Na štai vos pradėjau rašyt, o staiga toks ilgas tarpas.. Darbai, darbeliai..
Užvakar gavau lengvą adrenalino dozę, mat suskaičiavau iki sesijos likusias dienas, atmečiau darbadienius (grįžtu pernelyg išgręžta kad galėčiau mokytis..), šeimynos vizitą, jau suplanuotą ir prižadėtą viešnagę pas draugus... Širdelė bum bum bum. Tuomet atsiverčiau programą ir suskaičiavau temas, kurioms turiu pasiruošti.. Oi mamyte. Gaunasi beveik mission impossible. Todėl vat net ir dabar mane graužia sąžine, kad rašau čia, o ne skaitau apie Bretton Woods sistemos žlugimą. Betgi būtų labai negražu taip imti ir pradingti.
Na bet visgi nuplaukė mano suplanuotas įrašas apie Velykas. Lai lieka ateičiai. Beje, kiaušinių dažų radau! Ir aišku aš nebūčiau aš, jeigu iš tos lietuvių parduotuvės neprisineščiau viso maišo gėrio.. silkutė, agurkėliai, duonelė, gira ir daug daug DAUG glaistytų varškės sūrelių :)))
Dažymas taip pat pavyko puikiai, nors buvo atliekamas vėlai vėlai – kažkur apie vidurnaktį. Svarbiausia, kad Velykų pietų viešnios, kurių didžiąją dalį sudarė kursiokės iš tolimųjų Azijos kampelių nesiraukė sužinojusios, kad pietus pradėsim būtent nuo jų (tokią reakciją mano pasakojimas apie nešokoladinius velykinius kiaušinius sukėlė kolegoms britams) ir smagiai sudalyvavo stipriausio margučio rinkimuose. O draugė iš Rumunijos plojo katučių ir sakė „va čia tai tikros Velykos!”. Žodžiu, buvo labai smagu.
Bet šis įrašas ne apie tai. Jis apie Niujorkietiškus sausainius su šokolado gabalėliais! Tiesa sakant, kurį laiką net svarsčiau: viešinti man šį receptą lietuviškoje blogosferoje ar ne. Žinau žinau, skamba egoistiškai, bet šitie sausainukai draugų ir kolegų rate jau patapo mano „prekiniu ženklu“, o prekinis ženklas, kaip žinia, kruopščiai saugomas. Kita vertus, receptas juk ne mano! Debiutavo jis The New York Times straipsnyje apie geriausio chocolate chip sausainių recepto paieškas ir sukėlė tikrą audrą anglakalbių blogerių gretose! Kone didžioji dalis mano sekamų tinklaraščių jeigu neperpublikavo, tai bent skanavo ir komentavo. Ir tikrai - nebuvo nei vieno nusivylusio. Bent jau aš tokio neradau. Tiesa sakant, nuoširdžiai maniau, kad tik laiko klausimas, kada šių sausainių psichozė praūš ir lietuviškuose bloguose, bet klydau. Tuo geriau man! Nebeerzindama pagyromis, pristatau jų didenybes New York chocolate chip cookies.
Užvakar gavau lengvą adrenalino dozę, mat suskaičiavau iki sesijos likusias dienas, atmečiau darbadienius (grįžtu pernelyg išgręžta kad galėčiau mokytis..), šeimynos vizitą, jau suplanuotą ir prižadėtą viešnagę pas draugus... Širdelė bum bum bum. Tuomet atsiverčiau programą ir suskaičiavau temas, kurioms turiu pasiruošti.. Oi mamyte. Gaunasi beveik mission impossible. Todėl vat net ir dabar mane graužia sąžine, kad rašau čia, o ne skaitau apie Bretton Woods sistemos žlugimą. Betgi būtų labai negražu taip imti ir pradingti.
