2010 m. gruodžio 13 d., pirmadienis

Atsargiai – karameliniai sezamo sausainiai!

Sakykit ką norit, bet kai kiekvienas maisto tinklaraštis puola KEPTI – sausainius, meduolius, tortus, pyragus ir pyragaičius, - supranti, kad neišvengiamai artėja Kalėdos. Su privalomu prieškalėdinio kepimo užkratu, nuo kurio nei vaistų, nei imuniteto aš tikrai neturiu. Atrodo, galėčiau kokią savaitę nekelti kojos iš namų ir kepti kepti kepti!

Deja! Darbo ir nedarbo kalendorius perpildytas iki paraščių, o aš vis dar laukiu laisvesnio vakaro kalėdinių dovanų medžioklei! Taigi apie valandas virtuvėje tegaliu pasvajoti, bet tai nereiškia, kad dabar šalia neturiu krūvėlės tąsiai traškių (aha!) karamelinių sezamo sausainių (alternatyvus pavadinimas: tik-nekepkit-vieni-namie-nes-viską-suvalgysit-nesakykit-kad-neperspėjau)!

Oi galėčiau dar visą sąrašą pagyrų prirašyti, bet… kaip ir Luisa iš Wednesday Chef, paragavau ir likau be (protingų) žodžių…

Karameliniai sezamo sausainiai

Reikės:

pusantro šaukšto sviesto (kiek vėsesnio nei kambario temperatūros)

stiklinės šviesiai rudo cukraus

kiaušinio

2 šaukštų miltų

pusės stiklinės sezamo sėklų

šlakelio vanilės ekstrakto

žiupsnelio rupios druskos

Gaminame:

Sviestą ištriname su cukrumi iki smėlį primenančios konsistencijos.

Įmušame kiaušinį, gerai išmaišome.

Suberiame miltus, sezamo sėklas, druską, vanilės ekstraktą ir viską gerai išmaišome.

Kepimo skardą užtiesiame kepimo popieriumi (būtinai!). Dedame nedidelį šaukštą tešlos ir peiliu kiek palyginame. Būtinai paliekame didelius tarpus, antraip gausime vieną didelį sezamo saisainį (nors kas čia blogo??).

Šauname į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę šešioms minutėms, kol švelniai rustels. Kita vertus, laikas priklausys nuo jūsų orkaitės ir norų – trumpiau kepti sausainiai bus tąsesni, ilgiau – traškesni, bet jokiu būdų nepalikite per ilgai, nė nepajusite, kaip sudegs (arba pajusite per vėlai ha ha!).

Traukiame lauk ir su visu kepimo popieriu dedame ant aušinimo grotelių. Karšti sausainiai bus itin trapūs. Po keleto minučių aušinimo atsargiai nuimame nuo kepimo popieriaus. Štai ir viskas!

Ragaujame, dar vieną, ir dar.. na dar vieną.. ai gal nesakykit nieko namiškiams, iškepsit dar… ;-)

Šaltinis: Gourmet Cookie BookThe Wednesday Chef.

36 komentarai:

  1. Fainulkos!:) Ryt išbandysiu:))Smagu, kad grįžai! šypt
    Beje kiek sausainuku maždaug gaunas?:))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ineta, neskaičiavau, bet grubiai paskaičiavus kokių 20 didelių tikrai gavosi. Gal kiek daugiau..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip tik visko turiu. Išskyrus laiko. Įdedam prie must do, nes atrodo, kad greitai čia jie pasidaro :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Indre, 15 minučių iki ragavimo! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Apsivalgymas, right? man jau nebegalima kept, nes niekaip neįsitalpinsiu prie šventinio stalo :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ojeeee....gėris! Nė minkyti nereikia. Dabar dar biškį pabandysiu atsilaikyt, bet kada nors kepsiu

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš jau čia kažkada ir kažkur gyriausi, kokia aš šauni mergaitė, nes pas mane jau pagaliau ima trumpėti "must bake" sąrašas, ir kad jau viskas į gera, beeet... paskutiniu metu vėl bardakas, "atkritau". Save'inu tuoj pat :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Merginos, laukit laukit, nežinot, ką prarandat! :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. mmm, patiktu man tokie labai! as busiu nuodeminga ir manau visus gardumynus kaledoms susipirksiu siais metais, nes kitaip nieko nebus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Skamba fantastiškai gardžiai, būtinai išsikepsiu šiam savaitgaliui - aš panašius kepu su kokoso drožlėms, bet išmėginsiu ir su sezamu. Jau žinau, kuo viskas baigis - dideliu DAR.

