2009 m. gruodžio 30 d., trečiadienis

Šventinis desertas pasitinkant 2010-uosius!

Look who’s back.. ;-)

Tiesa sakant visai nenorėjau grįžt.. Iš idealių atostogų. Namukas kaimely vidury niekur. Baltutėliai miškai ir laukai aplink (taip – snigo snigo snigo!!!). Didžiulė kaimiška virtuvė. Geros knygos. Geri filmai. Gera kompanija. T.O.B.U.L.A.

Ir laisvo laiko, kurio nesuvalgo baisusis laiko rijikas internetas, daaaug.. Sukausi virtuvėje beruošdama Kūčių, o kitą dieną ir Kalėdinę vakarienę ir svajojau - kai busiu sena bobulė tai gyvensiu tokiam name tokioj vietoj ir turėsiu šitokią virtuvę, į kurią per šventes sugužės pulkas vaikų ir anūkų, o aš jau savaitę prieš tai kepsiu tortus, pyragus, na ir dar ką nors, kuo vaikus ir anūkus kepina močiutės. Ne, aš labai rimtai.

Ir Kūčių vakarienė pavyko idealiai – su trylika patiekalų, kaip ir pridera, – ir net mano žmogus valgė nesiskųsdamas. Na beveik.. pasiguodė telefonu artimiesiems, kad ant stalo nieko rimto, tik daug sūrios žuvies salotų, sriubos ir saldžių gėrimų, kol šie jam vardino savo vakarienės sudėtį (čia reikia paminėti, kad jo gimtinėj Kūčių naktį ant stalo būna vienas rimtas patiekalas ir daug daug tradicinių saldumynų). Na bet per Kalėdas jau tikrai nebebuvo kuo skųstis, nes ant stalo pūpsojo štai šitas gerulis desertas, kuris atpirko kūčinį saldumynų badą. Su kaupu.

O aš gerokai per vėlai sumaniau, kad gal reikėtų nufotografuoti ir papublikuoti, išpuoliau į lauką ir papyškėjau keletą kadrų visiškoj prietemoj, gal dar ką įžvelgsit. Nes išties jei dar nesuplanavote Naujametinio stalo deserto – šitas tiks tiesiog idealiai – paprasta, greita, bet labai skanu: sumaišai, įmeti į šaldytuvą ir ramuma! Get the party started!

O jei pridėti šiek tiek teorijos tai tai yra tradicinio britų deserto trifle variacija. Aš tikrai nenumanau, kaip reikėtų trifle versti į lietuvių kalbą, tai pavadinkime jį tiesiog sluoksniuotu uogų desertu. Tradiciškai jame rastume želė bei custard kremo, nors iš esmės galima fantazuoti ir varijuoti iki begalybės. Ši variacija, mano galva, tobulai pavykusi, todėl daugiau nekarksėjusi rašau receptą!

Sluoksniuotas uogų desertas su citrinine maskarpone ir plakta grietinėle

Reikės:

500g atšildyto šaldytų uogų mišinio (manajame – braškės, vyšnios, serbentai, mėlynės, avietės, gervuogės….)

6 šaukštų brendžio ar kito stiprituoto gėrimo (tinka ir paprasta degtinė, gal tik kiek mažiau ;-)

cukraus pudros

vienos pakuotės trifle biskvito (britanijoje trifle toks populiarus, kad šio gėrio galima rasti kiekviename supermarkete, lietuvoje siūlyčiau paieškot M&S, tačiau jei neradote arba neturite laiko ieškoti, galima naudoti paprastą padžiuvusį biskvitą ar saldų batoną, tačiau jis būtinai turi būti padžiuvęs, antraip išmirkytas praras savo formą ir pavirs košele, o taip neturėtų būti)

250g maskarponės surio

indelio lemon curd (pažodžiui verstųsi ‘citrininės vaškės’. Vėl siūlyčiau ieškot M&S, tačiau dar geriau visai neieškoti, o pasigaminti patiems – receptas apačioje)

indelio plakamosios grietinėlės

cukraus

lazdyno riešutų arba migdolų plokštelių

Gaminam:

Uogas su visomis sultimis sumaišome su brendžiu (arba degtine), pasaldiname cukraus pudra (kiek - priklausys nuo uogų rūgštumo).

Biskvitą sulaužome į keletą vidutinio dydžio gabalėlių. Imame po gabalėlį, pamirkome uogų mišinyje ir klojame ant stiklinio indo dugno, kol padengsime visą. Į tarpelius įspaudžiame dar kiek pamirkyto biskvito.

Ant viršaus supilame uogų mišinį su visu skysčiu.

Išsukame maskarponę su lemon curd iki vientisos masės. Sudedame į indą ant uogų mišinio.

Išplakame grietinėlę su cukrum. Sudedame į indą ant citrininės maskarponės.

Dedam į šaldytuvą ir paliekam iki serviravimo. Galima ir pernakt. Kuo ilgiau, tuo geriau susilies skoniai, tačiau keleto valandų turėtų pakakti.

