2011 m. vasario 20 d., sekmadienis

Imbierinė bananų duonelė ir knygų maniakės išpažintis

Maža paslaptis, kad priklausau sektai. Tai pačiai, kurios veikloje vienai ar kitaip dalyvauja didžioji dalis maisto blogerių ir jų draugų. Receptų knygų sekta, vadinasi mūsų organizacija. Ir nieko čia keisto, ar netikėto, turbūt, kad kaskart knygų lentynoje pamačius naują leidimą man pakyla kraujospūdis, išpila šaltas prakaitas, parausta skruostai, sužimba akys. Ir čia nieko keisto, turbūt, kad kiekvieną savaitgalį apibėgu visas mylimiausias knygomis prekiaujančias labdaros krautuvėles; kad atitinkame knygyno skyriuje galiu praleisti mažiausiai pusdienį; kad Amazonės wishlistas susideda iš ne vieno ir ne dviejų puslapių; kad ta pati Amazonė vis siūlo apžvelgti ir įvertinti dviženklį skaičių (tsss…) naujausių pirkinių. Ir jau tikrai nieko keisto, kad bibliotekos sąskaitoje visada maksimalus knygų skaičius, ar kad visos jos – kaimynės iš F raide pažymėtos lentynos..

Bet žinot, kas visgi keista? Gilus atodūsis. Iš knygų aš visgi beveik negaminu. Na, gaminu, bet retai. Kur kas rečiau nei iš maisto tinklaraščių. Ir tikrai ne taip dažnai, kaip norėčiau. Ir tikrai neproporcingai braškesiui knygų lentynoje. Ar banko sąskaitos išklotinei. Ir absoliučiai negaliu paaiškinti, kodėl. Ir vėl, ir vėl pasižadu, kad nepirksiu naujos knygos neišbandžiusi bent vieno recepto iš paskutiniosios. Ir? Perskaitau, dažnai po du kartus, pridėlioju skirtukų, šauktukų, trigubų šauktukų, o rankos tiesiasi prie naujos knygos, kyla kraujospūdis, rausta skruostai, sužvilga akys.

Todėl šiandien vieša atgaila. Ir receptas. Iš knygos!

Tik ar privalu prisipažinti, kad į knygą ir receptą atviliojo įrašas tinklaraštyje?

D'oh!

Imbierinė bananų duonelė su juoduoju šokoladu

Reikės:

trijų nemažų gerai prinokusių bananų

dviejų kiaušinių

85g sviesto

60ml natūralaus jogurto

šaukštelio vanilės ekstrakto

120g cukraus

žiupsnelio druskos

pusės šaukštelio kepimo miltelių

220g miltų

dviejų - trijų saujų kristalizuoto imbiero gabalėlių (jeigu nerasite pirkti, improvizuokite: šviežią imbiero šaknį supjaustykite gababėliais, suberkite į puodą su šiek tiek vandens ir keliais šaukštais cukraus, pavirinkite, kol gausite tirštą sirupą, atvėsinkite ir naudokite. Nevisai tas pats kaip kristalizuotas imbieras, bet ne mažiau skani versija!)

poros saujų gabalėliais supjaustyto juodo šokolado

Gaminame:

Bananus sutriname šakute. Sviestą ištirpiname mikrobangų krosnelėje.

Kiaušinius lengvai paplakame, supilame jogurtą, trintą bananą, sviestą, cukrų ir vanilės ekstraktą. Išmaišome.

Įsijojame miltus ir kepimo miltelius. Įberiame druskos. Išmaišome.

Suberiame imbierą ir šokolado gabalėlius. Išmaišome.

Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių karščio.

Tešlą sukrečiame į riebalais išteptą kepimo formą.

Kepame apie valandą, arba kol įkištas peilis išliks sausas. Jei viršus ims ruduoti per anksti, kepimo pabaigoje pridengiame aliuminio folija.

Skanaus!

Ir linkėjimai knygų mugei!

Šaltinis: Molly Wizenberg (2009), A Homemade Life: stories and recipes from my kitchen table (New York: Simon & Schuster).

6 komentarai:

  1. dievedieve, bananai, šokoladas... kas gali būt geriau, a? :)

    Oi, ir aš, ir aš mažai gaminu iš knygų... ir kaip viskas pažįstama :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip aš tave suprantu :) matyt kai bus visai striuka reikės imtis pardavinėti knygas :D nes jas labai smagu skaityti ir valgyti akimis, bet gaminti labiau patinka iš žurnalų, tinklaraščių ir t.t. :)

    O ši duonelė - šlapia ar sausoka? Ieškau tobulo recepto šlapios duonelės/kekso :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ir man tas pats su kulinarinėmis knygomis - dažniausiai jos tik lentynoms papuošti ir užpildyti! O pastaruoju metu taip norisi tikro lietuviško maisto, kad gaminam iš perpasakotų mamų receptų :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Koks nuotaikingas įrašas, patiko :)
    O aš tikriausiai dėl to ir nesu pamišusi dėl knygų - nes vis dar suprantu, kad vis tiek iš jų beveik negaminsiu ar išvis negaminsiu. Aišku, išpila kartais ir prakaitas, ir akys sužvilga, bet tada tris kartus giliai įkvepiu ir pagalvoju, kad geriau jau tada už tuos pinigus lėkštučių ir servetėlių pirksiu :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šypt, kaip pažįstama.
    O man būna taip, "nežinau, ką gamint" (neturiu ką apsirengt variantas), nors knygos žymėte prižymėtos skirtukų (o kompiuteris lūūūūžta nuo receptų).

    O, kilo mintis, gal pasidaryti šių metų resolution, kurių šįmet iš principo nerašiau -- išmėgint bent po vieną receptą iš kiekvienos turimos knygos. Nebus taip gėda naujų pirkt!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Indre, ši duonelė nėra labai drėgna. Jei norisi ko nors drėgno - siūlau pabandysi šią http://ziupsnelisdruskos.blogspot.com/2009/07/bananu-duona-amziniems-studentams.html arba citrusinį pyragą - http://ziupsnelisdruskos.blogspot.com/2011/01/citrusinis-pyragas-namams-kuriu.html

    AtsakytiPanaikinti