2010 m. gegužės 26 d., trečiadienis

Rabarbarų birėsis. Smaližiams.

Tęsiu ‘štai kas keliavo mano perpildytame lagamine’ odisėją.

Šįkart apie maišą rabarbarų iš mamutės daržo.

Kvepia vasarom kaime, kuomet sėdėdavau bo obelim su cukrine ant kelių, sauja rabarbarų stiebų rankoje, knyga - kitoje. Ir rabarbarų kompotu, kuris, kažkodėl, turbūt vienintelis dalykas, kuriam naudojamas išsikerojęs raudonšonių vitaminų krūmas patvory šalia šulinio.

Kaži kodėl?

Galėčiau išvardinti krūvą skanumynų, kuriems galima panaudoti šią – turbūt lengviausiai pasaulyje auginamą – daržovę (vaisių? žolę?). Ir jei mamutės daržas būtų kiek artėliau, žinau, virčiau uogienes, kepčiau pyragus, gardinčiau ledus, dažyčiau blynus, ruoščiau įmantriausius desertus, bet – visgi – dažniausiai lepinčiau namiškius rabarbarų birėsiu ;-)

Rabarbarų birėsis (aka rhubarb crumble (angl.))

keturiems valgytojams – *kiekiai iš akies*

Reikės:

Poros stiklinių gabalėliais supjaustyto rabarbaro

3/4 stiklinės cukraus

Keturių šaukštų raudono vyno (galima keisti vaisių – pavyzdžiui, apelsinų – sultimis ar net vandeniu)

Žiupsnelio malto imbiero (nebūtina)

Keturių šaukštų nesūdyto sviesto

Nepilnos stiklinės miltų

Poros šaukštų rudojo cukraus

Graikiškų riešutų (tiks ir kitokie)

Gaminam:

Rabarbarus nuplaunam, nulupam, supjaustom gabalėliais, suberiam į puodą, užpilam cukrumi ir vynu (nebijokit, alkoholio nei skonio, nei kvapo čia tikrai nebus, nes viskas nugaruos, tad receptas tinka ir vaikams). Užvirinam ir verdam neuždengtame puode ant vidutinės ugnies apie 20 minučių, kol rabarbaras patiš, o padažas karamelizuosis.

Šitaip paruoštu rabarbaru galima gardinti ledus, varškę ar jogurtą – gausime puikiausią saldų padažą! Jei namuose šios daržovės perteklius – siūlau pilstyt į sterilius stiklainiukus ir krauti šaldytuvo lentynose!

Tuo metu paruošiame trupinių karūnėlę. Šaltą sviestą pirštais sutriname su miltais, kol gausime smėlio konsistencijos trupinius. Jei reikia – galima papildomai įdėti miltų arba sviesto. Suberiame cukrų ir peiliu pasmulkintus riešutus. Galima įberti cinamono.

Išvirusį rabarbarą pagardiname žiupsneliu malto imbiero (nebūtina) ir pilame į karščiui atsparius indukus ar didesnį indą. Viršų beriame sviestiniais trupiniais. Subėrę daugiau nei pusę, šaukšteliu apspaudžiame, kad priglustų prie įdaro, likusius suberiame nespausdami.

Šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie pusvalandį, kol viršus gražiai parus.

Viskas! Valgom – vasarą – su vaniliniais ledais arba šaltu jogurtu, žiemą – anglišku custard padažu. Bet iki žiemos dar toli, tad apie jį – vėliau!

Skanaus!

Šaltinis: britų liaudies kūrybą ;-)

17 komentarų:

  1. very naaaaaaaais.
    aš vakar panašų kepiau - rhubarb lunar cake , su sviestiniais biručiais ant viršaus :] tik va, vis nenufotografuoju. reik naujo aparato.
    o kiek laiko mėgavotės lietuva,žiupsneli?

    AtsakytiPanaikinti
  2. žiupsneli, nuotraukos - liuks!
    lyg gintaras dubenėliuose būtų!

    AtsakytiPanaikinti
  3. onceuponaptisserie, per trumpai! Vos savaitę.. *šniurkšt*

    ieva, dėkui! Saldus gintaras.. ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Koks grožis!
    Tarsi mažyčiai rabarbarų pyragai :) Skanu labai labai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jurgita, dėkui. Tikrai skanu. Siūlau išbandyt! ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rabarbarai yra tikras gėris, ir ne kitaip ;) ..tačiau man niekaip neišeina jų pavadinti daržovėmis, nors kiek žinau jie būtent ir yra daržovės...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mademoiselle, aš irgi svarsčiau daržovė čia ar ne daržovė :) Ir nusprendžiau, kad daržove, nes gi tikrai ne vaisius! :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš kelis kartus esu gaminusi tuos crumble. Tu man pasakyk - ar aš kažką ne taip padariau, ar jie ir yra tokie kieti. Juos kažkaip kitaip įsivaizduoju nei man jie išeina.

    O indeliai, indeliai... mačiau per kelias britų laidas tokius naudoja. Noooriu tokių!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš jau bandžiau n plius vieną kartą :) Tik kepiau būtent vieną didelį dideliausią pyragą. Niam.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jurga, ne, tikrai ne kieti. Du variantai - arba per daug prispaudi trupinius arba nepakankamai sviesto dedi. Nes tikrai neturi būt kieti.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aš tai kažkaip baiminuosi tuos trupinius gamintis, aišku, nepabandžius nesužinosiu, ar man pavyks :) Tai užtatai paprasčiausiai ant varškės rabarbarų košę užkroviau.
    Bet pati uogienė tai mmmm kokia skani gavosi, vakar ja užsisaldinau InCulto pralaimėjimo kartėlį, o likučius šiandien užkonservavau.
    Mylimasis kreivai žiūrėjo, kai aš, visiška abstinentė, vakar vaikščiojau su tuo buteliu po pažasčia - senas geras itališkas vynas, ir dar išgarinus alkoholį, kurio net kvapo nepakenčiu, suteikė rabarbarų košelei nepaprastai gardų skonį ir aromatą! Dėkui už paprastą ir labai mielą receptuką!

    AtsakytiPanaikinti
  12. PinkCity, jėga! Smagu, kad patiko! Tik trupinių nereikia bijot, paprasčiau nebūna - pirštukais pamakaluoji ir tiek :))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ziupsneli, Puskyt :), aki traukia tavo gamineliai :))) nesveika nepietavus grozetis!!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Gražinai mane į vaikystę, kai sode močiutės prižiūrimi braškių daržus lakstydami mindydavom (netyčia, žinoma;)) ir kirsdavom rabarbarus kaip tu ir rašei-mirkydami i cukrinę..Ech...užvaldė Nostalgija...:)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Juste, ;-)

    Dovile, o taip.. man irgi nostalgija... :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. labai superinis blogas, aciu Jums uz pasidalinima info.

    aciu

    AtsakytiPanaikinti