2009 m. lapkričio 19 d., ketvirtadienis

Beveik avižiniai sausainiai su baltuoju šokoladu ir džiovintomis spanguolėmis, arba Gal Šaldytuvą?

Būna dienų lyg tyčia..

Kai atrodo viskas eina pirmin, pamažu gerėja gyvenimas ir šiaip bėdos praeity.. Tada pabundi su mylimąja migrena, iš rankų slysta jau beveik gauta stažuotė, ir – lyg cukrinės pudros kremas ant nesėkmių torto – sugenda šaldytuvas.. Ir ne šiaip šaldytuvas, bet šaldytuvas, kurio gedimas kesinasi į mūsų nuomos sutarties sąlygas. Ech nesiplėsiu. Tik pasakysiu, kad šiandien tikrai yra ta tyčinė diena ir jei šitą blogą netyčia skaito koks Electrolux, Beko ar net Snaigės atstovas, kuris norėtų ir galėtų padovanoti man veikiantį šaldytuvą – aš jį tikrai priimčiau ir geru žodžiu minėčiau. Tikrai!

Iš skaudžios patirties sakau, kad tokiomis dienomis šiukštu negalima eksperimentuoti virtuvėje.. Pyragai subliukš, bandelės nekils, kiti kepiniai susvils.. Negalima! Su viena išlyga. Sausainiams. Man kartais atrodo, kad sausainiai išrasti būtent tokioms beviltiškoms dienoms – ne tik kad pavyksta net labiausiai suirzusiam šeimininkui, bet ir turi neabejotiną raminimą poveikį. Ypač vartojami su puodeliu karštos arbatos.

Todėl šiandien mano virtuvė kvepia Beveik avižiniais sausainiais su baltuoju šokoladu ir džiovintomis spanguolėmis. Ilgesnio pavadinimo turbūt negalėjau sugalvoti :)

Reikės:

100g sviesto (kambario temperatūros)

75g tamsaus rudojo cukraus

80g paprasto cukraus

kiaušinio

pusės šaukštelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus

140g miltų

pusės šaukštelio kepimo miltelių

žiupsnelio druskos

75g avižų (kažkur buvau radusi, kaip lietuviškai verčiasi rolled oats, bet neturiu kantrybės ieškoti.. gal kas pakomentuos? Mano galva tai tiesiog avižos, iš kurių verdam avižinę košę.. bent jau aš tokias naudoju)

70g džiovintų spanguolių (galima keisti bet kokiomis džiovintomis uogomis - ypač skanu su avietėmis; nebandžiau, bet manau, jog tiktų ir šviežios)

100g į gabaliukus sukapoto baltojo šokolado

galima įberti smulkintų pekano ar kitokių riešutų

Beje, aš nieko nesveriu, viską sumetu iš akies. Daug kas sukritikuotų, bet čia juk sausainiai! Negali nepavykti!

Eiga:

Sviestą sutriname su abiejų rūšių cukrum, kol pataps vientisa mase. Įmušam kiaušinį, supilam vanilę. Viską išmaišom iki kreminės masės.

Įsijojame miltus, kepimo miltelius. Suberiam druską, supilam avižas. Suberiam spanguoles, baltą šokoladą, riešutus. Išmaišom.

Iš tešlos voliojam graikiško riešuto dydžio kamuoliukus (jei sunkiai voliojasi – galima tešlą palaikyti šaldytuve 10-15 min). Dedam ant skardos, spustelim su šakutės ar šaukšto galu, kad kiek susiplotų.

Šaunam į iki 180 laipsnių karščio įkaitintą orkaitę ir kepam apie 15 min arba kol viršus ims vos vos ruduoti. Nebijokit, jei ką tik ištraukus iš orkaitės sausainiai bus per trapūs, kad iškelt iš skardos. Palūkėkit keletą minučių – šaldami tikrai sukietės. Šitaip gausim dvigubai skanius sausainius – trapiu viršum, minkštu viduriuku..

Valgom dar šiltus su puodeliu karštos arbatos ar stikline šalto pieno. Suvalgę organizuojam kalėdinę labdaros akciją ‘Dovanokim Žiupsneliui Šaldytuvą’. Juokauju, žinoma.. ;-) Yra kur kas svarbesnių kalėdinių iniciatyvų.

Skanaus! Ir lai negenda Jūsų buitinė technika!

Šaltinis: adaptuota iš Nigella Lawson Feast: Food that Celebrates Life (London: Chatto & Windus)

19 komentarų:

  1. Vargšiukas. Siunčiu daug daug linkėjimų. Viskas bus gerai, tikrai.

    Tokiom dienom lyg tyčia, mane tiesiog traukia į virtuvę, nes nieko daugiau negaliu daryti. bet lyg tyčia nesiseka ir ten.

    Apie rolled oats. Tai tie avižų dribsniai, kurie neskirti greito paruošimo košėms.. patys paprasčiausi, pilnagrūdžiai avižų dribsniai.

