2010 m. kovo 27 d., šeštadienis

Skani kelionė po Londono Borough Market

Jau taip seniai berašiau, kad oi oi, bet ką padarysi – būna dienų lyg tyčia kai sugriūva kalnai rūpesčių, reikaliukų ir netgi ligų. Bet man viskas gerai. Tikrai. Bet šiandien štai imsiu ir nusižengsiu tradicijai – pirmasis įrašas be recepto, bet užtat su daug nuotraukų. Ką manot?

Sugalvojau pakviesti į kulinarinę kelionę! Ne, nieko pernelyg tolimo. Senasis gerasis Londonas. Turbūt jau ne kartą gyvai matytas ir čiupinėtas. Ir visgi – galėčiau lažintis, kad dar ne viena kertelė taip ir liko neištyrinėta. Pavyzdžiui – ar esate lankęsi garsiajame Borough turguje? Aaa! Štai ir pričiupau! Vietelė retai figuruojanti lietuvaičių ‘būtina pamatyti!’ sąrašiuke, bet jei sekate šį blogą, spėju – tikiuosi! -, kad esate neabejingi gero ir skanaus maisto kasniui. O ką šiuo atžvilgiu gali pasiūlyti Borough Market? Begalo daug!!!

Nagi – pasivažinėkime iki London Bridge metro stoties, išlipkime Borough Hight Street pažymėtu išėjimu ir sekime minią! Vos už kelių žingsnių pamatysime.. užuosime.. įsimanysime…

Užbėgdama smalsuoliams už akių įspėsiu – kainos nėra mažos. Bet įspūdis, pojūtis ir puiki atmosfera, o – galiausiai - galimybė išbandyti ir išragauti aibę gardumynų – visa tai nekainuos nė cento!

Ech kur kitur galima pasimesti aliejų rojuj?

Arba uogienių karalystėj…

Sūrių viešpatijoj..

Riešutų džiunglėse..

Arba svaigiųjų gėrimų oazėj..

Pagrybauti pavasarį..

Pasvajoti apie vasarą..

Pasinerti į prieskoninių žolelių aromatus…

Pasidovanoti levandų puokštę..

Paragauti šviežių austrių su šlakeliu tabasco..

Papliurpti su draugiškais pardavėjais..

Nusipirkti keistų spalvų morkų..

Ar gabalėlį.. kitą… pyrago..

O nusprendus, kad įspūdžių baterija pilnai pakrauta dar vienai darbingai savaitei,

grįžti namo – o gal į viešbučio kambąrį -, atsiriekti šviežios naminės duonos..

..užsitepti triušienos terrine, įsipilti taurę autentiško obuolių sidro..

ir užgesinus visas šviesas bei išjungus visus kitus elektrinius trikdžius bent Žemės Valandą ramiai prisėsti žvakių šviesoje ir pagalvoti apie gyvenimą. Tiesiog taip.. C'est bon la vie?

Visą info apie Borough Market rasite čia

28 komentarai:

  1. Kaip puikybiska buvo pamatyti si irasa! Gal todel kad pati siame turguje esu karteli buvusi (http://picasaweb.google.com/vaida.deikaite/BoroughTurgus#), gal todel kad dirbu visai prie London bridge stoties ir pro si turgu i darba einu kiekviena diena, bet kad jame ir dar beprotiskai daug gerybiu yra, kuriu ta karta budama nemaciau, tikrai pradziugino - jau aisku kam bus isnaudota pirmadienine pietu pertraukele.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Traleliushke, oi kaip norėčiau šalia tokio lobio dirbt! Pasisekė tau! Bet kiek žinau turgaus darbo laikas - nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, tai bijau, kad pirmadienį gali nieko nerasti ;-) O gal?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tiesa sakant va del to as ir nerizikuoju ten vis nueiti, nes buvau karta uzsukusi i salia esancia parduotuvele, kurioje pasakiskai gardi kava ir pyrageliai su spinatais, bet turgus tuo metu nedirbo.. Kita karta per pietu pertrauka geliu koleges gimtadienio proga begau ieskot, vel nieko neradau, o pirmaji karta buvau jame 5ad pries kelis men, del to vis ir nenutaikau kada ten dirba, kada ne :) P.S. O dirbti salia tokiu strategiskai patraukliu vietu labai pavojinga piniginei:))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Traleliushke, ha ha! Negaliu ginčytis, bet vistiek.. visai mielai ten dažniau pasisukiočiau ;-) Beje, sumelavau prieš tai. Dirba nuo ketvirtadienio iki šeštadienio - va čia daugiau pasiskaityti gali: http://boroughmarket.org.uk