    P.S. Labai džiaugiuosi, kad tavo meilė gyvenimui, bendravimui, gaminimui sugrįžo.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kepu. Vat va dabar pirmoji skarda pašauta. :) Žiūrėsim, kas bus. Vietoj vanilinės esencijos dėjau vanilinio cukraus, papildomai cinamono ir netiksliai matavau viską, gal bus gerai..

    AtsakytiPanaikinti
  12. Velnias, kažkaip pirmos partijos nesugebėjau atkrapštyti nuo popieriaus kepimo - teko dėti daugiau miltų. Bet ir tie lipo per patį vidurį. Tai klausimas tik, kas dabar kaltas - ar popierius, ar tešlą neteisingą pasidariau :/

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nesugebėjau nulupti nuo popieriaus. Gal kaip tik sviesto daugiau reikia ar tikrai miltų? Nežinau.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Merginos,
    man atlipo kuo puikiausiai, be jokiu pastangu. Visgi kepiniuose produktu proporciju laikytis labai svarbu. (& gal sviesta buvo per siltas/saltas?)
    Antra vertus, nemaza dalis Wednesday Chef komentuotoju skundesi ta pacia beda, kuri buvo ispresta kepimo popieriu istepus riebalais.
    Kita i galva atejusi priezastis - gal per ilgai kepete arba ausinote? Sausainius reikia traukti is orkaites kol dar minksti, tuomet su visu popieriumi deti ant ausinimo groteliu, paausinti kelias minutes kad sukietetu ir nuimti kol dar silti!
    Parasykit kaip susitvarket su beda. Kodel niekas nepakomentavo skonio??? :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Na, kaip smagu skaityti tokius įrašus! Vis laukiau, laukiau, kada gi tas Žiupsnelis grįš :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. as jau nebeatsirenku... paskutine minute pries sventes 'begiojant' po blog'us ir ieskant kepiniu receptu gali tiesioge zodzio prasme pasiklysti! Jau pasizadejau kepti viena skanesta, ziurek alkanom akim vieno tai negana... o pas tave pasirinkimas! Zodziu kas keps rimtus patiekalus, o kas tuos, kurie gyvenima saldina :)
    Tikiuosi mano karameliniai gardesiai nesusidraugaus per daug su kepimo popierium ir sekmingai persikraustys ant lekstes... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Nagi??? Kaip sekesi?
    As ketinu seimyna cia lietuvoje jais palepinti, ziuresim kaip ten bus su sviestu, cukrumi, kepimo popierium & co :))

    AtsakytiPanaikinti
  18. kazkodel mano siu sausainiu kepimas patyre fiasko, nes isejo viena didele mase, o sudejau tai ir tiek, kaip parasyta. Kur gali slypeti priezastis? Labai skanus atrodo sie sausainukai, tai norisi, kad iseitu :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Kornelija, įtariu, kažkuri iš dviejų priežasčių: 1) per šiltas sviestas (turi būti vos šaltesnis už kambario temperatūrą) 2) netinkamas cukrus. Čia būtinai reikia šviesiai rudo cukraus, jokiu būdu ne demerara, ne muscovado, ar panašiai, o būtent šviesiai rudo. Nežinau, kokiame mieste esi, bet Vilniuje būtent tokio mačiau Prizmos parduotuvėje Oze. Nenuleisk rankų, tikrai pavyks, sekmės! :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. o sezamo seklos kepintas galima det?

    AtsakytiPanaikinti
  21. o dar būna kepimo "popierų" itin durnų ;). rimtai, esu kažkokį ištrenkus lauk - sugadino viską, ką ant jo bandžiau kepti, net... bulves :)))
    bandysiu šiuos sausainius. tikiu, atlips...

