2009 m. birželio 20 d., šeštadienis

Apie nelaukiamus svečius ir vasariškas avinžirnių salotas

Ar turite draugę arba draugą, kuris visada ateina į svečius būtent tada, kai turit nuveikti ypač daug darbų, ketinate sudalyvauti šauniame vakarėlyje, ruošiatės nuostabiam savaitgaliui dviese arba planuojate visą dieną suktis virtuvėje maišydami, minkydami, kepdami, skanaudami, ragaudami..? Aš turiu. Ji ateina netikėtai, nelauktai, be jokio perspėjimo. Atsisėda ant sofos, įsitaiso tarsi būtų namie ir įkyriai reikalauja nepadalyto mano dėmesio. Aš bandau sušvelninti jos buvimą pasiūlydama aibę preparatų, kurie, išties, retkarčiai pasiteisina, bet žymiau dažniau negu norėtųsi – nedaro jai jokio įspūdžio. Galiausiai, pasiduodu ir mudvi keliaujame miegamojo link, kur uždangstę visus langus lipame į lovą ir (kaip nepadoru!) stipriai apsikabinę praleidžiam ten didžiąją paros dalį, kartais dvi, kol mano neprašytoji viešnia nusprendžia keliauti iš kur atėjusi, palikdama slogią nuotaiką ir visuotinį silpnumo pojutį dar dienai ar dviems..

Jos vardas Migrena. Draugaujam nuo vaikystės. O vaikystės draugams, pripažinkim, sunku pasakyti ne.. Taigi ir šįkart man teliko pamoti ranka vakarykščiam draugės išleistuvių vakarėliui bei šiandienos pietums su draugais tarptautinio maisto mugėje, ir vakar iškart po darbo keliauti tiesiai namo, tiesiai į lovą, tiesiai pas savo nelauktą viešnią..

Nors šiandien trečias pasaulinis karas mano galvelėj tebevyksta, po truputį atgaunu kai kurias žmogiškąsias funkcijas ir kadangi neturiu sveikatos žengti kojos iš namų (o šalia viso kito planavau išsiruošti į merliuko paieškas, nes labai labai noriu išbandyti Eglės arba Melissos ricottą, net ekologiško pieno prisipirkau!) arba rimtai prisėsti prie studijų, tai bent papasakosiu apie dar vieną mūsų virtuvėje labai mylimą patiekalą.

Avinžirnių ir orkaitėje keptų daržovių salotos

Reikės (jokių matmenų, čia juk salotos! Naudojam kiek turim ir kiek norim :)

Pomidorų

Baklažano

Paprikų

Alyvuogių aliejaus

Kumino sėklų (nebūtina)

Avinžirnių

Šviežio baziliko lapų

Druskos, pipirų

Žiupsnelio čili miltelių arba sukarintų avinžirnių

Galima įdėti griliuje arba keptuvėje pakepintos šoninės

Eiga:

Daržoves supjaustom, sudedam į skardą, šiek tiek pašlakstom alyvuogių aliejum, padruskinim, papipirinam, pabarstom kumino sėklom. Kepam 190 laipsnių orkaitėje, kol pomidorai ir baklažanai pateš, o pipirų skūrelės pradės juoduoti. Maždaug 40 min.

Jei naudojam natūralius avinžirnius – išverdam pagal pakuotės instrukcijas. Kitu atveju, atsidarom skardinę :)

Iškepusias daržoves ir jų sultis sumaišom su avinžirniais ir čili, dosniai pribarstom baziliko lapų, užpilam šlakeliu alyvuogių aliejaus. Jei turim, naudojam nuo saulėje džiovintų pomidorų užsilikusį aliejų. Jis čia dera tiesiog idealiai!

Mėsėdžiai gali įsimesti keletą keptos šoninės gabaliukų.

Beje, dar labai labai tinka fetos sūris ir alyvuogės!

Viskas! Skanaujam bei nepamirštam pavaišint ligonių..

p.s. atleiskit, aš vis dar beraštė.

13 komentarų:

  1. Vargšiukas... Užjaučiu. Mokykloj turėjau panašią draugę, nedrįstu sakyti, kad jos vardas irgi buvo Migrena, bet labai arti to - pirma aptemdavo akyse, paskui su viena akim imdavau nematyti trečddalio vaizdo, paskui pusės ir tada suprasdavau, kad laikas keliauti namo ir bandyti užmigti, kitaip to skausmo nepakeldavau. Be tfu tfu tfu, jau geri 6 m. mes nebedraugaujam. Laimei. Ka=kaip nesidomėjau, o ji niekaip nepagydoma ir nepalengvinama??

    Salotos skamba fOntastiškai. Žiūriu mėgsti avinžirnius ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. labai užjaučiu. tikrai turėtų būti klaikiai sunku. daug sėkmės tau ir kuo mažiau "draugės" vizitų. esi šaunuolė, tavo blogas fantastiškas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egle, deja ji nepagydoma, galima apgydyti ir paretinti/paslopinti priepuolius, bet man kol kas jokie gydymo kursai nepadėjo, o jų buvo daug. Na dar laukia vizitas į vietinę migrenos kliniką, idomu ką pasakys, bet aš stebuklų jau nebesitikiu.. Bėda ta, kad paskutinu metu mano priepuoliai dažnėja ir darosi atsparesni vaistams. Jau atrodo nebegali būt blogiau, bet būna..
    Avinžirnius aš tikrai mėgstu! Kaip ir orkaitėj keptas daržoves, todėl man čia ideali kombinacija.

    Evaldai, labai ačiū! Kaip sakoma, you made my day! :))

    Klausykit, o čia man vienai komentarų rašymas buksuoja???

    AtsakytiPanaikinti
  4. Garbane, oi kaip gaila, kad ta bjaurybė prie tavo galvelės prilipusi:/ Kelis kartus tai patyrus esu, tad didžiausiam priešui nelinkėčiau. Aš, pvz, turiu alergiją saulei, tai belieka išmokti gyventi su tokiomis bjaurybėmis ir tiek, nes niekas kitas negali padėti:( Laikykis!
    Labai puikios salotos, patiko mintis, kad kepant daržoves kmynais pabarstei, man atrodo turėtų būti labai skanu!

    AtsakytiPanaikinti
  5. mieloji, labai labai užjaučiu dėl tokios bjaurastukės. pati, tfu tfu tfu, nesu patyrusi, tačiau mamai kartais į duris paskambina ana (draugė, vadinas..), tai maždaug įsivaizduoju, kas tai per antidžiaugsmas.

    in other news, salotos tikrai atrodo gardžios - visai neseniai KažkąPanašaus dariau, tik dar buvo šalta ir lietinga, tad tai buvo trokšinio pavidale - visokie kepinti baklažanai, paprikos, česnakai ir daug avinžirnių, garduma.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sparnuoti, laikysimes, o kas belieka, ar ne? :) O seklytes tai kumino, ne kmynu.. Siek tiek skiriasi. Bet vat sudominai mane su tuo kmynu - reikes isbandyt, o gal tikrai tiks?

    jule, darzoviu trokini su avinzirniais ir as darau, bet jis nuo situ salotu (nors isties tai salotos cia turbut ne pats tiksliausias pavadinimas, bet tiek to..) labai labai skiriasi. Sios tebunie-salotos skanios tiek karstos tiek saltos. Be to, stebetinai gaivios!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Atrodo labai labai skaniai. Valgyčiau per ekraną :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. uh, skaniai atrodo. Ieškau tų avinžirnių kaip pakvaišusi, bet nerandu jokioje parduotuvėje. Kur tu juos perki?

    AtsakytiPanaikinti
  9. vjusta, as gi uz juru mariu esu tai pas mus kiekvienoj parduotuvej yra.. Lietuvoj, girdejau, kazkokiose 'sveikuose produktuose' buna, na bent jau KAZKUR tikrai yra nes ir lietuvaiciai blogeriai vis dazniau juos naudoja..

    AtsakytiPanaikinti
  10. Atsiprasau del ilgo posto, bet norejau pasidalint, kurie vaistai man asmeniskai padejo del migrenos, jei neteko girdet. Migrena turiu apie 12 metu, oficialiai diagnozavo gal pries 5, kai visus MRI, MRA, ir kitokius smegenu skanus padare, bet nieko nerado. Ilgai priesinausi vaistu vartojimui, nes pradzioj migrena uzeidavo tik kas keli menesiai - "issijungdavau" parai, ir geriau pasidarydavo. Bet pries 5 metus priepuoliai pradejo kartotis KIEKVIENA savaite, ir pasidare ilgesni ir skausmingesni, uzsitesdavo virs 2 paru. Tada rydavau bet kokias nuskausminamas tabletes, tepalus ant smilkiniu tepdavau, zoles geriau, ko tik nedariau - nieks nepadejo. Garbes zodis, noredavosi galva nusiraut ir ismest kur nors - kas migrenas turi, zino. Siaip ar taip - pradejau vartot vaistus Relpax, 40mg (nors as tablete per puse skeliu) - ir GYVENIMA man pakeite, be juoku. Juos imu, kai tik migrena uzeina, ne kiekviena diena. Biski "apdusina", bet nereikia kaip kalejime eit ir miegot; galiu net dirbt be problemu. Maciau, ir Lietuvoj yra ju - http://www.vaistai.lt/index.php?option=com_vpcomponent&Itemid=39&task=show_item&location=0L0000000000&kodas=5da08&searchword=Selektyv%C5%ABs%205HT1-receptori%C5%B3%20antagonistai

    (jei linkas neveiks, tai pagooglinkit "relpax vilnius", ten vaistai.lt ismeta vaistines, kuriose prekiaujama). Nezinau, kur blogo autore gyvena "uz juru mariu", bet man atrodo, jie platinami praktiskai visur. Jie brangoki, ir draudimas ju tik apie 50% paprastai dengia, bet apsimoka 100%, nes normalu gyvenima gyvenu, nereikia kiekviena diena bijot, kad migrena uzeis. As juos vartoju virs 4 metu, ir poveikis nesumazejo. Bandziau ir kitus migreninius vaistus Imitrex, bet Relpax yra naujesni, ir ne taip slopina. Imitrex man pasirode daugiau visa organizma apglusinantys, nei pacia migrena atakuojantys.

    As tikrai labai nuosirdziau siulyciau ta Relpax isbandyt, nes man kardinaliai gyvenima pakeite. As nebeatsimenu, koks baisus migreninins skausmas yra, nes su tais vaistais as net nesijauciu, kad migrena turiu. Tiesa, ka dar neseniai suzinojau (nors gal cia placiai paplites faktas?) - kad kazkokiai daliai zmoniu kontraceptines tabletes sukelia migrenas (mazas procentas, bet, siaip ar taip, faktorius i kuri reiktu atsizvelgt).

    Linkiu sekmes siaip ar taip,
    Ruta

    AtsakytiPanaikinti
  11. Miela Ruta,

    labai aciu uz toki issamu komentara. Pagooglinus panasu kad veikimo principas panasus i Immigran kuriuos vartoju as ir kurie padeda mazdaug kas antra karta.. Idomu butu pabandyti, antra vertus reiketu pasikonsultuoti su gydytoju, nes turiu aukstoka spaudima tai kartais tokie vaistai gali buti pavojingi. Bet kokiu atveju cia, JK, jo be recepto tikrai niekur negausiu. O lietuvoje? Kiek suprantu recepto prasymas/neprasymas priklauso nuo vaistines? Prisipazinsiu, knieti isbandyti, nes gyvenimas darosi nemielas..

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai uzjauciu.

    Taip pat ir JAV, be recepto tokiu vaistu negausi. Is pradziu is viso tik menesiui israse, nes jie nervu sistema veikiantys.

    Lietuvoj, man rodos, galima bent jau bandyt vaistinej, o ir receptai (jei pasitaiko i Lietuva nuvaziuot) tikriausiai nelabai sunkiai isduodami. UK gali but l. brangu (cia kaina klaiki, su/be draudimo), bet Lietuvoj internetas ismeta, kad kaina turetu but apie 50LT (nesako, kiek tableciu). O cia (http://headaches.about.com/od/medicationprofiles/a/imitrex.htm) radau, kad Immigran ir yra Imitrex, tik, pasirodo, skirtingose salyse skirtingai ji vadina. Man, kaip sakiau, jie irgi nelabai padejo, nes jie bendrai priglusina, bet kad migrena tikrai pasalintu tai nelabai. Immigran / Imitrex yra pirmi "tikri" migreniniai vaistai, Relpax naujesni, gal ka patobulino? Nors mano draugei padeda tas Imitrex, cia gal kaip kam. Bet bent jau man - su Relpax nesulyginsi.

    Dabar keletas tu vaistu nuo migrenos atsirado, tai galu gale yra vilties normalu gyvenima gyvent; as eiciau per juos visus kaip tankas, kol surasciau, kas padeda.

    AtsakytiPanaikinti