2011 m. rugsėjo 10 d., šeštadienis

Mamutės receptas: burokėlių ir pomidorų mišrainė žiemai

Tai vat grįžau.

Keistas tas mano vizitas Lietuvoje šiais metais, net nežinau, kodėl. Nuotaikos kitokios.

Visa laimė, kad ėmė ir sugrįžo vasara - ir kaip tik festivaliniam savaitgaliui. Buvo vasariškai ir pasakiškai nuostabu. Saulė, ežeras, draugai (daug daug draugų – kelionė kavos, pasirodo, gali išsitęsti iki valandos ar dviejų, nesvarbu, kad metrų gal 200), muzika, palapinės, gyvas alus, dainos, šokiai pokiai, ir daug daaaug vaikų! Vežimėlių paradai ir ramučių klykučių kaimelis. Ką ten kaimelis – kaimas visas, miestelis beveik! Žodžiu, buvo gera. MJR savo dalyvius vadina gentimi ir, patikėkit, būtent taip ir jautiesi. Tarp gentainių. Savų. Laimingas.

Ir kaime, aišku, buvau. Pas mamutę. Apie mamutę galima parašyti visą įrašą ir du, ir tris, bet apsiribosiu pasakydama, kad mano mamutė yra žmogus, kuris myli per maistą. Viskas pas ją skanu. Mamutė kepa geriausius blynus; žino mano mėgstamiausius patiekalus (viskas iš raugintų kopūstų), vasaras ir rudenius leidžia miške uogaudama bei grybaudama; rūsį pripildo uogienėm ir daržovių mišrainėm; džiovina vaistažoles; veria ilgas storų baravykų girliandas, kurių visada rasim mano lagamine kelyje Vilnius-Londonas.

Va tokia ta mano mamutė. Kuri labai myli, labai rūpinasi ir nuolat pergyvena. Ir skaryte šluostosi akis kaskart lydėdama atgal į miestą.

Visa laimė, kad ji neturi interneto ir nežino apie jokius blogus. Oi, sakytų, ką tu čia įdėjai?! O man šita nuotrauka be galo graži.

Ir ši. Mamutė pakeliui į mišką. Su kibirėliu uogoms ir maišiuku grybams.

 

Ir receptas šiandien visai ne mano, ne knygos ir ne žurnalo. Receptas mamutės! Prieš pora metų nusirašytas nuo kaimynės, bet nesvarbu, nes kaimynė irgi, turbūt, iš kažkur nusirašė, ar ne?

Mat kaime kaip tik vyko akcija ‘Atsargos žiemai’ ir mes didžiuliame puode ant pečiaus virėm burokėlių mišrainę. Žinot, aš burokėlių nemėgstu. Visai. Bet vat šitie burokėliai tokie, jog valgiau net ausys linko. Tikrai!

Žinoma, neapsiėjau be lyrinių nukrypimų – atskirai iškepiau svogūną; ėmiausi trinti pipirus (nesuprantu aš tos lietuviškos cielų pipirų mados – nei skonio, nei kvapo, o perkandus norisi spjauti lauk); bėriau kmynų (mamutė susiėmė už galvos – neparašyta!!, vėliau sakė, oi kaip čia skaniai gavosi, ir papildė receptų sąsiuvinį).

Beje, atsiprašau, bet nenurodysiu, kiek stiklainių mišrainės gausit laikydamiesi duotų kiekių. Nesuskaičiavau. Be to, mes darėm taip – suskynėm visus prinokusius pomidorus, pasvėrėm, o tada proporciškai skaičiavom kiek ir ko pridėti. Skaičių, dėja, nebeprisimenu.

Burokėlių ir pomidorų salotos žiemai

Reikės:

0.5kg svogūnų

200g česnako

4kg virtų burokėlių

1.5kg pomidorų

0.5 kg paprikų

0.5 litro aliejaus

250g acto

200g cukraus

60g druskos

po saujelę šviežiai sutrintų kvapniųjų ir aitriųjų pipirų

saujos kmynų (arba kumino – jei turite)

Gaminame:

Svogūnus smulkiai supjaustome ir iškepame keptuvėje ant nedidelės ugnies su dalimi aliejaus. Būkit kantrūs – tai užtruks. Jei svogūnų daug – verta kepti iš dviejų kartų, antraip svogūnai ne keps, o troškinsis. Į kepimo pabaigą suberiame smulkiai supjaustytą česnaką bei kmynus ir kepame, kol svogūnai taps permatomi ir pakvips karamele. Supilame į puodą su verdančiomis daržovėmis. (šį etapą galite praleisti ir tiek svogūnus, tiek česnakus tiesiog suversti į puodą – būtent taip darydavo mamutė iki mano įsikišimo ir buvo skanu. Visgi visų ragautojų nuomonė šis žingsnis tikrai vertas papildomo laiko).

Likusias daržoves susmulkiname, suberiame į puodą, supilame kitus ingredientus ir užverdame. Verdame apie valandą. Į pabaigą suberiame pipirus, paragaujame. Jei reikia – galima pridėti druskos, pipirų, kmynų ar, jei norisi rūgšties, acto.

Supilstome į sterilizuotus stiklainiukus. Laikom šaltai.

