2010 m. vasario 14 d., sekmadienis

Jautiena kiniškai. Tigrams pamalonint.

Ar pastebėjote, kad šiomis dienomis į krūvą subėgo net keturios šventės? Štai šiandien Valentino diena ir kinų naujieji metai, antradienį – užgavėnės (čia vadinamos tiesiog pancake day – liet. blynų diena) ir Lietuvos Nepriklausomybės diena. Taigi kiekvienas gali atsirinkti ir pasirinkti.

Mes pasirinkom. Valentiną ignoruojam, nes kur kas arčiau širdies lietuviška jos versija – meilės deivės Mildos diena gegužės tryliktąją. Be visa ko tada net ir oras meilei oi kaip artimesnis! Vadinasi, švenčiam kinų naujuosius metus. Tik toks ten ir šventimas, kai mano žmogus parimęs prie eilinio kursinio, o visi viešieji šios šventės renginiai numatyti kitam savaitgaliui. Užtat galima eiti pasivaikščioti po dailiai išpuoštas kinietiško maisto parduotuvėles, paveizėti į šventiškai išsidabinusias jų darbuotojas ir mandagiai atsisakyti siūlomo šampano, bet užkrimsti baltutėlių krekerių. O grįžus vakarienei prisivirti kinietiškųjų makaronų arba noodlių. Viena ausim girdėjau, kad šiomis dienomis būtina valgyti ilgus makaronus ir jokiais būdais negalima jų pjaustyti ar laužyti. Neprisimenu, kas nutiks antraip, bet ėmiau ir patikėjau. Todėl ir Jus šiandien vaišinu kiniškais makaronais su baisingai skaniu jautienos … oi dievulėliau – kaip lietuviškai verčiasi stir fry???

Kiniška jautiena su žalumynais

Reikės:

300-400g jautienos

Dviejų šaukštų sojos padažo

Dviejų šaukštų ryžių vyno arba sausio šerio (štai čia perskaičiau, kad iš bėdos galima keisti ir baltu vynu – nebandžiau, tad negaliu pakomentuoti, bet siūlau išbandyti)

Šaukšto rudojo cukraus

Šaukšto kukuružų krakmolo

Šlakelio sezamų arba augalinio aliejaus

Skiltelės česnako

Gabalėlio imbiero

Gabalėlio čili (nebūtina)

Svogūnų laiškų (nebūtina)

Daržovių: idealiai tinka brokoliai ir nelukštentos jaunų žirnių ankštys (tikrai žinau, kad būna didžiosiose Maximose), šparaginės pupelės; galima įmesti šiaudeliais supjaustytų morkų, taip pat paprikų, kopūsto. Konkrečiai nuotraukoje matote brokolį, žirnių ankštis, pak choi, raudonąjį kopūstą, kalendrą ir bambukų ūglius. Siūlau paeksperimentuoti su turimomis daržovėmis, bet labai LABAI rekomenduoju įdėti brokolio. Jis čia kone privalomas.

Keturių šaukštų ar daugiau austrių padažo (angl. oyster sauce – tikrai tikrai būna Maximoje – ieškokite kinų maisto skyriuje; beje, ten užmačiau ir šitą padažiuką. Jis čia taip pat labai tinka – tiesiog supilkit visą pakuotę ramia galva)

Poros šaukštų vandens

Virtų kiaušininių makaronų arba ryžių patiekimui

Gaminam:

Mėsą supjaustome nedidelėmis kasnio dyžio juostelėmis. Iš sojos, ryžių vyno, rudojo cukraus ir krakmolo sumaišom marinatą. Pamarinuojam jautieną bent pusvalandį, o geriausia – kaip visada – pernakt.

Keptuvėje įkaitiname aliejų, suberiam smulkiai supjaustytą arba sutarkuotą imbierą su česnaku. Pakepam, kol rustels. Metam stambiai supjaustytus svogūnų laiškus ir čili. Pamaišom. Suberiam visas daržoves. Išmaišom. Suberiam jautieną ir jos marinatą. Kepam nuolat maišydami ant didokos ugnies, kol iškeps mėsa (niekada nežiūriu į laikrodį, bet sakyčiau, kad 5-8 minutes). Jei ims svilti – įpilkite kelis šaukštus vandens.

Supilam austrių padažą ir vandenį. Pamaišom. Pakepam, kol padažas ims tirštėti (minutę ar dvi).

Valgom užsidėję ant kiniškų makaronų arba ryžių. Skaniausia, jei išvirtus makaronus sumesite į keptuvę vos sutirštėjus padažui ir tuoj pat gerai išmaišysite. Galima užberti grubiai supjaustytų svogūno laiškų.

Skanaus! Laimingų baltojo tigro metų!

Šaltinis: adaptuota pagal keletą receptų knygoje Linda Deser (ed.), (2007), Chinese (London: Hermes House).

17 komentarų:

  1. nuostabumynas :) o kokios gražios spalvos... labai pavasariškai atrodo. o aš austrių padažą žuvų padažiuku pakeičiu.. kažint ar yra didelis skirtumas...?
    tegul Tigras nesikandžioja :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egidija, skirtumas yra didelis. Nuo tokio kiekio žuvies padažo bus bloga! Ir skonis, ir spalva, ir konsistencija skiriasi (austrių padažas toks tirštokas). Primygtinai siūlau paieškoti austrių padažo. Jo tikrai tikrai yra. Pati Vilniuje buvau nusipirkusi. Sekmės paieškose!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš Tigras. Iš didžiosios T :) Ir Avinas. Iš didžiosios A :) O diev, greit jau stuktels 24.

    Gardžiai atrodo tavo mėsytė, tikrai Tigrams ;) Bet nevegetarams :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Cha, vadinas, gimiau kitą dieną po lietuviškos meilės dienos, ot naujiena! :)

    Mėsytė, spėju, gardi. Bet per didelė egzotika man, gyvenime moliuskų ir austrių burnoj neturėjusiai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, tikrai, kad ne :) Bet galima viską tą patį daryti, tik be mėsytės ir be marinato. Tik tada dar su austrių padažu įspausčiau kiek citrinos arba laimo sulčių ir rudojo cukraus kokį šaukštą ;-) O 24 yra gražus skaičius ;-)

    Jurgita, tai, kad čia nedaug egzotikos! Visai! Tas austrių padažas tikrai neturi kažkokio ypatingo skonio, netgi negalėčiau normaliai apibudint.. O gimtadienis geru laiku tavo. Man gegužė išvis toks mielas mėnuo!

    AtsakytiPanaikinti
  6. O be visų lietuviškų-tarptautinių, JAV švenčia dar ir Prezidento dieną:)
    Beje, pastaruoju metu įsitikinau, kad marinuojant mėsą su rūgštimi (įskaitant vyną ar mano mėgstamą balzaminį actą, garstyčias, jogurtą, etc.), mėsa "sudega" - jos tekstūra išyra, ir nors ji minkštesnė, bet ne tokia gardi, kaip per naktį pastovėjusi nerūgščiame marinate (žolelių, krakmolo - ir būtinai be druskos). o Vyną, jei jo reikia, pilu jau kepant.
    Bet šiaip - tamstos blogas labai įkvepiantis. neseniai gaminau iš čia nusižiūrėtus raudonuosius lęšius, mėsytę ir sidro padažėlį:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Atidaryta, nežinau, turbūt skonio reikalas, bet man šitaip paruošta jautiena yra labai skani. Neturėdama laiko gaminu ir be marinato (tada visas principas kiek kitoks - pirmiau apkepinu mėsytę, tada išimu ir sudedu daržoves, o joms apkepus sugražinu mėsą ir pilu padažą), bet SU man asmeniškai yra žymiai mielesnės tekstūros ir skonio.

    Tikiuosi, kad kiti receptai patiko ir pavyko :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Beje, o ką veikia amerikiečiai per prezidento dieną? :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Klausimukas, kokią jautienos dalį griausia naudoti - kumpį, išpjovą, nugarinę?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ugne, labai gėda, bet čia man problemos su lietuvių kalbos žodynu. Taigi - geriausia naudoti rump steak - lietuviškai 'jautienos pasturgalis'? Na rimtai nežinau, kaip tiksliai turėtų vadintis.. Taip pat galima naudoti jautienos nugarinę (man rodos taip verčiasi stirloin), kuri deja gerokai brangesnė. BET aš asmeniškai to nelabai paisau, neretai paimu ir pigesnį gabaliuką, nes kad skirtumas begalinis nepasakyčiau ;-) Gal ir nevisai sektinas pavyzdys, bet man tinka :) Svarbiausia - neperkepti, tada mėsa nebus kieta.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Nuostabios nuotraukos.. o patiekalai per kompiuterio ekraną kvepia...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Inga, dėkui! :) Galima padaryt taip, kad gyvai kvepėtų ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Gal galetum parasyti, kokiam porciju kiekiai sie inggredientai? Ruosiuosi draugu vakarienei, tai skaiciuoji, kiek reiktu 8 zmonem.. hm

    AtsakytiPanaikinti
  14. Na cia kokiems trims valgytojams turetu pakakti. Priklauso nuo valgytoju :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aciu :) Savaitgali gaminau ir visiems labai patiko! Dariau 600 g mesos ir daug visokiu darzoviu, tai uzteko astuoniems:) Tik tikriausiai per ilgai kepinau, nes mesa kietoka gavosi.
    P.S. Atsiprasau uz klaidas ir nerisluma praeitame komentare, labai skubejau :))

    AtsakytiPanaikinti
  16. Super! Aha, mėsa galėjo perkepti arba šiaip prasnesnės kokybės ar išpjovos jautiena pasiteaikė.. Kuo ji ilgiau 'brandinta', tuo minkštesnė turėtų būt.

    AtsakytiPanaikinti