2012 m. vasario 25 d., šeštadienis

Šiltas šaltas Budapeštas (antra dalis)

Antrą rytą Budapešte pradėjome cukrainėje Gerbaud, kurioje, pasak knygos, nuo 1858-ųjų sukosi ir ledais bei šokoladu vaišinosi Austrijos-Vengrijos imperijos grietinėlė. Mes ‘pasitenkinome’ sočiais pusryčiais su šviežia duona, vietine dešra, minkštais pyragaičiais ir namine aviečių uogiene.

Po tokių pusryčių tik į kalnus kopti. Ką mes, žinoma, ir padarėme!

Tik štai, beplanuodami skrydį, viešbutį ir trijų dienų programą pamiršome suplanuoti.. orą. Tad dieną, kada planavome grožėtis nuo Budos kalno atsiversiančia panorama (‘nepamirškit fotoaparato!’ ragino knyga), mieste įsisiautėjo sniego pūga.

Ta-dam! Ten kažkur už sniego paklodės - žavusis Pestas ir žymieji jo paminklai.

O čia – Buda.

Išklaidžioję Budos takus vakare sugrįžome į kiek anksčiau išbandytą restoraną/kavinę/barą Castro Bisztro. Turiu pasakyti, kad ši vieta – vienas laimingiausių atradimų Budapešte: jauki aplinka (itin gerai įsipaišanti į Budapešto kavinių kultūrą – maži mediniai staliukai, vintažinės staltiesės, užuolaidos ir popieriniai briedžiai(?!), gera muzika, labai draugiškas personalas, pigus ir SUPER skanus maistas.

Jei prisimenate, ankstesniame įraše skundžiausi kieta perkepta mėsa, apie kurią, beje, įspėjo netgi mūsų kelionės vadovas (t.y. knyga). Mūsų didžiai nuostabai Castro Bisztro kiekvienas patiekalas buvo paruoštas idealiai – minkštutėlis kiškis su medumi ir džiovintais vaisais, Cydnyvesalica (nežinau, ar teisingai nurašiau pavadinimą – kiaulienos troškinys su šonine, bulvėm, džiovintom slyvom ir labai skaniu padažu, kurio sudėties taip ir neiššifravom), džiuvėsiuose apvoliotas keptas Camembert sūris su spanguolių uogiene, graikiškos salotos su be galo skaniu padažu ir mus visiškai nukautavusi burokėlių ir bulvių mišrainė. Taip – burokėlių, kurių aš, beje, nemėgstu. Pasaka.

(Tik negalvokit, prašau, kad mes šitiek per vieną kartą suvalgėm, gi sakiau – įsimylėjom, sugrįžom ir grįžtume dar ne kartą, jei tik gyventumėm kur arčiau).

(o maisto nuotraukų nėra todėl, kad iš to skanumo pamiršau įamžint)

     

Dar vienas atradimas – grogas : šiltos obuolių sultys su karštam vynui priderančiais prieskoniais (gvazdikėlis + cinamonas + imbieras?) ir romu. Pats tas po šaltos ir snieguotos dienos, ypač rekomenduoju nelaimėliams su šlapiom kojom ir varvančiom nosim. Labai prašom.

******

Tai štai toksai tas Budapeštas. Šiltas draugiškais veidais, garuojančiais baseinais ir gėrimais. Šaltas plasdančiom snaigėm, girgždančiom pusnim ir kapsančiais varvekliais. Mums patiko.

Rekomendacijos

Nakvynei

Budapest City Central  (tik netikėkit užrašu prie laiptų, viešbutis ne pirmame, ne antrame, o trečiame namo aukšte!)

Budapest, Károly Körút 3/A; Tel: +36-1-327-0930

Pilvui

Castro Bisztró

Budapest,  Madách Imre tér 3; Tel: +36 1 215-0184

Gerbaud

Budapest Vörösmarty tér 7-8; Tel: +36-1/429-9000

Centrál Kávéház

Budapest, Károlyi Mihály u. 9; Tel: +36 1 266 2110

Kūniškiems malonumams

 

Szechenyi Bath and Spa

Budapest, Állatkerti krt. 11; Tel:  +36 1 363-3210

10 komentarų:

  1. kaip tikslu ir įdomu! o jau ta pusryčių nuotrauka gardumooo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Grogas - irgi mano atradimas :)
    Ir, kaip ir tu, Budapeštą įsimylėjau. Fantastiškas miestas. Reikėtų pavartyti užrašų knygelę dėl savo rekomendacijų (mat fotkinti kavinėse vis dar nedrįstu, tad ir neaprašiau...) - tavo minėti Gerbaud ir Central kavinė buvo Must Visit, bet... Taip ir nevisitinau. Užtat... Ai, net skauda širdį jį prisiminus, žinok. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš irgi pirmiausia nusipirkau šitą knygelę. :) Ir pagal jos rekomendavimą nuėjau į Gerbaud. Bet ten tik tortuko paragavau ir macaroons nusipirkau. Kitą kartą reikės būtinai aplankyti Castro Bisztro. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. kokie spalvingi pusryčiai :) o kas tos raudonai-baltos juostelės?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Esu įsimylėjusi Budapeštą (ten praleidau keletą savaičių, kai vyras mokėsi magistratūroje) - patiko man ir meisto diudumas, ir Budos bei Pešto dalys, ir pirtys, ir vynas, ir kavinės, ir oras. Pavydžiu (baltai) tavosios kelionės. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. oho, kokie pusryčiai;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oi merginos Budapeštą tikrai yra už ką įsimylėt. Aš stoju į Jūsų tarpą!

    Laura, o man ta knygutė, žinok, nepatiko. Na skolinta ji buvo tai nieko, bet geriausias informacijos šaltinis buvo kažkokia pusiau reklaminė budapešto turistinės kortelės (kurios nepirkom) knygutė, kurią nemokamai davė turizmo informacijos kioskely oro uoste.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip tik važiuosim vasarą su šeima. Bet dabar galvoju ar vasara noriu? :|

    AtsakytiPanaikinti
  9. Gal geriau reikėtų rašyti Peštas (vengrų kalboje s tariama kaip š), nes Pestas skamba kaip pesto padažas...

    AtsakytiPanaikinti