2010 m. rugpjūčio 14 d., šeštadienis

Almendrados, arba, Portugališki migdolų sausainiai. Belaukiantiems atostogų.

Nelieka nieko kito, kaip konstatuoti, kad vasara Londone oficialiai pasibaigė. Už lango vargani septyniolika laipsnių šilumos, lietumi grasinantis dangus ir susigūžę praeiviai.

Graužiu rankų ir kojų nagus, kad pasiėmiau vos savaitę atostogų ir Lietuvos pusėn trauksiu tik kitą savaitgalį. Kažkodėl nujaučiu kiaulystės dėsnį ir mane pasitinkantį apniukusį Vilniaus oro uostą, be krislelio rekordinį laiką trukusios kaitros. Paturėkit ją dar bent porai savaičių, gerai? Labai labai prašau!

O kad nebūtų taip jau labai savęs gaila, aš lendu į virtuvę ir kepu vasaros atostogų skonio sausainius. Beveik tokius, kokius didžiuliais kiekiais pirkom ir valgėm Portugalijos Vila Flor mieste ir jį supančiuose kaimeliuose, kurie garsėja įspūdingo skonio migdolų kepiniais. Ir išvis, apie portugališkus saldumynus galėčiau prirašyti visą straipsnį, bet atidėsiu tai ateičiai. Ypač jei įvykdysim baisiai patrauklų planą bent savaitei pabėgt nuo nykaus angliško rudenio ir išvažiuoti, ten kur vis dar (turėtų būti) šilta.

Almendrados arba Portugališki migdolų sausainiai

porai skardų sausainių (kiekis priklausys nuo dydžio)

Reikės:

200g maltų migdolų (Galima pirkti parduotuvėje arba susimalti patiems. Antrasis variantas ypač rekomenduotinas, nes čia reikėtų kiek rupiau sumalti riešutai, nei rasim parduotuvėse)

200g cukraus

dviejų kiaušinių

citrinos

migdolų papuošimui

1/3 šaukštelio migdolų ekstrakto (nebūtina, bet verta)

gabalėlio sviesto skardos patepimui

Gaminame:

Maltus migdolus sumaišome su cukrumi. Atsargiai nutarkuojame citrinos žievelę ir suberiame į migdolų bei cukraus mišinį.

Atskiriame kiaušinius. Trynius supilame į migdolų mišinį ir gerai išmaišome. Nepanikuojame, jei atrodo, kad kiaušinių gerokai per mažai. Viskas pagal planą!

Baltymus išplakame iki standžių putų ir įmaišome į tešlą. Maišome, kol gausime labai tirštą, ne itin vientisą masę.

Kepimo skardą uždengiame sviestu pateptu kepimo popieriumi (čia atkreipiu jūsų dėmesį, kad sausainiuose nėra nė šlakelio riebalų!)

Formuojame sausainius: tarp delnų suvoliojame kiek didesnį už graikišką riešutą tešlos rutulį, jį suplojame, į viduriuką įspaudžiame migdolą ir guldome ant skardos. Jei reikia, dar kiek paplojame.

Kepame iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, kol gausime traškiai tąsius riešutų sviesto spalvos sausainius.

Bom apetite!

Privalau pažymėti, kad paskutinėje nuotraukoje pavaizduoti neteisingi almendrados. Įsinorėjau mažyčių migolinių bučinukų, bet čia priėjo R. ir pareiškė, kad teisingi almendrados privalo būti dideli ir plokšti. Tai va. Nesakykit, kad neperspėjau ;-)

Šaltinis: Adaptuota pagal lapelį iš portugališkos receptų knygos. Niekas nebežino, kurios.

PAPILDYMAS (15/08/2010):

Šiandien vienoje knygoje nužiūrėjau panašų receptą, tik ten siūlo migdolus sugrūsti grūstuvėje su dalimi cukraus, kad išsiskirtų natūralus migdolų aplejus. Manau, tikrai verta išbandyti, jei tik turit nemažą grūstuvę, gal tada skonis bus lygiai toks pats kaip Vila Flor kavinukėse? Lauksiu įspūdžių!

