaukštelio tirpių mielių (galit naudoti kokias tik norit, vadovaukitės pakuotės instukcijomis, aš paskutiniu metu įsimylėjau šiltame saldintame vandenye aktyvuojamas sausas mieles – tiesiog akyse kyla burbuliukai, žinau, kad veikia, o ir šiaip kindina puikiausiai)

1 3/4 stiklinės duoninių miltų (Lietuvoje ieškokite kodo 812D)

šaukštelio druskos

kiaušinio baltymo

kmynų

įdarui:

(galima prifantazuoti ko tik norit, šiandien man norėjosi taip)

lietuviško rūkyto kumpio

lietuviško varškės sūrio

nelietuviško sūrio (užsisėdėjo šaldytuve ;-)

aliejuje marinuotų paprikų*

kaparėlių

aisbergo salotų lapų

Gaminam:

Į šiltą vandenį supilame aliejų ir medų. Išmaišome. Suberiame ruginius ir kvietinius miltus bei mieles. Išmaišome. Uždengiam ir paliekam 5-10 minučių, kal aktyvuosis mielės.

Suberiame duoninius miltus ir druską. Maišom mediniu šaukštu, kol pasidarys per tiršta – tuomet perkeliame ant miltuoto paviršiaus ir minkom rankom. Minkom apie dešimt minučių, tešla turėtų būti gana lipni, bet ne tiek, kad neįmanoma būtų minkyti. Jei reikia – įberiam papildomai miltų. Gavę norimą – elastingą – konsistenciją, perkeliame į aliejumi pateptą indą, uždengiame ir paliekame šiltoje vietoje mažiausiai valandai, kol padvigubės. Asmeniškai aš mėgstu duonos kepimą planuoti taip, kad užmaišiusi tešlą kur nors išeičiau – tarkim, į parduotuvę, arba užsiimčiau kitais svarbiais darbais, jog kiltų kuo mažiau pagundų lįsti prie tešlos per anksti. Kantrybė šiuo atveju – būtinas ingredientas.

Iškilusią tešlą dar sykį paminkome ir, stalo paviršių ištepę aliejumi, nubarstę miltais arba padengę maistine plėvele (taip bus žymiai lengviau duoną perkelti ant kepimo skardos), iškočiojame stačiakampį.

Palikę nemažus pakraščius į vidurį dedame įdarą, o šonuose likusią tešlą supjaustome juostelėmis (štai taip). Užlenkiame stračiakampio viršų, šonines juosteles ir, galiausiai, apatinę kraštinę.

Aptepame kiek paplaktu kiaušinio baltymų, apiberiame kmynais, perkeliame ant sviestiniu popieriumi užtiestos skardos ir, uždengę maistine plėvele, kildiname dar pusvalandį (nebūtina).

Šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30 minučių.

Valgom šiltą arba šaltą. O geriausiai – susikraunam pikniko krepšį, skambinam draugams ir lekiam į patį gražiausią parką džiaugtis saule! Nepamirškit peilio ir pjaustymo lentelės! Na dar butėlaitis vyno ne pro šalį.. ;-) Štai ir viskas. Skanaus!

Detaliai iliustruota gaminimo instukcija – Cooking Bread.

* Paprikas supjausčiau stambiais gabalėliais, iškepiau orkaitėje, kol parudavo skūrelės, atvėsinau, nulupau skūreles ir subėriau į stiklainiuką su nuo pirktinių saulėje džiovintų pomirų likusiu aliejaus marinatu. Ten gyveno ir progos pasireiškti laukė jau gerus pusę metų. Idealus dalykėlis greitai sutaisomoms salotoms.

19 komentarų:

  1. ŽD, jau kiek konmplimentų pažėrei visoms... Pačiai irgi tokią pat tiradą būtų galima surašyti. Žo, buvo labai smagu :) Tu tik dažniau grįžk :)

    O duonelė kaip gardžiai atrodo - tik aš jau nuo savčs kumpį iškrapštyčiau ir kuo daugiau sūrio prikraučiau. Skanumėlis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pritariu Eglei, tau pačiai siunčiam atgal tuos pačius ditirambus :) Ir mes norime pakartoti :)) Dėl Star1 sutinku, nes mano vyras juos irgi gyrė, nes dažnai tenka skristi į Londoną...O duonelės paragaučiau mielai...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oioioi, ačiū, ačiū už tokius žodžius ... kai būsiu Londone, susitiksim tikrai ;) Buvo tikrai labai smagu susitikt ir susipažint. Noriu dar :)

    O duoną reiks bandyt prie progos. Labai gerai jau ji atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. vaje, kaip pavydžiu! ir susitikimo, ir turgelių, ir visos LT!
    sveika parskridusi namo :) nors, pala, kur tau namai? ten kur širdis?:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, nekrapštyk, tik išsikepk be ;-P Mastau, kaip būtų skanu su ožkos sūriu ir karamelizuotais svogūnais kaip tuose duoniukuose..
    Grįžti dar ir aš norėčiau dažniau!

