2010 m. kovo 6 d., šeštadienis

Karamelinių obuolių kvadračiukai. Pavasario jausmui pažadint.

Kas Jums yra pavasaris?

Maniškis susideda iš dviejų esminių elementų.

Elementas numeris vienas – pavasariniai sportbačiai! Lengvumo pojūtis nuspyrus žieminius batus į kampą ir įsispyrus į lengvutėlius sportinius batukus. O turint omeny, kad didžiąją paauglystės žiemų dalį praklampojau kerzais.. atsiavus pavasarinius batus atrodydavo, kad ne einu, o skrendu.. Pats pavasariškiausias jausmas koks tik begali būti! Lengva lengva ir gaivu..

Elementas numeris du, žinoma, yra dviratis.

Ir nors gyvenant Londone abu labai sėkmingai galima kultyvuoti peržiem, šiuo atveju aš laikausi tradicijų. Sportiniai batukai žiemojo kamarėlėj, o dviratis – kažkieno garaže toli toli. O štai vakar buvo iškilmingas pavasario sezono atidarymas, kuomet įsipyrusi į vienus ir užšokusi ant kito iškeliavau patyrinėti Londono vandens pasaulio..

Man rodos, kažkur jau minėjau, kad JK kone kiekvieną didesnį miestą raižo kanalų sistema, kuria kažkada buvo gabenamos prekės, o dabar plaukioja/gyvena baržų entuziastai. Bet smagiausia tai, kad šie kanalai – o tiksliau takučiai šalia – yra nuostabi vieta pasivaikčiojimams bei pasivažinėjimams, kuomet galima nukeliauti į tolimiausią miesto kampelį išvengiant kelių ir triukšmo. Jau nekalbant apie tai, kad šios vietelės tarnauja ir kaip vietinės gyvunijos prieglobstis - štai vakar važiuodama ir stebėdama antis, gulbes ir voveres (ok, ta gyvūnija nėra labai jau įspūdinga, bet esu mačiusi ir gražuolį garnį bei margaspalvį tulžį), visai užsimiršau, kad esu vieno didžiausio Europos megapolių širdyje.

O kadangi mūsų butukas, kai ir pernykštis namelis, yra visai šalia įvažiavimo į miesto kanalų sistemą – tyrinėjimai prasideda! Kaip ten keistuoliai dainavo..

Apvažiuoki svieeeetą,
Raski savo vieeeetą
Ir laikyki vairą už ragų.

Na o sėkmingai pavažinėjus ir pamankštinus po žiemos miego prisnūdusius raumenukus – anokia čia nuodėmė suvalgyti penktadieninį desertą.. ;-)

Ir žinot ką – nepaisant to, kad tai yra kone paprasčiausias iš visų mano kepinių – mano žmogus niekaip negali jų atsivalgyt.. Na bet kas galėtų jį kaltinti, kai ant stalo vilioja ir nosis kutena švelnutėliai karamelizuoti obuoliai su traškiu sluoksniuotos tešlos pagrindu.. Aš – tikrai ne.

Karamelinių obuolių kvadračiukai

(keturiems ~6*6 cm kvadračiukams)

Reikės:

dviejų didelių arba trijų vidutinio dydžio obuolių (tinkamiausi šiuo atveju – rūgštūs ir tvirti žieminiai obuoliai)

dviejų su puse šaukšto nesūdyto sviesto

4 šaukštų cukraus

šlakelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus

2 šaukštų Calvados arba paprasto brendžio arba pvz apelsininio likerio

vieno lapo parduotuvinės bemielės sluoksniuotos tešlos (maniškė 28*21 cm)

cukraus pudros pabarstymui (nebūtina)

Gaminame:

Obuolius supjaustome į ketvirčius, išpjauname šerdis, padaliname į keletą neplonų griežinėlių.

Keptuvėje ištirpiname sviestą, įkaitiname, suberiame obuolių griežinėlius, apkepiname po minutėlę iš abiejų pusių.