    O tavo sausainiai... Ai, ką čia ir sakyti, kaip visuomet... be žodžių. Ir pasakiškai dailus puodelis. Labai labai ;)

    O mano ne šaldytuvas genda, o produktai šaldytuve, nes nespėju nieko gaminti. Fui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, dėkui už linkėjimus :)

    Taip taip, aš irgi rolled outs laikau paprastas avižas iš kurių verdu košę.. Bet kai pagalvoji 'avižos' turbūt reiškia patį grudą, na nesuplotą kaip kad rolled oats. Tai ir pasimečiau apie vertimą begalvodama :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žinokis, dar kaip tik ant pakelio pažiūrėjau "Pilnagrūdžiai avižų dribsniai", o pvz ant greito paruošimo košių būna taip ir parašyta "greitai paruošiami avižų dribsniai".

    Tai kas gi tam šaldytuvui nutiko ir ar labai katastrofa? Pavasarį maniškis buvo kamerą pradūręs (per skubėjimą ir durną galvą) ir išleido freoną. Tai oi kiek 'strioko' jam buvo :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dekui uz vertima :)

    Aha katastrofa, nes neveikia visai. Na burzgia, bet nešaldo. Išplaukė viskas. Manom, kad perkaito ir perdegė, nes žioplas šeimininkės darbuotojas labai taupė worktop ir nepaliko jokio tarpo tarp šaldytuvo šono ir aukštos spintos.. Ir šilo ta spintelė, šilo.. Iki šiandien.
    Ir šiaip čia ilga istorija su tuo šaldytuvu.. Kiek mes vargom kol išssiderėjam tą skylę jam įdet :) Gali brangiai kainuot šita jo išdaiga. Nes nežinau ar egzistuoja šitoj šaly koks šaldytuvu meistras ir kiek kainuotų jo vizitas.

    Ai vienzo, einu dar sausainių užvalgyt iš nevilties :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nu jooo, nelinksma. Bet nebūna padėties be išeitis, o meistas turi egzistuot. Bent jau koks tautietis, tai faktas. Bet be šaldytuvo žinau kaip nelinksma...

    O tą, jau sakiau, koks mielas puodelis ir lėkštutė? A, sakiau. Nu bet viestiek :) ir dar "sasaini" prašyčiau :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. 'Sasaini', prašom, prašom! :) Galima ir du ir tris ir dešimt. Dar daug liko.

    Puodelis ir lėkštutė darbiniai mano. Dabar laikinai uždarbiauja pozuodami.. Kas kaip moka taip verčiasi šiais laikais :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tobuli sausainiai :)
    Seniai ieškau idelaus avižinių sausainių recepto, kadangi prisižadėjau kai kam, jog išmokysiu kept :) Taviškiai puikiai atrodo išties - trapūs minkštu viduriuku, aaaaa... čiumpu kelis :)

    Dėl rūpestėlių... Pasitaiko ir tamsesnių dienų. Sėkmės, nėra to blogo, kuris neišeitų :) Arba nesugrįžtų naujo šaldytuvo pavidalu :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. duonosirzaidimu, taip taip.. man šitie irgi yra the best iš avižinių sausainių repertuaro. Paprastai avižiniai sausainiai man atrodo gerokai per sausi.. o šitie tokie minkštučiai.. Turbūt todėl, kad 'beveik' :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. sėkmės ir laikykis!

    ne nu aš tai manau, kad čia vėl to baubo - žr praėjusio pranešimo komentaruose - darbas. pyktis net mane ima!!! karas!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  10. jule! ka aš be tavęs daryčiau! ir vėl nė neįtariau..! gal man naktį krūvą sausainių jam palikt, kad susimylėtų ir baigtu mano virtuvėj šeimininkaut..? na nebežinau ko dar griebtis!

    AtsakytiPanaikinti
  11. ghostbusters - štai atsakymas į tavo bėdas .)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ka gi, teks prisiminti senoliu ismone ir laikyti maista balkone :))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Rosita, mes be balkono.. Belieka masinos bagazine ;) Tik kad lauke silta! :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Žinai, gaminsiu aš tuos 'sasainius'. artimiausiu metu, nors manikis uždraudė man saldėsius gamint :/ bet aš padarysiu taip kaip man reikia :D

    AtsakytiPanaikinti
  15. Hahaha! :) Uzdraude, sakai? O kodel? Liemeni saugo? :)) Man irgi yra ne syki 'uzdraudes', bet istveria pora dienu ir parsinesa is parduotuves maiseli sausainiu ar tartukus kokius.. :) Taip nebyliai ir baigiasi draudimas.. :))

    AtsakytiPanaikinti
  16. Garbane, aš namie kaip tik turiu 1ną atliekamą apynaujį šaldytuvą, kurie niekaip neatsikratau, tai siunčiu tau jį į pagalbą:)
    Tavieji sausainiai fantastiški, būtinai ir aš juos kepsiu, tik dėsiu juodą šokoladą, nes mano žmogus nedraugiškam baltajam.
    Beje, labai šypsojaus vienam tavo komentare perskaičius, kad dviese tau sunku gaminti, nes pradedi komanduoti.. žinoki, man lygiai lygiai tas pats gaunas:D :D

    AtsakytiPanaikinti
  17. Sparnuoti, na va... kodel tu taip tooolliii??? Tiesa, cia as toli, bet vistiek. Kaip norec tavo saldytuvo! ;D

    Del komandavimo gaminant dviese tai taip.. Negaliu kitaip. Ir ne tik cia, pas mama tas pats.. Puolu kritikuot kievienam zingsny. Kol apsipykstam. Nors as gi gero noredama taip darau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. nerealūs sausainiukai ;] beveik kaip sveikuolių:)

    AtsakytiPanaikinti