Na bet visgi nuplaukė mano suplanuotas įrašas apie Velykas. Lai lieka ateičiai. Beje, kiaušinių dažų radau! Ir aišku aš nebūčiau aš, jeigu iš tos lietuvių parduotuvės neprisineščiau viso maišo gėrio.. silkutė, agurkėliai, duonelė, gira ir daug daug DAUG glaistytų varškės sūrelių :)))
Dažymas taip pat pavyko puikiai, nors buvo atliekamas vėlai vėlai – kažkur apie vidurnaktį. Svarbiausia, kad Velykų pietų viešnios, kurių didžiąją dalį sudarė kursiokės iš tolimųjų Azijos kampelių nesiraukė sužinojusios, kad pietus pradėsim būtent nuo jų (tokią reakciją mano pasakojimas apie nešokoladinius velykinius kiaušinius sukėlė kolegoms britams) ir smagiai sudalyvavo stipriausio margučio rinkimuose. O draugė iš Rumunijos plojo katučių ir sakė „va čia tai tikros Velykos!”. Žodžiu, buvo labai smagu.
Bet šis įrašas ne apie tai. Jis apie Niujorkietiškus sausainius su šokolado gabalėliais! Tiesa sakant, kurį laiką net svarsčiau: viešinti man šį receptą lietuviškoje blogosferoje ar ne. Žinau žinau, skamba egoistiškai, bet šitie sausainukai draugų ir kolegų rate jau patapo mano „prekiniu ženklu“, o prekinis ženklas, kaip žinia, kruopščiai saugomas. Kita vertus, receptas juk ne mano! Debiutavo jis The New York Times straipsnyje apie geriausio chocolate chip sausainių recepto paieškas ir sukėlė tikrą audrą anglakalbių blogerių gretose! Kone didžioji dalis mano sekamų tinklaraščių jeigu neperpublikavo, tai bent skanavo ir komentavo. Ir tikrai - nebuvo nei vieno nusivylusio. Bent jau aš tokio neradau. Tiesa sakant, nuoširdžiai maniau, kad tik laiko klausimas, kada šių sausainių psichozė praūš ir lietuviškuose bloguose, bet klydau. Tuo geriau man! Nebeerzindama pagyromis, pristatau jų didenybes New York chocolate chip cookies.
Didžioji šių sausainių paslaptis – prieš kepant tešlą reikia palaikyti šaldytuve bent 24 – 36 valandas. Kantrybę ugdantis dalykas, tsakant! :)
Reikės:
Reikės:
Dviejų puodelių minus dviejų šaukštų cake flour* ir 1 2/3 puodelių duoninių miltų** (Prašom neišsigąsti! Naudoju paprastus miltus – vis tiek labai skanu. Tiesa, prieš pora dienų pagaliau nusipirkau duoninių miltų, bandysiu panaudot, jei rezultatas skirsis – būtinai aprašysiu.)
1 ¼ šaukštelio sodos
1 ½ šaukštelio kepimo miltelių
1 ½ šaukštelio druskos
~330g patirpusio sviesto
1 ¼ puodelio šviesiai rudo cukraus (tik nebandykit keist paprastu – rudasis cukrus šiems sausainiams suteikia tąsumo, o tai, patikėkit, laaabai gerai..)
Pusės puodelio balto cukraus (originaliame recepte daugiau, bet aš visada dedu mažiau nei siūlo amerikiečiai... :) )
Dviejų kiaušinių
Dviejų šaukštelių vanilės ekstrakto arba dosnaus žiupsnio vanilinio cukraus
Į mažus gabaliukus supjaustyto juodojo šokolado (kiek tik norit.. )
Rupios druskos (nebūtina)
Eiga:
Sumaišom sausus ingredientus (miltai+soda+kepimo milteliai+druska).
Sutrinam sviestą su cukrumi iki purios masės. Įmušam kiaušinius, vėl gerai išmaišom. Atsargiai įmaišom sausus ingredientus ir, galiausiai, šokolado gabaliukus. Tešlą uždengiam maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą 24 – 36 valandoms (šiaip jau galima net iki 72val).
Kai jau nebegalim laukti, ištraukiam tešlą iš šaldytuvo, palaukiam kol šiek tiek atšils, įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo skardą užtiesiam kepimo popieriumi.
Čiumpam ledų kaušelį (jei neturim, tiks ir šaukštas) ir pakabinę tešlos dedame ją į skardą. Nepamištam palikti nemažų tarpų, antraip valgysim vieną super sized chocolate chip cookie :))
Beje, originalus receptas siūlo prieš kepant sausainius pabarstyt rupia druska. Bandžiau, bet man nepatiko.. Kad todėl, kad druskos iš viso nemėgstu ir naudoju minimaliai. Visgi siūlau išbandyti – o gal jums tiks?
