2009 m. gruodžio 19 d., šeštadienis

Kaip iškepti sultingą kalėdinį kalakutą?

Na štai jau turim ką pasiūlyti garnyrui, kažkaip nemandagu būtų neaprašyti ir pačio kalėdinio stalo puošmenos.

Ne, ruoniuko nekepsim. Ruoniukas čia užuomina apie tai, kur sutiksiu šventes. Va tokių mielybių prieglobsty. Nors šie mielybės turi didelius ir aštrius dantukus. Bet vistiek. Gražuolis, ar ne?

Mano pernykštis kalakutas taip pat buvo gražuolis. Kita prasme, žinoma. Valgomąja. Deja, niekam nė į galva neatėjo jo įamžinti. Rūpėjo suvalgyt. Todėl neturiu, kuo iliustruoti šio įrašo, tai bent parodysiu, su kuo aš šiemet valgysiu Kūčių silkę. Nes šių ruoniukų pagrindinis maistas yra daug daug kilogramų silkės (nesūdytos, žinoma), o aš kaip tik pati iš statinaitės rusų parduotuvėje nugvelbiau kelias.. Mmm.. Skanumėlis.. Bet apie ką aš čia? Apie kalakutą gi!

Taigi – kaip iškepti skanų ir sultingą kalakutą? Pernai šis klausimas buvo kaip niekad aktualus, nes.. dovanų gavom beveik dešimties kilogramų kalakutą. Ne kalakutas, o monstras! Todėl suplanuota kiaulės koja keliavo į šaldiklį, o aš verčiau kalną knygų ir žurnalo ieškodama, ką su juo daryti. Ir suradau. Tiesiog idealų tokiam monstiškam kalakutui receptą, nes kiekvienas kepantis šį paukštį susiduria su tradicine bėda – ką daryti, kad belaukiant, kol iškeps šlaunys neperkeptų ir neperdžiūtų krūtinėlė? Jei ir jus kankina šis kasmetinis klausimas – look no further! Išeitis be galo paprasta, bet tuo pačiu geniali. Krūtinėlė nedžius, jei ją impregnuosim specialia liemenėle ;-) Kaip sakoma nenoriu girtis, bet.. Pernykštis kalakutas buvo labiau nei pavykęs, todėl nepaisant jo dydžio buvo sudorotas per mažiau nei dvi dienas.. Tiesa, dorotojų taip pat buvo nemažai, bet čia jau kita istorija ;-)

Sultingas kalakutas su maskarponės ir prieskoninių žolelių ‘liemenėle’

Reikės (kiekius nurašau nuo originalaus recepto, kuris pritaikytas 4kg kalakutui; tad koreguojam pagal poreikį):

šešių šaukštų maskarponės sūrio (padangi produktų paieška vyko paskutinę minutę, o arčiausiai tuomet tebuvo Norfa, maskarponės ten, žinoma neradau, todėl nusipirkau tepamo varškės sūrelio su žalumynais, į kurį įmaišiau kiek grietinėlės)

skiltelės česnako

dviejų citrinų

šakelės šviežio rozmarino

pundelio šviežių petražolių

4kg kalakuto

druskos, pipirų

alyvuogių aliejaus

apelsino (nebūtina)

keleto svogūnų

saliero stiebų (nebūtina)

Gaminam:

Kalakutą išimame iš šaldytuvo bent valandą prieš kepant.

Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių karščio.

Paruošiam ‘liemenėlę’ – sumaišom maskarponę, sutrintą česnaką, nutarkuotas citrinų žieveles, susmulkintas prieskonines žoleles, įberiam druskos ir pipirų.

Atsargiai pirštų galiukais atlaisvinam kalakuto krūtinės odelę. Nebijokit, nesunku, tik reikia daug atsargos ir neskubėti. Gausime namažą kišenę. Ten taip pat atsargiai sudedam maskarponės įdarą. Stengiamės padengti visą krūtinėlę, nes neuždengta jos dalis džius.

Kalakutą ir jo pilvą išmasažuojame alyvuogių aliejum, druska ir pipirais.

Į kalakuto pilvą sudedam citrinos puseles, suketvirčiuotą svogūną ar pusę. Galima įdeti keletą skiltelių apelsino. Citrusiniai vaisiai suteikia labai malonaus vos juntamo gaivumo. Tikrai skanu! ‘Uždarom’ pilvą (tam labai tinka vadinamieji mediniai ‘dantų krapštukai’), suglaudžiam kojas, prispaudžiam prie pilvo ir aprišam virvele. Kuo tvirčiau surišim, tuo sultingesnis bus iškepęs paukštis.

Į kepimo indą suberiam suketvirčiuotus svogūnus ir stambiai supjaustytą salierą. Ant jų dedam kalakutą, uždengiam folija ir kepam po 25 min kiekvienam kilogramui (10 kg pauštis kepė lygiai 250 min arba 4 valandas ir 10 minučių).

Tuomet nudengiam foliją, palaistom kalakutą išvarvėjusiom sultim bei riebalais ir padidinę orkaitės temperatūrą iki 200 laispnių kepam dar apie 20 min, kol gražiai paruduos skūrelė.