Labai skanu su virtom bulvėm. Oi kaip noriu dar!!

O čia – mamutės kaimas. Gražu, ar ne?

28 komentarai:

  1. Išbandyta, išragautaa,.. galiu tik pritarti, kad be galo skanu!! Pirštus apsilaižyti bevalgant galima!

    AtsakytiPanaikinti
  2. O sitas kaimas ne Moletu rajone? Labai jau keliukas matytas :)))) O gal visi keliukai pas mamutes panasus?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oho, koks įrašas, koks gyvas, koks alsuojantis. Oho. Ir nuotraukos irgi, ir nuotaikos,- oho.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai grazu. Ir mamute labai grazi, tokia tikra ir lietuviska.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai mielas irasas ♥ Man taip asaros kaupias, kaip sunku visgi toli gyventi ir nealsuoti tokiu mielu ir siltu Lietuvos gyvenimu...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaip nuostabiai mamutė pasižymėjusi kiekį - pusuntro... Ačiū, labai mielas įrašas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonime nr 1, vardu Adele, ane? :)) Aha, skanu buvo!!

    Jurate, ne, Svencioniu :) Turbut visgi panasus jie..

    Jule, Anonime nr2, Aguonele , aciu!

    Ieva, aha, man irgi tas pusuntro toks mielas! Tik mamutes taip parasytu, ane?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nuostabus irasas!!1 Aciu, uz truputeli Lietuveles kaimo!... GRAZAUS Lietuveles kaimo!!!... O mamute, toookia grazuole! Jos akyse daugiau dziaugsmo, nei pas mus..."pasaulio maciusiuose"...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kaip miela :) Labai gražiai čia pasakyta "myli per maistą", pagyvenę žmonės labai moka taip mylėti, su nostalgija prisimenu savo močiutę :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Patarkite, kaip geriau pjaustyti burokelius: šiaudeliais, kvadrateliais ar tarkuoti stambia burokine tarka? Šis receptas jau sulauke savo eilės, nes begalo mėgstu burokelius, o čia dar toks viliojantis mixas...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Mes pjaustėme paprasčiausiai kvardratėliais. Tarkuoti nepatarčiau, nes bus ne daržovių troškinys, o košė. Skanaus!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pasakiškai skanios salotos. Dariau iš pusės porcijos, išėjo 6 puslitriukai mišrainės. Tik druskos truputį daugiau dėjau.
    O kelias į mamutės kaimą - rodos, toks pat kaip ir į mano mamutės kaimą. Matyt visi keleliai pas mamutes panašūs... :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. mamutei sveikatos,o jums dėkoju už kantrybe,viska surašant.dėkoju.

    AtsakytiPanaikinti
  14. sveikinu su artėjančiomis šventėmis,linkiu jums abiems sveikatoms ir lauksiu receptų.

    AtsakytiPanaikinti
  15. nuostabus zodziai apie mama.geras recepukas .aciu JUMS

    AtsakytiPanaikinti
  16. Paaiskinkt man tundrai,nesupratau..
    ar burokeliai verdami atskirai o paskui sudedame pomidorus,paprikas ?
    ar burokeliai paprikos ir pomidorai verdami vienu metu?

    AtsakytiPanaikinti
  17. labai graziai parasyta,apsiverkiau is karto,sveikatos jusu mamutei,kad visi mes taip myletume savo artima,labai originalios foto,sekmes jums

    AtsakytiPanaikinti
  18. Nelabai supratau recepto... Jei nesunku, paaiškinkit man, neišmanėlei :)
    Tai druskos, acto ir pan. dedi tik tada, jei pagal skonį norisi?
    Ar sudedi visą parašytą kiekį ingredientų ir tada, jei dar norisi kažko, pvz. rūgšties - acto, sūrumo - druskos ?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveiki,

    Aciu uz nuostabu reepta, burokeliai tokie, apie kokius galima svajoti. Galeciau as juos saukstais vienus valgyti, o ir vaikams labai patiko.
    Dekui uz grazu teksta, musu mamutes moka juk viska, tik mums reikia nepamirsti is jusu mokytis :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Visi nuostabus keliukai kurie veda i kaimuka nes mamos kantriai laukia musu sugristant is miestu su savo skanestais tik gaila kad tie kaimukai baigia isnykt o receptukas puikus su emocijomis ka gi galiu tik palinketi jusu mamukui sveikatos otaip pat ir jums

    AtsakytiPanaikinti
  21. Išbandyta. Jau kelis metus iš eilės darau pagal šį receptą. Labai skanu su silkute. Aš ir į šaltibarščius šituos dedu. Ačiū už gerą receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  22. labai geras receptukas.gaminu antra partija!!

    AtsakytiPanaikinti
  23. Džiaugiasi širdis. Tavo ryšis su mamute ypatingas...
    Tik kad, labai jau tu toli.. Kaip sako mamute,, už jūrų marių '' gal todėl ir mamutes burokėliai tokie skanūs 😊

    AtsakytiPanaikinti
  24. Šį receptą gaminu jau 4metai, skanesnės mišrainės dar neradau

    AtsakytiPanaikinti
  25. Labai skani misraine👍ja gaminu kaset🍽

    AtsakytiPanaikinti