Kepam 15-20min, kol gražiai paruduos. Neišsigąskit, kad sausainiai tebebus minkšti – taip turi būti – sukietės atšalę. Iškepę nuimam nuo skardos, išdėliojam ant aušinimo grotelių (jei turim), kad praauštų.
Viskas! Pasidarom didelį puodą mylimiausios arbatos, ragaujam ir reiškiam padėką žiupsneliuidruskos :)
Beje, aš visada gaminu pusę nurodyto kiekio ir tai gaunasi sočiai. Bent 15 nemažų sausainių tikrai..
Skanaus!
* Anot mano teorinių žinių, cake flour yra „palengvinti“ plain flour (paprasčiausi kvietiniai miltai). Kažkur skaičiau ir pasižymėjau (nors niekad nebandžiau), kad paprastus miltus galima paverst į cake flour įdedant po 20g kukurūzų krakmolo kiekvienam 150g paprastų miltų. Jei norit – išbandykit ir papasakokit rezultatus. Man ir su paprastais miltais gerai.
** Duoniniai miltai (bread flour) yra „sunkesni“ kvietiniai miltai, turintys daugiau gliuteino. Neturit? Tai ir nereikia.
ooo, ir aš šitą receptą nusižiūrėjusi - dar nuo tų laikų, kai NYT perskaičiau ,) regisi, apstu tų receptų sausainėliams su šokolado gabaliukais, tačiau taip masina tas geekiškas prieskonis - laikome ilgai, kad viskas susigertų susimaišytų, tačiau ilgiau neverta - skonio nekeičia.
AtsakytiPanaikintigal pagaliau ir prisiruošiu išmėginti.
ki ki, dėl sesijos ir man taip - tik truputį nuožmiau: poryt baisulingas kontrolinis, o dar mokintis.. nepradėjau beveik. tai jau, tai jau, bus džiaugsmo :} ir užuot skaičiusi apie atvirkštines laplaso transformacijas ir, juo labiau, sprendusi 'uždavinius' - o ironija! - skaitau, kas gi ta bretton woods sistema. ir, aišku, kaip tavieji nuostabieji sausainėliai pavyko. vajei!
beje, cake flour - tai lieuviški "ekstra" miltai, o duoniniai - kaip ir sakai, tie "sunkesni"; aš naudoju tiesiog pirmos rūšies (ne aukščiausios). kažkur buvau aptikusi lentelę su skaičiukas raidelėmis, kuriomis lietuvoje žymimi miltai, ir atitikmenimis su bread/cake/whatever flour.
ir ir -- jei ne paslaptis, kur studijuoji? supratau, kad britijoj, bet kur :)?
Rusvaplauke, na bet tu ir kantri. As tesla uzmaisiau ta pacia diena kai ji perskaiciau.. :) Kad pavyko tai ne tas zodis. Nuolat juos kepu, bet aplinkiniams vis dar neatsibosta.. man juo labiau :)
AtsakytiPanaikintiSekmes kontroliniuose ;) Apie laplaso tranformacijas turbut neskaitysiu.. uztenka man ir Bretton Woods :)
Idomu butu ta konversijos lentele pamatyt.. Juolab kad as jau visai nesiorientuoju lietuviskuose produktuose. Kita vertus, kas liecia si recepta - ne as viena naudoju paprastus kvietinius miltus.. bet aisku butu idomu kada paeksperimentuoti su rekomenduojamom rusim..
Del mokslu - stai cia (http://www.bham.ac.uk/) baigineju magistra ;-)
p.s. Oho kokia operatyvi skaitytoja! Vos spejau patalpint, o jau komentaras! :))) Jauciasi kad sesija arteja:)))
nieko labai gudraus - vikipedijoj.. ,) žemiau pavažiavus yra skirsnis Flour type numbers, ten ir išaiškėja visos paslaptys. Lietuvoje, kaip supratau, žymima pagal vokiškus standartus.