    AtsakytiPanaikinti
  22. As popieriu naudojau sviestini, palaukiau kol siek tiek atsals, sausainiai prilipo prie popieriaus taip, kad nebeimanoma buvo atgramdyti, bet sugalvojau, kad gali padeti vanduo.
    Apverciau patepiau vandeniu negailinti ir po puses minutes graziai svariai popierius nusilupo :)
    sekmes kepant

    AtsakytiPanaikinti
  23. Na ką, išbandyta :) Apskritai ši savaitė - tikra ŽD savaitė. Nepaisant darbo, gaminau ir šitus sausainius, o dabar ant šaldytuvo vėsta portugališki migdoliniai sausainiai. Mama išsirinko (abejus ,)), ji tokių mėgėja.

    Šiti puikūs, traškutėliai. Man priminė vaikystėj kioskuose pirkinėtus sezamki, saldi sezaminė palaima, šaunūūūūūūūs! dar kai jie tokie tiuliniai, tai visai smagu būtų atlaužėlėm tortus pyragus ledus papuošt, va kokia mintis man ką tik užgimė :}

    AtsakytiPanaikinti
  24. Mantai, ačiū už patarimą!

    jule, super! Labai laik ŽD savaitės idėja :)) Aš irgi pagalvojau, kad šituos sausainius galima visaip išlankstyt, kol šilti, pvz ant ledų kokį papuošimą išraityt! Ir apsimest labai sophisticated :)

    AtsakytiPanaikinti
  25. eina sau... va cia tai geris paprastume. ir blogis,aisku,nes kaip jausti saika toki skoni valgant??o kazi su kokoso drozlem nieks nebande? turetu buti panasu i tokias kokosines juosteles,kur druskinikuose bandeline poardavineja. Aciu uz recepta:)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Na nezinau, bet man nepatiko, nors tikejaus tikrai kazko nerealaus :( gal cia skonio reikalas...

    AtsakytiPanaikinti
  27. Labai gaila, kad nepatiko. Saldumynai, turbūt, visada skonio reikalas :)

    Ramune, nežinau nežinau, saiko jausmo neturiu, turbūt pražiopsojau, kai dalino. Su kokosu, manau, skanu būtu, bet reikėtų šviežių drožlių, su paprastom gal sausoka būtų.

    AtsakytiPanaikinti
  28. Ačiū už receptą :-) Turėjau tik "Iki" pirkto rudo nerafinuoto cukranendriu cukraus DEMERARA (to, kur rašėte, kad jokiu būdu netinka), surizikavau, ogi puikiai išėjo tie sausainukai :-) Pirmą partiją kiek sunkiau sekėsi nuimti nuo popieriaus, teko pakišti peiliuką, tada viskas ok :-) O antroji skardelė išėjo kuo puikiausiai, pakepiau 1 min. ilgiau, lengviau ir nuėmiau :-) Skonis tikrai neblogas, nors man pačiai kiek per saldu (ko norėti - juk vien cukrus :-)) Vaikams - OHO, kaip patiko :-)
    Ačiū dar kartą :-)
    P.S. bandžiau ir Jūsų kalakuto receptą su liemenėle :-) Liuks :-) Tik dar ji prieš tai para laikiau įtrynusi druska ir žolelėmis, o visa kita taip, kaip Jūsų recepte :-) Tikrai verta pamėginti, visiems rekomenduoju :-)
    Ramių ir prasmingų artėjančių šv.Kalėdų ir laimingų ateinančių Naujųjų :-)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Na va pasirodo viskas įmanoma :)) Ačiū už sveikinimus, jaukių Kalėdų, gražių ir skanių Naujųjų!

    AtsakytiPanaikinti
  30. Ką tik išsikepiau pasmaližiauti , nu pasaka :) labai patiko , ir vaikučiui labai tiko :)))

    AtsakytiPanaikinti
  31. man gavosi blynas :D

    AtsakytiPanaikinti
  32. nieko tokio, susitrupinau :) kaip skanu!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  33. Kažkas panaudojo https://skanusreceptai.lt/skanus-karameliniai-sezamo-sausainiai/

    AtsakytiPanaikinti