Prieš nešant ant stalo viršų nubarstome stambiai supjaustytais lazdyno riešutais arba migdolų ploštelėmis.

Viskas! Nešam ant stalo, vaišinam svetelius, keliam šampano taures sutikdami naujuosius! Juk sakiau, kad labai labai paprasta.. viskas išskyrus skonį! ;-) Laimingų naujųjų metų!

Beje, kažkas nutiko (nemūsų) šaldytuvui ir per naktį šio deserto likučiai… sušalo. Ir žinot ką? Antrą Kalėdų dieną valgėm be galo skanius ledus.. MM.. Gal kitasyk verta tyčia pašaldyt?

Šaltinis: adaptuota pagal Olive, December 2008.

Lemon curd

Tiesa sakant, planavau atskirą įrašą skirtą šitam gėriau, bet matau, kad nebespėsiu.. ech tiek to.. užteks ir PS’o ;-) Tik norėjau pasakyti, kad šitas užtepas yra vienas puikiausių kulinarinių britų atradimų – labai skanu užsitepti ant skrebučio, galima naudoti sutepant biskvito sluoksnius ar kaip pyrago įdarą.. Taip pat lemon curd galima paversti idealia dovana – tereikia supildi į stiklainiuką, užrišti gražiu kaspinu ir dovanoti mylimam žmogui. Šaldytuve gali gyventi iki dviejų savaičių. Jeigu po tiek laiko ten dar kas liks.. Beje, citriną pakeitę apelsinu gausime orange curd ;-)

Reikės:

Vienos nemažos citrinos

75g cukraus

dviejų kiaušinių

50g nesūdyto sviesto

Gaminam:

Nutarkuojam citrinos skiltelė, išspaudžiam sultis. Sumaišom su cukrumi. Įmušam kiaušinius, išplakam.

Ant puodo su silpnai verdančiu vandeniu dedam karščiui atsparų stiklinį arba metalinį dubenį (dugnas neturi liesto verdančio vandens) su citrinos ir kiaušinių plakiniu bei sviesto gabaliukais. Viena ranka su virtuvine pirštine prilaikydami dubenį, kita virtuvine šluotele nuolat plakdami kiaušinių mišinį šildom, kol masė ryškiai sutirštėja. Apie 15-20 minučių.

Atvėsinam. Atvėsusi masė dėl joje esančio sviesto įgaus tikrą užtepo konsistenciją. Beje, neišsigaskite – šitaip paruošti kiaušiniai tikrai nėra žali, tiesiog dėl nuolatinio plakimo nespėja sukietėti, tačiau baimintis tikrai nereikia – karščio pakanka, jog žūtų visos bacilos. Ir dar – jei iš aprašymo pasirodys, kad sudėtinga.. kaltinkit tik mane. Nes gamyba išties paprastesnė už paprastą, tik gal aš nemoku paprastai ir trumpai aprašyt?

Ech.. o gal visgi padarysiu kada atskirą įrašą šia tema.. Tada bent nufotografuosiu ir parodysiu, kaip šis dalykas realiai atrodo.. Gražiai geltonai :))

Šaltinis: labai protinga Delios Smith knygutė – dabar neturiu po ranka, surasiu ir aprašysiu kaip pridera.

7 komentarai:

  1. Aš tik noriu palinkėti daug daug daug visko :) Didžiausios pasaulio laimės, kokios rankom neapglėbtum, juoko, svajonių išsipildymo ir visko visko visko (žinau, kartojuos ;) ).

    Ačiū, kad esi :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. jaukių ateinančių .)
    net nebežinau, ką bepridėti prie Eglės visapusiško sveikinimo.. .)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ZD, aš - kaskart tiesiog su PASIMĖGAVIMU - skaitydama Tavo receptus pagalvoju, kad norėčiau kokias šventes atšvęsti kartu :D :D :D

    Linkiu nuostabių švenčių ir gerų metų! Geriausių.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O aš šio skanėsto nuotrauką radau flickr ir taip susidomejau;) Atrodo nuostabiai, skonis turėtų būti tobulas (kokie ingridientai!), o pagaminti visai paprasta...šiuo metu esu svečiuose, bet labai laukiu grįžimo namo į savo virtuvę kad išbandyti šį receptuką;)))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, Jule, Austėja labai ačiū! Jums, mergaitės, to paties ir dar daugiau!

    Dovile, skonis išties tobulas ;-) Sekmės virtuvėje ir lauksime įspūdžių :))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas dar kartą:) Na štai visdar neišbandžiau tavo recepčiuko, bet dabar gyvendama Škotijoj ir raitydama šį parduotuvinį gardėsį vis apie tavo receptą prisimenu ir kartoju brangiąjam, kad laikas man pačiai jį pagaminti:) Va ir grįžau čia pasikolinti recpeto;) Parašysiu įspūdžius būtiniausiai!:)

    AtsakytiPanaikinti