2009 m. balandžio 23 d., ketvirtadienis

Apie gerą gyvenimą užmiesty ir Fusilli su pikantiškais purpuriniais brokoliais bei ančiuviais


Aš – didelė lėto maisto (slow food) fanė, todėl svarbią vietą mano gyvenime užima ir 'lėtas apsipirkimas'. Kalbu ne apie flegmatišką slinkimą supermarketo alėjom (nors brangusis vis bamba, kad aš maisto parduotuvėj kaip muziejuj), bet apie smagų pasivaikščiojimą po maisto turgų ar specializuotas parduotuvėles besirenkant skaniausius ir šviežiausius produktus.

Dar pernai tam turėjau idealias sąlygas. Gyvenom nedidelio miesto pakrašty, už poros namų – laukai, šalia – nedidukas miestukas (kaimas?) su be galo jaukiu centriuku ir daug daug parduotuvėlių. Čiupt kuprinę, šast ant dviračio ir jau ten! O ten.. pas butcher‘s apsirūpinu mėsyte, vištiena, kiaušiniais; daržovių parduotuvėj prisirenku laukais kvepiančių vaisių ir daržovių, bakery – šviežių bandelių, deli‘je – kitokių skanumynų.. O kur dar farm shop – tiksliai dvi! – vėlgi laisvai pasiekiama trumpo pasivažinėjimo dviračiu metu.. Arba Pick Your Own braškynai.. Oi beveik pamiršau paminėti milžinišką obelį (milžiniškame) sode, kurios obuolių užtekdavo visiems draugams, brangiausiojo bendradarbiams ir begalei obuolių pyragų.. Ech.. tai buvo ideali vieta ugdyti aistrą geram maistui ir viskam kas su juo susiję.. BET ne tokia gera ieškantis darbo ir perkant vis brangstančius traukinių bilietus kelionėms į paskaitas.

Todėl dabar esam čia – dideliam mieste. Beveik viską perku supermarkete.. Išskyrus tada, kai randu laisvesnį pusdienį ir važiuoju į centrinį turgų.. Tačiau laisvi pusdieniai pasitaiko vis rečiau. Laimei yra ir kitas išsigelbėjimas. Kartą į mėnesį universiteto miestelyje vyksta farmers market, kuriame šiaip jau nieko labai ypatingo, bet beveik visada atvažiuoja vienas tūlas ūkininkas su didžiulėmis dėžėmis pačių sezoniškiausių daržovių, kurias parduoda didžiuliais kiekiais (valgom visą savaitę) ir už neįtikėtinai mažą kainą. O kur dar malonumas pirkti iš žmogaus, kuris pats tas daržoves užaugino!

Būtent iš jo pirmą kartą nusipirkau purpurinių brokolių (purple sprouting broccoli) (kaip tiksliai vadinasi lietuviškai????). Puoliau ieškoti idėjų, ką su jais daryti.. Galiausiai sukompiliavau štai šitą gėrį, kurį, jei galėčiau, valgyčiau kasdien.. Kartais ir valgau ;)

Bazinis receptas iš čia, tačiau jau ir pirmą kartą rimtai juo nesekiau. Vos paragavus apėmė Eurekos Būsena. Nesikuklinsiu – skonis išties dieviškas. Taigi Fusilli makaronai su pikantiškaisiais purpuriniais brokoliais ir ančiuviais manaip!


Reikės:

Fusilli ar kitokių makaronų
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Dviejų-trijų česnako puselių
Čili pipiro arba crushed chilli , kurį naudoju kur kas dažniau nei šviežią, nes a) nereikia pjaustyti ir bijoti netyčia paliesti veidą b) ištikimai stovi spintelėj ir negenda
Keleto ančiuvių (būtinai sūdytų!) (jeigu tikrai tikrai neturit ir tingit keliaut į parduotuvę, galima apsieiti ir be jų.. bet aš primygtinai siūlau išbandyt su jais.. pirštus apsilaižysit!)
Purpurinio brokolio
Šlakelio grietinėlės
Kedro riešutų (nebūtina)
Parmezano sūrio pabarstymui (nebūtina)
Žiupsnelio druskos

Eiga:

Paruošiam brokolį – nuo storojo koto nulaužom šakeles; jei ilgos, perpjaunam per pusę; jei stori koteliai – paploninam perpjaudami išilgai. Naudosim būtent šakeles, o storasis sumedėjęs kotas keliauja į šiukšlių arba komposto dėžę.

Makaronus išverdam pagal pakuotės instrukcijas iki al dente.

Į keptuvę pilam aliejų, įmetam smulkiai supjaustytus česnakus ir čili. Česnakams kiek pakepus įmetam gana smulkiai supjaustytus ančiuvius. Po minutės ar dviejų kraunam brokolius, pamaišom. Kai matysim, kad nebelabai teliko aliejaus, įpilam kelis šaukštus vandens, kad brokoliai nedegtų, o gražiai garintųsi. Aišku, persistengti nereikia, antraip jie nebesigarins, o virs. Procesą pakartojam keletą kartų, kol brokoliai bus beveik al dente. Tada įpilam šlakelį grietinėlės (TIK šlakelį, nes padažo mums nereikia – reikia tik šiek tiek pamaloninti brokolius, leisti jiems tos grietinėlės trupučiuką pasigerti), gerai išmaišom. „Įmalam“ pipirų (jei naudojant sūdytus ančiuvius druskos nereikia), dar pakepam, kol BEVEIK neliks grietinėlės.

