2010 m. rugsėjo 17 d., penktadienis

Rudeninė obuolių duonelė

Nežinau, kaip Jūs, bet aš visai šešiais pojūčiais jaučiu rudenį. Kai rytinis šaltukas priverčia susigūžti, kai žvarbus vėjas užpučia pageltusį klevo lapą, o parduotuvėse atpinga obuolių sultys, žinau – atrėpliojo ruduo.

Atrėpliojo ir atnešė norą įjungti orkaitę. Rezultatas – labai rudeninė obuolių duonelė.

Duonelė, kuri labai lengvai transformuojasi į pyragą arba keksiukus. Teireikia pakeisti kepimo indą.

Duonelė, kurią recepto autoriai siūlo užmaišyti iš vakaro ir nakčiai palikti šaldytuve. Tik nepaaiškina, kodėl. Ir nors, mano nuomone, tas pabuvimas šaldytuve nieko nekeičia, visai smagu grįžti iš darbo žinant, kad tavęs laukia. Kad ir obuolinė tešla. Bei rudens žvarbos išsiilgusi orkaitė.

Obuolių duonelė su riešutais

Reikės:

150g sviesto

125g šviesiai rudo cukraus (jei naudosite baltą – jo reikės gerokai mažiau, nes baltas cukraus kur kas saldesnis už rudąjį)

dviejų šaukštų uogienės (recepte nurodyta braškių uogienė, kurią aš keičiau bruknėm – idealu!)

dviejų kiaušinių

140g miltų

šaukšto kepimo miltelių

šaukštelio malto cinamono

~100g stambiai sukapotų riešutų mišinio (naudojau migdolus, arakades ir graikiškus riešutus, jei būčiau turėjus – dėčiau ir lazdyno riešutus, kurie čia tikrai tiktų)

dviejų obuolių

(recepte nurodyta ir 50g tamsaus šokolado, tačiau, mano nuomone, šokoladas čia visai netiko ir netgi trukdė)

Gaminame:

Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir uogienę sutriname iki purios masės. Įmušame kiaušinius ir viską gerai išmaišom.

Įsijojame miltus ir kepimo miltelius, sumaišome. Suberiame cinamoną.

Sudedame stambiais gabaliukais supjaustytą obuolį ir riešutus. Išmaišome ir paliekame šaldytuve kelioms valandos arba nakčiai (nebūtina).

Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių karščio.

Tešlą sukrečiame į riebalais pateptą kepimo formą (turiu perspėti, kad dėl didelio obuolių kiekio pyragas itin trapus, todėl rekomenduoju formą prieš tai iškloti riebalais pateptu kepimo popieriumi – bus kur kas paprasčiau išimti).

Kepame 50 – 60 minučių, kol gražiai paruduos, o įsmeigtas peilis arba medinis pagaliukas bus sausas arba beveik sausas (dėl iškepusių obuolių).

Paliekame atvėsti bent tiek, kiek turim kantrybės.. Labai jau skanus dar šiltas..

Jaukaus Jums rudens!

Šaltinis: gerokai adaptuota pagal The Hummingbird bakery cookbook (London: Ryland Peters & Small, 2009)

13 komentarų:

  1. Įsimylėjau. Įrašą, [yragą ir rudenį dar kartą... Labai labai jauku.

    AtsakytiPanaikinti
  2. apsigalvojau dėl citrinų pyrago ir rytdienos meniu bus obuolių duonelė. Labai skaniai nufotkinta

    AtsakytiPanaikinti
  3. kaip noreciau ir as riekeles sitos duoneles...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Žiupsneli, fantastiška. Rudeniškai auksinis įrašas, labai jaukus ir labai šiltas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, merginos!

    Rimantai, džiugu girdėti! Nekantriai laukiu atsiliepimų!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Išbandysiu kuo greičiausiai:) Man patinka ruduo:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. isbandyta! kepsiu antra karta tuojau. superinis pyragas - slapias, ta uogiene teslai duoda kazkokio karamelinio skonio ;) ana karta kepiau su migdolais, dabar isbandusiu su mixu skaldytu riesutuku.

    AtsakytiPanaikinti
  8. En, kaip gera tai girdėt (skaityt)! :)

    Gabija, o iki virtuvės toli? :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. ai ai, atrodo stebuklingai, bandysiu savaitgali kept, manau šaldytuve laikyti reikia, kad subręstu tešla, ar kaip ten...

    AtsakytiPanaikinti
  10. čia tikrai reikia šaukšto kepimo miltelių? :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Įtariu, kad įsivėlė klaida. Manau, turėjo būti šaukštelis, patikrinsiu. Ačiū už pastabą.

    AtsakytiPanaikinti