21 komentaras:

  1. ...ir prašau neužmiršti žadėtos portugališkos virtuvės apžvalgos

    AtsakytiPanaikinti
  2. Druskyt, ir jokių jokių miltų? Ir pavyks rutulius formuot delnais? O_o

    AtsakytiPanaikinti
  3. !norėčiau kepti ir aš. nepasižadu, bet išsisaugau tikrai.
    ir dar, laukiam pargrįžtančios ,)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dalia, nepamirsau, tikrai nepamirsau, tik atidejau ;-)

    Dina, tikrai jokiu miltu. Is esmes tai sumalti/sutrinti riesutai ir yra miltai, o viska sukabina isplaktas kiausinio baltymas. Tesla pasirodys gana nevienalyte, bet formuojant tarp delnu gaunasi puikiausi kamuoliukai.

    Jurga, Svetlana, laukiu atsiliepimu!

    Jule, as irgi labai laukiu, bet zinok va dabar ziuriu i oru prognozes ir gedziu - KODEL ISJUNGET SILDYMA??? *liudnas veidukas*

    AtsakytiPanaikinti
  5. Noriu paklausti, ar 200g maltų migdolų yra maždaug puodelis? Kadangi neturiu svarstyklių, tai sunku nustatyt, o labai noriu išsikept šių sausainių.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonime, labai sunku pasakyti,priklauso nuo puodelio.. Ir nuo malimo - smulkiau sumalti migdolai uzims daugiau turio nei stambiau sutrinti. O ant migdolu pakuotes neparasyta?

    Kita vertus, sie sausainiai nera vienas tu atveju, kai butina tiksliai viska ismatuoti. Naudokit puodeli, tik pildama(s) baltymus ziurekit, kad nebutu labai skysta. Tesla turi buti tirsta, nevienalyte, bet lengvai pasiduodanti voliojimui tarp delnu.

    Sekmes! Ir - kaip visada - lauksiu atsiliepimu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nepaisant to, kad tešla gavosi labai lipni ir skysta, todėl teko įdėti šiek tiek miltų, sausainių skonis NEREALUS. Dieviškas. Toks... Beprotiškai geras. Kaip tik tai, ko reikėjo :]
    Ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Į sveikatą! :))

    Tešla galėjo būti skystoka dėl didesnių kiaušinių. Puiki idėja įdėti miltų, nors taip pat galima buvo dėti daugiau maltų migdolų.

    Ačiū už komentarą. Tokie mano mylimiausi :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Puiku , grižusi namo bandysiu - subtilu - tik truputį savaip

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kepiau ir aš šiuos sausainiukus. Taigi gerai, kad dėl nieko nepanikuoju, todėl viskas buvo ok, kai sudėjus baltymus tešla gavosi pakankamai skysta, kad iš jos niekas nesilipdė, todėl šaukštu sudėjau į skarda (kaip gerai, kad su kepimo popieriumi!!!)ir iškepė puikiausias pyragas :D Tiesa, kepimo popierius prilipo mirtinai ir teko jį iš tarpdančių krapštyt. kai vyras paklausė, ar galėjau apsieiti be kep. pop. atsakiau, kad skarda ne taip lengvai kramtosi :) Žodžiu buvo smagu, jeigu dar kada susišvies ką tokio kepti, reiks geeeeerai pagalvoti :)
    Tie sausainiai nuo kurių popierius sėkmingai nusilupo buvo laabai skanūs. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ką tik iškepti :)
    Tiesa, kadangi buvau išsisaugojusi seniai, o atsispausdinusi be nuotraukų.. Tai dabar žiūrau žiūrau, kad mūsiškė tešla dauuug skystesnė buvo. Na, rankomis vis dar formavosi, bet tavoji atrodo tarsi koks marcipanas.
    Skanūs sausainiai. Man saldoki, bet mamai, saldukų (t.y., morengų) ir tų-po-du-sulipdytų-migdolinių-sausainėlių mylėtojai, gausiai patiko. Man, tiesa, irgi visai nieko, tik, sakau, aš menkiau saldžių dalykų fanė.