AtsakytiPanaikintihm. tereiks nusipirkti rudojo cukraus. dažnai jį keičiu paprastu - žinau, kad nemažai prarandu, bet ta krizė.. ,) nors šitiems sausainiams nesinori daryti pakeitimų, na, jei jau Tokie.
ką tik pastebėjau labai jaukų misprintą - antrojoje žvaigždutėje parašei "bread flower". jaučias, kad pavasaris ,D
AtsakytiPanaikintiOi gerai cia gavosi su bread flower :))
AtsakytiPanaikintiO rudojo cukraus nusipirk.. labai keicia sausainiu tekstura. Gera investicija net ir krizes metais ;)
Ką gi, jungiuosi prie pagyrų sausainėliams (taip amerikOniškai atrodo...) ir prie nusivylusių mokslais klubo :)) ir dar save į tinginių klubą įrašyčiau :)
AtsakytiPanaikintiOoo.. apie "Ekstra" miltus, man jie kartą taip sugadino Berliner spurgas, kad viską turėjau mest lauk, nes neapsikenčiau su betvarke ir su tuo, kad neišėjo :)
Egle, as mokslais nenusivylus, tik kad laiko jiems visai nebeturiu.. stai darbovietej deadline'u metas, strimgalviais bandom suspet, vakar labai graziai paprase bent kuri laika padirbeti full-time, tai isvis neisivaizduoju kada sesijai pasiruosiu.. va taip vat.. gal reikes pradet su knygom po pagalve miegot, kitos iseities nematau :))
AtsakytiPanaikintiKepiau ir kažką panašaus - sausainius sviestinius, su šokolado gabalėliais ir riešutų sviestu. Kai vėl pagaminsiu būtinai įdėsiu ;] šitie labai geri turėtų būti :)
AtsakytiPanaikintiŠtai ir manieji http://gpmagija.blogspot.com/2009/04/sviestiniai-sausainiai-su-sokolado.html :) geris tie sausainukai
AtsakytiPanaikintiIndre, dziaugiuosi kad patiko! :)
AtsakytiPanaikintibeje, kepiau ir aš juos, tik apsižioplinau ir per daug kiaušinių prikūliau, tad mėginsiu darkart ir tada, tada jau dalysiuos rezultatais.
AtsakytiPanaikinti(pssssss, per makroekonomiką mums kalbėjo apie bretton woods'ą. aš draugei tada sąsiuvinin rašiau: "skaičiau užuominas apie jį vienam tinklarašty. lietuviškam. maisto.". kaipmat tave prisiminiau ,))
Rusvaplauke, LOL! Laukiu antro bandymo! :))
AtsakytiPanaikintiJau kilo noras išbandyti :) tik dar klausimas - kokį rudą cukrų dedi? Muscovado [jis būna toks truputį drėgnas, kiek žinau] ar šiaip paprastą? O dar ir to paties muscovado yra tamsaus ir šviesaus: http://www.thefind.com/food/info-muscovado-sugar#page=2&local=0
AtsakytiPanaikintiArmat,
AtsakytiPanaikintiaš naudoju papastą rudą cukrų. Tiesa, ir čia jis skirtomas į sviesų ir tamsų, tai paprastai dedu šviesesnį, bet esu ir su tamsuoju kelis kartus kepusi - esminio skirtumo nemačiau. Sekmės!
o man su tokiu kiekiu sviesto (330 g) nieko nesigavo :( Paruosus tesla kilo itarimas, kad bais riebi, tad kepant pasoviau tik viena "bleka" - viskas issilyde i viena dideli cooki, sviestas net burbuliuot pradejo...
AtsakytiPanaikintiI likusia tesla idejau papildomai miltu ir riesutu. Sausainiai isejo, bet ne tokie apie kokius svajojau.
Dabar tesla uzsimaisiau pagal cia nurodytus kiekius, ziuresiu kas si karta gausis...
http://juratet.blogas.lt/amerikoniski-sausainiai-su-sokolado-gabaliukais-530.html
Labai keista jog nesigavo.. O kad issilyde tai isties taip ir turetu buti - ne bereikalo uzsimenu recepte kad "Nepamištam palikti nemažų tarpų, antraip valgysim vieną super sized chocolate chip cookie". Tarkim as i viena nedidele bleka dedu tik sesis kauselius. Ir tuos nepilnus ;-)
AtsakytiPanaikintiJurate naudoja ta pati recepta tik viska sumazino per puse. Parasyk kaip sekesi ;-) Be to, juk visada gali pamazinti sviesto kieki; as pati retai laikausi recepto originalo ir vis kazka koreguoju pagal norus ir itarimus.. Bet kokiu atveju sekmes ir butinai aprasyk ar geriau pavyko kepant puse normos.
p.s. dar mintis kilo - naudojai tikra sviesta ar riebalu misini?
