2009 m. rugsėjo 8 d., antradienis

Migdoliniai slyvų tartukai vasaros išleistuvėms

Vaje net nežinau nuo ko pradėt.. taip ilgai nerašiau. Ne, magistrinis nebaigtas. Baigtas tik pirmasis juodraštis ir tas su daug kabliukų, problemų, problemėlių, neatitikimų.. Išsiunčiau darbo vadovei, laukiu atsakymo ir drebinu kinkas kaskart tikrindama elektroninį paštą.. Nes jaučiu, kad nepaglostys! :)

Sulaukus atsakymo nusimato dar kelios savaitės taisymo (gal net labai intensyvaus).. Bet, prisipažinsiu, norėčiau greičiau.. Šiandien gavau bendradarbės žinutę, jog jei reikia galiu pasiimti dar kelias dienas atostogų - AČIŪ NE! Greičiau į darbą, toliau nuo laptopo ir knygų!

Nors bene geriausias galvos pravėdinimo būdas - nors pusdieniui užsidaryt virtuvėj tarp puodų ir keptuvių. Dar geriau – bekepant skanumynus! Iš slyvų! Tiesa sakant, slyvos man visada asociuojasi su vasaros pabaiga ir kalnais geltonų bei mėlynų kritulių močiutes kaimynės sode. Prisirinkdavom bent pora kibirų. Taip besibaigiant vasarai prasidėdavo slyvienių virimo metas. O jei mintys apie slyvienes dar nesužadino Jūsų skonio receptorių, siūlau išsikept baisingai skanią migdolinę svyvų tartą arba keturis mini tartukus!

Reikės:

Trapiam pagrindui

70g cukraus pudros

90g sviesto

210g miltų

Vieno kiaušinio

Migdoliniam įdarui (a.k.a. frangipane – ar yra kažkoks lietuviškas atitikmuo?)

150g sviesto

200g cukraus

Dviejų kiaušinių

200 g maltų migdolų

Migdolų ekstrakto (nebūtina, bet uuuiii kaip užkvimpa!)

Slyvų

Eiga:

Ruošiam pagrindą: cukraus pudrą, miltus ir kubeliais supjaustytą sviestą sutrinam pirštų galiukais iki kol supanašės į rupius duonos trupinius; įmaišom kiek paplaktą kiaušinį; paminkom, kol viskas supanašės į tešlą, bet ne daugiau! Suformuojam kamuolį, suvyniojam į maistinę plėvelę ir pašaunam į šaldytuvą bent pusvalandžiui.

Tuo metu paruošiam įdarą: sutrinam sviestą su cukrum; atsargiai įmaišom kiaušinius; supilam maltus migdolus; viską gražiai sumaišom. Slyvas supjaustom riekutėmis.

Iš šaldytuvo ištraukiam tešlą, atsargiai iškočiojam ant maistinės plėvelės (trapi tešla, kaip ir dera turint tokį pavadinimą, mėgsta patrupėti, todėl iškočiojus ant plėvelės bus žymiai lengviau ‘išversti’ į formą). Gautus blynus arba vieną didelį apskritimą atsargiai perkeliam į tartos formą, apspaudom kraštelius (dar vienas patarimas – kaip tuos kraštelius gražiai apspaudyti? Ogi atsiplėšiam gabaliuką maistinės plėvelės, į ją įdedam šiek tiek tešlos, padarom 'mažytę pagalvėlę’ ir ja atsargiai apspaudžiam visus kraštukus. Elementaru, bet labai veiksminga. Nusižiūrėjau kažkokioj protingoj laidoj).

Belieka į taip paruoštas formeles sukrauti migdolinį įdarą ir ant viršaus išdėlioti slyvų griežinėlius.

Kepam iki 180 laipsnių karščio įkaitintoj orkaitėj apie 15-25 min, kol viršus gražiai paruduos (kepant vieną didelę tartą visas reikalas užtruks dvigubai ilgiau – 30-45 min).

Viskas! Ragaujam! Labai skanu pasigardinant šlakeliu šalto naturalaus jogurto, bet ištiesų tai nėra jokio reikalo dar kažką papildomai gardinti. Skanaus!

Šaltinis: adaptuota pagal John Burton Race & Angela Hartnett (2007), first crack your egg! (London: Quadrille Publiching Limited)

15 komentarų:

  1. Nainai, kaip skaniai atrodo:) Įdomiausia, kad šiandien parsivežėm pintinę slyvų iš sodo ir pagalvojau, kad reiktų kokį pyragą iškepti. Sakau, reik po kokius blogus palandžioti - ir va tau - net landžioti niekur nereikia:)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Perskaičiau ir vos neapsiverkiau iš pavydo. Kokia tu šaunuolė ir kiek daug valios turi... Aš (ypač pakeitus darbą) nieko nesuspėju, o jau rugsėjis atėjo...

    Skanūs "tartukai" net kveeeepia. I like slyvai :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Loreta, matyt tikrai lemta jusu graziai seimynai sita pyraga isbandyt! :))

    Egle, betgi tau nedaug liko, ane? Valios tai zinok pas mane nera.. Tiesiog neturiu kito pasirinkimo tai rasau. Kazka. Tureciau valios parasyciau ka nors protingo! O dabar kad tik parasyt.. O tartukai tikrai kvepia. Labai skaniai migdoliskai..

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kokios nuostabios nuotraukos, tikrai. Atsidarė puslapis ir žandikaulis atvipo.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. pifff... tame ir esmė, kad nedaug, o as neturiu NIEKO, NIEKO, NIEKO. Baisios mintys lenda į galvą - išsilaikyt egzus ir susistabdyt studijas. Ne ne ne, tapi negalima... :/

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaspineli, aciu uz komplimentus ;-)

    Egle, nestabdyk jokiu budu. Jau geriau ka paskubom parasyk bet parasyt, nes kitaip bus labai sunku pabaigti. Turiu pora draugiu kurios taip padare ir kuo toliau tuo labiau atrodo kad jau nebeprises.. Juk visgi tiek vargo isvargai - negi be reikalo?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oho, kokie gražūs tartukai, man tokie - "porcijiniai" patys pačiausi, taip ir atrodo, kad specialiai tau ir tik tau sukurti... mielai atsikąsčiau:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aha, ypac paskutineje nuotraukoje tobulas tartukas i burna beveik lipte lipa. Gal todel, kad net issiziojus spoksojau... :o)

    Sekmes pabaigiant magistrini darba!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sėkmės rašant magistrinį, o tartukas- meno kurinys. Gail tokį ir suvalgyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mergaitės, nedėkosiu, bet sekmės man tikrai prireiks.. Paaiškėjo, kad universiteto administracija nelabai žino pakeistų magistrinio reikalavimų, ko pasekoje mano taip sunkiai išvargtas draftas yra daugiau nei tūkstančiu žodžių per ilgas.. Tai vat reikia kažką radikaliai ištrint, o aš jau nebežinai ką, nes tiek jau trinta.. Pikta kažkiek, kad 'subalamutijo' mane taip nekaltai.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Del sito tartuko teko nusipirkt virtuvines svarstykles :D :D (aisku, jau seniai apie jas galvota ir bus panaudotos dar ne karta)
    Bet kokiu atveju, pyragas isejo TOBULAS!! Labai aciu uz recepta!

    Egle

    AtsakytiPanaikinti
  12. Egle, zinok as svarstykliu neturiu! Ne tai kad visai nereikia, bet nera joms vietos! :)) Viska darau is akies, be to turiu nebloga lentele i kuria kartais pasiziuriu - na saukstas to ir ano yra tiek, puodelis - tiek. Zinau kad kai kas labai kritikuoja tokia sistema, bet man viskas pavyksta tad nesuku sau galvos! :)

    LABAI dziaugiuosi kad pyragas pavyko ir patiko! Tokie komentarai man patys maloniausi!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Aš va, ruošiuos trečią kartą juos maišyt. Tai pirmu kepimu išsidūriau manydama, kad čia skirta 6šiems tartukams.. viskas lauk išlipo ir dar įdaro liko nesunaudoto :)
    Antru esu patenkinta, BET: man tas įdaras giliai viduje pusžalis gaunas, kiaušinio trynį žalią tiesiog matau. na, gal čia jau mano vaizduotė taip neša, nes truputėlį britkijuos žalių kiaušinių.
    Tai vat paklaust norėjau, ar taip ir turi būti? Išorėj iškepę, o viduj nelabai? Viską pagal instrukciją dariau...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Zirzyle, taip neturetu buti. Gal per anksti trauki is orkaites? O gal labai storas pagrindo sluoksnis - nespeja idaro viduriukas iskept? Arba nelabai gera temperaturos reguliacija orkaiteje? (tada galima ruduojanti virsu pridengt ir dar kiek ilgiau pakept)
    Parasyk kaip sekesi trecias kartas ;-) Tikiuosi nepameluos! :))

    AtsakytiPanaikinti