    Galvoju, kad mano kiek kitokią tekstūrą lėmė, matyt, namuose malti riešutai. Mat jie tikrai stambesni nei parduotuviniai migdolų miltai, taigi mažesnis paviršiaus plotas, taigi, mažiau drėgmės "suriša". Čia man taip atrodo, nors šiaip su gamtos mokslais draugauju nelabai.

    Kitąsyk mėginčiau su parduotuviniais miltais. Tiesiog - kad pamatyčiau, kaip būna kitaip.

    Beje, man ir kepė anaiptol ne pusvalandį - veikiau 10 minučių!

    AtsakytiPanaikinti
  12. jule, aš irgi taip spėčiau. Visgi parduotuviniai malti migdolai labiau pamašūs į miltus negu maltus riešutus. Aš tai pati būtent tavo variantą norėčiau išbandyt, gal riešutų skonis stipresnis būtų? Ypač jei pakepinus prieš tai..

    AtsakytiPanaikinti
  13. Vakar kepiau siuos sausainiukus. Turejau tik 160g maltu migdolu, tai likusius 40g naudojau 'flaked', sukapotus plokstelemis. Visai tiko. Paskaiciusi atsiliepimus, cukraus sumazinau iki 180g, nes irgi megstu nelabai saldziai. Norejau paklausti, ar yra koks lengvas budas kaip nulupti zieve nuo migdolu riesutu, jei perku juos rudus (t.y. kaip juos namu salygomis 'blanch'?). Bandziau uzpilti verdanciu vandeniu, palaikyti 1 min., tada perplauti saltu, ir nusausinti. Bet vis tiek niekas nenusilupo. Gal yra lengvesnis budas? Parduotuveje nuluptu ir nenuluptu migdolu kaina skiriasi, todel ir klausiu ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  14. sausainiukai nuostabus!! beda tik viena dariau rutliukus truputeli didesnius nei graikinis riesutas, bet jau jie issipute ir pasidare na gana dideli, ka ten gana jie dideli!! sekanti karta zinosiu ka daryti kad sausainiukai butu vieno kasnelio :DD
    aciu uz recepta

    AtsakytiPanaikinti
  15. Gaminau ir aš šiuos sausainius, nes portugališki saldumynai po kelių ten pragyventų metų mano yra labai mėgstami. Tik labai gaila, kad sekant šiuo receptu netekau nemamažai sausainukų. Tešla pavyko kuo puikiausiai, tačiau nurodytas kepimo laikas yra ženkliai per didelis. Pirmoji skarda praktiškai sudegė jau po kokių 20min. Antrają nutariau laikyti trumpiau - apie 15min, bet sausainiai per kieti gavosi, be to paviršius taip pat smarkiai rudavo jau. Pasiskaičiau kitose portugališkose svetainėse recepto variantus - dauguma jų nurodo kepimo laiką vos 10-12min! Todėl pakutinės skardos sausainėliai pavyko, nesudegė ir atvėsę išlaikė šiek tiek minštumo. Gaila, kad šitų gerųjų liko visai nedaug..

    AtsakytiPanaikinti
  16. Kiekviena orkaite skiriasi, pvz kepant orkaiteje su fenu reiketu temperatura pazinti bent 20 laipsniu, gal jusu orkaite butent tokia? Bet siaip receptai visada yra tik gaires, kepinius, ypac sausainius, kuriu kepimo laikas toks trumpas, visada reikia truputi 'priziureti' :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Fantastiški sausainiai! Tiesa, receptą kiek pakoregavau pagal turimus ingredientus - dėjau apie 125g maltų migdolų ir apie 100g maltų kedrinių pinijų, 2 vidutinius vištos kiaušinius ir 2 putpelės kiaušinėlius, porą šaukštų avinžirnių miltų, įbėriau šaukštelį vanilinio cukraus, įtarkavau vienos citrinos žievelę, o paties cukraus dėjau 225g. Kadangi tešla gavosi skystoka, į skardą dėjau šaukšteliu. Kepiau 180 laipsnių temperatūroje, orkaitėje su ventiliatoriumi apie 20 min. - kepant ilgiau būtų suskrudę. Iškepė labai aromatingi, ploni, traškūs sausainukai - kaip tik pagal mano skonį! Gal ir ne visai "almendrados", bet smagu prisiminti saulėtąją Portugaliją!!! Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti