2009 m. spalio 3 d., šeštadienis

Slyvų džemas (ne)suaugusiems

VISKAS! BAIGTA! DONE! FINITO!

Oi kaip laukiau, kada šitaip galėsiu pradėti naują įrašą! Taigi, oficialiai nebe studentė.. Užtat prie pavardės jau greitai galėsiu išdidžiai pasirašyti B.A. M.A. Nors nesirašysu, ką jau čia.. nebent norėsiu labai įsivaizdint :))

Iš tiesų tai keistas jausmas.. visai neblogai tas studentavimas.. Netgi gaila truputėlį. Gal PHD kada nors? Nors tiesa sakant dar prieš mėnesį per sukoštus dantis įsakmiu balsu pranešiau saviškiui, kad jei KADA NORS man į galvą įkristų tokia kvaila mintis – įpareigoju ją iš ten išvyti! Ojojoj tos kūrybinės kančios!

Now what?? Iš tiesų tai nėra laiko atostogauti (o kaip norėčiau!).. Reikia supakuoti likusius turtus, susirasti pagalbines rankas šaldytuvų ir sofų nešiojimui bei pasirūpinti aibe kitų reikalų, reikaliukų. Juk po savaitės būsiu ne vien nebestudentė, bet ir bedarbė, nes palieku šį darbą ir iškeliauju į sostinę, kur brangusis jau kremta mokslus. Žinau, kad rizikuoju nesusiradusi darbo anksčiau, bet tiesiog tragiškai nebuvo laiko. Nei kiek. ANEIKIEK. Hehe, rimtai mąstau įsteigti čia naują rubrikėlė ‘taupantiems’. O ką? Labai šauniai įsipaišys į dabartines realijas! :)

Ir labai tikiuosi šalia intensyvių darbo paieškų surasti laiko šiam blogiukui, nes jis vargšas tiek laiko ignoruotas nuoširdžiai to nusipelno! Ką gi – pradedam!

Kaip tyčia 52 skanios savaitės dedikavo šią slyvų garbei, o mano archyvuose kantriai savo eilės laukia labai skanus slyvų džemas! Tiesa sakant, sakyti, kad pateikiu slyvų džemo receptą yra kiek netikslu, nes kone viskas jame iš akies, nematuojant, vadovaujantis nuojauta ir skonio receptoriais. Na bet.. o gal ką nors įkvėpsiu panašiam eksperimentui?

Reikės:

slyvų

vandens – kažkur skaičiau, kad reikia stiklinės kilogramui slyvų, bet kadangi saviškių nesveriu – pilu maždaug tiek kad apsemtu pusę vaisių puode arba vos daugiau)

cukraus – maždaug tiek pat kiek ir slyvų (turiu specialaus rupaus cukraus skirto virti daug pektino turinčius vaisius – slyvas, serbentus, agrastus; tačiau užtikrinu, kad tinka ir pats paprasčiausias)

Eiga:

Į šaldytuvą įdedam lėkštę (kodėl? žr. žemiau :).

Iš slyvų išlupam ar išpjaustom kauliukus (jei slyvos mažytės, kauliukus paliekam tik įpjaunam kiekvieną vaisių - taip džemui verdant jie patys iškils į paviršių, tereikės nurinkti). Suberiam į puodą, užpilam vandeniu, verdam kol slyvos suminkštėja. Tuomet supilam cukrų, kiek padidinam ugnį ir verdam, kol šios masė pasieks džemišką būseną. Kaip patikrinti? Prisimenat lėkštę šaldytuve? Ogi ištraukiam ją iš šaldytuvo ir uždedam šaukštą džemo. Jei atvesęs džemas supanašės į drebučius – viola!, išjungiam ugnį, kraunam į sterilizuotus* stiklainiukus. Jei ne – lėkštę atgal į šaldytuvą, tą pati bandymą atliekam kiek vėliau. Paprasta, ane?

Valgom kaip norim, kada norim ir su kuo norim! Suvalgę padėjuojam, kad pagaminom per mažai ir žiemai nieko nebeliko.. Skanaus!

* Čia jau dviračio neišrasim – kruopščiai išplaunam ir pakaitinam maždaug 130 laipsnių karščio orkaitėj bent 20 minučių.

P.S. Kažkaip pagalvojau kad uogienių vyrimas tai jau toks ‘suaugėlių’ reikalas. Baigtas magistras turbūt taip pat.. Ar tai reiškia, kad štai ėmiau ir suaugau…? Neaa..

15 komentarų:

  1. Šaunuolė!!Sveikinu be galo, be krašto ir labai labai didžiuojuos (ir dar truputį pavydžiu)... Triskart valio!

    O sostinė, tai kuri čia dabar? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, ačiū! :) O sostinė tai Londonas ;-) Neoriginalu visiškai :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip ir maniau ;) fun. O kokio pobūdžio darbo ieškosi? kaip įdomu, mane visada žavi kas nors naujo gyvenime ;)

    Ką gi, spaudžiu dešinę ir varau slėptis po lapais.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Žiupsneli, patys didelių dideliausi sveikinimai! kaip ir eglė, truputuką pavydžių - duokdie man iki BA išgyventi .)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, na norėčiau dviejų pobūdžių - arba policy research (planas A), arba public health information analysis (planas B); bet realiai ypač pirmoj srity Londone yra baisinga konkurencija, todėl pradžiai beveik anything goes. Na apsidraudimui, o tada jau galima svajones vaikytis.
    Kaip tavieji mokslai einasi?

    Jule, ačiū! Išgyvensi, išgyvensi.. pažiūrėk tuoj galvosi 'o gal dar ką nors?' :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. aha, gal ką nors, pvz CAP patisserie ,)))))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveikinu!
    O aš vis galvojau, kurioje šaly tu apsistojus, va dabar iš komentarų ir išskaičiau :)

    Ech, vaikosi ir mane mintys apie studijas užsieniuos.. Tik vis dar dėlioju už ir prieš...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Merginos, bet aš juk niekur neslėpiau kurioj šaly esu. Rodos, ir iš įrašų labai aišku buvo :)

    yzyly, kokie dar 'prieš'? Rimtai, aš tik 'už' matau.. Vienintelis 'prieš' galbut yra finansinis ir pavojus susirasti priežastį dėl kurios nebegalėsi grįžti į Lietuvą. Nors tai ne mano atvejis ir tau juk negalioja! :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aplodismentai užvertus dar vieną gyvenimo puslapėlį! :)
    Ir didžiulės sėkmės paišant naująjį, kad svajonės pasirodytų lengviau pačiumpamos :))

    O aš žinau dar vieną "prieš" iš savo varpinės - užsienio kalba. Susikalbėt tai viena, bet kaip paskaitas reiktų suprast, man dar sunkiai suvokiama :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Asta, labai ačiū už tokį gražų palinkėjimą! :)

    Dėl užsienio kalbos nelabai galiu pakomentuoti, nes dar prieš išvažiuojant ji man buvo kone kasdienė, todėl problemų neturėjau. Nors kita vertus manau, kad tai nėra taip baisu kaip atrodo, tereikia pasiekti lūžio tašką, kuris gyvenant tos kalbos aplinkoj ateina gana greitai ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Dėl mokslų sveikinu ir žaliai pavydžiu :)
    Darbo paieškose (kurios būtinai bus sėkmingos :) linkiu didžiausio sėkmiaus :)
    Ir šiaip... Uogienė gėris...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sėkmiaus tikrai prireiks.. Man fiziškai bloga pasidaro galvojant apie darbo paieškas. Vienas nemaloniausiu gyvenimo etapų. Bet ką padarysi.. Dėkui!

    AtsakytiPanaikinti
  13. oho, kiek pasikeitimų vienu metu. faina :) nenuobodu :) sveikinu ir linkiu sekmės beieškant :)
    o slyvų LT šįmet priderėjo beprotiškai daug... visi tik stumdo kibirais draugams, o tie neima :))))) ir mes kibiriuką gavom :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Xena, vakar beatsakinejant numiro mano interneto rysys, tai atrasau paslapcia is darbinio kompiuterio be lietuvisku rasmenu.
    Siulau kibiru daugiau nebestumdyt, visus susirinkt ir issivirt slyvienes! Arba issikept pyraga. Arba abu! O jei dar liko - galima issikept slyvu crumble - geriausias slyvu sudorojimo budas! Receptas jau tradicija, turbut ne neverta kartoti, bet jei reikia - tik duok zinia - parasysiu! :))

    AtsakytiPanaikinti