Oi beveik pamiršau kedro riešutus. Žinoma, idealiausias variantas būtų juos pakaitinti karštoje keptuvėje be jokio riebalo, kol gražiai parusvės ir paskleis be galo malonų aromatą. Jei tingim ar neturim laiko – galima tiesiog įmesti pas brokolius prieš pilant grietinėlę.

Makaronus nukošiam ir pilam į keptuvę su brokoliais. TIK TAIP, o ne atvirkščiai. Šitą jums kiekvienas italas pasakys.. na aš ne italė, bet itališkas receptų knygas skaitau, todėl žinau. Ir galiu pasakyt, kad išties taip yra geriausia ir skaniausia :)

Taigis įpilam makaronus, viską šauniai išmaišom, leidžiam pasigerti grietinėlės padažiuko likučių ir VIOLA! Kraunam į lėkštę, užtarkuojam parmezano ir skanaujam. Tai nereiškia, kad skanauti nebuvo galima iki šiol.. aš pvz kone trečdalį brokolių taip ir suskanauju kol iškepa.. labai jau man jie skanūs...


P.S. Įdomu, ar būna Lietuvoje šitų brokolių? Aš deja nei sykio nemačiau.. Gal pražiūrėjau? Jeigu ką turint daržiukus jų galima ir patiems užsiauginti, štai draugė džiaugėsi, kad jau laikas skinti pirmąjį derlių.. Vadinasi neturėtų būti sudėtinga. O koks efektas!

10 komentarų:

  1. Tai va.
    Aš apakus. Turi Dievo dovaną - rašyti, ką tu veiki ten su ta ekonomika? :) Sumaišei visas mano mintis, ką čia norėjau pasakyti :)

    Nieko nėra geriau, kaip apsipirkinėti turguose ar mažose krautuvėlėse (su nostalgija prisimenu mokslus Sardinijoje) ir rytinius/popietinius pasivaikščiojimus po daržovių/duonos/mėsos parduotuvėles, nuoširdžius pokalbius su pardavėjais, etc. Aš turiu mini idea tokią daržovių krautuvėlę su sulčių baru atsidaryti LT, bet...

    Brokolių violetinių būna, supermarketuose :) Bet esu mačiusi ir turguje. Tikrai būna.
    Nuostabus receptas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, zinok ugdyk ta ideja! Ugdyk ir atidaryk! Manau lietuvoje tokiu dalyku labai truksta.. Ir zinau kad kazkada tikrai atsiras. Tik va, kuo greiciau - tuo geriau!
    Bet kaip tu mane pradziuginai su tais brokoliais! O jau maniau - gausiu pylos kad aprasineju lietuvoje neprieinamus dalykus.
    Uz komplimentus aciu ;-) Nesikuklinsiu, jie ikvepia :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žinai, krizė, savęs paieškos, blah blah blah :)
    arba kepyklėlę norėčiau turėt, bet ši niša Lietuvoje sparčiai tampa užimta, bet vistiek norėčiau, o butcher'e būt nesugebėčiau :D

    Tau komplimentų dar triskart tiek ir daugiau reikėtų pažert :) Kur tu anksčiau buvai???

    AtsakytiPanaikinti
  4. Zinok kepyklele nieko gero. Pagalvok - kada rytais reiketu keltis! Jau vien del to negaleciau.. Nebenk kokia "Peledos kepykla" atsidaranti 12val :))
    Man rodos idealu butu toks farm shop prototipas - sviezios darzoves, uogienes, pieno produktai, naminiai pyragai.. uiii koks geris butu..
    O krize, sako, geriausias metas pradet versla.. ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aha, žinau, kad geriausias metas :) Bet ne geriausias kai nėra IŠ KO jo pradėt :)) Ir dar darbe lieki su puse etato (bet užtat kiek laiko gaminti :)) )
    O šiaip man krizė (tikiuosi be galo) padės rasti save, pabėgt nuo žlugdančių teisės mokslų (greičiau įveikčiau tą prakeiktą magistrą) ir gyvent taip, kaip noriu ir daryt tai, ką noriu. Ir dar, būti laiminga :)

    Nukrypau nuo temos..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ooo, smagu girdėti. Na, jo, čia buvo romantiškiausias įrašas, kurį galėčiau išlaužti apie tą įstaigą. Bet juk nėra to blogo, tad nusprendžiau ir teigiamai kažką parašyti.

    O ar visi baigę minėtą instituciją paskui tampa tokiais puikiais kulinarais? :)

    Kadangi aš nusprendusi savo blg jokių nuorodų į pavardes (bent šiuo atveju) nedėti, tai suteršiu truputuką komentarus čia - tai va, ta gera dėstytoja yra D. J.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Garbane, kur tu?? Mokslai užspaudė ar kokie kiti svarbūs reikalai???
    Grįžk...
    Prašau prašau prašau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. puikioji, Taip ir maniau! Mano bakalaurinio vadove! :)) As ja visada geru zodziu minesiu.

    Egle, irasu nebus iki kitos savaites. Mokausi po 14-16 val per para, maitinuosi sriubom is skardiniu:) Vat taip buna kai per visus metus perskaitai vos pora privalonu straipsniu ir turi viska padaryti ir suvirskinti pries pat egza. Kad as dar taip daryc!

    AtsakytiPanaikinti
  9. O velnias, čia įspėjimas ir man susigriebti. Spėk ką dabar darau? Sėdžiu univere, bet pasijungiau wireless ir skaitau blog'us :/
    Pasibaisėjau pati savim.

    Sėkmės, o mes lauksim tavęs sugrįžtant.
    Break a leg, tsknt :D

    AtsakytiPanaikinti