    Inga, va va. Man jie patiko. Duonele galima išbandyt nors ir šiandien ;-)

    Jurga, būtinai!!!

    ieva, na ir paklausei.. :) Nežinau, gal ir ten, ir ten? O taviškiai?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Duonele atrodo puikiai!
    O Lietuvos as irgi labai pasiilgau, gerai, kad jau greitai vaziuosim i antruosius namucius...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Puseseryt, tu saunuole!!! seile varva beskaitant, o ypac ziurint nuotraukas :))) uzsisakau tokia duonele liepos menesiui :))))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Neringa, oi kaip smagu! Gerų atostogų! ;-)

    Anonime a.k.a. Juste, :)) Užsakymas priimtas! Su salyga, kad atsiveši varškės sūrio ir rūkyto kumpio :P

    AtsakytiPanaikinti
  9. žinai, žiupsneli, maniškiai, ko gero, jau DK... nors tiesą sakant, tai ten, kur širdis :) Jei Carsten staiga sumislytų į mėnulį kraustytis, tai namai ten būtų :) tada aš galėčiau sakyti, jog "su mylimu žmogum ir mėnulyje gera" :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš manau šitą sugreitinčiau su sluoksniuota tešla - į ją visko prisukt, pašaut ir per valandą galima keliaut kur tik nori ;) puiki idėja, niekad nepamasčiau...

    AtsakytiPanaikinti
  11. ieva, na turbūt taip būna, kai įleidi šaknis t.y. savas būstas ir visa kita. Mes dar net galutinės stotelės nenuspręsndę tad.. :)

    Indre, gali, žinoma, bet tai nebus tas pats. Ir konsistencija, ir skonis. Galų gale kvapas - visi namai pakvimpa šviežia duona. Be to, sluoksniuota tešla rieboka ir trapi, sunkiau bus transportuot į pikniką :P :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kadangi mano namai barakas, tai ar kvepia ar ne niekam nė motais :) transportuot nebaisu - dėžučių kiek nori. Be to netikiu, kad tokį gaminį (ypač jei būtų mėsos pėdsakų :D ) pavyktų išnešt iš namų - atrodo taip skaniai, kad nom nom ir susivalgytu :) Kadangi dievinu mielinius gaminius, tai būtinai pabandysiu ir šį - į baraką atsikrausto mano pernai metų vasaros draugė, tai kartu ir gaminsim ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai dekoju, kad kuri, eksperimentuoji ir daliniesi su mumis:) Vakar iskepiau savo mylimam zmogui sia nuostabia duona. As negalejau ja atsigrozeti, o jis jos atsiragauti!!! Dekui, brangioji, dar karta:)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Indre, smagaus kepimo, lauksiu atsiliepimų! :)

    Ieva, labai džiugina tokie atsiliepimai! Tikrai smagu, kad patiko! ;-) Kokį įdarą naudojot?

    AtsakytiPanaikinti
  15. Puskyt, butinai atsivesiu, tik suderinsim, kokie kiekiai, nes man ribojamas bagazas :))))

    AtsakytiPanaikinti
  16. Naudojau spinatus, rukyta kumpi, aliejuje marinuotas paprikas, sauleje dziovintus pomidorus, alyvuoges ir mozzarella suri. As kadangi miltiniu patiekalu negaliu vartoti, tai pasikliauju mano draugo atsiliepimu - "Fantastiskai skanu"!!!

    AtsakytiPanaikinti
  17. Juste, na kaip nors! :))

    Ieva, labai vykusi kombinacija! :) Beje, aš negaliu atsižavėt moterimis, kurios saviškiams gamina tai, ko pačios negali/nemėgsta valgtyti.. Pasijaučiu tokia egoiste, nes mes, nevalgom nieko, ko nevalgau AŠ :P

    AtsakytiPanaikinti