Suberiame cukrų, vanilę ir brendį. Karts nuo karto pamaišydami kepame, kol obuolių griežinėliai karamelizuosis, o aplinkinis slystis pavirs tąsia karamele. Jokiu būdu neperkaitiname, antraip karamelė prisvils ir bus karti, tad vos pastebėję sutirštėjusį skystį, išjungiame ugnį ir paliekame atvėsti retkarčiais pamaišydami, kad obuolių gabaliukai tolygiai pasidengtų karameliniu sluoksniu. (Beje, jei keptuvė nedidelė – šį procesą gali tekti pakartoti pora kartų, nes subėrus per daug obuolių šie nekeps, o troškinsis, kol pavirs obuoliene ;-)

Sluoksniuotą tešlą padaliname į keturias dalis. Sudedame ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Ant viršaus dedame atvėsusius obuolių griežinėlis, supilame karamelinį padažą. Šauname į iki 180 laipsnių karščio įkaitintą orkaitę, kepame apie 15-20 minučiu, kol rustels kraštai.

Viskas! Apibarstome cukraus pudra, valgome karštus (su kaušeliu vanilinių ledų..) arba šaltus (su puodeliu karštos arbatos..). Skanaus!

Eime švęsti pavasario!

Šaltinis: pagal Michele Carnston (2006), Marie Claire: Comfort. Real simple food.(London: Murdoch Books).

P.S. Kažin ar bereikia pridurti, kad obuolius galima keisti kriaušėmis, ananasais, kitokiais rūgštokais vaisiais - kiek ir ko tik širdis geidžia!

6 komentarai:

  1. Pavasaris man - kvapas. Nežinau, kas tiksliai, nes kartais dar būna sniego, ir dar visai nebūna šilta. Gal oras, gal žemė, nežinau..Bet kai pirmą kartą metuos pajaučiu pavasario kvapą tada giliai įkvepiu ir viskas tarsi pasikeičia, tarsi iš naujo, tarsi geriau.
    Kvadratėliai nuostabūs, įtariu, kad mano žmogui jie taip pat labai labai patiktų. Saved.

    AtsakytiPanaikinti
  2. aš kai noriu pasijusti tobula kepėja, visada naudoju sluoksniuotą tešlą :D man skanu su viskuom - su obuoliais, braškėm, rabarbarais ir t.t.

    o dėl pavasario - aš dabar galvoju, kada mes išsivyniosim iš kelių sluoksnių drabužių :)))nepanašu, kad tai įvyks greitai. Pasiilgau savo dviračio :)

    Ir dar ankstyvais pavasariais visada prisimenu Londoną, jo parkus, narcizus žydinčius visur taip, kaip pas mus žydi pienės ir dar tas naglas jūsų voveres parkuose :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laukiu laukiu pavasario - man pavasaris asocijuojasi su sijonu ir lengvais bateliais (vis dar uždara nosyte, kad jei kokia bala niekšė pasitaikytų, netektu šlapti). Žiauriai laukiu :)

    Sluoksniuota tešla yra totalus gėris - čia Mantingos labai geras gaminys. Tiesa kitais (ne šaldytais) esu gan nusivylus - vakar Maxėj pagriebiau prie kasos spurgas su obuolių įdarų tos pačios Mantingos, tai maniau šiandien ryte supykins - įdaras viena cukraus chemija su obuolių kvapu. O ir maisto priedų - 9 :/ ta proga kepu bandeles su varške...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Va va, kiekvienas mūsų turi po savo pavasarį, ar ne?

    O sluoksniuota tešla, sutinku, gėris gėris :)))

    Violeta, žinau, ką turi omeny kalbėdama apie kvapą! Lietuvoje jis išties žymi pavasarį, o čia gali pasijausti netgi vidury žiemos.. tai teko išimti iš pavasario indikatorių..

    Jurga, hahaha, taip! Krokai jau žydi, narcizai tuoj tuoj.. Pirmas pavasaris be nuosavo sodo, tai net liūdna.. Bet gražu, vistiek.

    Indre, būtent! Bateliai! Man irgi..

    AtsakytiPanaikinti
  5. Geras, mano pavasaris lygiai toks, kaip Tavo. Dar nuo paauglystės. Sportbačiai ir dviratis. Aš tuo dviračiu važiuodavau išsitraukti akmenuko iš Neries, ant akmenuko užrašydavau datą, kada gi buvo ta mano pirmoji pavasario diena... Turių jų kelis.
    Todėl man šis įrašas kažkoks itin savas. O ir desertas skaniai atrodo, gal reikės nepatingėti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. puikioji, kokia smagi idėja su akmenukais!

    AtsakytiPanaikinti