Išimame iš orkaitės, patikrinam ar iškepęs – įbedam peilį į šlaunį iki kaulo ir stebim išbėgusį skystį. Jei bespalvis – iškepė. Jei raudonas ar ryškiai rausvas – gražinam į orkaitę dar bent dešimtčiai minučių, po kurių tikrinam vėl. Nors jei viską darėte pagal instukcijas tai negresia. Jokiu būdu nepalikite paukščio ilgiau ‘dėl visa ko’. Perkepęs kalakutas – neskanu ir gėda šeimininkėi/ui ;-)

Iškepusį paukštį apdengiam folija bei virtuviniu rankšluosčiu ir paliekam dar pusvalandžiui. Žinau žinau, pas mus labai paplitęs paprotys tuoj pat iš orkaitės ištrauktą mėsą nešti ant stalo, bet jis nėra labai geras, nes būtent ‘pailsėjusi’ mėsytė bus kur kas sultingesnė ir minkštesnė. O be to lieka laiko paruošti padažus bei garnyrą. Protingos knygos sako, kad taip uždengtas vidutinio dydžio kalakutas neatšals dar beveik valandą. Bet mums užteks ir pusvalandžio.

Štai ir viskas. Labai labai skanu su spanguolių padažu. Parašyčiau, bet kad ir taip pilnas internetas.. Dar gaminu grybų ir grietinėlės padažą. Receptas tradicinis. Reikia?

Skanaus! Ir gražių jums švenčių! Su skaniu kalakutu per vidurį stalo!

Šaltinis: adaptuota iš Olive, November 2008.

*Beje, kadangi mūsų indas, kurioje kepė kalakutas yra kiek kreivas ir kalakuto sultys vis bėgo į vieną pusę bei ignoravo kitą, pirmoje kepimo pusėje įpyliau šiek tiek vandens, kad nepridegtų apačia. Bet jei jūsų indas tokiu problemu nekelia – prašau šią pastabą ignoruoti. Just so you know, esu radusi ne vieną receptą, kuomet į kalakuto kepimo indą pilama karšto vandens, todėl jei kyla tokių problemų – tai visai neblogas jų sprendimo būdas.

O žinot, aš vis dar tikiu, kad Kučių naktį žvėreliai kalba žmonių kalba.. Vaikystėje vis eidavau pasiklausyt prie močiutės tvarto durų. O šiemet tiesiog užsuksiu į ligoninę pas šituos mažulius. Įdomu, ką jie man papasakos..

Nuotraukos @ R.C.C.S.

15 komentarų:

  1. Nerealu!! Kalakuto nekepsim (atskira istorija ir aie sventes), bet receptas tikrai nerealus. Ypač liemenėlė :D

    o plačiau apie Kūčias pas šituos gražuolius galima?

    Aš tik Kalėdom tikiuosi spėti įamžinti mamos meduolinius namelius, kuriuos ji jau sekmingai dalina kitiems, man dar nespėjus nufotografuoti. Liepiau (prašiau) kepti ir man vieną tobulą ir gražų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. jergutėliau kokios mielybės, ngaliu atsižiūrėt. gal yra didesnės nuotraukos, gad galima darbastalį būt' pasipuošt :D?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tiesiog linksiu į julės komentarą ir grožiuos, grožiuos, grožiuos... :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. tas paskutinis silkiu valgytojas akiniuotas toks fainas :)
    beje, dėkui už detalų kalakuto receptą... bet aš dar tokias išbandymui, matyt, nepribrendau... nors ką čia žmogus gali žinoti - gal nukris koks kalakutas ant galvos, tada jau nebebus kur trauktis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jaukių švenčių, Žiupsneli :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dėkui, mergaitės.

    Jule, tikrai norėtum? Galėčiau suorganizuoti :))

    AtsakytiPanaikinti
  7. sveiki, labai sudomino kalakuto kisenes receptukas :)) bet kilo klausymas pries kiek dienu man ji "sumarinuot"? turbut pora dienu jei marinuosis bus gerai?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Inga, manau, viena-dvi dienos būtų idealu. Bet nebūtina.
    (visgi mascarponės 'kišenės' nedėčiau anksčiau nei kepimo dieną)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nu pasirode labai idomus receptukas,turim 5 kg kalakuta,nusprendem isbandyti per sias Kaledas butet si kepimo buda,tikiuosi visiems patiks! Aciu! Ir smagiu jums Svenciu!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Skanaus kalakuto! Gavau jau ne vieną teigiamą atsiliepimą šio recepto atžvilgiu, tad manau viskas pavyks puikiai. Jaukių švenčių!

    AtsakytiPanaikinti
  11. fantastiskas receptukas!! aciu labai kad pasidalinot!!!

    AtsakytiPanaikinti
  12. ka gi, mano pirmas kalakutas ir sis nuostabus receptas, idomus koks derinys gausis vakare :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  13. Va kaip tik dabar vyras marinuoja o aš skaitau receptą,mūsų pirmas kalakutas tikiuosi bus skanus :))

    AtsakytiPanaikinti
  14. visiems patariu pabandyti...nenusivilsite, pernai pirma karta gyvenime kepiau, siemet vel taip pat kepsiu, nuostabus receptas ....LABAI LABAI ACIU....GERU ARTEJANCIU SVENCIU VISIEMS....

    AtsakytiPanaikinti
  15. Laikiau per nakti marinate ,siandien idarysiu su mascarpone , bandysiu kept, tik va gilaus bleto neturiu kazin paprastas tiks 4kg kalakutui

    AtsakytiPanaikinti