Va butent, kad Jurate sumazino viska per puse, bet miltu kieki paliko ta pati kaip tavo recepte - 400 ml.
AtsakytiPanaikintiPalikau tikrai nemazus tarpus. Kai kepiau antra "partija" su padidintu miltu kiekiu, tai sausainukai isejo grazuziai kaip foto, beje ir miltus nezinodamas vyras nupirko tuos EXTRA - lengvesnius.
Naudojau sviesta, o ne riebalu misini.
Beje, o kaip teisingai sviesta issukti reikia? Nes pirma karta tai kankinausi bandydama ji su cukrumi issukti... Si karta istaciau dubeni i karsta (is krano) vandeni ir viskas labai puikiai issimaise.
Sirdis jaucia, kad viskas turetu pavykti :)) Negaliu taip lengvai pasiduoti po pirmos nesekmes, kai apie siuos cookius svajoju nuo to laiko, kai pries 7 m. pirma karta ju (naminiu!) paragavau JAV. Kaip sakant - meile nuo pirmo kasnio :))
Miela Anonime :) (itariu kad miel-a, o gal miel-as?)
AtsakytiPanaikintiJurate tikrai sumazino miltu kieki.. Atkreipk demesi, kad manajam recepte is viso reikia beveik triju stikliniu miltu.. Gal kaip tik tai netycia praziurejai?
Geriausias budas issukti sviesta su cukrum yra sviesta kuriam laikui 'pamirsti' ant radiatoriaus.. O tada labai sauniai su mediniu saukstu arba silikonine mentele issisuka viskas. Galima ir su sluotele. O dubenyje karsto vandens - puiki ideja!
Pasiduoti tikrai negalima. Tikiu kad skonis yra butent toks koki prisimeni! ;-) Butinai parasyk kaip pasiseke antroji 'partija' ;-) Sekmes!
Norejau paklausti, o kas jeigu nepalaikai jų šaldytuve visą parą, kolkas jie prabuvo jau daugiau nei 12 valandų, ar keičiasi skonis? O gal užtenka ir kad prabuvo puse paros? :) prašau pasakykit, nes begalo trokštu jau šiandien juos valgyti :D
AtsakytiPanaikintiMielas anonime,
AtsakytiPanaikintitiesa sakant, savo kailiu neisbandziau, taciau is atsiliepimu kituose bloguose susidariau nuomone, jog nors ir trumpiau laikyti sausainiai gaunasi isties skanus, jie nepasiekia TO skonio kuri igauna 'subrandinta' tesla. Jei labai norisi - siulau issikepti puse normos dabar, o likusia rytoj. Tada galesite ne tik siandien pasidziaugti sausainiais, bet ir palyginti rezultatus! Laukiu atsiliepimu! :)
Sausainiai visai nesigavo. Įdubo ir per saldūs gavosi. :(
AtsakytiPanaikintiLabai gaila sunaudoto cukraus ir pinigų. :(
Anonime, na, matyt procese kažkas nutiko, kad nesigavo, nes juk šitiekai žmonių puikiausiai pavyko! Cukraus kiekį visada galima sumažinti (ypač jei naudojamas saldus šokoladas), o ką reiškia 'įdubo'?
AtsakytiPanaikintiO sviesto paprasciausiai istirpdyt ant letos ugnies ir sumaisyt su cukrum (mikseriu) negalima? :)
AtsakytiPanaikintiNa, viskas galima, bet ne viskas patartina :) Kepiniai yra toks dalykas, kur reikėtų vadovautis instrukcijom, nes nuo to priklausys tešlos, o vėliau ir pačio kepinio konsistencija. Siūlau tiesiog atšildyti iki kambario temperatūros, o tada išsukti mediniu (ar kitokiu) šaukštu. Tai nėra taip sunku, kaip atrodo! :) Sekmės!
