2010 m. rugsėjo 12 d., sekmadienis

Libanietiškos salotos. Naikinam paskutinius pomidorus!

Taigi vasara baigėsi, bet šiltnamiai dar linksta nuo pernokusių pomidorų, o daržas pilnas pirmųjų šalnų laukiančių prieskoninių žolių. Ką darom? Tabbouleh!

Tabbouleh yra tradicinės libanietiškos salotos/užkandėlė, populiari visada arabų pasaulyje, o dabar – panašu – privaloma kone kiekvieno angliakalbio virėjo išleistoje receptų knygoje. Ko reikia gaminant tabbouleh? Na, čia turim problemėlę. Reikia bulgar wheat kruopų, kurių ne tik, kad neteko regėti Lietuvos parduotuvėse, bet ir jokiame internetiniame anglų-lietuvių žodyne. (Papildymas: meluoju, skaitykit komentarus!) Bulgar wheat yra į mažus grūdelius susmulkintos apvirtos kvietinės kruopos. Super greitai ir paprastai paruošiamos. Neturim? Nenuleidžiam rankų – šiose salotose jas puikiausiai galime pakeisti kuskusu arba puy lęšiais. Ir dar – kažkodėl manau, kad čia tiktų net… perlinės kruopos. Nebandžiau, bet esu šventai įsitikinusi, kad tiktų. Išbandysiu ir būtinai jums papasakosiu!

Libanietiškos salotos ‘Tabbouleh’

Reikės:

pusės stiklinės bulgar wheat (arba kuskuso, arba puy lęšių)

dviejų-trijų prinokusių pomidorų

didžiulės šluotos šviežių pertražolių

mažytės puokštelės šviežių mėtų

nedidelio raudono svogūno (arba dar mažesnio – balto)

citrinos

alyvuogių aliejaus

rupios druskos

Gaminame:

Paruošiame kruopas: užpilame verdančiu vandeniu ir paviriname ant nedidelės ugnies 5-10 minučių arba tiesiog užpilame verdančiu vandeniu ir paliekam išmirkti bent pusvalandžiui. Jei naudojame kuskusą – užpilame karštu vandeniu arba sultiniu, uždengiame ir paliekame, kad išbrinktų, Jei naudojame lęšius – gerai nuplauname, suberiame į puodą su karštu vandeniu arba sultiniu, įmetame pora lauro lapų ir verdame, kol suminkštės.

Pomidorus smulkiai supjaustome (patartina, nors nebūtina, išpjauti sėklas). Petražoles ir mėtas nuskabome nuo stiebų ir susmulkiname peiliu arba žirklėmis. Itin smulkiai supjaustome svogūną. Viską dedame į salotų indą, suberiame atšaldytas kruopas (kad būtų greičiau galima praplauti šaltu vandeniu).

Užpilame trimis-keturiais šaukštais alyvuogių aliejaus. Išspaudžiame maždaug tiek pat citrinos sulčių. Pasūdome, Paragaujame. Jei reikia – įspaudžiame dar daugiau citrinos. Turėtų jaustis maloni rūgštelė.

Viskas! Labai skanu kaip garnyras žuviai ar mėsos kepsniui. Lygiai taip pat skanu kaip paprastos salotos pietums, nors tokiu atveju mėgstu pagardinti švelniu ožkos sūriu. Skanaus!

Šaltinis: šiek tiek rėmiausi Valentine Warner What to Eat Now. Spring & Summer (London: Octopus, 2009), bet iš esmės receptas - libaniečių liaudies.

P.S. Ne! Nieko nepamiršau! Šaunuoliai lietuviaičiai, būčiau Lietuvoje – mielai šokinėčiau pagal Tris Milijonus! Sveikinimai visiems!

11 komentarų:

  1. oj kaip gerai atrodo, pasaka. Aš turiu bulgur'o kruopų, bet niekaip neprisiruošiu išsivirt.

    P.S. Vilniečiams pašnibždėsiu, kad bulgur/bulghar kruopų tikrai yra Ibrahimo pasaže esančio turkiško maisto krautuvėj ir 'Skonio studijoj', J. Basanavičiaus g. :)

    Ai jo, ir su pergale :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš kaip tik norėjau patarimą duoti, paieškoti bulgur turkiškoje maisto parduotuvėje, nes tai vienas iš pagrindinių jų virtuvės kruopainių, bet Eglė buvo pirmesnė ;))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gardu. Buvo man uzejes laikas kad ne dienos be pomidoru nepraleidau! Man tie kur su sakelem kvapnus, toks geris yra!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš tokias salotas gaminu su grikiais(prieš kokį penketą metų mačiau veinoje TV laidoje).Tik grikiai ne verdami, o užplikomi verdančiu vandeniu ir apie 10-15 min palaikomi. Po to labai gerai nuvarvinami ir sumaišomi su kitais ingredientais. Salotos, kad visi skoniai susilietų apie valanda turi pastovėti šaldytuve. Rita

    AtsakytiPanaikinti
  5. Smulkaus ekologiško bulguro yra ir maximose.

    O gal kas galit pasakyt kaip paruošt neskaldytas bulgur kruopas? Kiek reikėtų maždaug virti?

    Forelle

    AtsakytiPanaikinti
  6. Merginos, ačiū už informaciją! Labai įdomu - o koks vertimas užklijuotas ant pakuotės?

    Rita, kokia gera idėja naudot grikius. Aš taip ir maniau, kad čia įvairiausios kruopos tinka!
    Kad kiek pastovėjęs skonis būtų tik geresnis aš teoriškai žinau, bet kažkaip neištveriam mes taip ilgai ir paprastai suvalgom vienu prisėdimu :)

    Dalija, aha, būtent juos aš ir naudoju!

    Forelle, tikrai nežinau. Aš tiesiog virčiau ir vis tikrinčiau, ar jau :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Forelle, turiu knygą, kurioje rašoma, kad stambias bulgur kruopas reikia virti taip pat kaip ir ryžius, t.y., 20 min.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, Ausrra. Reiks kada išdrįst ir jas išbandyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai skanu! Pabandykit visi,kas megstat kruopas. Tinka kaip salotos su ivairiais priedais.Ar tiesiog kaip kose.Su rugpieniu uzgeriant. Salotas gaminu su tais priedais ,kokius turiu namie:pomidorais,agurkais,porais,paprikom,svogunais!!! Bandykit!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tai termiskai apdoroti ir susmulkinti kvieciai, paplite atrymuju rytu, vidurzemio juros regionuosae ir balkanuose. As atsiveziau is Kipro.

    AtsakytiPanaikinti