2010 m. vasario 17 d., trečiadienis

Nepaprastai paprasta moliūgų ir saldžiųjų bulvių sriuba

Vis dažniau įsitikinu, kad genialiausios skonio kombinacijos slypi pačiuose paprasčiausiuose receptuose. Trys - keturi esminiai ingredientai. Pusė valandos neįpareigojančio pasisukiojimo virtuvėje. Ir viola ant stalo garuoja paprastai nepaprasta.

Ir žinot, būtent tokie patiekalai gaminami vėl ir vėl. Po ilgos darbo dienos, po bemiegės nakties, po pernelyg audringo vakarėlio.. Ar tiesiog. Kai norisi kažko. Nepaprastai paprasto.

Trinta moliūgų ir saldžiųjų bulvių sriuba

Reikės:

šlakelio aliejaus

svogūno

apie 400g moliūgo (naudoju butternut squash)

tiek pat saldžiųjų bulvių

daržovių arba vištienos sultinio

šviežiai malto pipiro

tarkuoto muskato (nebūtina; be to, galima pakeisti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis)

grietinėlės papuošimui (nebūtina)

Gaminam:

Svogūną apkepinam įkaitintame aliejuje*, suberiam kubeliais supjaustytą moliūgą ir saldžiąsias bulves. Išmaišom. Užpilam sultiniu (tiek, kad apsemtų visas daržoves ir dar pora centrimetrų aukščiau). Užvirinam.

Verdam, kol daržovės suminkštės. Apie 20 minučių.

Nukeliame nuo ugnies. Įberiame pipiro, muskato ar kitų naudojamų prieskonių. Pertriname blenderiu. Paragaujame, jei reikia, pagardiname druska.

Pilam į lėkštės, papuošiam grietinėlės sūkuriukais arba, jei prie stalo laukia mažieji nevalguoliai, linksmais veidukais.

Skanaus!

* Šį žingsnį galima praleisti, tuomet tereikės daržoves užpilti sultiniu ir užvirti. Juk sakiau, nepaprastai paprasta!

Įkvėpimo šaltinis: Nigella Lawson (2007), Nigella Express (London:Chatto & Windus).

P.S. Beje, spalva natūrali. Jokių manipuliacijų.

10 komentarų:

  1. o taip... man trintos sriubos tai kažkas tokio :)o dar moliūgų sriuba tai iš viso nerealus gėris :)gaila, kad paprastai pas mus būna tik vienos rūšies moliūgai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš irgi mėgstu tokias sriubas. Seniau labai retai jomis mėgavausi, nes vyrui trintos yra fe... bet vėliau prisidengdama dukryte, kuri dar tyreles tik valgydavo, virdavausi kasdien :) Labiausiai įstrigusi ir pati paprasčiausia yra šviežių bulvių sriuba, kurią jau antrą vasarą vos ne kasdien gamindavau, bet receptu taip ir nepasidalindavau. Šiemet pažadu pasitaisyt, tik reikia bulvių sulaukt :)
    O kvapiojo moliūgo neatsimenu jau kada pas mus mačiau. Eisiu sėklų ieškot, gal nors sode užaugs, nes mūsų paparastasis kaip paprastasis, jau norisi kažko įdomaus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man patinka paprastumo filosofija. Labai labai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ir tu tokia grazia lekste turi, kaip kad ir zaidimu aisktele...kur pirkai, kur pirkai??? ;)
    Sriubyte grazi, bet as visai neseniai isitikinau, kad ir saldziu bulviu nemegstu, taip pat kaip ir moliugo...Yuck!

    AtsakytiPanaikinti
  5. dalija, bent jau mano lėkštė iš Maximos. 4,99 Lt netgi (juokauju) kainavo :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dalija, su tom lėkštėm tai komedija :)) Nusipirkau, tada pagalvojau, kad kažkur mačiau, išsiaiškinau, kad pas Eglė, o vėliau dar ir pas TastyArt užmačiau :))) Na ką padarysi, man ji tokia graži, kad per daug nebus. Tegul ir per tris blogus :)))

    Egle, mirk ;-)

    Jurga, Forelle, o aš kažkodėl manau, kad ir su paprastuoju moliūgu turėtų pavykti. Galų gale bulvės vistiek duos tirštumo ir masės, o moliūgas - visa kita. Šiaip labai galimas dalykas, kad aš ją ir su paprastuoju gaminus esu.. Taip dažnai verdu, kad nė nepamenu.

    AtsakytiPanaikinti
  7. oi, su tom lėkštėm tai juokas tikras :) mano pusė draugių irgi apsiprekino pamačiusios, o blog'e ir FB klausimų lavina užgriuvo "iš kur?" ;)

    Gražus daiktas vaizdo negadina :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ane? :)) Aš tai labai gailėjausi, kad tik vieną nusipirkau. Dėl svorio lagamine ir vietos virtuvėje negalėjau daugiau... O būtų smagus sriubos lėkščių komplektas ir dar už tokią juokingą kainą :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. o kur tų saldžių bulvių rasti ant Lietuvos? jau tiek visko norėčiau iš jų priruošti.

    AtsakytiPanaikinti