2010 m. gegužės 3 d., pirmadienis

Vasaros Pradžios Salotos, arba, Noriu savo daržo!

Praėjusią savaitę džiaugiausi tikrų tikriausiom vasaros atostogom. Gulinėjau parkuose nuogom kojom ir skaičiau knygas. Nes būtent tai man yra vasara – galimybė išsitiesti pievutėje su gera knyga, saulytei maloniai glostant nedrąsiai apnuogintą odą..

Kita svarbi vasaros dalis, žinoma, yra jos gėrybės. Ypač pirmosios. Nedidukės bulvytės, vos prasipūtusioj ankšty tūnantys saldūs žirneliai, plonytės morkos, raudonšoniai ridikėliai, saulėj žaižaruojantys salotų lapai..

Kaip aš norėčiau savo daržo! Basom kojom nutipenčiau į rasa alsuojančia dirvą, išsikasčiau pirmųjų bulvių kelmą, prisiskinčiau glėbį šviežių žirnių ir pupų ankščių, nusiraškyčiau keletą krapų šakelių.. Ir visą birželį valgyčiau Vasaros Pradžios Salotas. Tiesiog taip. Pietums. Vėlyvai vakarienei. Arba kaip garnyrą šalia lietuviškų šašlykų. Juk ir baltai mišrainei reikia poilsio!

Vasaros Pradžios Salotos

Reikės:

pirmųjų bulvyčių

šviežių pupų (tiks ir šaldytos – beje, jos lengviau lupasi)

šviežių žirnelių (tiks ir šaldyti – asmeniškai man netgi skaniau su šaldytais žirneliais, negu ilgiau parduotuvių lentynoj pastovėjusiais ir spalvą bei saldumą prarausiais žirniais)

šviežių krapų (galima keisti šviežiom mėtom – turėsim labai britiškas salotas)

Salotų užpilui:

4 šaukštų alyvuogių aliejaus

šaukšto balto vyno acto

šaukštelio Dijon garstyčių

pusantro šaukštelio grūdėtų garstyčių

žiupsnelio cukraus

Gaminam:

Sūdytame vandenyje išverdame vienodo dyžio gabalėliais supjaustytas bulves.

Tuo metu paruošiame užpilą – visus ingridientus supilame į stiklainiuką, uždarome ir gerai paplakame.

Išvirusias bulves nukošiame, paliekame kiek atvėsti. Suberiame į salotų indą, užpilame salotų padažu ir gerai išmaišome. Svarbu tai padaryti, kol bulvės dar šiltos, taip padažas geriau pasidengs.

Pupas sumetame į verdantį vandenį, palaukiame, kol užvirs, paverdame dvi minutes, išgriebiame, perplauname šaltu vandeniu (kitaip pupelės ir toliau virs nuo savo karščio, ko pasekoje praras spalvą bei formą). Išlukštename ir suberiame į indą su bulvėmis.

Į puodą su karštu nuo pupelių likusiu vandeniu suberiame žirnelius, užviriname, paverdame minutę, nukošiame, perskalaujame šaltu vandeniu. Suberiame pas bulves.

Galiausiai, pakarpome krapų, suberiame į salotas, gerai išmaišome ir nešame ant stalo. Kur nors lauke po obelim..

Skanaus!

Šaltinis: pagal Gordon Ramsay (2008) Cooking for Friends, London: Harper Collins Publishers.

11 komentarų:

  1. Myliu ir aš pavasario pabaigą vasaros pradžią ir ko gero labiausiai dėl pirmųjų daržovių. Gaila, kad pas mus kol kas jų dar labai nedaug. Aš jau taip laukiu pirmų tikrų pavasarinių salotų, ne šiltnamy kur augintų :)

    O kokios čia pupelės? Fava beans? Man vis maga jų šviežių paragaut, bet pas mus kiek dairiausi - nemačiau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. labai smagi servetėlė :) žinai, toks kaimiškas "močiutiškas" jausmas užplūsta. Labai geras jausmas :)

    nors mes ir labai "nebulviniai" gundausi... žiūrėk, gal iki pietų ir susigundysim :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš šiemet turėsiu progą išbandyti, ką reiškia beveik nuosavas daržas - draugo tėvai leido pas juos mano egzotikas auginti (labai laukiu citrinžolių ir artišokų). O aš 100% miesto vaikas, kažkada pas draugę pasisiūliau padėti ravėti bulves, tai bulves roviau, o piktžoles tokias dideles gražias palikau - bulvės pasirodė negražios ir nevalgomos :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Egle, aš jas vadinu tiesiog pupom. O britai - broad beans. Pas mane močiutę pusę daržo jom apsėta, bet - nesuprantu kodėl! -nėra tradicijos jas valgyti vasarą. Na vieną kitą ankštį dar suvalgo, bet į jokias salota/sriubas nededa, užtat rudenį sudžiovina, o žiemą priverda visą puodą - labai labai skanu lukštenti ilgais žiemos vakarais. Va šitaip krūmas atrodo - http://www.harvesthastings.ca/files/food/field_photo/steve_tubb15_1.jpg

    ieva, hahaha! Ačiū ačiū! :) Vasara.. pirmos daržovės.. tai kaip be močiutės?? :)

    Indre, prajuokinai :)) Na aš tai miesto vaikas, bet toks sugadintas, nes visas vasaras leisdavau kaime. Oi kaip tada daržą keikdavau.. O dabar - tik duokit! :) Gero derliaus tau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. oi man irgi pirmosios bulvytės yra Kažkas Tokio. mūsų turguose vis šmėkšteli tokių mažulyčio, na, gal trijų centimetrų skersmens bulvyčių. už paprastas brangesnės keleriopai, bet prancūzai mėgsta mažučiukus pomidoriukus, tad ir bulvytes :D

    vasara vasara vasara. teisingas žodis.

    AtsakytiPanaikinti
  6. jule, pritariu! Ar pastebėjai, kad jos net kvepia kitaip kai verda?

    AtsakytiPanaikinti
  7. taip!
    (nors aš dažniausiai jas mikrobanginu. greitis greitis. nors pirmąsyk šviežiųjų nusipirkusi, viriau cielas. ir kokios jos dailios ir geltoooonos!)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Iš kur čia dabar jau vasara? Pas mus kaštonai dar nebaigė žydėti, neužskaitau šito laiko už vasarą!

    Šitos pupos Romoje valdomos su pecorino sūriu. Delikatesas vietinis. Žalios, nevirtos, tiesiog aižomos ir valgomos. Visai nieko

    AtsakytiPanaikinti
  9. Egle, man vasara kai galiu plikinėt saulėj su knyga. Visa kita nesvarbu. Tiesa, atšalo dabar šiek tiek..

    Būtinai paieškosiu to sūrio, o kaip juos kartu valgo? Žalios pupos + sūris ar virtos + sūris? Ar dar kas nors dedasi?

    Turiu visą maišą šaldiklyje :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nepraėjo nė trys vasaros ir išbandžiau šitą patiekalą :) Liežuvį galima praryti, kaip skanu! O mano mamos darže irgi visada pilna pupelių ir žirnelių, bet žirnelius valgom tik šviežius žalius, o pupeles irgi tik džiovinam ir žiemai atidedam. O juk taip skanu juos šviežius virti! Gaminsiu ir vėl. Ačiū, kad pasidalinai.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Atrodo gardžiai. Kas bandė receptą? Kaip pavyko?

    AtsakytiPanaikinti