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na gi saunuva, vadinas 4adieniai 5adieniai bus praleisti ten;) Beje, as gi sitame paciame turguje perku morengus tamstos desertui 'Zudynes ant sniego' :D Viename is saldumynu 'tasku' pasakiskus morengus pardavineja - dideli, traskus, viduje tasi dalis, kuria taip megstu, mmm :) O gal ir Whitechapel market pabuvoti teko? Drauge nulekusi buvo, grizo patenkinta, nes uz 1 svara visa inda gardziausiu svieziausiu vaisiu ir darzoviu nusipirkti galima. Zinoma, kokybe ir vaizdine israiska turgaus kita, nes visgi Whitechapel - vadinamasis gatves turgus, bet vistiek kai reikia kazkuriam patiekalui nemazai vienos rusies vaisiu ar darzoviu,manau, sis turgus irgi turetu pasitarnauti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Apsiverksiu tuoj, kaip noriu ten :) Na, kodėl, kodėl pas mus nieko panašaus nėra.

    AtsakytiPanaikinti
  7. et, pernai, kai viešėjau londrėj (vienintelį sykį, šypt), burough market buvo 'to-do', bet turint omeny, jog buvau su žmogumi, nepamišusiu dėl maisto, jis taip ir liko neišbrauktas. kitam kartui. mat visos mūsų kelionės po londrę vyko pėškomis (studentiškas biudžetas!), ir anas pasirodė truputį per toli nuo taškų kaip st paul's cathedral :D :D :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. ooo. skaniai tu čia pavarei :) O Klausyk, ne čia Jamie apsipirkt važiuodavo daugelyje iš savo laidų? :) kažkaip užfiksavusi kad lyg ir Borough turguje

    AtsakytiPanaikinti
  9. Turgus tai gėris, tik gaila, kad kainos didokos, tai mes ten retokai apsilankome (ir tai dažniausiai, kai pas mus lankosi svečiai). Šiaip dar labai smagi aliejų (gaminimui) parduotuvė yra Spitafield's Market, tik gal nėra tokio turgiško jausmo, kaip Borough.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Traleliushke, aš įsivaizduoju, kaip tavo vietoje penktadienį užsipirkčiau gardumynų tingiam šeštadienio rytuj su laikraščiu...
    White Chapel nesu buvusis, bet su tais vaisiais ir daržovėm yra taip. Visų pirma, reikėtų taikyti į dienos pabaigą. Antra, geriausia jų ieškoti vietose su daug indų arba arabų ;-) Va tada daugiausiai šansų nukauti nemažai geros kokybės vaisių už juokingą kainą. Beje, Londonas šiuo atžvilgiu labai nusileidžia Leicesteriui, kur gyvenau metus, va tenai jei į turgų ateini apie ketvirtą po pietų - grįžti su MAIŠAIS (ne budenėliais, o parduotuviniais maišais) vaisių ir daržovių. Kiekvienas kainuoja nuo 50p iki svaro. Sunkiausia būdavo atsispirti bananams ir mangams. O tada būna daug bananų duonų, vaisinių pyragų ir glotnučių aka smoothies. Pasaka!

    AtsakytiPanaikinti
  11. oi ten turėjo būt 'DuBenėliais' :))

    Jurga, jule, vadinasi reikia dar sykį važiuoti į Londoną! :))

    Egle, tikrai nežinau, nes jo laidų neseku. O apie kurią eina kalba?

    tokia-kokia-esu, o man ta turgiška atmosfera kaip tik labai prie dūšios. Galėčiau tiesiog šiaip vaikštinėti ir ją gerti, nė nepirkdama nieko - bet, žinoma, paragaudama :)) Ačiū už rekomendaciją!

    AtsakytiPanaikinti
  12. žiupsneli, daugiau tokių įrašų! fantastika :)
    o jau sūriai ir aliejai... širdis ima greičiau plakt vien pagalvojus :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. žiupsneli, esu tikrai, kad dar važiuosiu, šypt :) ar galima bus užsisakyti ekskursiją?

    AtsakytiPanaikinti
  14. ieva, aha aha, prašom į svečius ;-)

    jule, oi mielai!!! :))

    Beje, Traleliushke, aha, žinau apie kuriuos morengus eina kalba.. Įspūdingi jie! Bet neragavau dar, tvardausi :)))

    AtsakytiPanaikinti
  15. Akys atsigavo, siela uždainavo :))) Ačiū pačiū už puikią ekskursiją :) Tikra spalvų ir kvapų terapija ;)

    AtsakytiPanaikinti
  16. As irgi myliu Borough Market. Buvau ir ne karta. Jei butu salia namu, tai tikriausiai eiciau ir eiciau. Ir ne tik apsipirkti, bet ir i salia esancias kavines papusryciauti. Tik reikia labai anksti atsikelti,nes kitaip galima ir be pusryciu likti :) Labai daug zmoniu buna sestadienio velyva ryta. Grazios muotraukos, noriu vel i Borough...

