2011 m. gegužės 7 d., šeštadienis

Karamelinė bananų duona. Jie pasakė taip!

Dienos bėga kaip valandos; savaitės, mėnesiai pralekia pro šalį; mano galvoje ir užrašų knygelėje liejasi mintys bei idėjos; jei kas galėtų paskolinti laiko, aš tikrai išmainyčiau į didelį pyragą.

Anokia čia paslaptis, kad vos prieš savaitę svajonių princas Viliamas patapo vedusiu vyru. Graži nuotaka, nelabai graži suknelė, labai žavinga pamergė. Bent jau taip vestuves ‘susumavom’ mes su buvusiais ir esamais kambariokais, kurie spacialiai šiai progai pripirko picų, atsidarė vyno (palaukėm 12kos, visgi), atsinešė braškių ir ledų.

Aš kepiau bananų duoną.

Taip, ir vėl. Ir turiu pasakyt, kad ši yra KAŽKAS TOKIO. Turbūt skaniausia ever. Bananų ir karamelės skonio. Nors veganiškoji irgi buvo labai labai, gaminau taip seniai, kad nebepamenu, kuri geresnė. Teks iškepti abi ir palyginti. Tik duokit laiko, o bananai čia liejasi per kraštus (pound a bowl, pound a bowl!)

(atleiskit už nevykusias nuotraukas, ne blogui jos buvo skirtos, bet negaliu nepapasakot apie šitą atradimą)

Bananų duona nr.3

Reikės:

dviejų didelių labai prinokusių bananų (~200g)

poros šaukštelių citrinos sulčių

125g kambario temperatūros sviesto

125g tamsiai rudo cukraus (būtinai!)

vieno kiaušinio

šaukštelio vanilės ekstrakto

200g miltų

2 šaukštelių kepimo miltelių

žiupsnelio druskos

1/2 šaukštelio malto/tarkuoto muskato

saujelės smulkintų graikiškų arba pekano riešutų

~50g šokolado gabaliukų

Gaminame:

Bananus sutriname šakute, sumaišome su citrinos sultimis ir atidedame į šalį.

Sviestą ir cukrų sutriname mediniu šaukštu iki purios masės. Supilame lenvai su vanile paplaktą kiaušinį. Įmaišome bananus. Gerai išmaišome.

Įsijojame pusę miltų, kepimo miltelius, muskatą, įberiame druskos, atsargiai išmaišome metaliniu šaukštu šaukštu arba, dar geriau, balloon whisk (sos! kaip šis dalykas vadinamas lietuviškai???). Atsargiai įsijojame ir įmaišome likusius miltus.

Švelniai įmaišome riešutus ir šokoladą.

Supilame į kepimo popieriumi padengtą kepimo indą, šauname į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie valandą, arba kol įsmeigtas peilis išlįs sausas.

Štai ir viskas. Jungiame televizorių, stebime dvigubą I will, braukiam ašarą.. (buvo ir tokių!!!)

Šaltinis: mano naujoji kepinių biblija Gaitri Pagrach-Chandra, Warm Bread and honey cake, (London, Pavilion books, 2009).

9 komentarai:

  1. Nea, tokios duonos nemėgstu... vestuves vos ne visą dieną žiūrėjau ir negalėjau atsigrožėti tai meile... o dabar sėdžiu ir dar tavo dantų tarpo pavydžiu ♥ Kaip man jis GRAŽU!!!!!!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir aš taip pat susumuočiau vestuves. pamergė buvo tooooula. Kaip ir tavo pirmoji bananų duona. kepiau jau ne kartą, ana yra tobula.

    O šiaip, pastaruoju metu žiūriu pasipylė bananų duonos receptų aplink. Porą ir aš nusižiūrėjau. Bet spoksau dabar į šitą ir nebežinau, kurią kepti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jau žinau kur sunaudosiu bananus:))))

    AtsakytiPanaikinti
  4. tas daiktas lietuviškai "šluotele" vadinamas...
    bent jau dažniausiai taip sutinku.

    bananų duona stovi ir pas mane eilėje, kada ji prieis, dar neaišku...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oi, aš tai drįsčiau nesutikt dėl suknelės :D Mano akim ji tobulai jai tiko :))) ir apskritai mane žavi britų išprotėjimas dėl šitų vestuvių :)

    Duoną reiks būtinai bandyt. Aš jau du kartus kepiau tą tavo bananų duoną su imbieru :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. o kas tai suknelei? labai gerai atrodė (:
    bananų duona yra GĖRIS. aš kai kepu tai pusę cukraus keičiu medum, dedu grūstus gvazdikėlius, cinamoną ir kardamoną... graikiški riešutai tikrai labai tinka, mmm (: tik niekad nebandžiau su šokoladu, reiks kada paeksperimentuot!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Suknele man nepatiko, nes per daug gipiuro.. Lygino ja visi su Grace Kelly, bet man anosios - zyyymiai grazesne. Sakyciau pamerge buvo kur kas graziau aptaisyta. O antroji K. suknute isvis paprastumo isikunijimas.. Nzn.. Man truko kazkokio wow faktoriaus :)))

    Aguonele, duoniskas cia tik pavadinimas. Pyragas tai kur kas labiau nei duona..

    grange, aciu. As kazkaip maniau, kad sluotele tai toks senovinis mikseris, na kur su spyruokle apacioj. Bet matyt sioji irgi sluotele vadinama. Tinka!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Atrodo skaniai, ačiū už receptą

    AtsakytiPanaikinti