AtsakytiPanaikintiBeje, sukti galima ir mikseriu, tik šaukštu paprasčiau! :)
AtsakytiPanaikintiŽiupsneli Druskos, knieti bėgti užmaišyti tešlą šiems sausainiams, bet va, suabejojau, nes pačios komentare perskačiau, kad "is viso reikia beveik triju stikliniu miltu". Ar ne beveik keturiu ??? " Dviejų puodelių minus dviejų šaukštų cake flour* ir 1 2/3 puodelių duoninių miltų", 1 2/3 suprasčiau kaip vieną ir antro du trečdalius. Dar žvilgtelėjau i originalų receptą, ten miltai nurodyta lygiomis dalimis (abiejų rušių po 8 1/2 ounces).
AtsakytiPanaikintiIr dar: ar puodelis yra 237 ml ?
Taip taip, beveik keturių. Apsiskaičiavau :)) Bet kokiu atveju nuėmus pora šaukštų ir bus kažkur apie 2/3 puodelio. Taip, 237 ml. Lauksiu atsiliepimų!
AtsakytiPanaikintipritrūkau žodziu apsakyti šitų "kukių" gerumui ir skanumui :) Pavyko idealiai, iš pusės kiekio tešlos išėjo 18 gražučių, nemažų sausainių, tešlą brandinau beveik 3 paras. Ačiū už puikų receptą :)
AtsakytiPanaikintiVisada prašom! Ech, tokie komentarai yra patys pačiausi! :)
AtsakytiPanaikintiGriztu ir as po daugiau nei metu laiko padekoti uz si nuostabu recepta (2009 m. spalis 20 d. 19:03).
AtsakytiPanaikintiPo pirmos nesekmes nepasidaviau (suklydau skaitydama recepta, per mazai miltu idejau). Sausainukai gaunasi puikus, nuostabus, pakertantys net didziausius gurmanus. Nebesuskaiciuoju kiek kartu ziupsnelio blogo nuoroda dalinau :)
Man labai patinka, kad sausainius reikia ne is karto kepti (arba jegu arba laiko nelieka...). Esu tesla ir 3 paras brandinusi, ir tik patvirtinsiu - nuo to skonis tik gereja!!! Su tesla neimprovizuoju, dedu viska kaip nurodyta recepte, tik sodos nededu.
Kiti ziupsnelio sausainiu receptai irgi puikus (na visu dar neisbandziau, bet butinai isbandysiu :)), bet siems karalaiciams nieks neprilygsta.
Aciu aciu ir dar karta aciu uz si nuostabu recepta!!!
Aš, išlaikiusi dvi paras, taip pat pabandžiau šiandien iškepti, bet nesigavo, nes viskas išplaukė. Gavosi ne sausainiai, o plonyčiai kietučiai saldainiai :) Ir riebumas neapsakomas. Vien sviestas. Bandysiu daugiau miltų dėti. Net pavydu kaip jums gaunasi. Aš ir noriu skanių sausainių...
AtsakytiPanaikintiPortise, gal sušilo tešla, kol susiruošei kepti? Nes kuo šaltesnė, tuo mažiau šansų, kad 'pasileis'.
AtsakytiPanaikintiO gal puodelis mažytis? Turėtų būti ~240 ml.
Sekmės!
Dar galima apkaltinti orkaitę. Ji turi būti įkaitusi iki reikamos temperatūros dedant sausainius.
AtsakytiPanaikintiAntro bandymo metu viskas gavosi tiesiog puikiai :)
AtsakytiPanaikintiBandziau ir as siuos sausainius.... Atrodo viskas rode i puiku rezultata isskyrus viena dalyka. Sviesta kiek besukciau (o sukau mediniu saukstu pusvalandi - neperdedu, pusles ant delno to irodymas), bet rudasis cukrus taip ir liko kristalais. Mase tapo blyski, puri, gal baltasis cukrus isstirpo, bet rudasis - tikrai ne. Valgant sausainius jauciasi, kad kramsnoji daug daug cukraus, todel apie tikraji izymiuju cookies skoni sunku ka pasakyti. Ar taip ir turi buti?
AtsakytiPanaikintiJei ne, tai kaip istirpdote cukru? Kada nors bandysiu dar karta, bet tuomet, galvoju, cukru pries dedant i sviesta sumalti i pudra.
O koks butent tas cukrus? Gal tiesiog per stambus ir reikia ieskoti smulkesnio? Nes ne visi cukrus yra vienodi..
AtsakytiPanaikinti