    AtsakytiPanaikinti
  17. Audra, mirkt ;-) Džiaugiuosi, kad toks puikus poveikis!

    Anonimiškas, oi čia mano planas tie ankstyvi pusryčiai gretimoj kavinukėj ir lėtas apsipirkimas šviežiausia produkcija.. Gal turi mėgstamiausią? Ten jų tiek, kad galva sukasi :)

    jule, pfffff... oi na ir užklausei :) Seniai jau aš tą ekonomikos teoriją mokiausi, nelabai ką pamenu..Bet tikrai žinau, kad kalbėdami apie monetarizmą tikrai nekalbėjom apie pinigų paklausą.. viskas susideda į pasiūlą.. o paklausa? Toks jausmas, kad ji kažkokia numanoma iš serijos - kiek yra tiek norisi.. Nemanau, kad padėjau, bet tikrai sunkus klausimas, niekada nebuvau apie tai susimasčius.. Apgailestauju..

    AtsakytiPanaikinti
  18. gerai, patvirtinai mano galvojimus - aš irgi supratau iš Įvairių Šaltinių, jog jie ten tik į pasiūlą ir susisukę, ir viskas. siaubas. siaubas. kai pagalvoju apie šitą egzaminą, lengvai (ar nebelabai) ima skaudėti pilvą. jau pačių temų nesuprantu, o čia dar prancūziškai... pf. pf. pf. gerai, kad jis tik gegužės pradžioj, kol kas miegu ramiai.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Mano megstamiausia kavine priesais iejima i turgu. Ten labai skania kava parduoda, ir siaip sumaltos/arba pupeliu galima nusipirkti. Viduj yra toks didelis medinis stalas ant kurio prikrauta daug visokiu skaniu uogieniu, sviesto, duonos. Tiesiog sedesi ir valgai su visais prie to pacio stalo ir kiek tik nori! :) Super

    AtsakytiPanaikinti
  20. Man rodos apie ta pacia kavine ir as kalbu, man ji irgi pati paciausia :)
    Dar skanu kinieciu restorane toleliau paejus Borough High street'u, priesais Sainsbury's. :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. jule, sekmės, brangioji! Gal nebus taip sunku kaip atrodo ;-)

    Anonimiškas, Traleliushke, oo žinau, apie kurią eina kalba! Būtinai užsuksiu, kai ten bus mažiau žmonių, nes kol kas kiek mačiau tai uuujjj kiek ten jų daug :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. o galima dar vieną klausimą iš tos pačios operos už"flood"inti?
    o kam apskritai monetary policy'je naudojami monetary aggregates :)? nedašyla man nu niekaip niekaip. daugiausia kaip būdas stebėti vykdymą? ar g.b. ir kaip tiesioginė kontrolės priemonė (bet what the hell, kaip jie gali kokį M2 ar, juo labiau, M3 sukontroliuot??).

    aš nesuprantu, kokio velnio aš maniau, kad ekonominius dalykus galiu suprasti. :D

    AtsakytiPanaikinti
  23. aš ten, kai prieš porą metų buvom Londone, ką tik iškeptą maltos avienos burgerį su mango chutney ir salotom sukirtau - skanumėlis

    AtsakytiPanaikinti
  24. Va va, ir as sita p. Mindaugo mineta geri praejusia savaite apturejau :) Sakiau reiks kiekviena 5ad po nauja skanu dalyka ten isbandyt :) Kol kas antra savaite Turkish delight'us uz zando kemsu ir pabaigt negaliu :)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Oi oi negundykit! :)) Beje, mano darbas irgi visai netoliese, bet vis kažkas sutrukdo kas penktadienį ten nukulniuot.. Gal ir gerai ;-P

    AtsakytiPanaikinti
  26. Jau seniai laukiu kada bus pigūs skrydžiai į Londoną, kad galėčiau aplankyti šį miestą. Būtinai nueisiu į šį turgų, nors ir sakot kad kainos didelės, bet neaplankyti būtų nuodėmė :)

    AtsakytiPanaikinti
  27. Kokie turgūs ir mugės.. Jau noriu į Londoną! Reikės pasižiūrėti kiek kainuoja lėktuvų bilietai į Londoną ..

    AtsakytiPanaikinti
  28. Jega, kaip tik pirkau skrydi i Londona, butinai aplankysiu Borough turgu:)

    AtsakytiPanaikinti